Dziś przybywam do was z idealnym, letnim daniem. Takim, które jest lekkie, pyszne, kolorowe i zdrowe, a jego przygotowanie nie wymaga długiego stania w kuchni. Orzeźwiający, ziołowy sos, chrupiące letnie warzywa i sycące pyzy to świetna propozycja na obiad, szczególnie w ciepłe dni. Do tego dania wykorzystałam bezglutenowe pyzy ziemniaczane marki Jawo, które mam pod ręka w zamrażarce na nagły głód.
Pyzy te nie zawierają nadzienia, więc stanowią świetną bazę do różnych potraw. Za każdym razem, dzięki różnym dodatkom, można przygotować z nich inne, słodkie lub wytrwane danie. Mają świetny, prosty skład i są szybkie w przygotowaniu.
Bezglutenowe pyzy ziemniaczane to jeden z produktów z bezglutenowej linii mrożonek znanej firmy JAWO. Znajdziecie wśród nich również kluski śląskie, kartacze i pyzy z mięsem oraz klasyczne kluski śląskie z dziurką.
Bezglutenowe produkty Jawo dostępne są w m.in.: Delikatesach Centrum, Stokrotce, Auchan, Makro, Selgrosie, Lewiatanie, PSS Społem, Intermarche, Carrefourze, Sklepie Polskim, Rabacie, Chacie Polskiej, Wafelku, Eurosklepie, Livio, Kupcu, Groszku, Sano, Poziomce, Chortenie i wielu innych, niezrzeszonych sklepach.
Co istotne każdy z tych produktów jest certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz oznaczony jest znakiem „Przekreślonego kłosa”.
Dzięki temu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mogą bezpiecznie sięgnąć po te mrożonki i skorzystać w kuchni z pomocy jaką są gotowe, szybkie do przygotowania dania.
Jestem pod wrażeniem działań marki Jawo, która na potrzeby stworzenia bezglutenowej linii swoich produktów rozbudowała swój zakład produkcyjny o nową halę, zabezpieczoną nowoczesną śluzą i przydzieliła do niej specjalnie przeszkolonych pracowników. Dzięki temu możliwość skażenia produktów glutenem jest ograniczona do minimum, a ich bezpieczeństwo potwierdzają regularnie przeprowadzane badania i testy.
Jeśli śledzicie mnie od jakiegoś czasu na blogu czy w mediach społecznościowych, to wiecie, że polecam tylko produkty o dobrym składzie i sprawdzone na sobie.
Marka Jawo bardzo dba nie tylko o czystość bezglutenowych wyrobów, ale również o ich skład, który jest prosty, naturalny i nie zawiera żadnych podejrzanych substancji, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Dokładne składy możecie podpatrzeć na stronie www.jawo.pl.
Bezglutenowe pyzy ziemniaczane są po prostu przepyszne! Robiłam je już na kilka, słodkich i wytrawnych, sposobów. Dziś przedstawiam wam jeden z nich, który mam nadzieję zainspiruje was do podania klasycznych kluchów w nieco zdrowszej, lżejszej, ale nadal pysznej wersji.
Sos bazyliowo-pietruszkowy na bazie moczonych ziaren słonecznika i kremowego awokado idealnie pasuje do letnich dań i chrupiących, grillowanych warzyw. Nie zawiera nabiału, więc jest również odpowiedni dla wegan lub osób z nietolerancją mleka krowiego. Podaje się go na zimno, więc nie rozgrzewa nas dodatkowo w i tak już ciepłe dni. Jeśli chcecie, ten sos możecie wykorzystać również do makaronów lub jako dip do maczania warzyw lub innych przekąsek.
Do mojego dania wykorzystałam typowo letnie warzywa: szparagi, rzodkiewki i cukinię, które są soczyste i chrupiące. Jeśli jeszcze nie próbowaliście grillowanych lub pieczonych rzodkiewek, to koniecznie musicie spróbować! A gdy sezon na szparagi minie, sięgnijcie po inne warzywa, które lubicie. Myślę, że papryka sprawdzi się tu idealnie.
Klasyczne, bezglutenowe pyzy ziemniaczane w nowej, zielonej odsłonie – czemu nie?! Spróbujcie koniecznie!
Ten wpis powstał we współpracy z marką JAWO. Po więcej inspiracji z wykorzystaniem bezglutenowych mrożonek wpadnijcie na www.jawolewdomu.pl