Czy jest jeszcze osoba, która nie słyszała o przepisie na słynny piernik z pomidorów? Zna go niemal każdy miłośnik roślinnego gotowania Marty Dymek. Oryginalna wersja tego przepisu nie zawiera oczywiście jajek i nabiału, ale bazuje na mące pszennej, więc nie jest bezglutenowa. Od dwóch lat kombinuję ze składnikami i robię potajemnie piernik Marty w wersji bezglutenowej, którą dzisiaj oddaje w wasze ręce. Oto król wigilijnych stołów w wersji „bezbez”, czyli bezglutenowy piernik pomidorowy! Przełożony daktylowym, korzennym kremem i polany czekoladową polewą smakuje bosko!
Rok temu, gdy Marta Dymek, guru wegańskiej kuchni i autorka najpopularniejszego bloga z roślinnymi przepisami Jadłonomia, udostępniła na swoim Instagramie mój bezglutenowy piernik pomidorowy rozpoczęło się szaleństwo! Dzień przed Wigilią zamiast lepić pierogi i piec pierniki, siedziałam jak mróweczka i odpisywałam na dziesiątki wiadomości z prośbą o przepis na moją wersję tego ciasta. Dostałam od was wtedy mnóstwo ciepłych wiadomości i bardzo miło to wspominam. Wielu z was zostało ze mną do dzisiaj.
Okazało się, że jest tyle osób, które potrzebuje bezglutenowej wersji tego słynnego przepisu, że postanowiłam w tym roku dodać go na swojego bloga. Zamieniłam w nim nie tylko mąkę pszenną, na mieszankę mąk bezglutenowych, ale dodałam też parę innych modyfikacji.
W przepisie podaję wam moją ulubiona kombinację mąk, z której piernik wychodzi najsmaczniejszy. Ma odpowiednią konsystencję, smak, nie wychodził za suchy i nie czerstwieje tak szybko. Myślę, że można jeszcze pokombinować z mąkami. Szczególnie jeśli macie doświadczenie z bezglutenowymi wypiekami – nie bójcie się eksperymentów.
Ważne, żeby ostateczna konsystencja ciasta nie była za gęsta, bo piernik wyjdzie za suchy. Aby uniknąć zakalca, pamiętajcie rozgrzać piekarnik zanim zrobicie ciasto, by gotową masę z działającymi intensywnie proszkiem i sodą wstawić od razu do ciepłego piekarnika.
Jeśli nie macie drygu do eksperymentów, to trzymajcie się mojej wersji. Pamiętam, że pierwsze pierniki pomidorowe, które robiłam to były totalne zakalce, więc przy eksperymentach może się to zdarzyć 😉
Dodałam też większą ilość banana i nieco siemienia lnianego, dzięki czemu bezglutenowy piernik pomidorowy ma lepszą strukturę i wilgotność. Przełożony korzennym kremem z daktyli i polewą z gorzkiej czekolady smakuje obłędnie i dłużej zachowuje świeżość.
Jeśli chcecie możecie nie przekładać piernika żadnymi kremami, polać go tylko polewą lub lukrem. Możecie też posmarować go w środku ulubionymi powidłami lub konfiturą. Ja uwielbiam go z moim kremem z namoczonych daktyli, masła migdałowego, kakao i z przyprawą korzenną. Dekoruję go polewą czekoladową, pestkami granatu i pekanami – moimi ulubionymi orzechami. Zawsze robię go w tej wersji i wszyscy się nim zajadają.
Taki bezglutenowy piernik pomidorowy nie tylko wybornie smakuje, ale też wspaniale się prezentuje na świątecznym stole. Jego smak i wygląd nikomu nie zdradzi, że nie jest to typowe, tradycyjne ciasto.
Możecie śmiało zabrać go ze sobą na okołoświąteczne spotkania, częstować nim znajomych i rodzinę. Myślę, ze posmakuje każdemu i nikt nie zorientuje się, że to ciasto z pomidorów, a tym bardziej jakaś specjalna wersja „bezbez”.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście piernika z pomidorów, to najwyższy czas to zmienić. Zbliżające się Święta to najlepsza okazja!
47 komentarzy
Spełniłaś moje bezglutenowe marzenie
Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, ze będzie smakować 🙂
Przepis super!!
Bardzo jasno , przejrzyście i zrozumiałe!
