Bezglutenowy mazurek z jaglanym kremem kokosowym i konfiturą malinową

Przyznam wam się, że miałam milion pomysłów na zdrowego, ale rozpustnego, bezglutenowego mazurka. Jednak, jak przystało na prawdziwego kokosomaniaka, zdecydowałam się na bezglutenowy mazurek z kokosowym kremem jaglanym i konfiturą malinową, który możecie przygotować również w pełni wegańskiej i bezcukrowej wersji. Mój tata powiedział, że jest pyszny i wziął porcję na wynos – jeśli tata mówi, że coś w zdrowszej i bezglutenowej wersji jest pyszne, to znaczy, że TAK JEST.

Muszę przyznać tacie rację, że mazurek wyszedł rzeczywiście nieziemsko smaczny i gwarantuję się, że nikt z domowników nie zorientuje się, że to jakaś wersja fit, bez glutenu i w dodatku wege.

Kruchy spód udał się doskonale, czego obawiałam się najbardziej, bo zwykle, mimo dodatku jajek, pękał i się kruszył. Dodatek jogurtu kokosowego dobrze go skleił. Jeśli chcecie go zrobić w wersji bez jajka, to też się uda – patrzcie na WSKAZÓWKI na końcu przepisu. Ciasto wychodzi dość zwarte i nie tak bardzo kruche. Może Wam się wydawać za twarde, ale gdy przejdzie bardzo wilgotnym, kokosowym kremem, zrobi się idealne.

Krem jaglany to już niemal klasyka internetowych blogów kulinarnych, a jego kokosowa wersja à la rafaello podbiła kubki smakowe niejednego przeciwnika zdrowych słodkości.

Masa jaglana jest przyjemnie kremowa, słodka i obłędnie kokosowa. Oprócz mleka kokosowego użyłam do niej musu kokosowego, który jest tak pyszny, że można wyjadać go łyżeczkami ze słoika. Kupicie go w wielu internetowych i stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, ale możecie też zrobić samemu, jeśli tylko posiadacie blender z kubeczkiem lub niewielki malakser. Szczegóły jak go zrobić również znajdziecie we WSKAZÓWKACH pod przepisem.

Jaglano-kokosowy krem świetnie komponuje się z konfiturą malinową. Ja użyłam kupnej, ale ją również możecie zrobić sami w zdrowszej, szybkiej wersji np. z nasionami chia – tu też odsyłam was do WSKAZÓWEK.

Mazurek udekorowałam wiórkami i chipsami kokosowymi oraz chrupiącymi pestkami granatu i migdałami. Gdzieniegdzie wycisnęłam niewielkie czekoladowe rozetki, które idealnie pasują do kokosowej masy. W końcu kokos i czekolada to połączenie doskonałe!

Jeśli tak jak ja szalejecie na punkcie kokosa w każdej postaci, to takiego mazurka nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole. Jest przepyszny – mój tata tak powiedział, a to nie zdarza się często.

Bezglutenowy mazurek z jaglanym kremem kokosowym i konfiturą malinową

BEZGLUTENOWY MAZUREK Z KOKOSOWYM KREMEM JAGLANYM

Kasia Przyznam wam się, że miałam milion pomysłów na zdrowego, ale rozpustnego, bezglutenowego mazurka. Jednak, jak przystało na prawdziwego kokosomaniaka, zdecydowałam się na bezglutenowy mazurek z kokosowym kremem jaglanym i konfiturą… WIELKANOC Bezglutenowy mazurek z kokosowym kremem jaglanym European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na mazurek 20x30 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA SPÓD:

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej (lub ½ szkl., 80g mąki ryżowej + ¼ szkl., 32 g mąki jaglanej)
  • ½ szkl. (80 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru + ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej LUB ½ szkl. skrobi ziemniaczanej (80 g) /kukurydzianej (55 g) + do podsypania
  • ¼ szkl. (32 g) mąki kukurydzianej (żółtej)
  • 2 łyżki cukru pudru/ pudru z erytrytolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej, ziarenka wanilii lub ew. olejek
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego
  • 4 łyżki (ok. 80 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej (lub pół na pół)
  • 1 jajko (patrz WSKAZÓWKI)

NA KREM:

