Przyznam wam się, że miałam milion pomysłów na zdrowego, ale rozpustnego, bezglutenowego mazurka. Jednak, jak przystało na prawdziwego kokosomaniaka, zdecydowałam się na bezglutenowy mazurek z kokosowym kremem jaglanym i konfiturą malinową, który możecie przygotować również w pełni wegańskiej i bezcukrowej wersji. Mój tata powiedział, że jest pyszny i wziął porcję na wynos – jeśli tata mówi, że coś w zdrowszej i bezglutenowej wersji jest pyszne, to znaczy, że TAK JEST.
Muszę przyznać tacie rację, że mazurek wyszedł rzeczywiście nieziemsko smaczny i gwarantuję się, że nikt z domowników nie zorientuje się, że to jakaś wersja fit, bez glutenu i w dodatku wege.
Kruchy spód udał się doskonale, czego obawiałam się najbardziej, bo zwykle, mimo dodatku jajek, pękał i się kruszył. Dodatek jogurtu kokosowego dobrze go skleił. Jeśli chcecie go zrobić w wersji bez jajka, to też się uda – patrzcie na WSKAZÓWKI na końcu przepisu. Ciasto wychodzi dość zwarte i nie tak bardzo kruche. Może Wam się wydawać za twarde, ale gdy przejdzie bardzo wilgotnym, kokosowym kremem, zrobi się idealne.
Krem jaglany to już niemal klasyka internetowych blogów kulinarnych, a jego kokosowa wersja à la rafaello podbiła kubki smakowe niejednego przeciwnika zdrowych słodkości.
Masa jaglana jest przyjemnie kremowa, słodka i obłędnie kokosowa. Oprócz mleka kokosowego użyłam do niej musu kokosowego, który jest tak pyszny, że można wyjadać go łyżeczkami ze słoika. Kupicie go w wielu internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, ale możecie też zrobić samemu, jeśli tylko posiadacie blender z kubeczkiem lub niewielki malakser. Szczegóły jak go zrobić również znajdziecie we WSKAZÓWKACH pod przepisem.
Jaglano-kokosowy krem świetnie komponuje się z konfiturą malinową. Ja użyłam kupnej, ale ją również możecie zrobić sami w zdrowszej, szybkiej wersji np. z nasionami chia – tu też odsyłam was do WSKAZÓWEK.
Mazurek udekorowałam wiórkami i chipsami kokosowymi oraz chrupiącymi pestkami granatu i migdałami. Gdzieniegdzie wycisnęłam niewielkie czekoladowe rozetki, które idealnie pasują do kokosowej masy. W końcu kokos i czekolada to połączenie doskonałe!
Jeśli tak jak ja szalejecie na punkcie kokosa w każdej postaci, to takiego mazurka nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole. Jest przepyszny – mój tata tak powiedział, a to nie zdarza się często.
17 komentarzy
Oooo!!! TO robimy na Wielkanoc! I pozdrowienia dla Taty – Nadwornego Degustatora 🙂
Dziękuję serdecznie, przekażę pozdrowienia 🙂
Ciasto po upieczeniu jest bardzo twarde, czy pod wpływem kremu zmięknie? Trochę się obawiam czy nie zmarnuję kolejnych składników
Ciasto nie jest zbyt kruche, ale nie powinno być bardzo twarde…Myślę, że konfitura malinowa i krem zrobią swoje i powinno być ok.
Hmm, może to nie mój dzień na pieczenie, dopiero zaczynam z różnymi rodzajami mąk, więc nawet nie wiem kiedy coś jest za mokre, za suche, jak zareagować. Może da radę, spróbuję dzisiaj na kawałku i jak będzie ok to jutro dołożę resztę 🙂
Spróbowałam, spód tylko wydaje się twardy, wszystko z nim ok 🙂 Masa przepyszna! Nie mogę się doczekać aż go jutro spróbuję w całości.
Ufff bardzo się cieszę! 🙂 Życzę w takim razie radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt 🙂
A odnośnie bezglutenowego pieczenia, to spokojnie, wszystko przyjdzie z czasem. Trzeba swoje doświadczenia przerobić, czasem coś sknocić, czasem zaryzykować i w ten sposób dojść do wprawy 🙂 Ja cały czas się uczę 😀
Mazurek pyszny. Kasiu gratulacje, ciasto leciutkie i smaczne. Masa tez wyszła swietnie. Jestem pełna podziwu dla kolejnych pomysłów . Degustując od początku Twoje potrawy widzę jak smak i forma są ciągle subtelniejsze. Trzymaj swój poziom.
Dzięki Mamciu! 😀 <3
Dzień dobry! Czy krem jaglany jest stabilny? Chciałabym przełożyć nim tort i zastanawiam się czy nie będzie wyciekać bokami.
Krem nie jest bardzo sztywny, ale myślę, że można go nieco zmodyfikować i z nim poeksperymentować w torcie. Może dodałabym tu łyżkę więcej oleju kokosowego i zamiast syropu klonowego dała sypki słód – krem może wyjść gęstszy i lepiej zastygać w lodówce. Przygotowany krem schłodziłabym solidnie przed przełożeniem ciasta.
W takim razie wykonam dla pewności próbę przed głównym pieczeniem. Dziękuję za rady!
Dokładnie, najlepiej przetestować wcześniej i sprawdzić jak się zachowuje krem. Kiedyś miałam przygotować taki przepis z kremem jaglanym w torcie, ale jakoś zszedł na dalszy plan – może wrócę do tego. 🙂 Trzymam kciuki, daj znać jak poszło! 🙂
Czy można zastąpić czymś mąkę ryżowa ?
Spróbowałabym mąką jaglaną – ale jeśli mąką trafi się gorzka, to spód będzie trochę gorszy w smaku.
WitamMam pytanie;jakich owocow moge uzyc zamiast malin?juz nie dam rady nigdzie kupic,czy truskawki albo śliwki?
Chodzi o konfiturę? Możesz wykorzystać każdą jaką lubisz. 🙂