Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jajek i mleka

napisany przez Kasia 3 grudnia 2019
Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, wegański

W tym roku jestem prawdziwym Świętym Mikołajem i spełniam wasze marzenia. Rok temu dostałam dziesiątki wiadomości z pytaniami o bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, ale i bez innych składników – jajek i nabiału. Wtedy wydawało mi się niemożliwe zrobienie tak dobrego wypieku w tej wersji, ale dzięki własnemu uporowi i rodzince, która zjadała wszystkie próbne makowce, udało mi się stworzyć przepis, który nie ustępuje niczym drożdżowej strucli makowej. Jest puszysty, mięciutki i wygląda jak tradycyjny. Z radością i dumą przekazuję wam ten przepis.

Przez rok czasu od ostatnich Świąt znowu wiele się nauczyłam, jeśli chodzi o wypieki w wersji “3 x bez”. Czasem przypadek, czasem ryzyko i odrobina szczęścia pozwala mi odkryć coś nowego i przełomowego. Prace nad tym makowcem również dały mi sporo lekcji. Dla mnie to krok milowy, który pozwoli mi tworzyć dla was jeszcze lepsze przepisy pozbawione drożdży. Już się cieszę na samą myśl! 🙂

Dobra masa makowa to połowa sukcesu w przygotowaniu najlepszych, świątecznych makowców.

Musi być aromatyczna, pachnieć migdałami, być pełna bakalii i miodowej słodyczy. Polecam wam przygotować ją samemu w domu. Jest z tym trochę zachodu, ale zdecydowanie warto. Najlepiej zrobić ją 1-2 dni wcześniej, a potem użyć do makowca, klusków z makiem lub innych słodkości.

W moi przepisie na MASĘ MAKOWĄ znajdziecie dwa sposoby jej przygotowania. Ten podstawowy z użyciem maszynki do mielenia jest najlepszy. Samodzielnie zmielony mak jest bardziej aromatyczny, tłustszy i wilgotny. Pożyczcie taką maszynkę od mamy, babci czy sąsiada i działajcie!

A jeśli nijak nie zdobędziecie maszynki, to szybszą wersję z gotowym, już zmielonym makiem znajdziecie we wskazówkach pod przepisem na domową masę makową. Nie żałujcie jej dodatków, a wyjdzie wspaniale!

Nadzienie mojego makowca również pozbawione jest jajek, które zwykle dodaje się w postaci ubitych białek.

W zamian dodaję kilka składników, które polepszają konsystencję nadzienia i go spajają. Starte, upieczone w masie jabłko i nieco masła migdałowego nadadzą wilgotności i dodatkowego smaku i aromatu. Skrobia i nieco mąki ryżowej natomiast zwiąże całość.

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jaj i nabiału jest puszysty, miękki i pięknie wyrośnięty zupełnie jak tradycyjny z mąki pszennej i na drożdżach. To zasługa odpowiedniej kompozycji mąk i kilku dodatkowych składników.

Łuski babki jajowatej i mielone siemię lniane nadają „glutenowej” konsystencji, miękkości, wilgotności i spajają całość tak, że makowiec daje się pięknie zawinąć.

Puree z owoców lub dyni, polepsza strukturę, sprawia, że ciasto jest miękkie, wilgotne i nie wysycha tak szybko. Odpowiednia ilość mokrych składników i luźniejsza konsystencja ciasta jest bardzo ważna, żeby makowiec nie zrobił się suchy już na drugi dzień. Oczywiście wilgotna masa makowa i lukier również opóźniają ten proces.

Zamiast drożdży użyłam proszku do pieczenia i sody, które pod wpływem kontaktu z kwaśnym octem jabłkowym mocno buzują i sprawiają, że makowiec spektakularnie rośnie, a ciasto jest puszyste. Pod koniec pieczenia możecie zauważyć, że makowiec pękł np. z boku. Taka jego uroda i dodatkowy atut w postaci smakowitego wyglądu. Pęknięcie to nie sprawia, że ciasto się rozpada.

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, mleka i jajek

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży wymaga trochę wprawy i sprytu przy zawijaniu.

Przez to, że ciasto jest nieco luźniejsze należy rozwałkować je na papierze do pieczenia, solidnie posypanym skrobią i zawijać roladę z jego pomocą. Dokładny opis znajdziecie poniżej w przepisie, w który starałam się wam wszystko jak najdokładniej przedstawić. Wbrew pozorom nie jest to trudne i powinno się udać za pierwszym razem. A jeśli chcecie podejrzeć jak powinno wyglądać ciasto, to zajrzyjcie na mój profil na Instagramie, gdzie zapiszę relację z jego przygotowania.

