Gwiazda makowa bez glutenu, mleka i jajek (drożdżowa)

napisany przez Kasia 10 grudnia 2020
Drożdżowa gwiazda makowa bez glutenu, jajek i nabiału

Gwiazda makowa bez glutenu to niezwykle piękna alternatywa dla tradycyjnego, świątecznego makowca w formie strucli. Wymaga nieco większej wprawy przy zawijaniu, ale warto zaryzykować, bo niezwykle odświętnie się prezentuje. Jeśli przygotujecie do niej domową masę makową, to wyjdzie Wam najlepsza gwiazda makowa na świecie. Przygotowałam ją w wersji bez jaj i nabiału krowiego, aby jak najwięcej z Was mogło ją przygotować. Mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie!

Makowe słodkości to punkt obowiązkowy na każdym świąteczny stole. U mnie rządzi zawsze drożdżowa strucla mojej mamy (nie ma co tu kryć), która jest mistrzynią drożdżowego ciasta, sama miele mak i przygotowuje masę makową. Trudno wygrać z maminymi wypiekami. Dla Was staram się choć trochę zbliżyć do tych najlepszych, domowych słodkości.

N blogu, w zakładce BOŻE NARODZENIE, znajdziecie kilka propozycji z makiem w roli głównej. Możecie przygotować ciasto makowe z jabłkami, tofurnik z masą makową na kruchym spodzie, czy prawie tradycyjny zawijany makowiec drożdżowy. Dla tych, co nie mogą spożywać drożdży, stworzyłam również przepis na makowiec zawijany bez drożdży i chyba wyszedł mi jeszcze lepszy niż ten drożdżowy. Te wszystkie przepisy nie mogą się obejść bez domowej masy makowej, na którą też znajdziecie przepis na blogu. Istne makowe szaleństwo!


Gwiazda makowa bez glutenu, mleka i jajek to puszyste, drożdżowe, miękkie ciasto i smakowite, pachnące migdałami nadzienie. Wykonanie wygląda na pierwszy rzut oka skomplikowanie (szczególnie jak się je próbuje opisać słowami), ale jak już się załapie co i jak, to idzie jak z płatka.

Ciasto drożdżowe wychodzi puszyste i miękkie. Najlepsze jest oczywiście w dniu przygotowania. Na drugi dzień lekko czerstwieje, ale nie twardnieje na kamień. Ważne, by przechować gwiazdę szczelnie przykrytą. Przygotowałam wiele prób tego ciasta i wybrałam tę, która trzyma świeżość najlepiej. Dla przykładu, ciasto na pierwszą gwiazdę wyszło najlepiej pod względem łatwości pracy z nim przy zawijaniu. Jednak, stwardniało na kamień na drugi dzień i nie trafiło na bloga. Musiałam pójść na kompromis. W końcu oprócz wyglądu, ciasto ma przede wszystkim dobrze smakować. Pamiętajcie, że gwiazdę zawsze możecie podgrzać ponownie w piekarniku na drugi dzień, a będzie jak świeżo zrobiona. Pokrojoną na kawałki możecie odgrzać też w mikrofali.

Gwiazda makowa bez glutenu wbrew pozorom nie jest taka trudna do zawinięcia. To kwestia doświadczenia i poznania specyfiki ciasta.

Trzeba pamiętać, że bezglutenowe ciasto w słodkiej wersji, po wyrośnięciu jest nieco inne niż te wytrawne np. chlebowe. Jest dużo delikatniejsze, drożdże pracują intensywniej, a ciasto potrafi szybko rosnąć. To sprawia, że ciasto jest mniej zwarte, delikatne i może łatwo pękać. Rozwałkowane nie da się też łatwo przenieść – dlatego trzeba sobie pomóc papierem do pieczenia. Nie przejmuj się, jeżeli gwiazda nie wygląda idealnie przed pieczeniem, a ciasto się przerwie tu i ówdzie. Po upieczeniu nabierze ładnego kształtu, a całość pięknie się scali. Do niektórych etapów pracy przygotowałam pomocnicze filmiki. Postaram się jeszcze dograć inne materiały lub dłuższy film. Po prostu większość czynności łatwiej pokazać niż opisać słowami.

Gwiazda makowa bez glutenu to też przede wszystkim aromatyczne nadzienie, które kojarzy nam się ze świętami. We WSKAZÓWKACH do przepisu podałam Wam trzy możliwości przygotowania masy makowej do tego ciasta.

Możecie skorzystać z receptury, którą znajdziecie na blogu, sięgnąć po gotową masę z puszki i wzbogacić ją bakaliami lub zrobić szybką wersję na bazie gotowego, mielonego maku. Ważne, żeby ostatecznie masa makowa nie była za sucha, dawała łatwo się rozsmarować bez uszkadzania ciasta, a z drugiej strony nie wyszła zbyt mokra, wodnista i nie rozmiękczyła ciasta przed pieczeniem. Rzadko się to zdarza, ale trafiają się takie masy z puszki.

Nadzienie do gwiazdy wzbogaciłam również o powidła śliwkowe. Nałożyłam je tylko na spodnią warstwę ciasta, gdyż kolejną rozsmarowywanie dżemu mogłoby uszkodzić. Dzięki temu upieczone ciasto zyskało dodatkowy, świąteczny, aromat i nieco więcej wilgotnego farszu. Pokusiłam się również, by wierzch gwiazdy dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami, żurawiną i kawałkami gorzkiej czekolady. Dodatki powciskane przed pieczeniem między warstwy ciasta i farszu nadały jej jeszcze charakteru i dodatkowe smaku.

Całość po wystudzeniu udekorowałam cytrynowym lukrem, który świetnie dopełnił całość. Możecie sięgnąć również po inną dowolną polewę, roztopioną czekoladę czy tylko oprószyć ciasto pudrem z cukru lub erytrytolu. Ja rekomenduje lukier, bo to zawsze dodatkowa wilgoć dla szybciej czerstwiejącego, bezglutenowego ciasta.

Mam nadzieję, że Wasze gwiazdy wyjdą piękne i smakowite. Możecie, tak jak ja, poćwiczyć jej przygotowanie na cieście zrobionym z połowy porcji i posmarowanym dowolnym nadzieniem np. powidłami. A w razie czego, z tego ciasta możecie zawinąć tradycyjnego makowca w formie strucli. Powodzenia!

Drożdżowa gwiazda makowa bez glutenu, jajek i nabiału

DROŻDŻOWA GWIAZDA MAKOWA BEZ GLUTENU, MLEKA I JAJEK

Kasia Gwiazda makowa bez glutenu to niezwykle piękna alternatywa dla tradycyjnego, świątecznego makowca w formie strucli. Wymaga nieco większej wprawy przy zawijaniu, ale warto zaryzykować, bo niezwykle odświętnie się prezentuje. Jeśli… BOŻE NARODZENIE gwiazda makowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na gwiazdę o średnicy 26-28 cm, 12-16 kawałków Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 4 łyżki (24 g) łusek babki jajowatej + 1 łyżka (10 g)  mielonego siemienia lnianego, złotego i odtłuszczonego (ja tak robiłam) LUB 4 2/3 łyżki (28 g) łusek babki jajowatej
  • 200 ml bardzo ciepłej/gorącej wody
  • 2/3 szkl. (110 g) mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ½ szkl. + 2 łyżki (100 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. + 2 łyżki ( 85 g) bezglutenowej mąki owsianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ½ szkl. (80 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. mąki z sorgo (30 g) lub gryczanej (35 g)
  • ¼ szkl. (30-35 g) mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub cukru z erytrytolem (u mnie pół na poł)
  • 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szkl. + 2 łyżki (280 ml) mleka roślinnego np. ryżowego, migdałowego, owsianego
  • 4 łyżki (60 ml) oleju lub 2 łyżki (ok. 40 g) stałego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. (85 ml, ok. 3 większe łyżki, 90 g) jogurtu kokosowego

NADZIENIE:

  • 2 szkl. (ok. 500 g) masy makowej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ½ małego jabłka, startego na tarce o dużych oczkach – opcjonalnie
  • 1-2 łyżki mąki ryżowej i dowolnej skrobi/budyniu – opcjonalnie, do zagęszczenia masy
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub konfitury pomarańczowej
  • garść orzechów, żurawiny i posiekanej gorzkiej czekolady – na wierzch do dekoracji

  • do posmarowania (w trakcie pieczenia, nie przed) - masło klarowane lub olej lub glazura: 1 łyżka mleka roślinnego, 1 łyżeczka płynnego słodu i 1 łyżeczka oleju lub 1 łyżeczka dżemu brzoskwiniowego gładkiego, 1,5 łyżki wody i łyżeczka oleju

  • lukier: 4-5 łyżek cukru pudru lub pudru z erytrytolu + 2 łyżki soku z cytryny

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta, przygotuj najpierw masę makową. Możesz skorzystać z mojego przepisu lub użyć gotowej – zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem.
  2. Gotową masę wymieszaj ze startym jabłkiem oraz ewentualnie mąką ryżową i skrobią, jeśli jest zbyt mokra. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
  3. Łuski babki i mielone siemię lniane zalej podaną ilością bardzo ciepłej lub gorącej wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 min. Masa powinna zmienić konsystencję z płynnej na niemal stałą.
  4. W misce wymieszaj wszystkie mąki razem z budyniem, cukrem, szczyptą soli i drożdżami.
  5. 1 szkl. mleka roślinnego podgrzej delikatnie z olejem – ma być ciepłe, a nie gorące. Jeśli dodałeś stałe masło klarowane lub olej kokosowy, to do rozpuszczenia tłuszczu.
  6. Do miski z mąkami przełóż stały, gęsty żel z babki i siemienia, jogurt kokosowy i wlej połowę ciepłego mleka z tłuszczem. Zacznij zagniatać masę i stopniowo wlewaj pozostałą część płynu. Zwróć uwagę, by dobrze rozrobić żel z babki w cieście tak, aby nie powstały grudki, a masa była jednolita. Ciasto powinno być nieco luźniejsze i klejące. Nie powinno być zbyt zbite. Na koniec dodaj pozostałe 2 łyżki mleka – po jednej zagnieć ciasto i dopiero dodaj drugą. Na koniec skrop olejem masę i miskę. Obtocz ciasto i odklej je od miski, formując miękką kulę. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj dużą blachę piekarnika, na której będziesz piec gwiazdę – najlepiej lekko ją podgrzać rozgrzewając jednocześnie piekarnik (do 180 stopni). Przygotuj jeden arkusz papieru wielkości blachy (na nim rozwałkujesz pierwszy, spodni blat gwiazdy) oraz drugi do wałkowania i przenoszenia kolejnych płatów ciasta.
  8. Przygotuj też masę makową lub inne nadzienie, wałek, mąkę ziemniaczaną do podsypywania ciasta, nóż oraz niewielką szklankę lub inny przedmiot o średnicy ok. 6 cm do odciśnięcia kółka na środku gwiazdy.
  9. Ważna uwaga: Bezglutenowe ciasto w słodkiej wersji po wyrośnięciu jest nieco inne niż podobne, ale wytrawne. Jest delikatniejsze, drożdże pracują intensywniej, a ciasto potrafi szybko rosnąć, a to sprawia, że jest mniej zwarte. Może np. pękać, nie da się też łatwo przenieść – dlatego będziemy używać papieru do pieczenia. Nie przejmuj się, że gwiazda nie wygląda idealnie przed pieczeniem.
  10. Wyrośnięte ciasto zagnieć (jeśli trzeba delikatnie obsyp je mąką ziemniaczaną lub inną skrobią) i podziel na 3 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia, na której będzie się piec gwiazda. Obsyp papier mąką, uformuj kawałek ciasta w płaski, okrągły placek i wałkiem rozwałkuj go na okrąg o średnicy 26-28 cm. Wyrównaj krawędzie np. dociskając nożem, by uzyskać jak najbardziej regularny okrąg. Teraz ciasto wraz z papierem połóż na ciepłej blaszce, na którym będziesz piec ciasto.
  11. Tak przygotowany spód posmaruj powidłami śliwkowymi, a na powidłach rozsmaruj połowę masy makowej – zostaw 1-1,5 cm wolnego ciasta na brzegach.
  12. Przygotuj drugi arkusz papieru, obsyp go obficie mąką ziemniaczaną, by ciasto do niego nie przywarło po rozwałkowaniu i dało się zsunąć z papieru. Rozwałkuj na nim drugi kawałek ciasta na okrąg o takiej samej średnicy jak poprzedni. Teraz przyłóż go wraz z papierem do krawędzi warstwy pierwszej (na blaszce). Obracając powoli papier ciastem do dołu, pokryj spodni blat z masą makową. Rób to po kawałku, wyginając papier z ciastem. Nie obracaj papierem z dużej wysokości, żeby ciasto nie spadło ci bezwładnie. Gdy ciasto pokryje masę makową, odklej papier i popraw je delikatnie. Dociśnij lekko całość i sklej dokoła warstwy ciasta. Teraz posmaruj górę drugą połową masy makowej (tej już nie smaruj powidłami, bo jest zbyt delikatna), ponownie zostawiając wolny brzeg ciasta na około.
  13. Trzeci kawałek ciasta rozwałkuj jak poprzedni na arkuszu obsypanym mąką ziemniaczaną. Tak samo go przenieś i obracając, powoli wraz z papierem nałóż ostatnią warstwę ciasta. Odlej papier, a brzeg ciasta (bez nadzienia) naokoło mocno dociśnij i sklej. Nie przejmuj się, jeśli ciasto gdzieś delikatnie popękało.
  14. Teraz na środku ciasta odciśnij kółko o średnicy ok. 6 cm np. szklanką – to jest granica, której nie przecinasz nożem. Od kółka wyznacz teraz linie dzielące ciasto na 4 równe kawałki. Każdą ćwiartkę podziel nożem od krawędzi odciśniętego kółka na 3 ( wyjdzie 12 kawałków, 6 ramion gwiazdy) lub 4 części (wyjdzie 16 kawałków, 8 ramion gwiazdy). Na początku może być ci łatwiej podzielić je na tę mniejszą ilość. (Zobacz FILMIK)
  15. Teraz weź dwa sąsiadujące ze sobą kawałki, każdy skręć dwa razy do środka. Najlepiej najpierw wziąć jeden kawałek i podtrzymując od spodu obrócić go w kierunku drugiego. Lewy z każdej pary kawałków obracamy w prawo, a prawy w lewą stronę. (zobacz FILMIK). Skręcone kawałki ciasta zlepiamy ze sobą górną krawędzią, tworząc ramię gwiazdy. Tak postępuj dalej z wszystkimi parami kawałków ciasta. Ciasto jest delikatnie i pracuje, więc nie przejmuj się, jeśli gdzieś popęka, czy nie wygląda idealnie.
  16. Gotową gwiazdę możesz udekorować na wierzchu dodatkową porcją posiekanych orzechów, żurawiną, posiekaną gorzką czekoladą. Powciskaj te dodatki między warstwy ciasta i nadzienia.
  17. Gotową gwiazdę przykryj teraz ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15-20 min. Po tym czasie wstaw ja do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz z termoobiegiem około 35 min. Po 15-20 min pieczenia możesz posmarować ją masłem klarowanym lub glazurą według podanych składników, a będzie bardziej złocista po upieczeniu.
  18. Upieczoną gwiazdę wyjmij z piekarnika i pozostaw chwilę na blaszce do wstępnego ostudzenia. Potem ściągnij ją z blachy razem z papierem, by całkowicie oddała ciepło. Wystudzoną gwiazdę możesz polukrować.
  19. Gwiazdę przechowuj pod szczelnych przykryciem, żeby nie czerstwiała zbyt mocno. Można ją pokroić na kawałki i schować do pudełka. Gwiazda jest dość spora, więc jeśli chcesz przechować ją w jednym kawałku przygotuj duży talerz, który będziesz mógł zawinąć szczelnie np. w torebkę foliową.
  20. Gwiazda czerstwieje na drugi dzień, ale nie twardnieje na kamień. Można ją odgrzać w piekarniku lub pokrojoną na kawałki np. w mikrofalówce.

Wskazówki

  1. MASA MAKOWA – Powinna być odpowiednio wilgotna, by dać się łatwo rozsmarować, ale też nie za mokra, by nie rozmiękczyć ciasta, szczególnie już podczas zwijania. Do masy dodaję też często 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) i mąki ryżowej. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, to mąki pochłoną nadmiar płynu.
    1. Możesz przygotować nadzienie z mojego przepisu na masę makową (potrzeba będzie ok. 1/3-1/2 porcji podanej w przepisie na masę, by uzyskać 2 szkl., ok. 500 g). Do masy może następnie dodać starte jabłko, szczególnie jest wyszła Ci mniej wilgotna.
    2. Możesz użyć 400 g gotowej masy makowej z puszki (zwróć uwagę na skład) i dodać do niej: 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, garść posiekanej, suszonej żurawiny, garść drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich. Następnie dodaj starte jabłko i ewentualnie po 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego) i mąki ryżowej (jeśli masa jest zbyt mokra).
    3. Możesz tez przygotować szybką masę makowa z mielonego maku. W garnku zagotuj 300 ml mleka roślinnego i 130 g maku, mieszaj aż masa zgęstnieje, a mak wchłonie cały płyn. Jeśli masa jest za sucha, dolej jeszcze trochę mleka, pilnując, żeby nie zrobiła się zbyt mokra. Do ugotowanego maku dodaj 2 łyżki miodu i ewentualnie 2 łyżki cukru trzcinowego/erytrytolu. Dodaj łyżeczkę ekstraktu migdałowego lub łyżkę amaretto. Następnie dodaj garść bardzo drobno posiekanych migdałów/orzechów i żurawiny oraz łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli masa zmielonego maku wyszła ci za sucha, możesz też dodać 1-2 łyżeczki masła klarowanego lub migdałowego/orzechowego. Do gotowej masy możesz dodać teraz starte jabłko i ewentualnie po łyżce skrobi i mąki ryżowej.
  2. Zamiast mąki owsianej dobrze sprawdzi się mieszanka: ¼ szkl. (35 g) mąki jaglanej + 1/3 szkl. (45 g) mąki z ciecierzycy.
  3. Zamiast budyniu możesz użyć 1/3 szkl.: skrobi kukurydzianej (40 g), mąki z tapioki (45 g) lub skrobi ryżowej (40 g), ale dodaj do ciasta wanilii w dowolnej postaci.
  4. Mąka z sorgo nadaje miękkości ciastu i jest neutralna w smaku w porównaniu do gryczanej. Uwielbiam dodawać ją do wypieków, chlebów czy bułek i bardzo polecam wypróbować. Można ją zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
  5. Zamiast drożdży suszonych możesz użyć świeżych - 12-13 g powinno wystarczyć. Rozetrzyj je na płynną masę z łyżeczką cukru i dodaj do mąk z pozostałymi składnikami.
  6. Jogurt kokosowy możesz spróbować zastąpić tradycyjnym z mleka krowiego, najlepiej takim gęstszym.
  7. Z tego przepisu na ciasto, można przygotować również tradycyjny, duży makowiec w formie zawijanej strucli. Wówczas jednak warto dodać nieco więcej masy makowej do środka.
  8. Gwiazdę można również przygotować z dowolnym innym nadzieniem np. czekoladowym na bazie daktyli i masła orzechowego.

