Jeśli tak jak ja przerabiacie hurtowo rabarbar na wszystko co się da, to pewnie szukacie nowych inspiracji. Od rabarbarowych ciast trzeba odpocząć, więc tym razem zafundujcie sobie coś lżejszego, czyli crumble z rabarbarem w mojej wegańskiej i bezglutenowej wersji.
Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Oryginalnie ta angielska potrawa występuje też w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami, ale to ta słodka podbiła kubki smakowe całego świata. Pod kruszonką możemy zapiec co tylko chcemy, a najlepiej korzystać z sezonowych owoców. W okresie wiosenno-letnim mamy ogrom możliwości, a zimą możemy sięgnąć po jabłka, gruszki albo mrożone owoce.
Do mojego bezglutenowego crumble z rabarbarem dorzuciłam wiśnie, które zalegały mi w zamrażarce, a wiadomo, teraz jest czas żeby wykończyć zimowe zapasy i zrobić miejsce na kolejne.
Wiśnie nie są „low FODMAP” i w dużej ilości mogą nasz wrażliwych uziemić w toalecie 😉 Mi taka porcja jeszcze odpowiada. Jednak, jeśli nie możesz sobie pozwolić nawet na małą wisienkę, zamień wiśnie na truskawki, a nie pożałujesz! To moje drugie ulubione rabarbarowe połączenie 😊
Zatem, jeśli znudziły ci się już ciasta z rabarbarem robione na wszystkie sposoby zrób sobie rabarbar bez ciasta a pod bezglutenową kruszonką 😊 Na jeszcze ciepłe crumble z rabarbarem nałóż łychę roślinnego jogurtu, kokosową bitą śmietanę albo gałkę dobrych waniliowych lodów – to dopiero jest NIEBO.