BEZGLUTENOWY MAZUREK CHAŁWOWY Z RÓŻĄ, KARDAMONEM I PISTACJAMI (WEGAŃSKI)

napisany przez Kasia 17 kwietnia 2019
Bezglutenowy mazurek chałwowy z różą, kardamonem i pistacjami - wegański

Mam tyle pomysłów na mazurki, że nie wiedziałam, za które zabrać się w tym roku. Oprócz tego z batatowym kajmakiem, chodził za mną mazurek o orientalnych aromatach. Perska róża, ostre i aromatyczne ziarna kardamonu, chrupiące, zielone pistacje i ona – kremowa, lekko gorzka, sezamowa pasta tahini. To głównie bohaterowie nowej odsłony tradycyjnego wielkanocnego wypieku.  Pyszny i piękny bezglutenowy mazurek chałwowy z różą, kardamonem i pistacjami zadziała na wszystkie wasze zmysły.

Chciałam, żeby kolejny, już trzeci bezglutenowy mazurek na blogu był inny i wyjątkowy.  Starałam się tak dopracować jego formę, żeby współgrała z bogatymi, bliskowschodnimi aromatami. Bogactwo smaków, faktur i kolorów w jednym ciastku. Chyba się udało? 🙂

 

Jeśli lubicie słodycz i lekką goryczkę chałwy oraz ciekawią was nowe smaki, to ten bezglutenowy mazurek przypadnie wam do gustu. Gluten, jaja i nabiał nie są zupełnie potrzebne, żeby stworzyć z bezglutenowego mazurka takie małe cudo.

Ciasto na spód nie jest zbyt kruche, żeby kwiatowa dekoracja nie była za delikatna i wytrzymała wszystkie zabiegi i krojenie.

Krem, delikatny jak mus, jest sezamowy z mocno wyczuwalnym kardamonem. Warto podkręcić go jeszcze odrobiną wanilii lub użyć roślinnego napoju waniliowego. Róża przebija się delikatnie, więc polecam dodatkowo posmarować spód mazurka konfiturą różaną.

Koniecznie kupcie nieco niesolonych pistacji do dekoracji i herbatkę z płatków róży, a stworzycie piękną dekorację. Poza tym, pistacje są po prostu pyszne i fajne chrupią w towarzystwie delikatnego kremu.

Choć ten bezglutenowy mazurek wygląda na trudny i czasochłonny, to tak naprawdę jego przygotowanie nie zabrało mi więcej czasu niż w przypadku pozostałych wielkanocnych słodkości. Wystarczy nieco cierpliwości przy wycinaniu i przyklejaniu kwiatków z ciasta, a reszta to już prościzna.

A efekt? Na pewno zachwyci waszych gości 🙂

Bezglutenowy mazurek chałwowy z różą, kardamonem i pistacjami - wegański

BEZGLUTENOWY MAZUREK CHAŁWOWY Z RÓŻĄ, KARDAMONEM I PISTACJAMI (wegański)

Kasia Mam tyle pomysłów na mazurki, że nie wiedziałam, za które zabrać się w tym roku. Oprócz tego z batatowym kajmakiem, chodził za mną mazurek o orientalnych aromatach. Perska róża, ostre… WIELKANOC BEZGLUTENOWY MAZUREK CHAŁWOWY Z RÓŻĄ, KARDAMONEM I PISTACJAMI (WEGAŃSKI) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na mazurek o wym. 25x30 cm (lub większy, bez dekoracji z kwiatków) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

