Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

napisany przez Kasia 9 grudnia 2019

Okres przedświąteczny to czas intensywnego „pierniczkowania”. To właśnie teraz tony korzennych ciasteczek wędrują z nami na koleżeńskie spotkania, firmowe wigilie lub zapakowane na drobne upominki. Na te okazje najlepiej sprawdzają się pierniczki gotowe od razu do jedzenia, które nie wymagają leżakowania i czekania aż zmiękną. Dzisiejszy przepis na miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu jajek i mleka nada się tu idealnie. Pięknie udekorowane i nadziane pysznymi powidłami skradną serca tych obdarowanych.

Takie ciasteczka sprawdzą się również jako ekspresowa wersja do zrobienia tuż przed Wigilią. Będą się pięknie prezentować na stole i na pewno posmakują każdemu. Jeśli chcecie upiec proste pierniczki od razu gotowe do jedzenia, to zajrzyjcie też na moje przepisy na kruche pierniczki jak speculoos i miękkie pierniczki na ziemniakach – są pyszne!

Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka chodziły mi głowie już dość długo. Po kilku próbnych wypiekach i eksperymentach z różnymi mąkami i składnikami, udało mi się stworzyć satysfakcjonującą mnie wersję pierniczków nadziewanych bez produktów, które najczęściej trzeba wyeliminować z diety.

Od zawsze uwielbiałam toruńskie Katarzynki, miękkie i puszyste korzenne ciasto, które smakowało mi nawet bez żadnej polewy, lukru lub nadzienia. Takie mało słodkie, wytrawne były dla mniej najlepsze. Chciałam, żeby moje pierniczki choć trochę mi je przypominały. Jeśli lubicie takie mniej słodkie wypieki, to możecie przygotować pierniczki z tego przepisu pomijając nadzienie. Będą równie smakowite!

Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

Moje pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka to mięciutkie, puszyste, korzenne ciasto, słodkie nadzienie i przyciągająca oko dekoracja. Te pierniczki pięknie się prezentują i obłędnie smakują.

Żeby ciasto było puszyste, musi być ono nieco luźniejsze i klejące. Z tego względu najlepiej przygotowywać po 1-2 pierniczki na raz, wałkując ciasto małymi partiami. Brzmi to nieciekawie, ale uwierzcie mi, to prościna i idzie całkiem szybko. Na moim profilu na Instagramie  i w poście na facebooku zapiszę filmik z przygotowania tych pierników, gdzie będziecie mogli podejrzeć moją metodę składania i wykrawania ciasteczek.

Tu możecie podejrzeć, jak formować i nadziewać pierniczki.

Pierniczki nadziewane bez glutenu nie obejdą się bez dobrego nadzienia. Najważniejsze, żeby wybrać bardzo gęste powidła lub konfiturę, które nie spływają z łyżki. Sprawdzi się również najzwyklejsza twarda marmolada.

Zbyt wodnisty farsz spowoduje, że sklejone warstwy ciasta nieco się rozejdą, a nadzienie wypłynie. Jedną z prób wykonałam właśnie z takimi powidłami, dlatego w pierniczkach po upieczeniu została tylko połowa nadzienia. Mimo tego, nadal były bardzo dobre i zjedliśmy je ze smakiem, ale lepiej zwrócić na ten detal uwagę, by pierniczki wyszły idealnie.

Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

Te miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka smakują mi najbardziej w wersji z polewą z gorzkiej czekolady.

Te z cienką warstwą lukru lub całkiem bez dekoracji, również są świetne. Wam pozostawiam wybór jaką wersję wybierzecie. Mam nadzieję, że ten przepis na świąteczne, bezglutenowe pierniczki zachwyci również was i wszystkich, których będziecie nimi częstować.

W tym roku zjadłam już niejedną blachę korzennych ciastek i nadal nie mam dosyć! Czuję, że jeszcze będzie „pierniczkowanie”. 🙂

MIĘKKIE PIERNICZKI NADZIEWANE BEZ GLUTENU, JAJEK I MLEKA

Kasia Okres przedświąteczny to czas intensywnego „pierniczkowania”. To właśnie teraz tony korzennych ciasteczek wędrują z nami na koleżeńskie spotkania, firmowe wigilie lub zapakowane na drobne upominki. Na te okazje najlepiej sprawdzają… BOŻE NARODZENIE pierniczki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 30 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 1 ½ łyżki mielonego, odtłuszczonego, złotego siemienia lnianego (patrz WSKAZÓWKI pod przepisem)
  • ½ szkl. (125 ml) ciepłej wody
  • 2 łyżki dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki dowolnego puree owocowego lub warzywnego (np. dojrzały, zmiksowany banan / mus jabłkowy / puree z dyni)
  • 2 łyżki (ok. 50 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ½-3 łyżki cukru trzcinowego lub erytrytolu

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kokosowej lub jogurtu roślinnego np. sojowego lub kokosowego

  • 2/3 szkl. (110 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (65 g) mąki owsianej bezglutenowej (patrz WSKAZÓWKI)
  • 1/3  szkl. (55 g) mąki gryczanej
  • 40 g (1 op.) budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi kukurydzianej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika (bez glutenu, bez cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy – jeśli użyłeś skrobi zamiast budyniu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-250 g (słoiczek) gęstych powideł śliwkowych lub twardej marmolady

DO DEKORACJI:

  • Lukier – ok. 5 łyżek cukru pudru/ pudru z erytrytolu + ok. 2 łyżki wody i kilka kropel soku z cytryny
  • Polewa czekoladowa – gorzka czekolada + kilka łyżek mleka roślinnego
  • Do posypania: płatki róży i bławatka, siekane migdały, wiórki kokosowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekana żurawina, mak

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta upewnij się, że masz pod ręką owocowe lub warzywne puree – zmiksuj przejrzałego banana, podgotowane jabłko lub dynię. Ewentualnie użyj gotowych musów dla dzieci.
  2. Mielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia.
  3. W niewielkim garnuszku podgrzej mleko roślinne, masło klarowane lub olej, miód, cukier i wybrane owocowy lub warzywny mus. Podgrzej tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników, a następnie odstaw do przestudzenia.
  4. Do miski wsyp wszystkie mąki wraz z budyniem, przyprawami, kakao, proszkiem i sodą.
  5. Do mieszanki mąk dodaj napęczniałe siemię lniane, roślinną śmietanę lub jogurt, wlej połowę masy z miodem i tłuszczem i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewaj pozostałą część płynnych składników. Ciasto powinno być miękkie, puszyste, lekko luźne i nieco klejące. Uformuj je w jednolitą kulę - jeśli się klei, to oprósz je mąką ziemniaczaną, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min, żeby odpoczęło.
  6. W tym czasie przygotuj stolnicę, wałek i foremki do wykrawania ciasteczek oraz wybrane powidła na nadzienie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Te pierniczki najlepiej robić partiami, po 1-2 sztuki, gdyż ciasto jest dość delikatne. Oderwij kawałek ciasta, podsyp nieco mąką ziemniaczaną i rozwałkuj na niewielki prostokąt (ok. 10x20 cm) o grubości ok. ½ cm. Na środek połowy tego kawałka ciasta nałóż ½-1 łyżeczkę powideł lub marmolady (w zależności jak dużych foremek używasz), a następnie złóż ciasto przykrywając część z nadzieniem. Dociśnij ciasto palcami naokoło nadzienia, a następnie przyłóż foremkę i wytnij nadziany pierniczek. (Na Instagramie w zapisanych relacjach i w poście na facebooku możecie podejrzeć jak tą metodą robię pierniczki). Gotowe ciastko przełóż na blachę do pieczenia, a resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj niewielki kawałek. Proces ten wydaje się nieco czasochłonny, ale jak się zrobi już 2-3 sztuki, to praca idzie bardzo szybko.
  8. Gotowe pierniczki wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 10-12 min. aż będą wyrośnięte i lekko zrumienione. Nie piecz ich za długo bo zrobią się bardziej kruche.
  9. Gotowe pierniczki wykładaj na talerz i pozostaw do wystudzenia. Możesz je zostawić w tej postaci lub udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
  10. Lukier do pierniczków polecam dość rzadki – spłynie z nich i utworzy cienką, słodką skorupkę. Wystarczy wymieszać cukier puder z wodą do pożądanej konsystencji.
  11. Polewę czekoladową przygotuj rozpuszczając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej razem z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Jego ilość dostosuj do tego jak gęsta ma być twoja polewa.
  12. Polane lukrem lub polewą pierniczki udekoruj według uznania kolorowymi dodatkami – moje ulubione znajdziesz w składnikach przepisu.
  13. Pierniczki są od razu miękkie i idealne do jedzenia. Trzymaj je w słoiku, puszce lub pod przykryciem. W kolejnych dniach zmieniają nieco strukturę, ale zachowują miękkość, a nadzienie i polewa dodatkowo przedłużają ich świeżość.

