Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe à la Bounty

napisany przez Kasia 18 czerwca 2019
Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe

Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe robię praktycznie w każde wakacje, a dotychczas nigdy nie spisałam na nie przepisu. Wydawał mi się taki banalny i prosty. A przecież to moje absolutnie ulubione lody, jak przystało na kokosomaniaka i fana batoników Bounty w dzieciństwie. Mój mąż twierdzi, że to jedne z lepszych lodów jakie robię. Nic dziwnego! Są bardzo kremowe, mocno czekoladowe i pysznie kokosowe – wypróbujcie je koniecznie!

Fala upałów trwa, więc trochę tu mniej wypieków i innych przepisów, wymagający włączenia na dłużej jakiegokolwiek źródła ciepła. Teraz jem bardzo prosto, lekko i głównie „na zimno”, a ciężkie upalne dni osładzam sobie moimi zdrowymi, ale nie niskokalorycznymi lodami 😉

Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe, to mój osobisty, wakacyjny hit. Jednak, jeśli lubicie inne smaki, to koniecznie sprawdzicie moje pozostałe przepisy na LODY bez użycia jajek, mleka i białego cukru.

Jeśli lubicie połączenie smaków à la Bounty, to te wegańskie lody kokosowo-czekoladowe są na pewno dla was!

proste i szybkie w przygotowaniu – nie licząc oczywiście czasu mrożenia, jak w przypadku każdych lodów. Dzięki tłustemu mleczku kokosowemu, dodatkowi gorzkiej czekolady i pasty kokosowej są bardzo delikatne, pełne smaku i mocno kremowe.

Jeśli dotychczas nie korzystaliście z pasty kokosowej (musu kokosowego), to gorąc wam polecam – ja mogę ją wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. To kokosowe niebo!

Kupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością i większych supermarketach, a najlepiej dorwać ją przez internet w dobrej cenie i zrobić zapas – ja tak robię w przypadku różnych past /maseł orzechowych.

W gorące dni pasta kokosowa robi się płynna, a w temperaturze do 20 stopni przyjmuje stałą konsystencję – to całkowicie normalne. Wówczas wystarczy ją lekko podgrzać. Możecie dodawać ją do deserów, naleśników, placuszków czy owsianek. Pycha!

Te wegańskie lody kokosowo-czekoladowe nie zawierają jajek, nabiału i białego cukru.

Możecie podać je wegańskim znajomym lub osobom z nietolerancjami pokarmowymi. Są na pewno dużo zdrowsze niż sklepowe odpowiedniki, ale pamiętajcie, że takie lody to też kalorie. Po takim deserku spacer obowiązkowy! 😉

Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe

WEGAŃSKIE LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE À LA BOUNTY

Kasia Wegańskie lody kokosowo-czekoladowe robię praktycznie w każde wakacje, a dotychczas nigdy nie spisałam na nie przepisu. Wydawał mi się taki banalny i prosty. A przecież to moje absolutnie ulubione lody,… SŁODKOŚCI wegańskie lody European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 9 małych lodów (u mnie 60 ml) lub 6 dużych – w zależności od pojemności foremek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego o zawartości kokosa min. 75%
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych – do masy kokosowej lub do posypania
  • ekspandowane ziarna z kaszy jaglanej lub komosy do posypania - opcjonalnie

    NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:

  • 3 łyżki pasty kokosowej (musu kokosowego)
  • 3 łyżki erytrytolu (lub innego sypkiego słodu)
  • Szczypta sproszkowanej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu

    NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu)
  • mała szczypta soli

Przygotowanie

  1. Weź puszkę mleka kokosowego (w temperaturze pokojowej) wstrząśnij nią dobrze, a następnie otwórz i wymieszaj dokładnie jej zawartość. Mleczko podziel na pół i rozlej do dwóch małych garnuszków.
  2. Do jednego przełóż składniki na masę kokosową, a do drugiego na masę czekoladową. Podgrzej lekko zawartość obu rondelków do rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotuj i nie podgrzewaj za mocno obu mas. Wymieszaj je dokładnie, żeby nie było grudek. Na koniec spróbuj, czy są dla ciebie wystarczająco słodkie.
  3. Jeśli chcesz, do masy kokosowej dodaj 1-2 łyżki wiórków kokosowych lub pozostaw je do dekoracji lodów w foremkach. W zależności od tego jakich foremek używasz wsyp je na dno albo pomiędzy warstwy masy lodowej lub posyp nimi lody na wierzchu.
  4. Gotową masę czekoladową i kokosową pozostaw na chwilę do lekkiego przestudzenia, a następnie przygotuj foremki na lody.
  5. Foremki wypełnij do połowy masą kokosową i czekoladową. Możesz również zrobić więcej warstw na przemian w każdym smaku. Jeśli nie dałeś wiórków kokosowych do masy, to wysyp nimi środek lub wierzch foremek albo układaj je między warstwami. W ten sam sposób możesz udekorować lody ekspandowanymi, dmuchanymi ziarnami np. kaszą jaglaną lub quinoą.
  6. Foremki z lodami wstaw do zamrażalnika na min. 6 godz., a najlepiej na całą noc.

Wskazówki

  1. Jeśli używasz typowych plastikowych foremek (a nie np. silikonowych), aby ułatwić sobie wyjęcie z nich lodów, włóż je pod ciepłą wodę, a lody łatwo się z nich wysuną.

 

 

zobacz również

Zostaw komentarz