Letnie owoce pod bezglutenową kruszonką

napisany przez Kasia 25 lipca 2019
Letnie owoce pod bezglutenową kruszonką

Zostało wam jeszcze trochę jagód po wypróbowaniu bezglutenowych pierogów i jagodzianek? Jeśli macie zapasy, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser. Jagody w połączeniu z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami, zapieczone pod chrupiącą, bezglutenowa kruszonką i podane z gałką lodów lub kokosowym jogurtem skradną wasze serce. Letnie owoce pod bezglutenową kruszonką, to szybki i prosty deser z efektem „wow!”.

Co roku brzoskwinia z naszego ogródka ma tyle owoców, że łamią się gałęzie, trawa pod drzewkiem usłana jest owocami i trzeba spieszyć się z ich wykorzystaniem. Część zjadamy już przy zebraniu, ale drugą połowę trzeba jakoś przerobić. Dżemy, biszkopty z owocami, ciasta na zimno, domowe lody i zawsze obowiązkowo – kruszonka.

Brzoskwinie z jagodami zapieczone pod bezglutenową kruszonką robiłam już rok temu. Bardzo zasmakowało mi to połączenie. Jak tylko nasze brzoskwiniowe drzewko znów obrodziło w owoce, wiedziałam, że zrobię ją kolejny raz i podam wam przepis.

Słodycz brzoskwiń, fiolet jagód i słodka, chrupiąca, lekko orzechowa warstwa ciasta pasuje do siebie idealnie. Całość doprawiłam wanilią, szczyptą cynamonu i kardamonu, ale możecie użyć innych, ulubionych przypraw.

Bezglutenowa kruszonka przypomina nieco granolę. Dzięki dodatkowi płatków i orzechów super chrupie i jest dość sycąca.

Moje letnie owoce pod bezglutenową kruszonką, to nie tylko pyszny deser, ale też ciekawa opcja na drugie śniadanie, szczególnie jeśli połączycie je z dobrym jogurtem. Możecie spakować je do pudełka i zabrać ze sobą na wynos, bo świetnie smakują również na zimno.

Owoce pod bezglutenową kruszonką, to świetny awaryjny deser, który zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje. Gdy jadą goście wystarczy chwila, a ciepła kruszonka będzie gotowa na ich przybycie. Do tego bita śmietana kokosowa (ja zawsze mam puszkę tłustego mleka kokosowego w lodówce!) i macie to!

A jeśli sezon na jagody minie, zawsze możecie sięgnąć po inne sezonowe owoce. Zerknijcie do WSKAZÓWEK pod przepisem, jakie zamienniki wam proponuję. Smacznego!

Letnie owoce pod bezglutenową kruszonką

LETNIE OWOCE POD BEZGLUTENOWĄ KRUSZONKĄ

Kasia Zostało wam jeszcze trochę jagód po wypróbowaniu bezglutenowych pierogów i jagodzianek? Jeśli macie zapasy, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser. Jagody w połączeniu z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami,… WYPIEKI SŁODKIE owoce pod bezglutenową kruszonką European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na ok. 4 porcje (foremka 20x30 cm lub 4 mniejsze kokilki o śr. 12 cm) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 800 g brzoskwiń (8-10 dużych szt. lub kilkanaście małych, polskich)
  • 200 g jagód (ok. 1 ¼ szkl.)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku/ziarenka z połowy laski wanilii
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu lub ziarenka z 3 kapsułek kardamonu utarte w moździerzu
  • ¼ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)

NA KRUSZONKĘ:

  • 5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej/ zmielonych płatków migdałów
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garście orzechów pekan lub włoskich
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku/ziarenka z połowy laski wanilii/ kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu lub ziarenka z 3 kapsułek kardamonu utarte w moździerzu
  • ¼ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 3 łyżki oleju/masła klarowanego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1-2 łyżki napoju roślinnego/wody – opcjonalnie

DO PODANIA:

  • Jogurt roślinny, bita śmietana kokosowa, lody waniliowe

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Poukładaj je w żaroodpornym, niewysokim naczyniu, skórką do dołu. Możesz pokroić brzoskwinie na ćwiartki lub mniejsze kawałki, żeby lepiej pokryły dno naczynia. Możesz użyć jednej większej foremki lub kilka mniejszych kokilek.
  2. Brzoskwinie posyp przyprawami: wanilią, cynamonem i kardamonem.
  3. Jagody wymieszaj w miseczce z mąką ziemniaczaną i erytrytolem. Posyp nimi brzoskwinie w naczyniu do zapiekania.
  4. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę: płatki, mąki, przyprawy i posiekane z grubsza orzechy.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. W małym garnuszki podgrzej delikatnie olej/masło z syropem klonowym i erytrytolem – do rozpuszczenia się składników.
  7. Do mąk i płatków dodaj rozpuszczony tłuszcz ze słodem i wymieszaj łyżką całość, a następnie dłońmi ugniataj i rozcieraj masę na okruchy. Jeśli jest za sucha dodaj nieco wody lub napoju roślinnego. Jeśli zbyt wilgotna dodaj nieco dowolnej mąki.
  8. Gotową kruszonką posyp obficie owoce, a następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), aż kruszonka ładnie się zrumieni, a owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
  9. Gotową, jeszcze ciepłą kruszonkę nakładaj do miseczek i podawaj z łyżką roślinnego jogurtu, solidną porcją bitej śmietany kokosowej lub z gałką lodów waniliowych. Jeśli piekłeś ją w małych kokilkach, to podawaj ją w tych samych naczynkach.

Wskazówki

  1. Zamiast brzoskwiń możesz użyć moreli czy nektarynek, a zamiast jagód sprawdzą się borówki lub maliny. Możesz też użyć jagód mrożonych.
  2. Erytrytol możesz zastąpić zwykłym, trzcinowym lub kokosowym cukrem, a syrop klonowy innym, płynnym słodem, którego używasz.
  3. Jeśli masz nietolerancję na migdały, możesz użyć mąki kokosowej, ale kruszonka będzie wymagała dodania nieco więcej płynu, bo mąka ta działa higroskopijnie - pochłania dużo wilgoci.
  4. Jeśli nie możesz jeść owsa, płatki owsiane możesz zamienić na inne, które lubisz np. gryczane.
  5. Jeśli chcesz możesz również użyć kruszonki z przepisu na crumble z rabarbarem i wiśniami. Pamiętaj tylko, żeby podwoić ilość składników.

zobacz również

2 komentarze

AgaMaSmaka 26 lipca 2019 - 10:01

Moja 9-letnia córka powiedziałaby “wygląda epicko”, a ja napiszę po prostu, że się obśliniłam patrząc na zdjęcia. 🙂

Odpowiedz
Kasia 26 lipca 2019 - 15:34

Haha, dzięki! <3 Czyli efekt "ślinotoku" osiągnięty 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz