fbpx

Bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem z batata

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Bezglutenowy mazurek wegańskie z oszukanym kajmakiem z batata

Drugą Wielkanoc na blogu czas zacząć! Jak zwykle przygotowałam dla was tradycyjne wypieki w nowej odsłonie: bez glutenu, jaj, nabiału i białego cukru, tak, aby każdy alergik czy osoba na specjalnej diecie mogła cieszyć się świętami bez wyrzeczeń. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Na pierwszy ogień idzie wspaniały bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem z batata. Zakochacie się w nim!

Fanką mazurków jestem od niedawna. Tak naprawdę w moim rodzinnym domu nie było tradycji jedzenia tego ciasta, a na stole zawsze królowały pyszne baby mojej mamy. Dopiero gotując na potrzeby bloga wzięłam temat pod lupę i szkoda, że tak późno. Mój zeszłoroczny mazurek z kokosowym kremem jaglanym był totalnym hitem!

Zakochałam się w mazurkach, ich kruchych spodach i słodkich nadzieniach, które można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Ilość opcji, smaków i aromatów przy ich tworzeniu jest niezliczona i to jest super. A bezglutenowe czy wegańskie wersje, to jeszcze większe pole do popisu!

Najpopularniejszym tradycyjnym mazurkiem jest ten z ciągnącym, karmelowym kajmakiem. Postanowiłam zrobić swoją wersje zmieniając składniki tak, żeby nie używać tony cukru oraz nabiału. Tak powstał mój bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem ze słodkiego i kremowego puree z batata.

Pieczony batat jest tak kremowy i słodki, że nie sposób nie poeksperymentować z nim w wypiekach. Uwielbiam dodawać go do ciasteczek, a nawet do pizzy. Sam batat powoduje w prawdzie małą rewolucję w moich jelitach ze względna większą zawartość polioli z grupy FODMAP, ale dodany do wypieku, w mniejszych porcjach jest całkiem ok.

Mój oszukany kajmak z batata jest słodki, kremowy i lekko orzechowy. Idealnie komponuje się z kruchym, delikatnym ciastem. Nie oszukujmy się, że przypomina tradycyjny kajmakowy ulepek, ale nie taki był mój zamiar. Chciałam pokazać, że bezglutenowy mazurek wegański może być również pyszny, słodki choć bez cukru, kolorowy i wyglądać zupełnie jak tradycyjny.

Dekorując mazurka nie pomińcie dodatków: chrupiących orzechów, migdałów, słodkiej skórki pomarańczowej czy żurawiny. One genialnie uzupełniają batatowy krem i nadają całości odświętnego charakteru. Myślę, że świetnie sprawdzą się tu także czekoladowe akcenty. Możecie do woli kombinować według swoich upodobań.

Ten bezglutenowy mazurek wegański z oszukanym kajmakiem został przetestowany na „wszystkożernych” znajomych i rodzince. Każdemu bardzo posmakował i nikt nie domyślił się z czego jest zrobiony krem.

Mogę ze spokojnych sumieniem oddać przepis w wasze ręce 🙂

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.