  • 1/3 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 2/3 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pasty/kremu/musu kokosowego (patrz WSKAZÓWKI)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (pachnącego)
  • ¼ szkl. syropu klonowego (+ ew. 1 łyżka)
  • ½ szkl. + 1 łyżka śmietany kokosowej – stałej części schłodzonego 24 h mleka kokosowego w puszce
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji/pasty waniliowej, szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenek wyskrobanych z połowy laski wanilii
  • 200-250 g konfitury malinowej

DEKORACJA:

  • pestki granatu
  • migdały
  • Pokruszone liofilizowane maliny/truskawki
  • Wiórki i chipsy kokosowe
  • Listki mięty/tymianku
  • rozetki z czekolady: 35 g gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki śmietany kokosowej (lub oleju kokosowego)

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY      

 

Przygotowanie

  1. Tego mazurka najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie warstwy połączyły się dobrze ze sobą, a kruche ciasto nabrało miękkości.
  2. Zacznij od przygotowania spodu mazurka. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek, sól, cukier/erytrytol.
  3. Do miski z mąkami wbij jajko, dodaj masło klarowane/olej kokosowy, jogurt i wanilię. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli masa jest za sucha, dodaj jeszcze nieco oleju. Ciasto włóż do lodówki na jakieś 30 min-1 godz. , żeby nabrało zwartej konsystencji, ale było nadal łatwe do rozwałkowania.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm – najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia i z nim potem przenieść ciasto na blaszkę. Wytnij z ciasta prostokąt o wymiarach 20x30 cm.
  6. Z reszty ciasta zrób wałeczki i przylep je na około tworząc krawędź mazurka. Dociśnij je nożem lub widelcem, tworząc ozdobny wzorek. Możesz również rozwałkować całe ciasto na jeden prostokąt i zawijać brzegi, tworząc rant ciasta.
  7. Środek ciasta nakłuj widelcem, żeby nie popękał. Piecz ciasto 20 min (u mnie z termoobiegiem). Gdy ciasto się zrumieni, wyjmij je z piekarnika i zdejmij z blaszki razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
  8. Gdy spód ostygnie zrób krem. Kaszę przepłucz dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, aż wchłonie cały płyn.
  9. Ciepłą kaszę przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować krem i dodaj pastę kokosową, olej kokosowy, nieco soku z cytryny i wstępnie zblenduj masę.
  10. Następnie dodaj śmietanę kokosową – otwórz puszkę mleka kokosowego schłodzonego przez 24 h i odlej oddzieloną wodę (możesz wykorzystać ją np. do koktajlu). Odmierz potrzebną, stałą część mleczka i dodaj do kaszy. Wlej syrop klonowy i dodaj wanilię. Zmiksuj całość na bardzo gładki krem, beż żadnych grudek. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej wanilii lub słodu.
  11. Na ostygnięty spód mazurka wyłóż konfiturę malinową, a następnie masę jaglano-kokosową. Odstaw na kilka minut, a w tym czasie przygotuj czekoladowy krem na rozetki.
  12. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z 2 łyżeczkami śmietany kokosowej, która została ci po zrobieniu kremu. Gdy całość się rozpuści i połączy odstaw do schłodzenia np. do lodówki, by masa lekko stężała do wyciskania przez rękaw cukierniczy lub folię. Jeśli chcesz możesz polać mazurka płynną czekoladą.
  13. Wierzch mazurka udekoruj posypując brzegi wiórkami i chipsami kokosowymi, granatem i liofilizowaną, pokruszoną truskawką. Do rękawa cukierniczego przełóż krem czekoladowy i wyciskaj małe rozetki kremu, gdzieniegdzie układaj migdały i listki mięty lub tymianku.
  14. Gotowy mazurek odstaw do lodówki do stężenia na min. 1-2 godz.

