Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem bazyliowo-pietruszkowym i grillowanymi warzywami (wegańskie)

napisany przez Kasia 10 czerwca 2019
Bezglutenowe pyzy ziemiaczane JAWO z wegańskim sosem bazyliowo-pietruszkowym

Dziś przybywam do was z idealnym, letnim daniem. Takim, które jest lekkie, pyszne, kolorowe i zdrowe, a jego przygotowanie nie wymaga długiego stania w kuchni. Orzeźwiający, ziołowy sos, chrupiące letnie warzywa i sycące pyzy to świetna propozycja na obiad, szczególnie w ciepłe dni. Do tego dania wykorzystałam bezglutenowe pyzy ziemniaczane marki Jawo, które mam pod ręka w zamrażarce na nagły głód.

Pyzy te nie zawierają nadzienia, więc stanowią świetną bazę do różnych potraw. Za każdym razem, dzięki różnym dodatkom, można przygotować z nich inne, słodkie lub wytrwane danie. Mają świetny, prosty skład i są szybkie w przygotowaniu.

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane to jeden z produktów z bezglutenowej linii mrożonek znanej firmy JAWO. Znajdziecie wśród nich również kluski śląskie, kartacze i pyzy z mięsem oraz klasyczne kluski śląskie z dziurką.

Bezglutenowe produkty Jawo dostępne są w m.in.: Delikatesach Centrum, Stokrotce, Auchan, Makro, Selgrosie, Lewiatanie, PSS Społem, Intermarche, Carrefourze, Sklepie Polskim, Rabacie, Chacie Polskiej, Wafelku, Eurosklepie, Livio, Kupcu, Groszku, Sano, Poziomce, Chortenie i wielu innych, niezrzeszonych sklepach.

Co istotne każdy z tych produktów jest certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz oznaczony jest znakiem „Przekreślonego kłosa”.

Dzięki temu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mogą bezpiecznie sięgnąć po te mrożonki i skorzystać w kuchni z pomocy jaką są gotowe, szybkie do przygotowania dania.

Jestem pod wrażeniem działań marki Jawo, która na potrzeby stworzenia bezglutenowej linii swoich produktów rozbudowała swój zakład produkcyjny o nową halę, zabezpieczoną nowoczesną śluzą i przydzieliła do niej specjalnie przeszkolonych pracowników. Dzięki temu możliwość skażenia produktów glutenem jest ograniczona do minimum, a ich bezpieczeństwo potwierdzają regularnie przeprowadzane badania i testy.

 

Jeśli śledzicie mnie od jakiegoś czasu na blogu czy w mediach społecznościowych, to wiecie, że polecam tylko produkty o dobrym składzie i sprawdzone na sobie.

Marka Jawo bardzo dba nie tylko o czystość bezglutenowych wyrobów, ale również o ich skład, który jest prosty, naturalny i nie zawiera żadnych podejrzanych substancji, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Dokładne składy możecie podpatrzeć na stronie www.jawo.pl.

Bezglutenowe pyzy ziemniaczane są po prostu przepyszne! Robiłam je już na kilka, słodkich i wytrawnych, sposobów. Dziś przedstawiam wam jeden z nich, który mam nadzieję zainspiruje was do podania klasycznych kluchów w nieco zdrowszej, lżejszej, ale nadal pysznej wersji.

Sos bazyliowo-pietruszkowy na bazie moczonych ziaren słonecznika i kremowego awokado idealnie pasuje do letnich dań i chrupiących, grillowanych warzyw. Nie zawiera nabiału, więc jest również odpowiedni dla wegan lub osób z nietolerancją mleka krowiego. Podaje się go na zimno, więc nie rozgrzewa nas dodatkowo w i tak już ciepłe dni. Jeśli chcecie, ten sos możecie wykorzystać również do makaronów lub jako dip do maczania warzyw lub innych przekąsek.

Do mojego dania wykorzystałam typowo letnie warzywa: szparagi, rzodkiewki i cukinię, które są soczyste i chrupiące. Jeśli jeszcze nie próbowaliście grillowanych lub pieczonych rzodkiewek, to koniecznie musicie spróbować! A gdy sezon na szparagi minie, sięgnijcie po inne warzywa, które lubicie. Myślę, że papryka sprawdzi się tu idealnie.

Klasyczne, bezglutenowe pyzy ziemniaczane w nowej, zielonej odsłonie – czemu nie?! Spróbujcie koniecznie!

Ten wpis powstał we współpracy z marką JAWO. Po więcej inspiracji z wykorzystaniem bezglutenowych mrożonek wpadnijcie na www.jawolewdomu.pl

Bezglutenowe pyzy ziemiaczane JAWO z wegańskim sosem bazyliowo-pietruszkowym

BEZGLUTENOWE PYZY ZIEMNIACZANE Z SOSEM BAZYLIOWO-PIETRUSZKOWYM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI (WEGAŃSKIE)

Kasia Dziś przybywam do was z idealnym, letnim daniem. Takim, które jest lekkie, pyszne, kolorowe i zdrowe, a jego przygotowanie nie wymaga długiego stania w kuchni. Orzeźwiający, ziołowy sos, chrupiące letnie… DANIA GŁÓWNE sos bazyliowo-pietruszkowy European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 2 porcje Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 opakowanie pyz ziemniaczanych marki JAWO
----- NA SOS:
½ szkl. namoczonych ziaren słonecznika
ok. ¾ szkl. napoju roślinnego o neutralnym, niesłodkim smaku np. migdałowego, sojowego, kokosowego
3-4 łyżki (ok. 1/3 szkl.) posiekanej natki pietruszki
4-5 gałązek (ok. ½ szkl. porwanej) bazylii
2 garście świeżych liści szpinaku
½ dojrzałego awokado
3-4 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
¼ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
----- GRILLOWANE WARZYWA:
4-6 szt. zielonych szparagów
½ średniej lub niedużej cukinii
3 duże rzodkiewki
1 szalotka
sól, pierz ziołowy
----- DO PODANIA:
prażone pestki dyni i słonecznika
łuskane ziarna konopi
oliwa lub ulubiony olej tłoczony na zimno

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj sos. Do blendera kielichowego wrzuć odsączony, namoczony słonecznik, wlej wybrane mleko roślinne i wstępnie zmiksuj całość na płyn bez grudek. Następnie dodaj pozostałe składniki: bazylię, pietruszkę, szpinak, awokado, sok z cytryny, płatki drożdżowe i wszystkie pozostałe przyprawy. Zmiksuj ponownie całość na gładki sos. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej soli, pieprzu, soku z cytryny albo ziół. Jeśli wolisz rzadszy sos dodaj odrobine więcej mleka lub wody.
  3. Warzywa umyj i przygotuj do grillowania. Szparagom odłam zdrewniałe końcówki, a następnie przekrój je wzdłuż, jeśli są grube. Rzodkiewki, cukinię i szalotkę pokrój na plastry. Warzywa oprósz solą i pieprzem ziołowym. Grilluj po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej posmarowanej lekko oliwą.
  4. Międzyczasie, gdy warzywa się grillują przygotuj pyzy ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Jeśli chcesz, podpraż garść pestek słonecznika i dyni.
  5. Na talerze wylej porcje sosu. Na sosie poukładaj ugotowane pyzy i grillowane warzywa. Całość skrop dobrą oliwą i posyp chrupiącymi, prażonymi pestkami.

Wskazówki

  1. Natkę pietruszki możesz zastąpić posiekaną kolendrą.
  2. Gdy sezon na szparagi się skończy, możesz grillować inne warzywa np. paprykę czy pieczarki.
  3. Jeśli nie masz w domu patelni grillowej, warzywa możesz podsmażyć lub podpiec w piekarniku.
  4. Zamiast pestek słonecznika do sosu możesz użyć namoczonych nerkowców lub migdałów bez skórki. Sos wychodzi również na bazie jogurtu sojowego lub kokosowego - zamiast moczonych pestek lub orzechów.

 

zobacz również

Zostaw komentarz