fbpx

Bezglutenowe uszka wigilijne (wegańskie)

autor Kasia | BezBez
14 komentarzy
Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami na Wigilię

Po pierwszym udanym eksperymencie z bezglutenowymi pierogami z werwą zabrałam się za uszka do barszczu, o które dostałam pytanie na instagramie. Wówczas jeszcze z przerażeniem myślałam o pierogach, a co dopiero o filigranowych, pięknie zawiniętych uszkach, które nie dość, że mają się skleić, zmieścić trochę farszu, to jeszcze ładnie wyglądać. Po udanej pierogowej próbie pomyślałam – podejmuję wyzwanie!

Oczywiście pierwsze podejście było totalną klapą, a ciasto poszło na kluski i to też niezbyt udane. Zawzięłam się jednak, przeanalizowałam dotychczasowe eksperymenty i zakasałam rękawy. Chciałam żeby ciasto na uszka było delikatniejsze w konsystencji i smaku niż pierogowe, więc pominęłam tym razem mąkę gryczaną.

Postawiłam na skrobie ziemniaczaną, jako bazę, a do niej dodałam nieco mąki jaglanej i owsianej. Szczególnie ta ostatnia jest kluczowa, bo po zaparzeniu ciasta razem ze skrobią tworzą glutenową, elastyczna konsystencję.

Wiedziałam, że mąką owsiana może się świetnie sprawdzać w pierogach, jednak bałam się jej użyć. Jak wspominałam wielokrotnie moje jelita nie lubią owsa i zbyt dużej ilości błonnika. Zaryzykowałam jednak, postanowiłam dać jej taką ilość, żeby zadziała w cieście, a z drugiej strony, żeby nie cierpieć po zjedzeniu kilku uszek. Muszę, powiedzieć, że chyba się udało. Ostateczny test i tak wypadnie w Wigilię, bo podjadłam tylko kilka uszek, a większość zamroziłam. Zobaczymy, jakie będą po rozmrożeniu i odsmażeniu, zanurzone w wigilijnym barszczu.

Nie wiem czy to bezglutenowe uszka idealne, bo pierwszy raz lepiłam te małe pierożki. Musiałam podpatrzeć w internecie, jakie są techniki zawijania i okazało się to całkiem proste.

Ja wybrałam technikę na „pieroga”, czyli wycinałam kółka, nakładałam farsz, lepiłam jak pierogi, a rogi zawijałam do środka i sklejałam ze sobą. Nie jestem ekspertem od lepienia uszek, więc technikę musicie wybrać sami. Ważne żebyście do wyrabiania ciasta użyli wrzątku, który dobrze zaparzy mąki i nada elastyczności ciastu. Gdy będzie gotowe, nie wałkujcie go za cienko, tylko nieco grubiej niż tradycyjne, a wszystko powinno się udać. Mi wyszło kilka zepsutych uszek, ciasto pękło, a farsz wylądował w garnku. Ale zdecydowana większość, czyli 45 uszek, wyszła idealnie. Żeby wszystko poszło sprawnie, trzymaj się dokładnie przepisu i przeczytaj również WSKAZÓWKI. Z tego przepisu możesz  również spróbować zrobić bezglutenowe pierogi.

Z całą pewnością mogę powiedzieć, że moje bezglutenowe uszka są pyszne i zadowolą każdego, nie tylko bezglutenowców. Nadziałam je tradycyjnym kapuściano-grzybowym farszem, który idealnie pasuje do barszczyku. Może nikt się nie zorientuje, że to jakieś odmieniona wersja uszek wigilijnych?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