Wskazówki

  1. Jajko możesz pominąć i dać nieco więcej oleju kokosowego / masła klarowanego i jogurtu kokosowego.
  2. Jeśli nie lubisz smaku mąki gryczanej, zastąp ją owsianą (bezglutenową). Dodaj jej do ciasta 1-2 łyżki więcej. Możesz też spróbować dać mąki kukurydzianej (tej żółtej).
  3. Jeśli nie masz pasty kokosowej, możesz spróbować zrobić ją samemu. Wystarczy zmiksować blenderem z kubeczkiem lub malakserem wiórki kokosowe na gładki krem. Wiórki najpierw zmielą się na mąkę, a następnie puszczą olej i zamienią się w gładki mus. Do mazurka odmierz 2 łyżki tego kremu, a resztę przelej do słoiczka i używaj do czego masz ochotę.
  4. Ja użyłam kupnej konfitury malinowej, ale możesz zrobić ją samemu. Wystarczy 250-300 g mrożonych malin ugotować z odrobiną wody, dodatkiem 3-4 łyżek nasion chia i wybranym słodem, a następnie odstawić do stężenia. Zamiast nasion chia, do zagęszczenia konfitury możesz również użyć niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej i żelatyny.
  5. Liofilizowane owoce możesz znaleźć w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz Rossmanach.

zobacz również

13 komentarzy

Marzynia Mamcia 6 stycznia 2019 - 20:47

Oooo!!! TO robimy na Wielkanoc! I pozdrowienia dla Taty – Nadwornego Degustatora 🙂

Odpowiedz
Kasia 7 stycznia 2019 - 14:04

Dziękuję serdecznie, przekażę pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Ola 19 kwietnia 2019 - 20:32

Ciasto po upieczeniu jest bardzo twarde, czy pod wpływem kremu zmięknie? Trochę się obawiam czy nie zmarnuję kolejnych składników

Odpowiedz
Kasia 19 kwietnia 2019 - 20:44

Ciasto nie jest zbyt kruche, ale nie powinno być bardzo twarde…Myślę, że konfitura malinowa i krem zrobią swoje i powinno być ok.

Odpowiedz
Ola 19 kwietnia 2019 - 21:11

Hmm, może to nie mój dzień na pieczenie, dopiero zaczynam z różnymi rodzajami mąk, więc nawet nie wiem kiedy coś jest za mokre, za suche, jak zareagować. Może da radę, spróbuję dzisiaj na kawałku i jak będzie ok to jutro dołożę resztę 🙂

Odpowiedz
Ola 20 kwietnia 2019 - 14:19

Spróbowałam, spód tylko wydaje się twardy, wszystko z nim ok 🙂 Masa przepyszna! Nie mogę się doczekać aż go jutro spróbuję w całości.

Odpowiedz
Kasia 20 kwietnia 2019 - 22:09

Ufff bardzo się cieszę! 🙂 Życzę w takim razie radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt 🙂
A odnośnie bezglutenowego pieczenia, to spokojnie, wszystko przyjdzie z czasem. Trzeba swoje doświadczenia przerobić, czasem coś sknocić, czasem zaryzykować i w ten sposób dojść do wprawy 🙂 Ja cały czas się uczę 😀

Odpowiedz
Mama 21 kwietnia 2019 - 17:36

Mazurek pyszny. Kasiu gratulacje, ciasto leciutkie i smaczne. Masa tez wyszła swietnie. Jestem pełna podziwu dla kolejnych pomysłów . Degustując od początku Twoje potrawy widzę jak smak i forma są ciągle subtelniejsze. Trzymaj swój poziom.

Odpowiedz
Kasia 22 kwietnia 2019 - 16:30

Dzięki Mamciu! 😀 <3

Odpowiedz
Aga 6 kwietnia 2021 - 13:35

Dzień dobry! Czy krem jaglany jest stabilny? Chciałabym przełożyć nim tort i zastanawiam się czy nie będzie wyciekać bokami.

Odpowiedz
Kasia 6 kwietnia 2021 - 14:23

Krem nie jest bardzo sztywny, ale myślę, że można go nieco zmodyfikować i z nim poeksperymentować w torcie. Może dodałabym tu łyżkę więcej oleju kokosowego i zamiast syropu klonowego dała sypki słód – krem może wyjść gęstszy i lepiej zastygać w lodówce. Przygotowany krem schłodziłabym solidnie przed przełożeniem ciasta.

Odpowiedz
Aga 6 kwietnia 2021 - 14:43

W takim razie wykonam dla pewności próbę przed głównym pieczeniem. Dziękuję za rady!

Odpowiedz
Kasia 6 kwietnia 2021 - 14:49

Dokładnie, najlepiej przetestować wcześniej i sprawdzić jak się zachowuje krem. Kiedyś miałam przygotować taki przepis z kremem jaglanym w torcie, ale jakoś zszedł na dalszy plan – może wrócę do tego. 🙂 Trzymam kciuki, daj znać jak poszło! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz