Zostało wam jeszcze trochę jagód po wypróbowaniu bezglutenowych pierogów i jagodzianek? Jeśli macie zapasy, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser. Jagody w połączeniu z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami, zapieczone pod chrupiącą, bezglutenowa kruszonką i podane z gałką lodów lub kokosowym jogurtem skradną wasze serce. Letnie owoce pod bezglutenową kruszonką, to szybki i prosty deser z efektem „wow!”.
Co roku brzoskwinia z naszego ogródka ma tyle owoców, że łamią się gałęzie, trawa pod drzewkiem usłana jest owocami i trzeba spieszyć się z ich wykorzystaniem. Część zjadamy już przy zebraniu, ale drugą połowę trzeba jakoś przerobić. Dżemy, biszkopty z owocami, ciasta na zimno, domowe lody i zawsze obowiązkowo – kruszonka.
Brzoskwinie z jagodami zapieczone pod bezglutenową kruszonką robiłam już rok temu. Bardzo zasmakowało mi to połączenie. Jak tylko nasze brzoskwiniowe drzewko znów obrodziło w owoce, wiedziałam, że zrobię ją kolejny raz i podam wam przepis.
Słodycz brzoskwiń, fiolet jagód i słodka, chrupiąca, lekko orzechowa warstwa ciasta pasuje do siebie idealnie. Całość doprawiłam wanilią, szczyptą cynamonu i kardamonu, ale możecie użyć innych, ulubionych przypraw.
Bezglutenowa kruszonka przypomina nieco granolę. Dzięki dodatkowi płatków i orzechów super chrupie i jest dość sycąca.
Moje letnie owoce pod bezglutenową kruszonką, to nie tylko pyszny deser, ale też ciekawa opcja na drugie śniadanie, szczególnie jeśli połączycie je z dobrym jogurtem. Możecie spakować je do pudełka i zabrać ze sobą na wynos, bo świetnie smakują również na zimno.
Owoce pod bezglutenową kruszonką, to świetny awaryjny deser, który zawsze się sprawdzi i każdemu posmakuje. Gdy jadą goście wystarczy chwila, a ciepła kruszonka będzie gotowa na ich przybycie. Do tego bita śmietana kokosowa (ja zawsze mam puszkę tłustego mleka kokosowego w lodówce!) i macie to!
A jeśli sezon na jagody minie, zawsze możecie sięgnąć po inne sezonowe owoce. Zerknijcie do WSKAZÓWEK pod przepisem, jakie zamienniki wam proponuję. Smacznego!

SKŁADNIKI
- 800 g brzoskwiń (8-10 dużych szt. lub kilkanaście małych, polskich)
- 200 g jagód (ok. 1 ¼ szkl.)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka erytrytolu
- ¼ łyżeczki wanilii w proszku/ziarenka z połowy laski wanilii
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu lub ziarenka z 3 kapsułek kardamonu utarte w moździerzu
- ¼ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
NA KRUSZONKĘ:
- 5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej/ zmielonych płatków migdałów
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garście orzechów pekan lub włoskich
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki wanilii w proszku/ziarenka z połowy laski wanilii/ kilka kropel ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu lub ziarenka z 3 kapsułek kardamonu utarte w moździerzu
- ¼ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 3 łyżki oleju/masła klarowanego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki erytrytolu
- 1-2 łyżki napoju roślinnego/wody – opcjonalnie
DO PODANIA:
- Jogurt roślinny, bita śmietana kokosowa, lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE
- Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Poukładaj je w żaroodpornym, niewysokim naczyniu, skórką do dołu. Możesz pokroić brzoskwinie na ćwiartki lub mniejsze kawałki, żeby lepiej pokryły dno naczynia. Możesz użyć jednej większej foremki lub kilka mniejszych kokilek.
- Brzoskwinie posyp przyprawami: wanilią, cynamonem i kardamonem.
- Jagody wymieszaj w miseczce z mąką ziemniaczaną i erytrytolem. Posyp nimi brzoskwinie w naczyniu do zapiekania.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę: płatki, mąki, przyprawy i posiekane z grubsza orzechy.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W małym garnuszki podgrzej delikatnie olej/masło z syropem klonowym i erytrytolem – do rozpuszczenia się składników.
- Do mąk i płatków dodaj rozpuszczony tłuszcz ze słodem i wymieszaj łyżką całość, a następnie dłońmi ugniataj i rozcieraj masę na okruchy. Jeśli jest za sucha dodaj nieco wody lub napoju roślinnego. Jeśli zbyt wilgotna dodaj nieco dowolnej mąki.
- Gotową kruszonką posyp obficie owoce, a następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), aż kruszonka ładnie się zrumieni, a owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
- Gotową, jeszcze ciepłą kruszonkę nakładaj do miseczek i podawaj z łyżką roślinnego jogurtu, solidną porcją bitej śmietany kokosowej lub z gałką lodów waniliowych. Jeśli piekłeś ją w małych kokilkach, to podawaj ją w tych samych naczynkach.
WSKAZÓWKI
- Zamiast brzoskwiń możesz użyć moreli czy nektarynek, a zamiast jagód sprawdzą się borówki lub maliny. Możesz też użyć jagód mrożonych.
- Erytrytol możesz zastąpić zwykłym, trzcinowym lub kokosowym cukrem, a syrop klonowy innym, płynnym słodem, którego używasz.
- Jeśli masz nietolerancję na migdały, możesz użyć mąki kokosowej, ale kruszonka będzie wymagała dodania nieco więcej płynu, bo mąka ta działa higroskopijnie - pochłania dużo wilgoci.
- Jeśli nie możesz jeść owsa, płatki owsiane możesz zamienić na inne, które lubisz np. gryczane.
- Jeśli chcesz możesz również użyć kruszonki z przepisu na crumble z rabarbarem i wiśniami. Pamiętaj tylko, żeby podwoić ilość składników.
2 komentarze
Moja 9-letnia córka powiedziałaby „wygląda epicko”, a ja napiszę po prostu, że się obśliniłam patrząc na zdjęcia. 🙂
Haha, dzięki! <3 Czyli efekt "ślinotoku" osiągnięty 😀