Kruche babeczki z kremowym, śmietankowym budyniem i owocami, to smak mojego dzieciństwa i absolutnie ulubiony deser w każdej cukierni. To dziwne, że do tej pory jeszcze go nie zrobiłam w bezglutenowej i bezmlecznej wersji, ale w końcu jest. Bo lato to najlepszy moment na deser ze świeżymi, sezonowymi owocami. Wybierzcie te ulubione i sięgnijcie po ten prosty i pyszny przepis na kruche bezglutenowe babeczki z budyniem, które nie zawierają także mleka, cukru i jajek.
Uwielbiam kruche ciasto i budyń. Lubię połączenie słodkiego kremu i wytrwanego ciasta. Pasuje mi ten balans złamany słodko kwaśnymi owocami. Chciałam, żeby te babeczki właśnie takie były, dlatego przepis testowałam kilka razy. Największym wyzwaniem było kruche ciasto. Wychodziło za twarde, choć było pyszne jak herbatniki. Może będzie z tego inny przepis. Kolejnym razem budyń wypłynął z babeczek i za nic nie chciał zgęstnieć. Po kilku próbach i małych modyfikacjach receptury w końcu udały się idealne, bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i owocami. Zniknęły migiem, a ja w końcu mogłam spać spokojnie 😉
Bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i owocami to klasyk. Sprawdzą się na wiele okazji, bo nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają.
Podajcie je na letnim przyjęciu w ogrodzie, zjedzcie z przyjaciółką do kawy albo poczęstujcie gości tak bez okazji. Na pewno zadowolą dorosłych jak i dzieciaki. Może po nie sięgnąć każdy, również alergicy i osoby na diecie wegańskiej, bo nie zawierają pszenicy, mleka, jajek ani białego cukru.
Bezglutenowe kruche babeczki z budyniem są proste i szybkie do wykonania. Można je udekorować dowolnymi, ulubionymi owocami, których teraz w okresie letnim nie brakuje. Jeśli lubicie eksperymenty, to kruchy spód możecie napełnić innym kremem, który wam smakuje, posypać je startą czekoladą, migdałami lub chipsami kokosowymi.
U mnie podstawowa wersja z budyniem zawsze wygrywa, ale eksperymentów nigdy dość! Może kolejne zrobię z czekoladą… ?
4 komentarze
Slicznosci,a ja chcialam zapytac o foremki,bo babeczki maja ladny ksztalt.Gdzie Pani kupila takie foremeczki?
Dziękuję 🙂 A te babeczki akurat robiłam w foremce silikonowej, która wygląda jak taka na muffinki, ale zamiast wgłębień na babeczki są foremki jak na małe tarty – kupiłam ją lata temu w Biedronce, więc nie wiem gdzie można kupić podobną. Biedronka często ma takie rzeczy, więc może jeszcze się pojawią. Używam też takich metalowych foremek na mini tarty z wyjmowanym dnem – do kupienia na allegro czy w sklepach internetowych z artykułami gospodarstwa domowego.
Mogę czymś zastąpić mąkę ryżową?
Spróbuj jaglanej. Może owsiana by się też sprawdziła.