14 komentarzy

Marzynia Mamcia 18 listopada 2018 - 18:13

Myszko kochana, pewnie będziemy robiły także takie uszka (chociaż nie wiem, czy Martik się nie złamie i jednak nie zje tych tradycyjnych, nawet kosztem bólu brzucha). Tylko muszę dla niej ugotować jakiś barszcz wigilijny (u nas je się bardzo nietypowo – biały na zakwasie, właśnie z uszkami :-D). Widziałam u Ciebie na blogu zakwasy gryczany i kukurydziany z mąką ryżową i chyba amarantusem – który byś doradziła, aby smak był w miarę neutralny? Wywar grzybowy, na którym gotuje się barszcz ma u nas bardzo silny aromat , więc sądzę, że zagłuszy ewentualny posmak, np. gryki. Nie chciałabym jednak, żeby barszcz był taki kisielowaty, wiesz, jakby na mące ziemniaczanej. Czekam na odpowiedź – Mama Martika

Odpowiedz
Kasia 19 listopada 2018 - 08:59

Myślę, że te zakwasy, które są na blogu mogą być trochę za mocne do barszczu, z tych dwóch najbardziej neutralny jest kukurydziano-ryżowy. A najlepiej by było zrobić zakwas na samej mące ryżowej (z około połowy szkl. myślę, że wystarczy), trzeba tylko dodać do niego ziele angielskie, listki laurowe i trochę czosnku. Niestety konkretniej nie podpowiem, bo nie robiłam jeszcze sama zup na bezglutenowym zakwasie…

Odpowiedz
Ewelina 10 grudnia 2020 - 21:44

Witam, przepis wygląda fajnie – spróbuję. Mam pytanie, czy pamięta może Pani jak uszka zniosły mrożenie? Jak ciasto zachowało się po rozmrożeniu?

Odpowiedz
Kasia 11 grudnia 2020 - 11:03

Ja nie mroziłam tych uszek. Moja czytelniczka mroziła pierogi i uszka i według niej dobrze to znoszą. Pierogi mrozi się lekko podgotowane, najpierw rozłożone na tacce (żeby się nie stykały), a jak wstępnie się zmrożą, przekładamy do woreczka.

Odpowiedz
Wojtek 29 grudnia 2020 - 19:14

Super przepis, pierwszy raz robiłem uszka bez glutenu.
Jestem pod wrażeniem, dziękuję i wesołych świąt.

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:36

Bardzo się cieszę, że się udały! Wszystkiego dobrego! 🙂

Odpowiedz
Tiliblue 22 grudnia 2021 - 08:14

Piszę, żeby złożyć zażalenie. Wczoraj z córką zrobiłyśmy uszka z Twojego przepisu i te uszka nie przetrwały kolacji! Zjedliśmy całą porcje więc po nocy kleiłam kolejną partie i szybko chowałam w zamrażarce, żeby nikt ich mi nie zjadł. To ciasto jest przepyszne!

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia 2021 - 12:22

Jak mi miło! Takie zażalenia to ja mogę codziennie przyjmować. ;D

Odpowiedz
Dorota 20 grudnia 2022 - 22:25

Czy mozna zamrozic surowe?

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2022 - 13:34

Niestety ja nie testowałam mrożenia w żadnej formie. Wiem, że niektóre czytelniczki mroziły lekko obgotowane. Trzeba przetestować 😉

Odpowiedz
Karola 23 grudnia 2021 - 23:05

Zamiast mąki owsianej dałam kolejne pół jaglanej i nie uszka , a pierogi, wyszły mega 🙂 córka mówi, że smakują jak glutenowe ☺️ kolejny przepis do zapisania na stałe

Odpowiedz
Kasia 24 grudnia 2021 - 11:11

Wspaniale! Dziękuję za cenna wskazówkę do przepisu!

Odpowiedz
Magdalena Stachnik 21 listopada 2022 - 14:35

Mrozić surowe czy lekko obgotowane?

Odpowiedz
Kasia 22 listopada 2022 - 19:19

Ja bym je obgotowała, ale bardzo krótko i wstępnie zamroziła rozłożone na jakiejś tacce wysmarowanej tłuszczem, żeby się nie skleiły, a potem dopiero wrzuciła do woreczka. Niestety sama nie mroziłam, ale tak robią niektóre moje czytelniczki.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.