------ Na ciasto:
1/3 szkl. (ok. 50 g) mielonych migdałów lub mąki migdałowej
¾ szkl. (140 g) mąki ryżowej
¾ szkl. (140 g) mąki ziemniaczanej
¾ szkl. (90 g) mąki owsianej bezglutenowej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego)
1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki syropu klonowego
1/3 szkl. jogurtu sojowego
100-120 g (ok. 4 łyżki) oleju kokosowego (lub masła klarowanego, u mnie pół na pół)
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
------ Na krem:
1 szkl. (250 ml) mleka ryżowego (u mnie z wanilią)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi
½ łyżeczki agaru
2 łyżki miodu lub innego słodu w wersji wegańskiej
2-3 łyżki wody różanej
ziarenka z 3 dużych kapsułek kardamonu (ew. 1/3 łyżeczki gotowego, mielonego kardamonu)
szczypta wanilii - opcjonalnie
3 łyżki pasty sezamowej – tahini
------ Do dekoracji:
2-3 łyżki konfitury różanej – opcjonalnie
pistacje, suszone płatki róży (herbatka różana), płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp wszystkie mąki, mielone migdały, proszek, mielone siemię lniane, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop klonowy, jogurt, wanilię i olej kokosowy (na początku 3 łyżki). Zagnieć całość na gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj więcej oleju.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj między 2 kawałkami papieru do pieczenia na owal o grubości około 3 mm. Brzegi ciasta delikatnie zawiń do środka, żeby utworzyły rant, do którego przyczepisz kwiatową dekoracje z ciasta. Środek ciasta nakłuj widelcem. Gotowe ciasto przenieś wraz z papierem do pieczenia na blachę piekarnika.
  3. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na podobną grubość, a następnie wycinaj z niej foremkami, np. do ciasteczek, wybrane kształty – u mnie są to kwiatki o dwóch rozmiarach. Przyczepiaj je do brzegów mazurka lekko dociskając, jeden obok drugiego, a niektóre jeden na drugim, tworząc przestrzenną dekorację.
  4. Jeśli chcesz możesz zrobić prostszego mazurka, 1 dużego lub 2 mniejsze, tylko z zawiniętym do środka brzegami.
  5. Przygotowany spód piecz w 180 stopniach ok. 25 min, do zrumienienia. Gdy będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia na blaszce i dopiero przenieś wraz z papierem na deskę lub blat.
  6. W tym czasie przygotuj krem chałwowy. ¾ szkl. napoju ryżowego wlej do niedużego rondelka. W pozostałej ¼ szkl. napoju rozpuść mąkę ziemniaczana z agarem.
  7. Kapsułki kardamonu rozgnieć i wyjmij z nich ziarenka, a następnie utrzyj je w moździerzu na pył. Jeśli chcesz możesz użyć już zmielonego kardamonu, ale jest on mniej aromatyczny.
  8. Mleko w rondelku zacznij podgrzewać z wodą różaną, miodem lub innym słodem, kardamonem i wanilią. Zanim zacznie wrzeć wlej resztę mleka z mąką i agarem. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj 1-2 minuty, co chwilę mieszając, żeby aktywować agar.
  9. Potem odstaw masę, żeby trochę przestygła. Jeszcze ciepłą, wymieszaj z tahini na gładki krem. Spróbuj czy jest wystarczająco słodki i pozostaw jeszcze na jakiś czas, żeby masa nieco stężała.
  10. Spód mazurka posmaruj konfiturą różaną, a następnie wyłóż na nią masę chałwową. Rozsmaruj fantazyjnie i udekoruj posiekanymi pistacjami, płatkami róży i migdałów. Odstaw do stężenia.
  11. Gotowy mazurek przechowuj w chłodnym miejscu. Jeśli będzie w lodówce, to lepiej wyjąc go chwilę przed podaniem, żeby ciasto nie było za twarde.

Wskazówki

  1. Jogurt sojowy, możesz zastąpić kwaśną śmietaną jeśli jadasz nabiał lub 1/3 szkl. mleka kokosowego wymieszanego z łyżką octu jabłkowego lub winnego.
  2. Zamiast kardamonu możesz dodać ziarenka z 1 laski wanilii.
  3. Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zmielić w młynku do kawy płatki migdałów.
  4. Jeśli zdecydujecie się pominąć dekorację z wycinanych kwiatków lub innych wzorów, a jedynie zawiniecie brzegi lub wylepicie ciastem foremkę, wówczas powierzchnia na krem i nadzienie może się zwiększyć. Wtedy na wszelki wypadek przygotujcie nieco więcej chałwowej masy np. z 1 ½ porcji.

zobacz również

2 komentarze

Marzynia Mamcia 25 kwietnia 2019 - 10:30

Zrobiłyśmy to cudo z Martusią! Oczywiście modyfikacje były, ale gdy tylko córka zauważyła go na Twoim blogu (zresztą chyba nawet w zajawkach) to już musiał znaleźć się na świątecznym stole. Pewnie wysłała już zdjęcia naszej wersji. Bardzo dziękujemy, całuski!

Odpowiedz
Kasia 25 kwietnia 2019 - 14:23

Ciesze się, że ten wyjątkowy mazurek znalazł się na waszym świątecznym stole 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz

Zostaw komentarz