Okres przedświąteczny to czas intensywnego „pierniczkowania”. To właśnie teraz tony korzennych ciasteczek wędrują z nami na koleżeńskie spotkania, firmowe wigilie lub zapakowane na drobne upominki. Na te okazje najlepiej sprawdzają się pierniczki gotowe od razu do jedzenia, które nie wymagają leżakowania i czekania aż zmiękną. Dzisiejszy przepis na miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu jajek i mleka nada się tu idealnie. Pięknie udekorowane i nadziane pysznymi powidłami skradną serca tych obdarowanych.
Takie ciasteczka sprawdzą się również jako ekspresowa wersja do zrobienia tuż przed Wigilią. Będą się pięknie prezentować na stole i na pewno posmakują każdemu. Jeśli chcecie upiec proste pierniczki od razu gotowe do jedzenia, to zajrzyjcie też na moje przepisy na kruche pierniczki jak speculoos i miękkie pierniczki na ziemniakach – są pyszne!
Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka chodziły mi głowie już dość długo. Po kilku próbnych wypiekach i eksperymentach z różnymi mąkami i składnikami, udało mi się stworzyć satysfakcjonującą mnie wersję pierniczków nadziewanych bez produktów, które najczęściej trzeba wyeliminować z diety.
Od zawsze uwielbiałam toruńskie Katarzynki, miękkie i puszyste korzenne ciasto, które smakowało mi nawet bez żadnej polewy, lukru lub nadzienia. Takie mało słodkie, wytrawne były dla mniej najlepsze. Chciałam, żeby moje pierniczki choć trochę mi je przypominały. Jeśli lubicie takie mniej słodkie wypieki, to możecie przygotować pierniczki z tego przepisu pomijając nadzienie. Będą równie smakowite!
Moje pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka to mięciutkie, puszyste, korzenne ciasto, słodkie nadzienie i przyciągająca oko dekoracja. Te pierniczki pięknie się prezentują i obłędnie smakują.
Żeby ciasto było puszyste, musi być ono nieco luźniejsze i klejące. Z tego względu najlepiej przygotowywać po 1-2 pierniczki na raz, wałkując ciasto małymi partiami. Brzmi to nieciekawie, ale uwierzcie mi, to prościna i idzie całkiem szybko. Na moim profilu na Instagramie i w poście na facebooku zapiszę filmik z przygotowania tych pierników, gdzie będziecie mogli podejrzeć moją metodę składania i wykrawania ciasteczek.
Tu możecie podejrzeć, jak formować i nadziewać pierniczki.
Pierniczki nadziewane bez glutenu nie obejdą się bez dobrego nadzienia. Najważniejsze, żeby wybrać bardzo gęste powidła lub konfiturę, które nie spływają z łyżki. Sprawdzi się również najzwyklejsza twarda marmolada.
Zbyt wodnisty farsz spowoduje, że sklejone warstwy ciasta nieco się rozejdą, a nadzienie wypłynie. Jedną z prób wykonałam właśnie z takimi powidłami, dlatego w pierniczkach po upieczeniu została tylko połowa nadzienia. Mimo tego, nadal były bardzo dobre i zjedliśmy je ze smakiem, ale lepiej zwrócić na ten detal uwagę, by pierniczki wyszły idealnie.
Te miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka smakują mi najbardziej w wersji z polewą z gorzkiej czekolady.
Te z cienką warstwą lukru lub całkiem bez dekoracji, również są świetne. Wam pozostawiam wybór jaką wersję wybierzecie. Mam nadzieję, że ten przepis na świąteczne, bezglutenowe pierniczki zachwyci również was i wszystkich, których będziecie nimi częstować.
W tym roku zjadłam już niejedną blachę korzennych ciastek i nadal nie mam dosyć! Czuję, że jeszcze będzie „pierniczkowanie”. 🙂
23 komentarze
Cześć, nastawiam się na zrobienie w tym roku, czy można użyć jajka zamiast siemienia? Mam złe doświadczenia i zazwyczaj mi nie wychodzi potrawa jak zmieniam..
Niestety nie robiłam wersji z jajkiem, musiałabym przetestować, dostosować proporcje. Myślę, że ciasto będzie miało inną konsystencję, nie wiem czy będzie tak miękkie i długo świeże. Siemię zastępuje nie tylko jajko, ale też gluten. Jeśli możesz spożywać siemię, to proponuje spróbować oryginalnej wersji 😉
Czy pierniczki udało Ci sie zrobić z jajkiem zamiast siemienia?
Nie próbowałam, ale przetestuję tę opcję przy kolejnej okazji robienia pierniczków. Jeśli będę miała tez informacje od czytelników, którzy próbują tej modyfikacji, to dam znać. 🙂
Niestety nie polecam, przepis skomplikowany, pracochłonny a pierniczki takie sobie. Konsystencja niezła ale jakby mało smaku, dałabym więcej przyprawy może, nie wiem. Bardzo rozczarowujące, bo dużo pracy.
Bardzo mi przykro, że pierniczki Ci nie posmakowały, tym bardziej, że ogrom czytelników uwielbia ten przepis i ja również. Jeśli miały mało smaku (co dziwne bo moje były bardzo wyraziste, mocno piernikowe) to może warto się przyjrzeć swojej przyprawie do piernika, każda się nieco różni i czasem można dodać jej więcej. Poza tym tak jak napisałam w przepisie zrobiłam je nieco mniej słodkie, bo dekorowałam je z wierzchu lukrem i czekoladą. Jednocześnie nie zgodzę się, że przepis jest trudny czy czasochłonny. Jeśli postępuje się zgodnie ze wskazówkami odnośnie wykonania i użytych składników zagniecenie ciasta nie powinno być problemem, a wycinanie pierników, które pokazuje na filmiku też nie jest skomplikowane.
Pierniczki wyszły bardzo smaczne i miękkie. Popękaly podczas pieczenia, ale przykryłam polewą czekoladową i jest super.
Cieszę się, że pierniczki się udały 🙂 Niestety nie wiem czemu popękały, bo własnie dopracowywałam przepis pod tym kątem… Może to słabe siemię lniane? Jeśli masz konto na Instagramie, to zapraszam do obejrzenia filmiku, gdzie porównuję rodzaje siemienia, może pomoże ci to przy innego rodzaju wypiekach i potrawach.
Nawet nie przypuszczałam, że można zrobić tak pyszne pierniczki w wersji bezglutenowe. Są idealne! Bardzo dziękuję za przepis:)
Proszę bardzo! Bardzo mi miło, smacznego! 🙂
Hej, co zamiast miodu? Jesteśmy na 3xbez + bez jajek…
Można spróbować z syropem klonowym czy daktylowym. 🙂
Cześć, czy można czymś zastąpić siemię lniane (mamy alergię), np więcej musu owocowego lub z dyni?
Więcej musu nie zda tutaj egzaminu. Siemię możesz zastąpić łuskami babki jajowatej, które sprawią, że ciasto będzie elastyczne i nabierze glutenowej konsystencji.
Dzień dobry, a jak przygotować pierniczki w wersji z glutenem? (Mamy alergie na bmk i jajo)
Niestety nie testowałam takiej opcji. Możesz spróbować zastąpić mąki bezglutenowe pszenną, ale nie wiem jaki będzie rezultat.
Czy łuski babki przygotować tak samo jak siemię?
Postępujemy dokładnie tak samo. Łuski żelują mocniej od siemienia, więc po wymieszaniu z bardzo ciepłą/gorącą wodą utworzą jeszcze gęstszy żel.
Wspaniala jestes. Masz talent niesamowity. A ze komus nie wychodzi jakis przepis to nie wyjdzie i juz. Ja nie wyprobowalam zadnego twojego przepisu bo umiem tylko zagotowac wode na herbate, ale lubie patrzec jakie cudownosci tworzysz. Ludzie nie rozumieja ze trzeba oprocz dobrego przepisu miec to cos w lapkach, dodac tez milosc i uwaznosc w tym co sie robi. Nie bierz tak do siebie slonce tego wszystkiego. Magicznych swiat ci zycze. Ps. W tym jak pieczesz jest piekna magia.
A czy da się czymś zastąpić mąkę ryżową?
Kukurydzianą może?
Nie próbowałam robić tych pierniczków bez mąki ryżowej, ale spróbowałabym mąki jaglanej lub pół na pół jaglanej i kukurydzianej.
Rewelacyjny przepis,
ciasto musi trochę odstać aby składniki związały, dodałem rozgniecionego banana razem z rozdrobnionym na gładko jabłkiem- bez dodatku słodzików sam miód, przepyszne.
Cieszę się, że smakowało! 🙂