Bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i owocami (wegańskie)

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Wegańskie i bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i sezonowymi owocami

Kruche babeczki z kremowym, śmietankowym budyniem i owocami, to smak mojego dzieciństwa i absolutnie ulubiony deser w każdej cukierni. To dziwne, że do tej pory jeszcze go nie zrobiłam w bezglutenowej i bezmlecznej wersji, ale w końcu jest. Bo lato to najlepszy moment na deser ze świeżymi, sezonowymi owocami. Wybierzcie te ulubione i sięgnijcie po ten prosty i pyszny przepis na kruche bezglutenowe babeczki z budyniem, które nie zawierają także mleka, cukru i jajek.

Uwielbiam kruche ciasto i budyń. Lubię połączenie słodkiego kremu i wytrwanego ciasta. Pasuje mi ten balans złamany słodko kwaśnymi owocami. Chciałam, żeby te babeczki właśnie takie były, dlatego przepis testowałam kilka razy. Największym wyzwaniem było kruche ciasto.  Wychodziło za twarde, choć było pyszne jak herbatniki. Może będzie z tego inny przepis. Kolejnym razem budyń wypłynął z babeczek i za nic nie chciał zgęstnieć. Po kilku próbach i małych modyfikacjach receptury w końcu udały się idealne, bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i owocami. Zniknęły migiem, a ja w końcu mogłam spać spokojnie 😉

Bezglutenowe kruche babeczki z budyniem i owocami to klasyk. Sprawdzą się na wiele okazji, bo nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają.

Podajcie je na letnim przyjęciu w ogrodzie, zjedzcie z przyjaciółką do kawy albo poczęstujcie gości tak bez okazji. Na pewno zadowolą dorosłych jak i dzieciaki. Może po nie sięgnąć każdy, również alergicy i osoby na diecie wegańskiej, bo nie zawierają pszenicy, mleka, jajek ani białego cukru.

Bezglutenowe kruche babeczki z budyniem są proste i szybkie do wykonania. Można je udekorować dowolnymi, ulubionymi owocami, których teraz w okresie letnim nie brakuje. Jeśli lubicie eksperymenty, to kruchy spód możecie napełnić innym kremem, który wam smakuje, posypać je startą czekoladą, migdałami lub chipsami kokosowymi.

U mnie podstawowa wersja z budyniem zawsze wygrywa, ale eksperymentów nigdy dość! Może kolejne zrobię z czekoladą… ?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

ewa 2 lutego 2020 - 11:11

Slicznosci,a ja chcialam zapytac o foremki,bo babeczki maja ladny ksztalt.Gdzie Pani kupila takie foremeczki?

Odpowiedz
Kasia 2 lutego 2020 - 12:54

Dziękuję 🙂 A te babeczki akurat robiłam w foremce silikonowej, która wygląda jak taka na muffinki, ale zamiast wgłębień na babeczki są foremki jak na małe tarty – kupiłam ją lata temu w Biedronce, więc nie wiem gdzie można kupić podobną. Biedronka często ma takie rzeczy, więc może jeszcze się pojawią. Używam też takich metalowych foremek na mini tarty z wyjmowanym dnem – do kupienia na allegro czy w sklepach internetowych z artykułami gospodarstwa domowego.

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2023 - 10:50

Mogę czymś zastąpić mąkę ryżową?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 17 grudnia 2023 - 14:52

Spróbuj jaglanej. Może owsiana by się też sprawdziła.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.