Bezglutenowy piernik pomidorowy (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 16 grudnia 2019
Bezglutenowy piernik pomidorowy, bez jajek i nabiału

Czy jest jeszcze osoba, która nie słyszała o przepisie na słynny piernik z pomidorów? Zna go niemal każdy miłośnik roślinnego gotowania Marty Dymek. Oryginalna wersja tego przepisu nie zawiera oczywiście jajek i nabiału, ale bazuje na mące pszennej, więc nie jest bezglutenowa. Od dwóch lat kombinuję ze składnikami i robię potajemnie piernik Marty w wersji bezglutenowej, którą dzisiaj oddaje w wasze ręce. Oto król wigilijnych stołów w wersji „bezbez”, czyli bezglutenowy piernik pomidorowy! Przełożony daktylowym, korzennym kremem i polany czekoladową polewą smakuje bosko!

Rok temu, gdy Marta Dymek, guru wegańskiej kuchni i autorka najpopularniejszego bloga z roślinnymi przepisami Jadłonomia, udostępniła na swoim Instagramie mój bezglutenowy piernik pomidorowy rozpoczęło się szaleństwo! Dzień przed Wigilią zamiast lepić pierogi i piec pierniki, siedziałam jak mróweczka i odpisywałam na dziesiątki wiadomości z prośbą o przepis na moją wersję tego ciasta. Dostałam od was wtedy mnóstwo ciepłych wiadomości i bardzo miło to wspominam. Wielu z was zostało ze mną do dzisiaj.

Okazało się, że jest tyle osób, które potrzebuje bezglutenowej wersji tego słynnego przepisu, że postanowiłam w tym roku dodać go na swojego bloga. Zamieniłam w nim nie tylko mąkę pszenną, na mieszankę mąk bezglutenowych, ale dodałam też parę innych modyfikacji.

W przepisie podaję wam moją ulubiona kombinację mąk, z której piernik wychodzi najsmaczniejszy. Ma odpowiednią konsystencję, smak, nie wychodził za suchy i nie czerstwieje tak szybko. Myślę, że można jeszcze pokombinować z mąkami. Szczególnie jeśli macie doświadczenie z bezglutenowymi wypiekami – nie bójcie się eksperymentów.

Ważne, żeby ostateczna konsystencja ciasta nie była za gęsta, bo piernik wyjdzie za suchy. Aby uniknąć zakalca, pamiętajcie rozgrzać piekarnik zanim zrobicie ciasto, by gotową masę z działającymi intensywnie proszkiem i sodą wstawić od razu do ciepłego piekarnika.

Jeśli nie macie drygu do eksperymentów, to trzymajcie się mojej wersji. Pamiętam, że pierwsze pierniki pomidorowe, które robiłam to były totalne zakalce, więc przy eksperymentach może się to zdarzyć 😉

Bezglutenowy piernik pomidorowy bez jaj i mleka

Dodałam też większą ilość banana i nieco siemienia lnianego, dzięki czemu bezglutenowy piernik pomidorowy ma lepszą strukturę i wilgotność. Przełożony korzennym kremem z daktyli i polewą z gorzkiej czekolady smakuje obłędnie i dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli chcecie możecie nie przekładać piernika żadnymi kremami, polać go tylko polewą lub lukrem. Możecie też posmarować go w środku ulubionymi powidłami lub konfiturą. Ja uwielbiam go z moim kremem z namoczonych daktyli, masła migdałowego, kakao i z przyprawą korzenną. Dekoruję go polewą czekoladową, pestkami granatu i pekanami – moimi ulubionymi orzechami. Zawsze robię go w tej wersji i wszyscy się nim zajadają.

Taki bezglutenowy piernik pomidorowy nie tylko wybornie smakuje, ale też wspaniale się prezentuje na świątecznym stole. Jego smak i wygląd nikomu nie zdradzi, że nie jest to typowe, tradycyjne ciasto.

Możecie śmiało zabrać go ze sobą na okołoświąteczne spotkania, częstować nim znajomych i rodzinę. Myślę, ze posmakuje każdemu i nikt nie zorientuje się, że to ciasto z pomidorów, a tym bardziej jakaś specjalna wersja „bezbez”.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście piernika z pomidorów, to najwyższy czas to zmienić. Zbliżające się Święta to najlepsza okazja!

Bezglutenowy piernik pomidorowy, bez jajek i nabiału

BEZGLUTENOWY PIERNIK POMIDOROWY bez jajek i nabiału

Kasia Czy jest jeszcze osoba, która nie słyszała o przepisie na słynny piernik z pomidorów? Zna go niemal każdy miłośnik roślinnego gotowania Marty Dymek. Oryginalna wersja tego przepisu nie zawiera oczywiście… BOŻE NARODZENIE piernik European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na keksówkę 25x10 cm lub 26x12 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 1 szkl. pomidorów krojonych (niecała puszka lub kartonik)
  • 2 średnie, przejrzałe banany (ok. 300 g przed obraniem)
  • ½ szkl. (125 ml) oleju np. z pestek winogron
  • ½ szkl. (100 g) erytrytolu lub cukru

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (50 g) mąki jaglanej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (30 g) mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika (bez mąki pszennej i cukru)
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

NA KREM:

