Bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem z batata

napisany przez Kasia 8 kwietnia 2019
Bezglutenowy mazurek wegańskie z oszukanym kajmakiem z batata

Drugą Wielkanoc na blogu czas zacząć! Jak zwykle przygotowałam dla was tradycyjne wypieki w nowej odsłonie: bez glutenu, jaj, nabiału i białego cukru, tak, aby każdy alergik czy osoba na specjalnej diecie mogła cieszyć się świętami bez wyrzeczeń. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Na pierwszy ogień idzie wspaniały bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem z batata. Zakochacie się w nim!

Fanką mazurków jestem od niedawna. Tak naprawdę w moim rodzinnym domu nie było tradycji jedzenia tego ciasta, a na stole zawsze królowały pyszne baby mojej mamy. Dopiero gotując na potrzeby bloga wzięłam temat pod lupę i szkoda, że tak późno. Mój zeszłoroczny mazurek z kokosowym kremem jaglanym był totalnym hitem!

Zakochałam się w mazurkach, ich kruchych spodach i słodkich nadzieniach, które można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Ilość opcji, smaków i aromatów przy ich tworzeniu jest niezliczona i to jest super. A bezglutenowe czy wegańskie wersje, to jeszcze większe pole do popisu!

Najpopularniejszym tradycyjnym mazurkiem jest ten z ciągnącym, karmelowym kajmakiem. Postanowiłam zrobić swoją wersje zmieniając składniki tak, żeby nie używać tony cukru oraz nabiału. Tak powstał mój bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem ze słodkiego i kremowego puree z batata.

Pieczony batat jest tak kremowy i słodki, że nie sposób nie poeksperymentować z nim w wypiekach. Uwielbiam dodawać go do ciasteczek, a nawet do pizzy. Sam batat powoduje w prawdzie małą rewolucję w moich jelitach ze względna większą zawartość polioli z grupy FODMAP, ale dodany do wypieku, w mniejszych porcjach jest całkiem ok.

Mój oszukany kajmak z batata jest słodki, kremowy i lekko orzechowy. Idealnie komponuje się z kruchym, delikatnym ciastem. Nie oszukujmy się, że przypomina tradycyjny kajmakowy ulepek, ale nie taki był mój zamiar. Chciałam pokazać, że bezglutenowy mazurek wegański może być również pyszny, słodki choć bez cukru, kolorowy i wyglądać zupełnie jak tradycyjny.

Dekorując mazurka nie pomińcie dodatków: chrupiących orzechów, migdałów, słodkiej skórki pomarańczowej czy żurawiny. One genialnie uzupełniają batatowy krem i nadają całości odświętnego charakteru. Myślę, że świetnie sprawdzą się tu także czekoladowe akcenty. Możecie do woli kombinować według swoich upodobań.

Ten bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem został przetestowany na „wszystkożernych” znajomych i rodzince. Każdemu bardzo posmakował i nikt nie domyślił się z czego jest zrobiony krem.

Mogę ze spokojnych sumieniem oddać przepis w wasze ręce 🙂

Bezglutenowy mazurek wegańskie z oszukanym kajmakiem z batata

BEZGLUTENOWY MAZUREK WEGAŃSKI Z OSZUKANYM KAJMAKIEM Z BATATA

Kasia Drugą Wielkanoc na blogu czas zacząć! Jak zwykle przygotowałam dla was tradycyjne wypieki w nowej odsłonie: bez glutenu, jaj, nabiału i białego cukru, tak, aby każdy alergik czy osoba na… WIELKANOC Bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem z batata European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na duży mazurek 20x30 cm lub 2 mniejsze Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

----- Na spód:
80 ml (ok 1/3 szkl.) tłustego mleka kokosowego
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
½ szkl. mąki migdałowej lub mielonych migdałów (ok.50 g)
¾ szkl. (ok. 140 g) mąki ryżowej
¾ szkl. (ok.90 g) bezglutenowej mąki owsianej
¾ szkl. (ok. 140 g) mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej odtłuszczonego, złocistego)
3 łyżki syropu klonowego
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nieco wanilii w proszku
szczypta soli
1 ½ łyżeczki proszku
100-120 g oleju kokosowego (ok. 4 łyżki) lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej
----- Na krem:
½ szkl.+ 2 łyżki puree z pieczonego batata (patrz WSKAZÓWKI)
½ szkl. tłustego mleka kokosowego
1 ½ łyżki masła orzechowego
6 łyżek syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego w wersji nie wegańskiej
szczypta soli i wanilii w proszku (lub ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
----- Do dekoracji:
skórka pomarańczowa, żurawina suszona, posiekane orzechy, płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj spód do mazurka. Mleczko kokosowe wymieszaj z octem i odstaw na chwilę.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mąki z siemieniem, proszkiem i solą.
  3. Dodaj wanilię, syrop klonowy i olej kokosowy (na początku 3 łyżki). Zacznij dłońmi wyrabiać ciasto. Na początku utworzą się okruchy, a później powinna powstać gładka, elastyczna kula. Jeśli trzeba dodaj jeszcze ½-1 łyżkę oleju kokosowego.
  4. Kule ciasta owiń folią i wstaw do lodówki na jakieś 15-20 min. Musi być lekko schłodzone, ale nie za twarde, bo będzie się kruszyć i ciężko wałkować.
  5. Na papierze do pieczenia połóż schłodzone ciasto, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm, o wymiarach ok. 30x40 cm – tak by po zagięciu brzegów miał ok. 20x30 cm. Następnie, pomagając sobie papierem, zagnij brzegi ciasta do środka tworząc rant ciasta. Dociśnij brzegi widelcem lub nożem tworząc wzorek. Papier z ciastem przełóż na blachę do pieczenia.
  6. Jeśli chcesz, możesz skorzystać również z foremki np. na tartę lub zwykłej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli tak będzie ci łatwiej i wygodniej uformować spód mazurka. Z podanych proporcji możesz przygotować również 2 mniejsze, prostokątne mazurki.
  7. Ciasto piecz około 25 min w 180 stopniach ( u mnie z termoobiegiem). W trakcie pieczenia spodu możesz upiec batata (patrz WSKAZÓWKI pod przepisem).
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i dopiero zdejmij razem z papierem z blaszki. Ciasto jest delikatne i kruche, może trochę popękać, ale nie należy się tym przejmować, bo krem scali dobrze całość.
  9. Gdy spód ostygnie, możesz przygotować „kajmak”. Do niewielkiego garnuszka włóż wszystkie składniki kremu: puree z batata, mleko kokosowe, syrop klonowy, masło orzechowe, olej, i przyprawy. Wymieszaj dokładnie całości i podgrzej delikatnie, do połączenia się składników w gładką masę. Spróbuj i jeśli chcesz dodaj więcej słodu lub masła orzechowego. Odstaw do przestygnięcia.
  10. Ostudzoną masę wyłóż na spód mazurka i wygładź. Udekoruj skórką pomarańczową, siekanymi orzechami, płatkami migdałów i żurawiną lub swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się również czekolada.
  11. Gotowy mazurek odstaw do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki. Najlepiej wyjąć go z lodówki chwilę przed podaniem.

Wskazówki

  1. Puree z batata: Batata wyszoruj, przekrój na pół i połóż miąższem do dołu na blaszce piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 20-30 min, aż z łatwością wbijesz w niego widelec. Upieczonego batata wyjmij z piekarnika i odstaw na chwile do wystudzenia, następnie łyżką oddziel ciepły, upieczony miąższ od skóry i przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką, jedwabistą masę. Tak przygotowane puree przechowuj w lodówce lub zamroź. Możesz wykorzystać je do zrobienia pizzy czy ciasteczek.
  2. Zamiast mąki migdałowej lub mielonych migdałów możesz użyć płatków migdałowych i zmielić je samodzielnie w młynku do kawy lub w blenderze.
  3. Do ciasta i kremu użyłam tłustego mleka kokosowego z puszki, o zwartości kokosa ok. 80 %. Stawiajcie na dobrej jakości mleko bez konserwantów i emulgatorów.
  4. Syrop klonowy możecie zastąpić innym, płynnym słodem.
  5. Masło orzechowe możecie zastąpić np. migdałowym.
  6. Do wypieków polecam używać gotowego, mielonego siemienia lnianego złocistego, które jest odtłuszczone. Do kupienia w większości sklepów spożywczych czy w popularnej drogerii.
  7. Kawałek mazurka powinien zawierać bezpieczne ilości batata, mleka kokosowego i migdałów pod względu zawartości FODMAPs. Jednak, jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej, to zrezygnuj z niego w tym okresie.

zobacz również

Zostaw komentarz