fbpx

Bezglutenowy piernik pomidorowy (bez jajek i nabiału)

autor Kasia | BezBez
43 komentarze
Bezglutenowy piernik pomidorowy, bez jajek i nabiału

Czy jest jeszcze osoba, która nie słyszała o przepisie na słynny piernik z pomidorów? Zna go niemal każdy miłośnik roślinnego gotowania Marty Dymek. Oryginalna wersja tego przepisu nie zawiera oczywiście jajek i nabiału, ale bazuje na mące pszennej, więc nie jest bezglutenowa. Od dwóch lat kombinuję ze składnikami i robię potajemnie piernik Marty w wersji bezglutenowej, którą dzisiaj oddaje w wasze ręce. Oto król wigilijnych stołów w wersji „bezbez”, czyli bezglutenowy piernik pomidorowy! Przełożony daktylowym, korzennym kremem i polany czekoladową polewą smakuje bosko!

Rok temu, gdy Marta Dymek, guru wegańskiej kuchni i autorka najpopularniejszego bloga z roślinnymi przepisami Jadłonomia, udostępniła na swoim Instagramie mój bezglutenowy piernik pomidorowy rozpoczęło się szaleństwo! Dzień przed Wigilią zamiast lepić pierogi i piec pierniki, siedziałam jak mróweczka i odpisywałam na dziesiątki wiadomości z prośbą o przepis na moją wersję tego ciasta. Dostałam od was wtedy mnóstwo ciepłych wiadomości i bardzo miło to wspominam. Wielu z was zostało ze mną do dzisiaj.

Okazało się, że jest tyle osób, które potrzebuje bezglutenowej wersji tego słynnego przepisu, że postanowiłam w tym roku dodać go na swojego bloga. Zamieniłam w nim nie tylko mąkę pszenną, na mieszankę mąk bezglutenowych, ale dodałam też parę innych modyfikacji.

W przepisie podaję wam moją ulubiona kombinację mąk, z której piernik wychodzi najsmaczniejszy. Ma odpowiednią konsystencję, smak, nie wychodził za suchy i nie czerstwieje tak szybko. Myślę, że można jeszcze pokombinować z mąkami. Szczególnie jeśli macie doświadczenie z bezglutenowymi wypiekami – nie bójcie się eksperymentów.

Ważne, żeby ostateczna konsystencja ciasta nie była za gęsta, bo piernik wyjdzie za suchy. Aby uniknąć zakalca, pamiętajcie rozgrzać piekarnik zanim zrobicie ciasto, by gotową masę z działającymi intensywnie proszkiem i sodą wstawić od razu do ciepłego piekarnika.

Jeśli nie macie drygu do eksperymentów, to trzymajcie się mojej wersji. Pamiętam, że pierwsze pierniki pomidorowe, które robiłam to były totalne zakalce, więc przy eksperymentach może się to zdarzyć 😉

Bezglutenowy piernik pomidorowy bez jaj i mleka

Dodałam też większą ilość banana i nieco siemienia lnianego, dzięki czemu bezglutenowy piernik pomidorowy ma lepszą strukturę i wilgotność. Przełożony korzennym kremem z daktyli i polewą z gorzkiej czekolady smakuje obłędnie i dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli chcecie możecie nie przekładać piernika żadnymi kremami, polać go tylko polewą lub lukrem. Możecie też posmarować go w środku ulubionymi powidłami lub konfiturą. Ja uwielbiam go z moim kremem z namoczonych daktyli, masła migdałowego, kakao i z przyprawą korzenną. Dekoruję go polewą czekoladową, pestkami granatu i pekanami – moimi ulubionymi orzechami. Zawsze robię go w tej wersji i wszyscy się nim zajadają.

Taki bezglutenowy piernik pomidorowy nie tylko wybornie smakuje, ale też wspaniale się prezentuje na świątecznym stole. Jego smak i wygląd nikomu nie zdradzi, że nie jest to typowe, tradycyjne ciasto.

Możecie śmiało zabrać go ze sobą na okołoświąteczne spotkania, częstować nim znajomych i rodzinę. Myślę, ze posmakuje każdemu i nikt nie zorientuje się, że to ciasto z pomidorów, a tym bardziej jakaś specjalna wersja „bezbez”.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście piernika z pomidorów, to najwyższy czas to zmienić. Zbliżające się Święta to najlepsza okazja!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

43 komentarze

Gabriela 16 grudnia 2019 - 10:29

Spełniłaś moje bezglutenowe marzenie

Odpowiedz
Kasia 16 grudnia 2019 - 10:55

Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, ze będzie smakować 🙂

Odpowiedz
Maria Anna 28 października 2023 - 19:06

Przepis super!!
Bardzo jasno , przejrzyście i zrozumiałe!
Udało się za pierwszym razem!
Jestem laikiem , dopiero wchodzę i uczę się…
Mam nietolerancję pokarmową : mleko krowie, drożdże, żyto, pszenica, orzechy,
Jaki chleb???
Dziękuję za wspaniałe przepisy, blog, który wprowadza mnie w tajniki bez,bez…
Kłaniam się nisko!

Odpowiedz
Kasia | BezBez 16 listopada 2023 - 21:46

Bardzo się cieszę, że ciacho się udało! Mam nadzieję, że kolejne wypieki również nie sprawią niespodzianek. W razie czego śmiało pytaj, postaram się doradzić. Jeśli chodzi o chleb, to może bezglutenowe na zakwasie?

Odpowiedz
evciag80 16 grudnia 2019 - 13:17

A czy zamiast mąki jaglanej może użyć mąki z sorgo?

Odpowiedz
Kasia 16 grudnia 2019 - 15:11

Lepsza byłaby chyba owsiana lub kukurydziana. Obawiam się tylko, czy z taką ilością sorgo konsystencja nie będzie za wilgotna lub nie zrobi się zakalec. Mąkę z sorgo użyłabym jedynie zamiast gryczanej… Trzeba poeksperymentować 🙂 Ostatecznie możesz też dać więcej ryżowej zamiast jaglanej.

Odpowiedz
Mama 21 stycznia 2020 - 14:26

To ciasto jest pysznegratulacje.

Odpowiedz
Domi 18 października 2020 - 21:17

Pyszne, mięciutkie ciasto. Magia. Będzie od dzisiaj często u nas gościć 😀

Odpowiedz
Kasia 19 października 2020 - 12:40

Super, że ciacho wyszło i smakowało! Życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz
Sandra 2 grudnia 2021 - 12:41

Czy mogę użyć po ptostu passaty pomidorowej? I wówczas ile gramow, ml? Staram się unikać puszek, a zwłaszcza pomidorów w puszce ze względu na to jak kwaskowatosc pomidorów wchodzi w reakcję z metalem…

Odpowiedz
Kasia 2 grudnia 2021 - 15:23

Nie robiłam z passatą, ale moim zdaniem może się nie sprawdzić – z pomidorów krojonych wybiera się tę najgęstszą część, żeby uzyskać 1 szkl. Passata ma już o wiele więcej płynu. Ja kupuję pomidory krojone w kartoniku (dostępne są w wielu sklepikach i supermarketach) – może znajdziesz je u siebie?

Odpowiedz
Ewa 6 grudnia 2020 - 16:55

Jak długo to ciasto zachowa świeżość/wilgotność? Chciałabym upiec 22-ego i mieć na 24-25 grudnia. Da radę? 🙂

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 12:32

Z mojego doświadczenia i z tego co wiem od czytelników, piernik zachowuje świeżość dość długo, szczególnie jeśli jest przełożony kremem lub powidłami i polany polewą. Najlepiej byłoby go upiec dzień przed Wigilią, ale dwa dni przed też powinno być ok. Jeśli chcesz trzymać go dłużej, to raczej w chłodniejszym miejscu, pod przykryciem, by nie wysychał. Możesz też spróbować wersji z mąką owsianą zamiast jaglanej – wg wskazówek pod przepisem.

Odpowiedz
Jana 28 stycznia 2024 - 12:42

Czy można po prostu użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, np. z firmy Schar?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 2 lutego 2024 - 22:29

Podejrzewam, że można, ale nie próbowałam i nie wiem, która by się sprawdziła i w jakiej ilości.

Odpowiedz
Iza 11 grudnia 2020 - 22:12

Jakiej marki pomidorów użyłaś? Wolę użyć takich samych dla pewności 🙂

Odpowiedz
Kasia 15 grudnia 2020 - 14:30

Dokładnie nie pamiętam, chyba za każdym razem innych używałam. Najczęściej sięgam po te w kartoniku np. Pudliszki czy Podravka – jakie są w sklepie. 🙂

Odpowiedz
Nati 20 grudnia 2020 - 08:06

A czy mozna upiec na gotowej mieszance mąk ze sklepu? ( np Schar do ciast)

Odpowiedz
Kasia 21 grudnia 2020 - 10:26

Nie używam gotowych mieszanek, więc nie wiem, jak wyjdzie ciasto ani w jakich proporcjach należy użyć takiej mieszanki. Musisz poeksperymentować. 🙂

Odpowiedz
Katarzyna 13 grudnia 2020 - 13:12

A z normalnych pomidorów wyjdzie? Czy muszą być takie z puszki że względu na konsystencję itp.? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia

Odpowiedz
Kasia 15 grudnia 2020 - 14:25

Tak muszą być to pomidory krojone z puszki lub kartonika.

Odpowiedz
Joanna 23 grudnia 2020 - 18:13

Robiłam ten piernik z oryginalnego przepisu z jadłonomi i byłam w szoku jaki pyszny wyszedł!

Odpowiedz
ewa 3 lutego 2021 - 17:45

Witam.Bardzo chcialabym upiec ten piernik,ale nie moge jesc maki jaglanej,jaka inna make uzyc w miejsce tej jaglanej?

Odpowiedz
Kasia 4 lutego 2021 - 12:05

Najlepiej sprawdzi się mąką owsiana, piernik powinien wyjść nawet bardziej puszysty – wówczas dodaj o jedną łyżkę mąki owsianej więcej (1/3 szkl. + 1 łyżka to ok. 55 g). Tę informację znajdziesz również we wskazówkach pod przepisem – warto tam zaglądać. 🙂

Odpowiedz
ewa 15 lutego 2021 - 15:47

Dziekuje za odpowiedz.Bede uwazniej czytala przepis i wskazowki.Pozdrawiam.

Odpowiedz
Kasia 16 lutego 2021 - 12:26

Nie ma sprawy! Mam nadzieję, że piernik pięknie się uda. 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz
Agataa 20 lutego 2021 - 00:16

Czy można użyć coś zamiast budyniu?

Odpowiedz
Kasia 22 lutego 2021 - 12:42

Zamiast budyniu możesz użyć mąki ziemniaczanej, z tapioki lub skrobi kukurydzianej (białej, nie żółtej – mąki). Wówczas dodaj do ciasta również nieco wanilii np. w postaci ekstraktu.

Odpowiedz
Madeleine 27 marca 2021 - 19:09

Witam. A mąkę gryczaną mogę zamienić na inną? Bo wszystkie z przepisu oprócz gryczanej mam

Odpowiedz
Kasia 29 marca 2021 - 18:08

Gryczana byłaby tu najlepsza, ale możesz poeksperymentować z dodatkową porcją mąki owsianej lub może kukurydzianej jak masz.

Odpowiedz
Paulina 19 grudnia 2021 - 18:27

hej, czy można zamienić cukier na skrystalizowany miód?

Odpowiedz
Kasia 20 grudnia 2021 - 18:42

Miód ulegnie i tak rozpuszczeniu, więc należy go traktować jako płynny składnik moim zdaniem i użyty w tej samej ilości co sypki słód może zaburzyć nieco proporcje składników. Spróbowałabym go dodać pół na pół z sypkim słodem, ale nie testowałam tej opcji.

Odpowiedz
Agata 19 grudnia 2021 - 20:26

Czy można użyć syropu klonowego jako słodzika?

Odpowiedz
Kasia 20 grudnia 2021 - 18:41

Myślę, że można, ale raczej nie w takiej samej ilości, bo to płynny składnik i znacząco wówczas zmieni proporcje w cieście – spróbowałabym ewentualnie pół na pół sypki i płynny słód. Ale uprzedzam, że nie próbowałam tej opcji. 😉

Odpowiedz
Weronika 21 grudnia 2021 - 17:12

Czy można użyć batatów zamiast pomidorów?
Pomidory są naszym alergenem dlatego chcę je czymś zastąpić..

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia 2021 - 12:14

Niestety nie, pomidory są tu kluczowym, kwaśnym składnikiem, który sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste. Poza tym mają zupełnie inną konsystencję niż batat – nie wiem czy ten zestaw mąk by się tu sprawdził. Spróbowałabym raczej innego ciasta z bloga np. czekoladowego z batatów czy na bananie i dodać do niego przyprawy do piernika. Wtedy będziesz mieć większą pewność, co z tego wyjdzie. Polecam też muffinki piernikowe.

Odpowiedz
Pani Buraczek 23 grudnia 2021 - 20:21

Wyszło wyrośnięte i smaczne. Tylko trochę podatne na pękanie. Jednak dałam radę przekroić na trzy warstwy. Trzymałam się przepisu. Tylko mąkę jaglaną zamieniłam po równo na ryżową i owsianą. Przełożyłam marmoladą różana i okazało się z to niebanalne połączenie smakuje wyśmienicie!

Odpowiedz
Kasia 24 grudnia 2021 - 11:13

Cieszę się, że piernik się udał po modyfikacjach! Z marmoladą różaną musi być pyszny!

Odpowiedz
Sagitta 23 grudnia 2021 - 23:17

Bez wiekszych nadziei, bo jestesmy dzień przed wigilią, ale spróbuję:) Mam w domu tylko mąki z ciecierzycy, gryczaną , jaglaną, ziemniaczaną i migdałową (na zuzyciu tej ostatniej zalezy mi najbardziej:D) – czy z tego miksu da się wyczarować coś sensownego? :< endokrynolog wlasnie polecił mi wykluczyc gluten i jedyną moją szansą na zjedzenie czegos slodkiego w święta jest upieczenie tego jutro i wziecie ze sobą

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia 2022 - 19:10

Absolutnie obłędny. Pokochała go cała moja rodzina, a nawet mocno glutenowi i tradycyjni rodzice. W moim wydaniu z czekoladową polewą bez przekładnia. Po prostu pycha!

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2022 - 20:00

Wspaniale, że wszyscy się zajadają!:) Pięknych Świąt!

Odpowiedz
Ola 30 września 2023 - 09:51

Wyglada pieknie, muszę probowac jeszcze teraz długo przed świetami , ale wyglada pysznie i te powidła z daktyli , uwielbiam daktyle♥️❤️

Odpowiedz
Dominik 31 grudnia 2023 - 17:45

Wyśmienity 10/10
Dziękuję za ten rewelacyjny przepis! ❤️

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.