  • ¾ szkl. (ok. 120 g) daktyli
  • woda do namoczenia daktyli
  • 2 łyżki masła migdałowego lub z dowolnych innych orzechów
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • opcjonalnie - 1-2 łyżeczki dowolnego, płynnego słodu

DO DEKORACJI:

  • Polewa: 70 g gorzkiej czekolady + kilka łyżek dowolnego mleka roślinnego lub 1/3 szkl. tłustego mleczka kokosowego
  • pestki granatu
  • dowolne orzechy

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni, żeby był już ciepły, gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia.
  2. Odmierz odpowiednią ilości pomidorów krojonych z puszki lub kartonika. Postaraj się wyłowić samą gęstą część i ewentualnie uzupełnij ich ilość pozostałym płynem - przecierem.
  3. Pomidory umieść w naczyniu do blendowania razem z bananami, olejem i wybranym sypkim słodem. Zmiksuj całość na gładki płyn bez grudek.
  4. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie mąki (najlepiej przesiane), budyń, mielone siemię lniane, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę.
  5. Przygotuj keksówkę (ok. 25x10 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj całość dokładnie, szybko i nie za długo. Masa powinna być płynna, lejąca i buzować od działania sody i proszku.
  7. Przelej masę do keksówki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 40-45 min (u mnie z termoobiegiem), aż ciasto będzie pięknie wyrośnięte i zarumienione.
  8. Gotowy piernik możesz pozostawić na 10 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby mieć pewność, że nie opadnie lub wyjmij go od razu (Robiłam na oba sposoby i było ok.).
  9. Ciepły piernik pozostaw do lekkiego ostudzenia w foremce, a dopiero potem wyjmij, żeby przestygł całkowicie.
  10. Wystudzone ciasto możesz przełożyć gęstymi powidłami śliwkowymi lub korzennym kremem z daktyli.
  11. Jeśli chcesz przygotować krem, namocz daktyle w gorącej wodzie minimum godzinę, żeby zmiękły.
  12. Namoczone daktyle zmiksuj z masłem migdałowym i ewentualnie 1-2 łyżkami wody spod ich moczenia, na gładki krem bez grudek. Dodaj kakao, przyprawę do piernika, szczyptę soli i ewentualnie 1-2 łyżeczki słodu, jeśli masa będzie za mało słodka. Krem przełóż do lodówki, żeby nieco stężał.
  13. Piernik przekrój na pół. Na dolnej części rozsmaruj daktylowy krem, a następnie dociśnij górą ciasta, żeby scalić całość. Po bokach może wypłynąć nieco masy – zbierz ją i zjedz ze smakiem 😉
  14. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego – w zależności od tego jak gęstą chcesz mieć polewę (ja daję 4-6 łyżek). Polej gotową polewą ciasto i udekoruj pestkami granatu i ulubionymi orzechami. Gotowe ciasto postaw, najlepiej w chłodnym miejscu, żeby warstwy się scaliły, a polewa zastygła.
  15. Piernik przechowuj pod przykryciem (najlepiej w chłodniejszym miejscu), żeby nie wysychał i zachował świeżość.

Wskazówki

  1. Mąkę jaglaną możesz spróbować zamienić np. na kukurydzianą. Sprawdzi się też owsiana, ale wówczas zamień w przepisie ¼ szkl. mąki owsianej na inną np. kukurydzianą.
  2. Mąkę owsianą możesz przygotować mieląc bezglutenowe płatki owsiane na mąkę. Możesz też zamienić ją na kukurydzianą czy kasztanową lub dodać po łyżce każdej z pozostałych mąk z przepisu. Pamiętaj, że przy zamianach mąk może zmienić się konsystencja ciasta, bo każda z mąk inaczej chłonie wodę. Masa nie powinna być za gęsta, bo piernik wyjdzie za suchy.
  3. Zamiast kremu z daktyli, możesz użyć gęstych powideł czy konfitury do przełożenia ciasta. A zamiast polewy czekoladowej, możesz polać ciasto lukrem.

zobacz również

7 komentarzy

Gabriela 16 grudnia 2019 - 10:29

Spełniłaś moje bezglutenowe marzenie

Odpowiedz
Kasia 16 grudnia 2019 - 10:55

Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, ze będzie smakować 🙂

Odpowiedz
evciag80 16 grudnia 2019 - 13:17

A czy zamiast mąki jaglanej może użyć mąki z sorgo?

Odpowiedz
Kasia 16 grudnia 2019 - 15:11

Lepsza byłaby chyba owsiana lub kukurydziana. Obawiam się tylko, czy z taką ilością sorgo konsystencja nie będzie za wilgotna lub nie zrobi się zakalec. Mąkę z sorgo użyłabym jedynie zamiast gryczanej… Trzeba poeksperymentować 🙂 Ostatecznie możesz też dać więcej ryżowej zamiast jaglanej.

Odpowiedz
Mama 21 stycznia 2020 - 14:26

To ciasto jest pysznegratulacje.

Odpowiedz
Domi 18 października 2020 - 21:17

Pyszne, mięciutkie ciasto. Magia. Będzie od dzisiaj często u nas gościć 😀

Odpowiedz
Kasia 19 października 2020 - 12:40

Super, że ciacho wyszło i smakowało! Życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz