Świąteczne kruche ciasteczka bezglutenowe z bezmleczną polewą à la biała czekolada (bez jajek, wegańskie)

napisany przez Kasia 2 grudnia 2020
Świąteczne, kruche ciasteczka bezglutenowe z biała polewą bez mleka, wegańskie

Moja rodzina świadkiem, że te kruche ciasteczka bezglutenowe czekały wiele lat na tę wyjątkową chwilę – publikację na blogu. Wiele, wiele lat temu co roku, na święta, robiłam je w tradycyjnej wersji, a od kilku lat szykuję tę „bezbez”. Razem z piernikami i innymi słodkościami obdarowuję nimi bliskich i to one należą do tych ulubionych. Wszyscy na nie czekają. Są idealnie kruche i delikatnie słodkie, bo ich smak dopełnia zawsze słodka dekoracja z polewy i wszystkich możliwych posypek.

Specjalnie przy okazji tego przepisu przygotowałam również recepturę na białą, bezmleczną polewę dla tych, którzy nie mogą jeść białej czekolady. Przed wami zatem mój ukochany świąteczny przepis na te proste, ale niezwykle pyszne, kruche ciasteczka bezglutenowe z obłędną polewą. A to wszystko bez jajek i nabiału!

Jeśli już zaczynacie przedświąteczne pierniczkowanie, to zapraszam Was do zakładki  BOŻE NARODZENIE na blogu, gdzie znajdziecie przepisy na pierniki i inne świąteczne dobroci. Polecam Wam szczególnie proste kruche pierniczki lub te miękkie, które można nadziać marmoladą. A już niedługo pojawi się kilka pysznych nowości!


Świąteczne, kruche ciasteczka bezglutenowe z biała polewą bez mleka, wegańskie

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK I NABIAŁU, to pyszne połączenie delikatnego, kruchego ciasta ze słodkimi dodatkami – polewami i wymyślnymi posypkami.  To na ich wierzchu dzieje się słodka rozpusta, a ciasteczko stanowi dla niej najlepszą podkładkę – jest idealnie kruche i tylko delikatnie słodkie.

Uwielbiam dekorować te ciasteczka polewami z rozpuszczonej, gorzkiej lub białej czekolady i posypywać je różnymi posypkami. Za tymi cukrowymi najmniej przepadam, choć lubię też nimi sypnąć dla urozmaicenia. Najczęściej jednak sięgam po wiórki kokosowe, migdały w płatkach lub siekane, całe lub mielone orzechy czy posypkę z wiórek na bazie gorzkiej czekolady.

Jeśli nie chcecie tak dekorować ciasteczek, to możecie również przygotować takie bez słodkich dodatków. Wówczas lepiej je same bardziej dosłodzić, czy dodać im więcej aromatu – wanilii lub innych przypraw. Świetnie sprawdzi się skórka cytrynowa, świeżo utarty kardamon, przyprawa korzenna czy mielony imbir.

Przepis na te kruche ciasteczka bezglutenowe udało mi się stworzyć zarówno w pełni wegańskiej wersji, bez jajek i nabiału krowiego, jak i takiej z dodatkiem masła klarowanego, tradycyjnego czy z jajkiem.

Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w przepisie i we WSKAZÓWKACH pod nim. Mi najbardziej smakuje wersja pół na pół na maśle klarowanym i oleju kokosowym oraz na tradycyjnej osełce. Świetnie wyszła również na osełce wegańskiej z nerkowcami od Wege Siostry (dostępne są np. w Lidlu lub na www.wegesiostry-sklep.pl). Myślę, ze wyjdą dobrze również na samym oleju kokosowym czy roślinnej margarynie, ale tej ostatniej nie testowałam.

Świąteczne, wegańskie kruche ciasteczka bezglutenowe z bezmleczną polewą a la biała czekolada

Bardzo ważnym składnikiem jest jogurt kokosowy, który skleja dodatkowo masę, nadaje pulchności ciasteczkom i półkruchej konsystencji. Jogurt kokosowy jest teraz bardzo łatwo dostępny w większości supermarketów. Możecie go również zastąpić tradycyjnym nabiałem, jeśli taki jadacie. Najlepiej sprawdzi się tu kwaśna śmietana 18% – takiej właśnie używałam w tym przepisie wiele lat temu.

Ciasto robiłam również z jajkiem. Dodając jajko trzeba zmniejszyć nieco ilość jogurtu, by zgadzały się proporcje suchych i mokrych składników. Wówczas ciasteczka są odrobinkę mniej kruche i może nieco łatwiejsze w przygotowaniu. Możecie zawsze zrobić ciasto z połowy porcji – jedną z jajkiem, druga bez i zobaczyć, która lepiej Wam pasuje.

Obok przepisu na kruche ciasteczka bez glutenu, jajek i mleka podaję Wam też recepturę na moje ostatnie, eksperymentalne odkrycie – BEZMLECZNĄ POLEWĘ À LA BIAŁA CZEKOLADA.

Wyszła idealnie – delikatna, waniliowa, rozpływająca się w ustach. Z jednej strony to zasługa najważniejszego składnika czyli masła kakaowego (tłuszczu z ziaren kakaowca). To ono nadaje polewie konsystencji jaką ma tradycyjna, czekoladowa polewa. Podobnie zastyga i twardnieje. Możecie je zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub cukierniczych (najlepiej internetowo). Zwróćcie uwagę by było nierafinowane i spożywcze. Masło kakaowe można również używać do ciała jako balsam. Ma piękny zapach.

Dodatek oleju kokosowego i masła z nerkowców dodaje nieco miękkości i sprawia, że polewa nie zastygnie na kamień, a będzie bardzo delikatnie miękka. Masło z nerkowców okazało się tu strzałem w dziesiątkę, gdy szukałam zamiennika mleka w proszku. Czegoś co nada nieco mlecznej konsystencji i zagęści masę. Masło z tych orzechów było jedyną rzeczą, którą miałam w domu i która spełniała te warunki. Oszalałam ze szczęścia, gdy ten eksperyment mi się udał! 

Świąteczne, wegańskie kruche ciasteczka bezglutenowe z bezmleczną polewą a la biała czekolada

Polewa ta jest super smaczna i ma naprawdę wiele zastosowań. W zależności od stopnia jej schłodzenia i gęstości można wykorzystać ją na kilka sposobów. Dodatkowo, sama polewa może stanowić przepis na BIAŁĄ CZEKOLADĘ! Wystarczy foremka silikonowa i ulubione dodatki – orzechy, żurawina, migdały.

W bardzo płynnej i ciepłej polewie możesz maczać miękkie pierniczki. Wówczas po zastygnięciu zrobi się cienka, słodka, biała glazura. Lekko schłodzona gęstnieje – taka najlepiej sprawdzi się do ciasteczek. Smaruj nią kruche ciastka i dekoruj ulubionymi posypkami. Mocno schłodzona, jeszcze nie stała, ale wciąż lekko płynna i miękka nada się do wyciskania przez rękaw cukierniczy i tworzenia wzorków na piernikach. Polewa ta szybko reaguje na chłód lub ciepło, więc trzeba się nauczyć z nią obchodzić – więcej informacji znajdziecie w przepisie i we WSKAZÓWKACH pod nim. Sama będę z nią eksperymentować i myślę, ze wykorzystam ten patent do tortów i innych słodkości.


Ogromnie się cieszę, że moje ukochane, kruche ciasteczka bezglutenowe rozpoczynają tegoroczną, świąteczną serię przepisów na blogu. Odtąd mój spisany na luźniej kartce przepis, z którego korzystałam co roku, będzie miał lepsze miejsce tutaj i mam nadzieję, że i w Waszych domach.

Życzę Wam samej radości z ich pieczenia, wspólnego dekorowania, a później kosztowania!

Świąteczne, kruche ciasteczka bezglutenowe z biała polewą bez mleka, wegańskie

ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE Z BEZMLECZNĄ POLEWĄ À LA BIAŁA CZEKOLADA (bez jajek, wegańskie)

Kasia Moja rodzina świadkiem, że te kruche ciasteczka bezglutenowe czekały wiele lat na tę wyjątkową chwilę – publikację na blogu. Wiele, wiele lat temu co roku, na święta, robiłam je w… BEZ GLUTENU Świąteczne kruche ciasteczka bezglutenowe z bezmleczną polewą à la biała czekolada (bez jajek, wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 30-40 ciasteczek w zależności od wielkości i grubości, ok. 2 ½ blachy ciasteczek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 1 szkl. (160 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (65 g) bezglutenowej mąki owsianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ½ szkl. (65-75 g) mąki kukurydzianej (żółtej) lub gryczanej (białej, 70-80 g)
  • 2 op. (2 x 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki (16 g) mąki ziemniaczanej
  • 3-5 łyżek cukru pudru (lub pudru z erytrytolu) – w zależności od tego jak słodkie mają być ciasteczka, te z polewą polecam zrobić mniej słodkie (3-4 łyżki)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła klarowanego pół na pół z olejem kokosowym lub w wegańskiej wersji oleju kokosowego lub masła wegańskiego (patrz WSKAZÓWKI)
  • 4-5 łyżek jogurtu kokosowego

