fbpx

Kruche pierniczki bezglutenowe jak speculoos

autor Kasia
Kruche pierniczki bezglutenowe na miodzie

Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Uwielbiam korzenne smaki, a zapach cynamonu i pieczonych ciasteczek (no i mandarynek), to dla mnie magia świąt. Dlatego, gdy święta się zbliżają, za oknem prószy śnieg, ja w rytmie Winter Wonderland zabieram się za wypiekanie góry ciastek, którymi obdaruję najbliższych.

W mojej rodzinie to już tradycja, że właśnie ja piekę góry pierników i innych słodkości. Kilka dni przed świętami miałam zawsze wyjęte z życiorysu, żeby wałkować, lepić i ozdabiać ciasteczka. Każdy pod choinką zawsze znalazł swoją słodką paczuszkę. Po przejściu na specjalną dietę świąteczne przygotowania okazały się jeszcze trudniejsze. Chciałam w końcu opracować przepis, którego wykonanie wiązałoby się z przyjemnością, a nie stresem i płaczem nad blachami pełnymi zmarnowanych ciastek. W końcu przed świętami mamy dość na głowie. Pieczenie ciasteczek powinno być już samą przyjemnością. Tak powstał przepis na idealne kruche pierniczki bezglutenowe.

Kruche pierniczki bez glutenowe z opcją bez jajka

Moje kruche bezglutenowe pierniczki są korzenne i odpowiednio słodkie. Takie, których wałkowanie i wykrawanie przebiega zupełnie bezboleśnie.

Możecie z nich wycinać mniejsze i większe kształty, a jeśli rozwałkujecie je nieco grubiej, to sprawdzą się również na nich stemple to ciasteczek. Po upieczeniu pierniczki zachowują kształt, więc każdy wzorek jest dobrze widoczny.

Ich dużą zaletą jest to, że możecie wykonać je kilka dni, a jeśli już musicie, to nawet tydzień przed świętami. Przechowywane w szczelnym słoiku lub puszce zachowają swój smak, aromat i kruchość.  Tuż przed świętami możecie je udekorować, ale przyznaję, że ja wolę je bez dodatków.

Jeśli martwi was dodatek mąki gryczanej, to niepotrzebnie. Nie jest ona w ogóle wyczuwalna. W prawdzie ja jestem przyzwyczajona do jej smaku, ale specjalnie wypytywałam jeszcze innych testerów. Szczerze mówiąc, nikt nie powiedziałby, że to ciasteczka bez mąki pszennej. Dzieciaki będą zadowolone.

Kruche pierniczki bezglutenowe przypominają mi tradycyjne, kruche, holenderskie i belgijskie ciasteczka speculoos.

Szczerze mówiąc zdarza mi się robić te korzenne ciasteczka w ciągu roku, tak do kawy lub gdy potrzebuję kruchych herbatników na spód do innych ciast np. tart czy serników.

Kruche pierniczki bezglutenowe są na prawdę pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli czekają was pierwsze bezglutenowe święta i pierwsze bezglutenowe wypieki, to warto zacząć od tych ciasteczek. Na pewno posmakują każdemu, a was nie zrażą do kolejnych bezglutenowych, kuchennych eksperymentów.

Nie pozostaje nic innego tylko zakasać rękawy, nastawić świąteczne hity i lepić pierniki!

Kruche pierniczki bezglutenowe na miodzie

KRUCHE PIERNICZKI BEZGLUTENOWE

Wielkość porcji: Na 40 małych lub 25-30 dużych ciastek (ok. 1½ blachy ciastek) Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

  • ½ szkl. (80-90 g) mąki gryczanej
  • ½ szkl. (75-85 g) mąki kukurydzianej (żółtej)
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki pszennej i cukru)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru kokosowego/ brązowego

  • 1 jajko (patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2-3 łyżki miodu

  • mąka ziemniaczana do podsypania – opcjonalnie

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

PRZYGOTOWANIE

    1. Olej lub masło oraz miód przełóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu tylko do rozpuszczenia się składników, aby masa nie zrobiła się bardzo gorąca.
    2. W międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i cukier.
    3. Gdy olej z miodem się rozpuści, wymieszaj całość i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
    4. Do miski z mąkami wbij jajko oraz wlej jeszcze lekko ciepły olej z miodem. Wymieszaj i zagnieć całość na gładkie elastyczne ciasto. Jeśli wyszło odrobinę za suche, dodaj odrobinę oleju i słodu więcej. Kulę ciasta przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą, żeby nie wysychała.
    5. Rozgrzej piekarnik do 180°
    6. Stolnicę oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. Jeśli używasz maty silikonowej, to nie jest to konieczne. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka. Jeśli ciasto wyszło ci mniej elastyczne lub sprawia problemy przy wałkowaniu, to możesz je lekko schłodzić lub rozwałkować przez arkusz papieru do pieczenia. Ciasteczka podważaj nożem lub szpatułką i delikatnie przenoś na blaszkę.
    7. Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-12 min - u mnie z termoobiegiem, jeśli pieczesz z opcją grzania „góra-dół, to czas pieczenie może się nieco wydłużyć. Pilnuj żeby ciasteczka zbytnio się nie przyrumieniły.
    8. Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowuj w szczelnym słoiku lub puszce. Możesz przygotować je nawet na tydzień przed świętami, gdyż zachowują swój smak i chrupkość.
    9. Jeśli chcesz udekoruj je polewą czekoladową lub lukrem.

WSKAZÓWKI

  1. Jeśli nie spożywasz jajek, możesz spróbować zamienić je na glutek z siemienia lnianego (ok. 2 łyżeczki mielonego siemienia + 3 łyżki bardzo ciepłej wody) lub 1-2 łyżki jogurtu kokosowego/ sojowego. W powyższej wersji pierniczki wychodzą odrobinę twardsze niż te z jajkiem. Najlepszym zamiennikiem dla jajka jaki testowałam w tym przepisie jest masło orzechowe (1-2 łyżki, w zależności od konsystencji masła i ciasta) – tradycyjne z orzeszków ziemnych lub migdałowe, z nerkowców, laskowe itp. Masło takie wspaniale równoważy konsystencję ciasta i sprawia, że pierniczki wychodzą przyjemnie kruche, jak te jajkiem, a nie twardawe. Ciasto w tej wersji może być ci wygodniej wałkować przez arkusz papieru do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz je też wcześniej lekko schłodzić. Pierniczki w wersji bez jajka, choć zarumienione, wyjęte z piekarnika mogą wydawać się nieco miękkie, ale po wystygnięciu nabierają kruchości – pilnuj, żeby ich nie przepiec. Niektórzy moi czytelnicy zamiast jajka dodawali również puree z banana – zerknij na komentarz pod przepisem. [Edit 13.12.2021]
  2. Zamiast cukru możesz spróbować użyć ksylitolu czy erytrytolu.
  3. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, szczególnie w fazie eliminacyjnej, to zamień miód na syrop klonowy lub inny dozwolony, płynny słód. W przypadku takiej zmiany ciasto może się nieco różnić – każdy słód ma inną konsystencje, kolor i smak. W razie potrzeby, gdy masa będzie za sucha, dodaj więcej tłuszczu, jajka lub jego zamiennika i ewentualnie słodu – w tym przypadku trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo ciastka mogą wyjść za słodkie lub zbyt twarde.
  4. Zamiast mąki kukurydzianej lub gryczanej możesz spróbować użyć owsianej, ale najlepiej dodać jej nieco więcej, żeby ciasto nie wyszło za luźne.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

37 komentarzy

Ann 9 grudnia 2018 - 11:56

Piekłam wczoraj i zamiast jajka dodałam banana – wyszło super! Dziękuje za przepis

Odpowiedz
Kasia 10 grudnia 2018 - 08:43

Super, gratuluje udanego eksperymentu! 🙂 A pierniczki wyszły nadal kruche czy raczej miękkie? Dziękuję za komentarz, bo to cenna uwaga dla innych, którzy nie mogą używać jajka <3

Odpowiedz
Iza 21 grudnia 2021 - 16:48

Kurcze a mi się przypiekly termoobieg 180st, już przy 9min były poprzypalane

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia 2021 - 12:17

Każdy piekarnik jest inny, więc zawsze trzeba dostosować czas pieczenia pod swój sprzęt. Dużo zależy też od grubości ciasteczek, czy ilości dodanego słodu. Spróbuj piec je krócej lub piecz bez termoobiegu, z grzaniem “góra-dół” – może będzie ci łatwiej kontrolować moment, gdy ciasteczka będą odpowiednio zrumienione.