Mam nadzieje, ze przepis na ten bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży sprawi wam wiele radości w te Święta. Przygotowałam go szczególnie z myślą o osobach, które do tej pory mogły tylko popatrzeć na takie frykasy. Gwarantuję jednak, że posmakuje każdemu.

To też dobry przepis na ekspresowe świąteczne ciacho. Nie wymaga wyrastania, więc jeśli tylko macie gotową masę makową, możecie przygotować go nawet w Wigilię rano.

Udekorujcie go odświętnie, polejcie ulubioną polewą i cieszcie się jego smakiem w gronie najbliższych. Tak smakuje jeszcze lepiej. 🙂

 

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, wegański

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC ZAWIJANY BEZ DROŻDŻY, JAJEK I MLEKA

Kasia W tym roku jestem prawdziwym Świętym Mikołajem i spełniam wasze marzenia. Rok temu dostałam dziesiątki wiadomości z pytaniami o bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, ale i bez innych składników –… BOŻE NARODZENIE makowiec European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 1 duży makowiec, keksówka 12x30 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 2 ½ łyżki (15 g) łusek babki jajowatej
  • 1 łyżka (10 g) odtłuszczonego, złotego, mielonego siemienia lnianego (patrz WSKAZÓWKI)
  • 1 szkl. (250 ml) ciepłej wody
  • ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego (polecam ryżowy z wanilią)
  • 2 łyżki (ok. 40 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 3 łyżki musu jabłkowego lub puree z dyni (zwyczajnej, pomarańczowej, patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2/3 szkl. (110 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (75 g) mąki jaglanej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki gryczanej
  • 50 g (1 op. 40 g + 1 łyżka) budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi kukurydzianej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl. (45 g) erytrytolu lub cukru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/3 wanilii w proszku, pasty waniliowej lub ziarenek wyłuskanych z laski wanilii
  • szczypta cynamonu i soli

NA NADZIENIE:

  • 3-3 ½ szkl. (ok. 600-800 g) masy makowej (patrz WSKAZÓWKI)
  • 100-150 g startego jabłka (1 małe lub ½ dużego jabłka)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka dowolnej skrobi
  • 1-2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego – opcjonalnie

  • 2 łyżki mleka roślinnego i 1-2 łyżeczki dowolnego oleju – do posmarowania ciasta

DO DEKORACJI:

  • Lukier: 7-8 łyżek cukru pudru lub pudru z erytrytolu + 2 łyżki wody (lub pół na pół woda z sokiem z cytryny) + kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • siekane migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, liofilizowana lub suszona żurawina, orzechy

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta, przygotuj najpierw masę makową. Możesz skorzystać z mojego przepisu lub użyć gotowej – zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem.
  2. Gotową masę wymieszaj z obranym ze skórki i startym jabłkiem, mąką ryżową i skrobią oraz ewentualnie masłem migdałowym. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
  3. Gdy masz przygotowane nadzienie, przystąp do zrobienia ciasta. Łuski babki jajowatej i mielone siemię zalej szklanką ciepłej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do napęcznienia na ok. 10 min. Masa ma być bardzo gęsta i może zbić się w kulę przy mieszaniu.
  4. W rondelku podgrzej mleko roślinne z masłem lub olejem oraz wybranym puree owocowym lub z dyni – tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie zdejmij go z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. W misce wymieszaj wszystkie mąki razem z budyniem, wybranym, sypkim słodem, proszkiem, sodą oraz przyprawami.
  6. Napęczniałą masę z babki i siemienia wymieszaj z podgrzanym mlekiem i tłuszczem – najlepiej użyć do tego trzepaczki, bo na początku może być ciężko ją rozrzedzić. Następnie dodaj ocet i wymieszaj.
  7. Miedzy czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, żeby móc od razu wstawić do niego przygotowany makowiec.
  8. Do mąk dodaj mokre składniki. Możesz na początku wlać ich połowę, zamieszać, a następnie resztę i wyrobić dokładnie ciasto. Można to zrobić łyżką, ale polecam dłońmi połączyć dokładnie wszystkie składniki mimo, że ciasto będzie kleić się do rąk. Ma być luźne i klejące (zobacz FILMIK), dzięki temu makowiec będzie miękki i nie będzie tak szybko wysychał.
  9. Gotowe ciasto obsyp lekko mąką ziemniaczaną, żeby uformować je w kulę i odkleić od ścianek miski. Zostaw je na chwilę, żeby odpoczęło.
  10. W tym czasie przygotuj keksówkę (u mnie 12x30) oraz odpowiednio duży arkusz papieru do pieczenia, na którym będziesz zawijać makowiec i który razem z nim umieścisz w blaszce. Makowca najlepiej wykonać tą metodą, bo ciasto jest nieco luźniejsze i może ciężko być go przenieść ze stolnicy.
  11. Całą powierzchnię papieru obsyp obficie mąką ziemniaczaną – to bardzo ważny krok, żeby ciasto nie przywarło po rozwałkowaniu.
  12. Gotowe ciasto przełóż na tak przygotowany papier. Obsyp je od góry mąką ziemniaczaną i rozwałkuj delikatnie na duży prostokąt (długość boku, który będziesz zawijać do środka musi być nieco krótsza niż keksówka, której użyjesz, u mnie 27x35 cm) o grubości ok. ½-1 cm.
  13. Na ciasto wyłóż przygotowaną masę makową i równomiernie ją rozsmaruj, zostawiając ok. 2 cm brzegi czystego ciasta. Zacznij zawijać makowiec do środka pomagając sobie papierem. Jeśli ciasto przywarło w niektórych miejscach, pomóż sobie nożem. Zawinięty makowiec przeturlaj delikatnie na środek papieru, a boki ciasta zawiń pod spód (możesz również spróbować złożyć je do środka przed zawinięciem ciasta – druga metoda).
  14. Razem z papierem przełóż ciasto sprawnym ruchem do keksówki i ewentualnie odetnij nadmiar papieru.
  15. Posmaruj makowiec mlekiem roślinnym wymieszanym z wybranym tłuszczem i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40-50 min (u mnie z termoobiegiem) aż wyrośnie i ładnie się zrumieni.
  16. Gotowy makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw w blaszce do lekkiego ostudzenia. Dopiero później wyjmij go, żeby ostygł całkowicie.
  17. Ostudzony makowiec możesz udekoruj lukrem z podanych w przepisie składników lub dowolną, inną polewą. Posyp siekanymi migdałami, orzechami, skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.
  18. Gotowy makowiec przechowuj przed przykryciem, żeby chronić go przed wysychaniem - ja zostawiam go w keksówce i przykrywam od góry lub wkładam do torebki.
  19. Ten makowiec nie twardnieje i nie wysycha tak szybko. Po kilku dniach czerstwieje jak każdy wypiek, ale nadal jest smaczny i można go jeść bez odgrzewania.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz użyć gotowej masy makowej z puszki, to koniecznie zerknij na skład, czy nie ma w niej szkodliwych dla ciebie składników. Gotowe masy makowe zwykle ubogie są w bakalie. Proponuję użyć 2-2 ½ szkl. takiej masy i dodać do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane drobno migdały i orzechy włoskie. Następnie dodaj resztę składników farszu – tarte jabłko, mąki (jeśli masa zawiera skrobię to pomiń mąkę ziemniaczaną) i ewentualnie masło orzechowe. Do swojej masy nie dodaję ubitych białej jaj, więc te dodatki polepszają konsystencję makowego nadzienia i zlepiają całość.
  2. Do ciasta potrzebujesz puree/musu jabłkowego lub ze zmiksowanej upieczonej lub ugotowanej dyni (tej zwykłej, pomarańczowej, wodnistej). Możesz je zastąpić ewentualnie musem z innych owoców - bananów, mango czy ananasa. Możesz użyć również gotowych musów dla dzieci.
  3. Używam tylko złotego, gotowego zmielonego i odtłuszczonego siemienia lnianego (np. Lenvitol) - ono chłonie wodę kilka razy mocniej niż zwykłe, domowo zmielone. Jeśli nie masz takiego siemienia, możesz dodać więcej łusek babki jajowatej – 2/3 łyżki powinny wystarczyć.
  4. Łuski babki jajowatej możesz spróbować zastąpić odtłuszczonym, złotym mielonym siemieniem lnianym, ale efekt będzie nieco inny, a ciasto może szybciej czerstwieć. Łuski mocniej chłoną płyn, nadają glutenowej konsystencji i sprawiają, że ciasto jest elastyczne i nie pęka przy zawijaniu.
  5. Ocet jabłkowy możesz spróbować zastąpić taką samą ilością soku z cytryny.
  6. Budyń lub skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką z tapioki, w ostateczności ziemniaczaną (w tym wypadku ciasto może być cięższe, mniej miękkie). Jeśli nie użyjesz budyniu tylko mąkę, to nie zapomnij o dodaniu wanilii.
  7. Mąkę jaglaną możesz zastąpić owsianą, bezglutenową – wówczas dałabym o 1 łyżkę więcej niż jaglanej (75 g).
  8. Jeśli nie będziesz dekorować makowca żadną polewą lub lukrem, możesz dodać do ciasta nieco więcej cukru lub erytrytolu.

zobacz również

Zostaw komentarz