NA POLEWĘ:

  • 80 g masła KAKAOWEGO (tłuszczu kakaowego, spożywczego, najlepiej w pastylkach)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, najlepiej nierafinowanego, pachnącego
  • 3 łyżki pasty z nerkowców
  • 4-5 łyżek cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii lub ¼ łyżeczki wanilii w proszku/ pasty waniliowej

DO DEKORACJI:

  • polewa z powyższego przepisu lub 100 g gorzkiej lub białej czekolady rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) z 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego
  • kolorowe lub czekoladowe posypki
  • wiórki kokosowe, siekane migdały, orzechy, mielone orzechy, płatki migdałów

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk razem z budyniem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Do mąk dodaj jogurt kokosowy oraz wybrany tłuszcz i zacznij zagniatać ciasto. Najpierw palcami rozrabiaj mokre składniki z suchymi tworząc okruchy, a następnie połącz całość w jednolitą masę. Pracuj chwilę z ciastem, aby mieć pewność, czy masa ma odpowiednią konsystencję – nie powinna być za sucha i się kruszyć. Powinna być w miarę plastyczna, lekko wilgotna i odpowiednio tłusta, żeby po schłodzeniu nie była za sucha. Żeby to ocenić zagniataj chwilę ciasto, aż tłuszcz, którego używasz rozpuści się pod wpływem ciepła dłoni i scali mąki. Dopiero wtedy dodaj ewentualnie więcej jogurtu kokosowego i tłuszczu – czasem wystarczy odrobina.
  3. Z gotowego ciasta uformuj gładką kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1-2 godz. Jeśli użyłeś samego oleju kokosowego, to masa może być schłodzona i twardsza już po krótszym czasie – pilnuj, żeby nie była twarda jak kamień i jeśli trzeba w trakcie chłodzenia zagnieć ją, by wyrównać jej konsystencję – masa z olejem kokosowym twardnieje z wierzchu, a w środku może być miękka. W przypadku użycia zwykłego masła, masła klarowanego z olejem kokosowym czy wegańskiej osełki nie powinno być takiej potrzeby.
  4. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, przygotuj stanowisko do produkcji ciasteczek – wałek, stolnicę (najlepiej silikonową), foremki do wykrawania ciastek, giętką szpatułkę do podważania ciastek lub nóż i ewentualnie mąkę ziemniaczaną do podsypywania ciasta.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachy piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Połowę schłodzonego ciasta wyjmij do wałkowania, a drugą połowę zostaw w lodówce. Ciasto powinno być dobrze schłodzone (ale nie twarde jak kamień) i dać się wałkować. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na 3-4 mm grubości – polecam rozwałkowywać ciasto mniejszymi partiami np. połową wyjętego ciasta (resztę najlepiej owinąć folią, żeby nie wysychała). Możesz delikatnie podsypać je mąką ziemniaczaną, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, ale przy odpowiednim schłodzeniu ciasta nie powinno być tego problemu. Ewentualnie możesz rozwałkować ciasto przez papier do pieczenia. Z ciasta za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka, następnie zdejmij nadmiar ciasta, a wycięte ciasteczka delikatnie podważaj szpatułką lub nożem i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Gdy uzbierasz już całą blaszkę ciasteczek, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz (u mnie z termoobiegiem) ok. 12-15 min w zależności od wielkości i grubości ciasteczek. W zależności od użytego tłuszczu, mąk i słodzidła ciasteczka mogą mniej lub bardziej się rumienić. Gotowe ciasteczka przekładaj na duży talerz, by wystygły.
  8. Gdy jedna partia ciasteczek się piecze, przygotuj w tym czasie drugą blachę ciastek i tak do wykończenia ciasta.
  9. Ostudzone ciasteczka możesz udekorować polewą według poniższego przepisu lub dowolnym lukrem, polewą i ulubionymi posypkami. Ciasteczka świetnie smakują tez bez żadnych dodatkowych słodkości i ozdób. Przechowuj je w słoiku lub zamykanej puszce – tak długo zachowają świeżość. Jeśli są z dekoracją, to zwróć uwagę, by nie leżały w zbyt ciepłym miejscu.
  10. BEZMLECZNA POLEWA À LA BIAŁA CZEKOLADA: Do niewielkiego rondelka nalej nieco wody i postaw go na średnim ogniu. Na rondelku postaw miskę, tak by nie dotykała wody, a jedynie para wodna ją ogrzewała od spodu. Do miski włóż masło z nerkowców (moje było bardzo gęste, stałe) i powoli je ogrzewaj i mieszaj trzepaczką, by zrobiło się płynne i gładkie. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder i mieszaj całość. Cukier puder najlepiej przesiać przed malutkie sitko, by nie tworzyły się grudki. Do ciepłego masła z nerkowców stopniowo dodawaj pastylki masła kakaowego. Tłuszcz kakaowy będzie się powoli rozpuszczać i stapiać z masą. W międzyczasie pilnuj, żeby miska nie zrobiła się za gorąca, a woda nie zaczęła wrzeć. Ciepłą miskę najlepiej ściągnąć z ognia lub z rondelka. Na koniec dodaj do masy wanilię. DRUGI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski najpierw rzuć masło kakaowe. Gdy się rozpuści, zrobi płynne i przezroczyste, odlej je do kubeczka. Do tej samej miski włóż teraz masło z nerkowców i ogrzej je aż zrobi się gładkie i płynne, następnie dodaj puder z wybranego słodu i dobrze połącz z masą. Dodaj wanilię. Na koniec wlewaj stopniowo rozpuszczony tłuszcz kakaowy i mieszaj masę, aż zrobi się gładka i płynna, jak rozpuszczona czekolada. Do ciasteczek najlepsza będzie odrobinę gęstsza, więc zdejmij ją z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. W międzyczasie mieszaj ją trzepaczką i monitoruj konsystencję. Gotową polewą posmaruj ciasteczka i udekoruj ulubionymi posypkami. Jeśli polewa po pewnym czasie zbyt mocno wystygnie, zgęstnieje lub zastygnie, to pogrzej ją ponownie do pożądanej konsystencji.
  11. W zależności od temperatury i stopnia schłodzenia polewy możesz jej używać na różne sposoby. W bardzo płynnej i ciepłej możesz maczać miękkie pierniczki, wówczas po zastygnięciu zrobi się cienka, biała glazura. Lekko schłodzona, nieco gęstsza, ale nadal płynna najlepiej sprawdzi się do ciasteczek. Smaruj nią kruche ciastka i dekoruj ulubionymi posypkami. Mocno schłodzona, jeszcze nie stała, ale wciąż miękka i lekko płynna nada się do wyciskania przez rękaw cukierniczy i tworzenia wzorków na piernikach. Nakładaj ją partiami do takiego rękawa, gdyż łatwo się rozpuszcza pod wpływem ciepła dłoni. Jeśli polewa w rękawie zrobi się płynna, wyciśnij ją do miseczki i schłodź ponownie. (Więcej informacji we WSKAZÓWKACH pod przepisem).
  12. POLEWA Z GOTOWEJ GORZKIEJ LUB BIAŁEJ CZEKOLADY: Do niewielkiego rondelka nalej nieco wody i postaw na średnim ogniu. Na rondelku postaw miskę, tak by nie dotykała wody, a jedynie para wodna ją ogrzewała od spodu. Do miski wrzuć połamaną gorzką lub białą czekoladę razem z  1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Co jakiś czas szpatułką przemieszaj rozpuszczającą się czekoladę i pilnuj, żeby woda nie wrzała, a miska nie zrobiła się zbyt gorąca, bo czekolada może się przypalić lub zważyć. Jeśli trzeba, zmniejsz ogień lub zestaw miskę z rondelka. Rozpuszczoną czekoladą polewaj ciasteczka, a następnie dekoruj je wybranymi posypkami, wiórkami kokosowymi czy orzechami.

Wskazówki

  1. Zamiast mąki owsianej użyj gryczanej (białej). Jeśli dokonujesz tej zamiany, to użyj wówczas do ciastek mąki kukurydzianej, a nie gryczanej, bo gryka będzie zbyt dominująca. Możesz tez spróbować użyć mąki jaglanej lub pół na pół jaglanej i kukurydzianej. Przy takich zamianach ciasto może wymagać odrobinę więcej tłuszczu i jogurtu.
  2. Zamiast budyniu możesz użyć 2/3 szkl. skrobi kukurydzianej lub ryżowej (80 g), z tapioki (90 g) lub ziemniaczanej (100 g), ale dodaj wówczas do ciasta ekstrakt waniliowy lub nieco olejku śmietankowego – unikam sztucznych aromatów, ale robię wyjątek na święta. W przypadku mąki ziemniaczanej ciasto może potrzebować więcej jogurtu i tłuszczu.
  3. Ciastka możesz przygotować na bazie kilku rodzajów tłuszczu. Najlepsze wychodzą na mieszance masła klarowanego i oleju kokosowego oraz na tradycyjnym maśle (82% tłuszczu), ale to wersja nie dla wegan ani alergików. Przygotowywałam je również na bazie wegańskiej osełki z nerkowcami od Wege Siostry (kupicie ją w Lidlu czy internetowo), ciasto wyszło smaczne i dobrze się z nim pracowało. Możecie sięgnąć również po sam olej kokosowy czy roślinną margarynę.
  4. Do ciasta możesz dodać jajko – wówczas zmniejsz ilość jogurtu o ok. 1-1,5 łyżki.
  5. Oprócz wanilii możecie do ciasteczek dodać również innych przypraw – imbiru, kardamonu, skórki z cytryny czy przyprawy korzennej.
  6. Masło kakaowe to nic innego jak tłuszcz z ziaren kakaowca, na bazie którego zrobiona jest zwykła czekolada. Tłuszcz taki możecie kupić internetowo (np. na allegro), w sklepach ze zdrową żywnością lub cukierniczych. Ważne, żeby zwrócić uwagę czy jest to tłuszcz spożywczy i nierafinowany (nie kosmetyczny). Najlepiej kupić taki w pastylkach czy drażetkach – wówczas łatwiej się go dozuje. Tłuszcz ten świetnie sprawdzi się do domowych polew, czekolad czy kremów do tortów – będzie przepis! W temperaturze pokojowej jest stały, a topi się w okolicy 30-36 stopni. Można stosować go również na skórę jako balsam – pięknie pachnie!
  7. Jogurt kokosowy możecie kupić w wielu supermarketach (Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan). Możecie spróbować zastąpić go sojowym, a jeśli jadacie nabiał, zwykłym jogurtem naturalnym, a najlepiej kwaśną śmietaną.
  8. Masło z nerkowców najlepiej i najtaniej kupić jest internetowo. Jest neutralne, mleczne w smaku, dlatego najlepiej sprawdzi się do tej polewy. Możecie spróbować zwykłego masła orzechowego, ale smak i konsystencja będzie nieco inna.
  9. POLEWA: Tę polewę trzeba wyczuć – jak się zachowuje, jak szybko tężeje. Polewa może być wyjęta z lodówki jeszcze płynna, by za chwilę zrobić się całkiem stała (tak jak zwykła czekolada), pod wpływem zimna, które nadal będzie oddawać naczynie. Może się również rozpuścić np. w rękawie cukierniczym pod wpływem ciepła dłoni – wówczas wyciśnij zawartość rękawa do miseczki i schłodź masę ponownie. Można ją podgrzewać kilkakrotnie, schładzać i znowu nieco podgrzewać, sterując sobie w ten sposób jej gęstością. Przy schładzaniu czy ogrzewaniu mieszaj ją trzepaczką, by równomiernie tężała lub się roztapiała. Nadmiar polewy można przechowywać w lodówce i rozpuścić kiedy będzie potrzeba. Najlepiej uformować ją w misce w kulkę. Gdy będzie stygnąć i tężeć, szpatułką (najlepiej silikonową) zagarniaj masę do środka, tworząc jedną, zwartą masę. Gdy zrobi się stała, zawiń ją w folię i włóż do lodówki. Możesz też ją przelać do silikonowych foremek np. na czekoladki czy muffinki – po zastygnięciu w lodówce łatwo odejdzie od foremek. Z resztki polewy możesz też zrobić „białą czekoladę” – po przelaniu masy do silikonowej foremki udekoruj ją orzechami, żurawiną lub innymi ulubionymi dodatkami.

zobacz również

3 komentarze

Nastazja 27 grudnia 2020 - 12:36

Zrobiłam w tym roku na święta i smakowały każdemu. Bardzo lubię kruche ciasteczka i tym nie brakuje absolutnie niczego do tradycyjnych. super było poczuć prawdziwy smak białej czekolady po kilku latach diety roślinnej. To jeden z przepisów, który zostanie ze mną na stałe w repertuarze rodzinnych imprez 😉

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:21

Ogromnie się cieszę! Te ciasteczka są w moim domu od wielu lat, więc cieszę się, że poszły w końcu w świat i cieszą innych. 🙂 Polewa również skradła moje serce. Cieszę się, że mimo nieco trudniej dostępnych składników, udało się ją przygotować. 🙂

Odpowiedz
Mama Kasi 2 stycznia 2021 - 17:15

I tego roku, jak zawsze wyszły pyszne. Już zjedliśmy. Bez tych ciasteczek nie ma Świąt .

Odpowiedz

Zostaw komentarz