Odpowiedz
Archbeatus 21 grudnia 2020 - 00:40

ooo, banan! świetna inspiracja…:-)

Odpowiedz
Kasia 29 września 2021 - 12:57

Pyszne!! Jako, że nie mogę gryki, użyłam mąki sorgo i smakuje wysmieniciedziękuję za przepis! Dużo zdrówka i mnóstwa inspiracji

Odpowiedz
Kasia 4 października 2021 - 13:48

Bardzo się cieszę, że pierniczki się udały! Dziękuję za cenną wskazówkę. Pozdrowienia!:)

Odpowiedz
Monika 24 grudnia 2021 - 07:52

Kochana, chce dzis robic…Z sorgo takie same proporcje i wyszly tez kruche i dobre? 🙂
Wielkie dzieki.

Odpowiedz
Kasia 24 grudnia 2021 - 11:10

Niestety nie próbowałam z sorgo – jeśli już zastąpiłabym sorgo jedną z mąk. Sorgo chłonie nieco mniej płynu, więc zacznij od dwóch łyżek miodu zamiast trzech i ewentualnie później podsyp więcej mąki lub dodaj miodu.

jędrula 11 listopada 2021 - 12:19

Ile to jest pół szklanki?
W przepisach ilość podaje się w gramach.

Odpowiedz
Kasia 14 listopada 2021 - 17:28

Składniki można odmierzać i podawać w przepisach na kilka sposobów – stosowanie miarek i objętości to jeden z nich i ja go preferuję. W starszych przepisach używałam tylko miarek w nowszych podaję i objętości i wagę – moi czytelnicy mają różne preferencje (nie każdy nawet ma w domu wagę), ale w przypadku bezglutenowych przepisów miarki (objętości) są o wiele bezpieczniejsze, bo waga mąki może się różnić nawet w zależności od producenta, stopnia zmielenia itd. W tym artykule https://bezbez.pl/bez-kategorii/moj-przelicznik-kuchenny-do-pobrania/ znajdziesz PRZELICZNIK KUCHENNY dostosowany do miarek, których ja używam. Znajdziesz tam uśrednioną wagę każdej mąki, którą stosuję w moich przepisach.

Odpowiedz
Madziulek 17 grudnia 2018 - 16:42

Witam, przepis fajny tylko niestety nie zawsze mi wychodzi wiec bylabym wdzieczna o podanie ilosci skladnikow w gramach. Bardzo dziekuje.
Magda

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2018 - 23:06

Niestety nie mogę w tej chwili zważyć ci podanych składników. Masz problem z mąkami? W tym przepisie wyliczenia co do grama nie są aż tak istotne, jeśli trzymasz się podstawowego założenia, że 1 szkl. to 250 ml, pół szklanki to 125 ml, a 1 łyżka to 15 ml wszystko powinno się udać. Te pierniczki zawsze wychodzą 🙂

Odpowiedz
Agata 14 stycznia 2019 - 11:41

czy mozna zastąpić mąkę kukurydzianą inna mąką?

Odpowiedz
Kasia 14 stycznia 2019 - 14:33

Szczerze mówiąc nie robiłam ich z inną mąka, ale jeśli już, to spróbowałabym zamienić na bezglutenową mąkę owsianą. Tylko przy każdej zmianie mąki trzeba dostosować ilość płynów- jeśli ciasto będzie za suche dodać więcej oleju, jeśli za wilgotne sypnąć trochę mąki. Daj znać jak ci pójdzie, trzymam kciuki 🙂

Odpowiedz
MagdaW 16 grudnia 2019 - 19:42

Pyszne pierniki, w smaku ani troszkę nie czuć, że są bezglutenowe. Mąka gryczana super się tu komponuje,podkreśla smak przypraw korzennych. Synkowi bardzo smakowało, część wisi już na choince kolejny cudowny przepis, dziękuję!W czwartek piekę pomidorowy piernik na szkolną wigilię.

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2019 - 11:00

Bardzo, bardzo się cieszę, że pierniczki posmakowały! 🙂 Dziękuję serdecznie za komentarz i trzymam kciuki za udany piernik! <3

Odpowiedz
Agnieszka 23 grudnia 2019 - 19:13

Właśnie upiekłam wersję bez jajek z dwóch porcji (jedno jajko zastąpiłam glutkiem z łyżeczki łusek babki jajowatej a drugie połową banana) i żałuję…
że tylko z dwóch porcji :D. Wyszły pyszne i już znikają.
Nie mam porównania do tych z jajkiem, ale są zdecydowanie kruche.

Odpowiedz
Kasia 27 grudnia 2019 - 15:06

To cudowna wiadomość! 🙂 Dziękuję <3 Jeśli są smaczne i kruche, to znaczy, że wyszły jak powinny 🙂 Ta wskazówka na pewno przyda się innym czytelnikom. Pozdrawiam serdecznie <3

Odpowiedz
Gosia 4 grudnia 2020 - 21:59

Upiekłam podwójną porcję, jedna miała jajko, druga glutka z lnu i trochę skrobi z tapioki (nie miałam ziemniaczanej). Obie wyszły fantastyczne. Te bez jajka odrobinę bardziej miękkie, ale przyjemność z jedzenia w obu przypadkach ogromna 🙂

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 12:36

Super, że udały się obie wersje! 🙂

Odpowiedz
ARCHBEATUS 21 grudnia 2020 - 00:42

Przepis bardzo dobry, pierniczki wyszły wyśmienite…:-)

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2020 - 10:26

Bardzo się cieszę! Smacznego. 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 3 grudnia 2021 - 22:10

Ile wychodzi pierniczków z tej porcji?;)

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2021 - 12:30

Taką informacje zawsze znajdziesz w przepisie, powyżej składników. 🙂 Tutaj wychodzi około 40 małych lub 25-30 dużych pierników – w zależności od wielkości foremek i grubości ciasteczek.

Odpowiedz
Oliwia 4 grudnia 2021 - 20:54

Robi się je błyskawicznie (i równie błyskawicznie znikają). Wychodzą pyszne i chrupiące Pytanie tylko mam, czy jeśli zrobię je coś koło 8-10 grudnia to wytrzymają do świąt? (Jakby co chcę je ukryć przed rodziną :p bo ostatnio co roku na święta mamy po piernikach okruszki, a te Twoje zasmakowały i to bardzo).

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2021 - 12:22

Myślę, że wytrzymają, tylko trzeba je schować do jakiejś puszki czy słoika, by zachowały chrupkość i nie zmiękły.

Odpowiedz
Agnieszka 26 listopada 2022 - 15:48

Świetny przepis! Pierniczki wyszły pyszne! Podmieniłam mąkę kukurydziana na sorgo, a jajko na banana i wyszły idealne 🙂

Odpowiedz
Kasia 4 grudnia 2022 - 15:07

Bardzo się cieszę z tak udanych eksperymentów! 🙂

Odpowiedz
Ewa 13 grudnia 2022 - 19:14

Zrobiłam potrójną porcję z jajkami przepiórczymi. Wyszły chrupiące i nawet Ci bez diety b/g się zajadali…

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2022 - 13:10

Super! Świetny patent z jajkami przepiórczymi. 🙂

Odpowiedz
Adka 20 grudnia 2022 - 15:13

Dzień dobry,
czy można zamienić olej kokosowy / masło na olej płynny -ryżowy lub rzepakowy?

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2022 - 13:16

Tak, sprawdzi się również płynny olej (myślę, że ok 1/3 szkl., 75-85 ml). Podgrzej go razem z miodem jak w przepisie. Miłego piernikowania! 😉

Odpowiedz
Monika 21 grudnia 2022 - 19:59

Hej, mam pytanie. Najpierw podziekuje jednak za cudny przepis:)
Otoz wlasnie zrobilam pierniczki i masa troche sie kruszyla przy walkowaniu…, poza tym sprobowalam jednego i jest ciut…suchy. Jak moglabym to zmienic? Dodac jeszcze jedno jajko czy wiecej miodu i oleju?…A moze wody albo mleka roslinnego?… Chcialabym je zrobic jutro raz jeszcze…

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2022 - 19:59

Masa powinna być dość wilgotna i łatwa do wałkowania – ja robię to przez papier do pieczenia najczęściej, wtedy ciasto ładnie się wałkuje. Spróbowałabym dodać więcej tłuszczu, miodu, może łyżkę mleka roślinnego, ale jeśli ciasto będzie nadal za suche, to żeby nie przesłodzić masy, możesz spróbować też dać jajko. Mąki różnie chłoną płyn, czasami to kwestia ich odmierzania, więc ilość mokrych składników może się wahać. Mam nadzieję, że kolejne wyjdą pyszniutkie! 🙂

Odpowiedz
Ewa 22 grudnia 2022 - 22:28

Czy mąkę kukurydzianą mogę zamienić na ziemniaczaną?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2022 - 19:48

W tym przepisie mąkę kukurydzianą najlepiej jest zamienić na owsianą (bezglutenową). Może sprawdziłaby się również ryżowa – ale nie testowałam tej opcji.

Odpowiedz