zobacz również

8 komentarzy

adriana 11 grudnia 2020 - 08:15

Czy mogę jakoś ten przepis przerobić na wersję z jajkiem? Zastąpić nimi łuskę babki? Jeśli tak to iloma? Będę wdzięczna za wskazówkę 🙂

Odpowiedz
Kasia 11 grudnia 2020 - 11:01

Łuski babki nie zastępują stricte jajka, ale odpowiadają za glutenową konsystencję ciasta – są naszym “glutenem” w bezglutenowych wypiekach. Czy z jajkiem czy bez na pewno dodałabym łuski babki lub odtłuszczone, mielone siemię lniane – niestety nie wiem dokładnie, jak zmieniłabym te proporcje, musiałabym przetestować i zrobić kilka prób (Jeśli się uda, dam znać). Najbezpieczniej byłoby zrobić ją po prostu zgodnie z przepisem. 😉

Odpowiedz
adriana 12 grudnia 2020 - 15:33

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Bardzo często korzystam z Pani przepisów i bardzo je lubię, czasem tylko barkuje mi wersji wegetariańskich 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia 15 grudnia 2020 - 14:28

Postaram się takie również przygotowywać, bo sama jem jajka i używam. 🙂 Po prostu większość czytelników ich nie może, a taką wersję bez jajek mogą zjeść wszyscy. 🙂 Staram się, żeby przepisy wychodziły tak czy tak jak najlepiej, żeby nikt nie czuł, że czegoś w nich brakuje. 🙂

Odpowiedz
adriana 23 grudnia 2020 - 12:53

Spieszę donieść, że zrobiłam modyfikacje i wyszło cudnie! A zmiany takie, że 24g babki namoczyłam w 100 ml wody a zamiast siemienia jedno całe jajko. A mleko dałam zwykłe plus olej. Ciasto wyszło idealne, super się z nim pracowało, było pulchne ale też bardzo elastyczne, no bajka! Z podwójnej porcji zrobiłam trzy zawijane makowce i jedną mniejszą gwiazdę. Szkoda, ze zdjęć nie mogę tu wrzucić. Dziękuję za przepis i życzę dobrych Świąt! 🙂

Kasia 23 grudnia 2020 - 22:38

Niezmiernie mnie cieszy ta wiadomość! Wspaniale, że ciasto się udało po modyfikacjach i sprawdziło się i do makowców i do gwiazdy. Dziękuję za wskazówki odnośnie dodania jajka, na pewno przydadzą się innym czytelnikom. Wszystkiego dobrego na Święta! Uściski! 🙂

Ewa 27 grudnia 2020 - 20:04

Czy z tego ciasta można zrobić drozdgówki z dodatkiem owoców np gruszek? A moze ma Pani inny sprawdzony przepis na buleczki drozdzowe?

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:25

Myślę, że można spróbować. Ja najbardziej lubię przepis na ciasto z jagodzianek ( https://bit.ly/3hIfXrW ). Polecam też przepis na drożdżówki z owocami na ziemniakach ( https://bit.ly/3554Og4 ).

Odpowiedz

Zostaw komentarz