Wskazówki

  1. W moich przepisach używam zawsze gotowego, mielonego i odtłuszczonego siemienia lnianego (np. Lenvitol, Sante), które chłonie kilkakrotnie mocniej wodę niż zwykłe siemię zmielone w domu. To siemię lepiej związuje całe ciasto. Użycie zwykłego, samodzielnie mielonego siemienia sprawi, że ciasto będzie za luźne, mało elastyczne, nie da się ładnie wałkować. Odtłuszczone siemię możesz zastąpić ewentualnie łuskami babki jajowatej.
  2. Jeśli chcesz możesz przygotować te pierniczki również w wersji bez nadzienia i dekoracji lub tylko polane polewą lub lukrem. Wystarczy wówczas rozwałkować ciasto na grubość ½-1 cm i wykrawać ciasteczka. Jeśli zdecydujesz się zrobić wersję bez tych dodatków, to możliwe, że będziesz woleć słodszą wersję ciasta – wówczas dodajodrobinę cukru więcej.
  3. Mąkę owsianą bez glutenu w swojej ofercie ma np. marka Provena. Możesz ją również zrobić samemu mieląc na pył bezglutenowe płatki owsiane. Jeśli nie możesz jeść owsa, zastąp ją mąką jaglaną.
  4. Do pierniczków koniecznie użyj bardzo gęstych powideł lub konfitury, które nie spływają z łyżki. Te płynne, z dużą ilością wody, rozkleją ciasto i wypłyną podczas pieczenia. Najlepiej sprawdzi się też najzwyklejsza twarda marmolada.
  5. Kwaśną śmietanę lub jogurt roślinny znajdziesz już w wielu większych supermarketach takich jak Lidl, Kaufland czy Carrefour. Jeśli jadasz nabiał, śmiało możesz użyć zwykłej kwaśnej śmietany.
  6. Budyń lub skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką z tapioki. Jeśli nie użyjesz budyniu, pamiętaj dodać do ciasta wanilii w dowolnej postaci.
  7. Jeśli chcesz przygotować pierniczki w wersji wegańskiej, spróbuj zamienić miód na inny płynny słód lub melasę. Najlepiej wybrać słód o podobnej słodkości, gęstości i lepkości – w przypadku niektórych może być go potrzeba np. odrobinę więcej.

zobacz również

17 komentarzy

Kasia 10 grudnia 2019 - 13:49

Cześć, nastawiam się na zrobienie w tym roku, czy można użyć jajka zamiast siemienia? Mam złe doświadczenia i zazwyczaj mi nie wychodzi potrawa jak zmieniam..

Odpowiedz
Kasia 10 grudnia 2019 - 17:59

Niestety nie robiłam wersji z jajkiem, musiałabym przetestować, dostosować proporcje. Myślę, że ciasto będzie miało inną konsystencję, nie wiem czy będzie tak miękkie i długo świeże. Siemię zastępuje nie tylko jajko, ale też gluten. Jeśli możesz spożywać siemię, to proponuje spróbować oryginalnej wersji 😉

Odpowiedz
Joanna 6 grudnia 2020 - 00:16

Czy pierniczki udało Ci sie zrobić z jajkiem zamiast siemienia?

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 12:13

Nie próbowałam, ale przetestuję tę opcję przy kolejnej okazji robienia pierniczków. Jeśli będę miała tez informacje od czytelników, którzy próbują tej modyfikacji, to dam znać. 🙂

Odpowiedz
B 23 grudnia 2020 - 11:59

Niestety nie polecam, przepis skomplikowany, pracochłonny a pierniczki takie sobie. Konsystencja niezła ale jakby mało smaku, dałabym więcej przyprawy może, nie wiem. Bardzo rozczarowujące, bo dużo pracy.

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2020 - 12:13

Bardzo mi przykro, że pierniczki Ci nie posmakowały, tym bardziej, że ogrom czytelników uwielbia ten przepis i ja również. Jeśli miały mało smaku (co dziwne bo moje były bardzo wyraziste, mocno piernikowe) to może warto się przyjrzeć swojej przyprawie do piernika, każda się nieco różni i czasem można dodać jej więcej. Poza tym tak jak napisałam w przepisie zrobiłam je nieco mniej słodkie, bo dekorowałam je z wierzchu lukrem i czekoladą. Jednocześnie nie zgodzę się, że przepis jest trudny czy czasochłonny. Jeśli postępuje się zgodnie ze wskazówkami odnośnie wykonania i użytych składników zagniecenie ciasta nie powinno być problemem, a wycinanie pierników, które pokazuje na filmiku też nie jest skomplikowane.

Kasia 20 grudnia 2019 - 15:37

Pierniczki wyszły bardzo smaczne i miękkie. Popękaly podczas pieczenia, ale przykryłam polewą czekoladową i jest super.

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2019 - 14:22

Cieszę się, że pierniczki się udały 🙂 Niestety nie wiem czemu popękały, bo własnie dopracowywałam przepis pod tym kątem… Może to słabe siemię lniane? Jeśli masz konto na Instagramie, to zapraszam do obejrzenia filmiku, gdzie porównuję rodzaje siemienia, może pomoże ci to przy innego rodzaju wypiekach i potrawach.

Odpowiedz
Kasia 2 kwietnia 2020 - 10:33

Nawet nie przypuszczałam, że można zrobić tak pyszne pierniczki w wersji bezglutenowe. Są idealne! Bardzo dziękuję za przepis:)

Odpowiedz
Kasia 2 kwietnia 2020 - 13:02

Proszę bardzo! Bardzo mi miło, smacznego! 🙂

Odpowiedz
Aneta 24 listopada 2020 - 17:43

Hej, co zamiast miodu? Jesteśmy na 3xbez + bez jajek…

Odpowiedz
Kasia 26 listopada 2020 - 17:59

Można spróbować z syropem klonowym czy daktylowym. 🙂

Odpowiedz
Iza 19 grudnia 2020 - 21:33

Cześć, czy można czymś zastąpić siemię lniane (mamy alergię), np więcej musu owocowego lub z dyni?

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2020 - 10:30

Więcej musu nie zda tutaj egzaminu. Siemię możesz zastąpić łuskami babki jajowatej, które sprawią, że ciasto będzie elastyczne i nabierze glutenowej konsystencji.

Odpowiedz
Kaya 21 grudnia 2020 - 15:40

Czy łuski babki przygotować tak samo jak siemię?

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia 2020 - 16:43

Postępujemy dokładnie tak samo. Łuski żelują mocniej od siemienia, więc po wymieszaniu z bardzo ciepłą/gorącą wodą utworzą jeszcze gęstszy żel.

Odpowiedz
Aga 24 grudnia 2020 - 12:39

Wspaniala jestes. Masz talent niesamowity. A ze komus nie wychodzi jakis przepis to nie wyjdzie i juz. Ja nie wyprobowalam zadnego twojego przepisu bo umiem tylko zagotowac wode na herbate, ale lubie patrzec jakie cudownosci tworzysz. Ludzie nie rozumieja ze trzeba oprocz dobrego przepisu miec to cos w lapkach, dodac tez milosc i uwaznosc w tym co sie robi. Nie bierz tak do siebie slonce tego wszystkiego. Magicznych swiat ci zycze. Ps. W tym jak pieczesz jest piekna magia.

Odpowiedz

Zostaw komentarz