Udało się za pierwszym razem!
Jestem laikiem , dopiero wchodzę i uczę się…
Mam nietolerancję pokarmową : mleko krowie, drożdże, żyto, pszenica, orzechy,
Jaki chleb???
Dziękuję za wspaniałe przepisy, blog, który wprowadza mnie w tajniki bez,bez…
Kłaniam się nisko!
Bardzo się cieszę, że ciacho się udało! Mam nadzieję, że kolejne wypieki również nie sprawią niespodzianek. W razie czego śmiało pytaj, postaram się doradzić. Jeśli chodzi o chleb, to może bezglutenowe na zakwasie?
Czy jeśli nie mam budyniu (mieszkam za granicą) wystarczy zamiast niego 40 g skrobi ziemniaczanej?
Tak może być skrobia ziemniaczana lub kukurydziana lub pół na pół. Ewentualnie możesz dodać również wanilii np. w postaci ekstraktu.
A czy zamiast mąki jaglanej może użyć mąki z sorgo?
Lepsza byłaby chyba owsiana lub kukurydziana. Obawiam się tylko, czy z taką ilością sorgo konsystencja nie będzie za wilgotna lub nie zrobi się zakalec. Mąkę z sorgo użyłabym jedynie zamiast gryczanej… Trzeba poeksperymentować 🙂 Ostatecznie możesz też dać więcej ryżowej zamiast jaglanej.
To ciasto jest pysznegratulacje.
Pyszne, mięciutkie ciasto. Magia. Będzie od dzisiaj często u nas gościć 😀
Super, że ciacho wyszło i smakowało! Życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrowienia! 🙂
Czy mogę użyć po ptostu passaty pomidorowej? I wówczas ile gramow, ml? Staram się unikać puszek, a zwłaszcza pomidorów w puszce ze względu na to jak kwaskowatosc pomidorów wchodzi w reakcję z metalem…
Nie robiłam z passatą, ale moim zdaniem może się nie sprawdzić – z pomidorów krojonych wybiera się tę najgęstszą część, żeby uzyskać 1 szkl. Passata ma już o wiele więcej płynu. Ja kupuję pomidory krojone w kartoniku (dostępne są w wielu sklepikach i supermarketach) – może znajdziesz je u siebie?
Jak długo to ciasto zachowa świeżość/wilgotność? Chciałabym upiec 22-ego i mieć na 24-25 grudnia. Da radę? 🙂
Z mojego doświadczenia i z tego co wiem od czytelników, piernik zachowuje świeżość dość długo, szczególnie jeśli jest przełożony kremem lub powidłami i polany polewą. Najlepiej byłoby go upiec dzień przed Wigilią, ale dwa dni przed też powinno być ok. Jeśli chcesz trzymać go dłużej, to raczej w chłodniejszym miejscu, pod przykryciem, by nie wysychał. Możesz też spróbować wersji z mąką owsianą zamiast jaglanej – wg wskazówek pod przepisem.
Czy można po prostu użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, np. z firmy Schar?
Podejrzewam, że można, ale nie próbowałam i nie wiem, która by się sprawdziła i w jakiej ilości.
Jakiej marki pomidorów użyłaś? Wolę użyć takich samych dla pewności 🙂
Dokładnie nie pamiętam, chyba za każdym razem innych używałam. Najczęściej sięgam po te w kartoniku np. Pudliszki czy Podravka – jakie są w sklepie. 🙂
A czy mozna upiec na gotowej mieszance mąk ze sklepu? ( np Schar do ciast)
Nie używam gotowych mieszanek, więc nie wiem, jak wyjdzie ciasto ani w jakich proporcjach należy użyć takiej mieszanki. Musisz poeksperymentować. 🙂
A z normalnych pomidorów wyjdzie? Czy muszą być takie z puszki że względu na konsystencję itp.? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia
Tak muszą być to pomidory krojone z puszki lub kartonika.
Robiłam ten piernik z oryginalnego przepisu z jadłonomi i byłam w szoku jaki pyszny wyszedł!
Witam.Bardzo chcialabym upiec ten piernik,ale nie moge jesc maki jaglanej,jaka inna make uzyc w miejsce tej jaglanej?
Najlepiej sprawdzi się mąką owsiana, piernik powinien wyjść nawet bardziej puszysty – wówczas dodaj o jedną łyżkę mąki owsianej więcej (1/3 szkl. + 1 łyżka to ok. 55 g). Tę informację znajdziesz również we wskazówkach pod przepisem – warto tam zaglądać. 🙂
Dziekuje za odpowiedz.Bede uwazniej czytala przepis i wskazowki.Pozdrawiam.
Nie ma sprawy! Mam nadzieję, że piernik pięknie się uda. 🙂 Pozdrowienia!
Czy można użyć coś zamiast budyniu?
Zamiast budyniu możesz użyć mąki ziemniaczanej, z tapioki lub skrobi kukurydzianej (białej, nie żółtej – mąki). Wówczas dodaj do ciasta również nieco wanilii np. w postaci ekstraktu.
Witam. A mąkę gryczaną mogę zamienić na inną? Bo wszystkie z przepisu oprócz gryczanej mam
Gryczana byłaby tu najlepsza, ale możesz poeksperymentować z dodatkową porcją mąki owsianej lub może kukurydzianej jak masz.
hej, czy można zamienić cukier na skrystalizowany miód?
Miód ulegnie i tak rozpuszczeniu, więc należy go traktować jako płynny składnik moim zdaniem i użyty w tej samej ilości co sypki słód może zaburzyć nieco proporcje składników. Spróbowałabym go dodać pół na pół z sypkim słodem, ale nie testowałam tej opcji.
Czy można użyć syropu klonowego jako słodzika?
Myślę, że można, ale raczej nie w takiej samej ilości, bo to płynny składnik i znacząco wówczas zmieni proporcje w cieście – spróbowałabym ewentualnie pół na pół sypki i płynny słód. Ale uprzedzam, że nie próbowałam tej opcji. 😉
Czy można użyć batatów zamiast pomidorów?
Pomidory są naszym alergenem dlatego chcę je czymś zastąpić..
Niestety nie, pomidory są tu kluczowym, kwaśnym składnikiem, który sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste. Poza tym mają zupełnie inną konsystencję niż batat – nie wiem czy ten zestaw mąk by się tu sprawdził. Spróbowałabym raczej innego ciasta z bloga np. czekoladowego z batatów czy na bananie i dodać do niego przyprawy do piernika. Wtedy będziesz mieć większą pewność, co z tego wyjdzie. Polecam też muffinki piernikowe.
Wyszło wyrośnięte i smaczne. Tylko trochę podatne na pękanie. Jednak dałam radę przekroić na trzy warstwy. Trzymałam się przepisu. Tylko mąkę jaglaną zamieniłam po równo na ryżową i owsianą. Przełożyłam marmoladą różana i okazało się z to niebanalne połączenie smakuje wyśmienicie!
Cieszę się, że piernik się udał po modyfikacjach! Z marmoladą różaną musi być pyszny!
Bez wiekszych nadziei, bo jestesmy dzień przed wigilią, ale spróbuję:) Mam w domu tylko mąki z ciecierzycy, gryczaną , jaglaną, ziemniaczaną i migdałową (na zuzyciu tej ostatniej zalezy mi najbardziej:D) – czy z tego miksu da się wyczarować coś sensownego? :< endokrynolog wlasnie polecił mi wykluczyc gluten i jedyną moją szansą na zjedzenie czegos slodkiego w święta jest upieczenie tego jutro i wziecie ze sobą
Absolutnie obłędny. Pokochała go cała moja rodzina, a nawet mocno glutenowi i tradycyjni rodzice. W moim wydaniu z czekoladową polewą bez przekładnia. Po prostu pycha!
Wspaniale, że wszyscy się zajadają!:) Pięknych Świąt!
Wyglada pieknie, muszę probowac jeszcze teraz długo przed świetami , ale wyglada pysznie i te powidła z daktyli , uwielbiam daktyle♥️❤️
Wyśmienity 10/10
Dziękuję za ten rewelacyjny przepis! ❤️
Czy ciasto pociągnie dodane do niego orzechy czy trzeba jakoś zmienić propozycje składników?
Nie testowałam piernika z orzechami w środku, ale z moje doświadczenia wynika, że przez brak jajek i glutenu, mogą zbyt obciążyć trochę ciasto i jest ryzyko, że konsystencja będzie inna lub trafi się zakalec.