Bezglutenowe knedle z truskawkami (wegańskie)

napisany przez Kasia 8 lipca 2019
Bezglutenowe knedle z truskawkami , wegańskie

Sezon na truskawki dobiega końca, ale udało mi się jeszcze zdobyć mały zapas i nalepić wspaniałych bezglutenowych knedli. Nie wiem właściwie czemu robię je tak rzadko. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanych składników i zawsze świetnie smakują, czy to na słodko czy wytrwanie. Dziś przed wami przepis na te, które są wspomnieniem dzieciństwa i letnich dni, czyli bezglutenowe knedle z truskawkami bez jaj i nabiału. Polane roślinną śmietanką i posypane chrupiącą migdałowo-kokosowo kruszonką smakują wspaniale!

Pyzy, knedle, kopytka czy kluski leniwe, to dania, które u mnie zawsze przygotowywała mama i babcia, a ja jako fanka wszelkich kluchów i mącznych dań tylko się nimi zajadałam. Sama robię je bardzo rzadko, jakby to było prawdziwe święto. To proste, domowe, prawdziwe jedzenie, które uruchamia masę wspomnień. Gdy zostało mi trochę ostatnich, upolowanych truskawek, wiedziałam, że nie ma już lepszego przepisu, do którego mogłabym je wykorzystać. A na blogu przecież jeszcze nie ma bezglutenowych knedli – co za niedopatrzenie! 😉

Zależało mi, żeby moje bezglutenowe knedle z truskawkami były delikatne i mięciutkie jak te z mąką pszenną, a dodatkowo nie zawierały także jajek. Dlatego ważny jest rodzaj ziemniaków i dodatek kilku podstawowych, bezglutenowych mąk.

Postawiłam na mączystą odmianę ziemniaków, która wymaga nieco mniejszego dodatku mąki do ciasta w porównaniu do innych odmian np. sałatkowych czy uniwersalnych, które są wilgotniejsze po ugotowaniu i mają mniej skrobi. Odkąd zaczęłam zwracać uwagę, jakich ziemniaków używam, kluchy wychodzą mi o niebo lepsze.

Zwykle też bezglutenowe knedle czy pyzy robię z wykorzystaniem kilku mąk. Na samej mące ziemniaczanej, ciasto wychodzi nieco gumowe jak w kluskach śląskich. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej, jaglanej czy kukurydzianej, struktura ciasta jest delikatniejsza i zdecydowanie smaczniejsza.

Staram się również nie przesadzać z ilością dodanej mąki. Za dużo dodanej skrobi sprawi, że knedle będą szybciej twardnieć i wysychać. Za każdym razem, w zależności od ziemniaków, jej ilość może się różnić, więc zawsze na początku dodaję mniejszą ilość, gotuję kilka knedli na próbę i dopiero, gdy jest taka potrzeba, dodaję więcej mąki.

 

Bezglutenowe knedle z truskawkami bez jajek i nabiału, są odpowiednie dla alergików i osób na diecie wegańskiej, ale zapewniam, że posmakują każdemu, największemu zwolennikowi glutenowych przyjemności!

Ja podkręciłam je polewą z mleczka kokosowego, soku z cytryny i wanilii, ale możecie użyć dowolnego jogurtu roślinnego czy śmietanki ryżowej. Jeśli jadacie nabiał śmiało sięgnijcie po jogurt naturalny lub taki bez laktozy.

Lubię dania z różnorodną strukturą, dlatego często stawiam na chrupiące dodatki. Moje bezglutenowe knedle z truskawkami posypałam prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi z niewielkim dodatkiem cynamonu i cukru kokosowego dla karmelowego aromatu. Smakowało wspaniale!

Przepis na te bezglutenowe knedle może stanowić bazę do innych dań. Niedługo sezon na śliwki! A poza sezonem na letnie owoce, można nadziać je wytrawnym farszem i zmajstrować pyszne pyzy.

Bezglutenowe knedle z truskawkami , wegańskie

BEZGLUTENOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI (WEGAŃSKIE)

Kasia Sezon na truskawki dobiega końca, ale udało mi się jeszcze zdobyć mały zapas i nalepić wspaniałych bezglutenowych knedli. Nie wiem właściwie czemu robię je tak rzadko. Są proste w przygotowaniu,… TRUSKAWKI bezglutenowe knedle European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na ok. 20 knedli (3-4 porcje) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA KNEDLE:

  • 1 kg ziemniaków mączystych (waga po obraniu, ok. 1,2 kg przed obraniem)
  • ¾ skl. (140 g) – 1 szkl. (180 g) mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl. (45 g) mąki ryżowej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki jaglanej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ok. 20-25 szt. małych truskawek
  • cukier kokosowy lub erytrytol - do posypania truskawek (dieta „low FODMAP” - patrz WSKAZÓWKI)

CHRUPIĄCA POSYPKA:

  • 2-3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu

DO PODANIA:

  • jogurt roślinny, śmietanka ryżowa lub polewa z mleczka kokosowego (Na 2 porcje: 100 ml mleka kokosowego + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka erytrytolu + kilka kropel ekstraktu waniliowego, pasty waniliowej lub wanilii w proszku)
  • kilka pokrojonych truskawek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy się ugotują, jeszcze ciepłe utłucz na gładkie puree, przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Miedzy czasie umyj truskawki i oberwij im szypułki. Najlepiej użyć małych owoców, które w całości zmieszczą się w knedlu i kluchy dadzą się łatwo formować w kulki. Jeśli masz duże truskawki, to przekrój je na połówki.
  3. Do ziemniaków dodaj sól oraz wszystkie mąki. Na początku dodaj mniejszą, podaną ilość mąki ziemniaczanej. Może się ona okazać wystarczająca, a knedle wyjdą delikatniejsze i smaczniejsze. Zagnieć mąki z ziemniakami w jednolitą masę.
  4. W większym garnku zagotuj osoloną wodę.
  5. Na początku ulep 2-3 knedle. Na dłoni rozpłaszcz kulkę ziemniaczanego ciasta, nałóż na nią truskawkę i posyp szczyptą cukru kokosowego lub erytrytolu, a następnie zalep i uformuj kulkę. Pierwsze knedle wrzuć na gotującą wodę i gotuj ok. 4 min od wypłynięcia i ponownego zagotowania wody. Wyjmij pierwszą partię i spróbuj, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję i się nie rozpada. Jeśli knedle wyszły za delikatne lub łatwo mogą się rozpaść, dodaj jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta.
  6. Jeśli knedle wyszły zwarte, a jednocześnie delikatne, kontynuuj lepienie i gotuj kluski partiami, a odcedzone układaj na talerzu. Możesz je posmarować delikatnie olejem, ale nie jest to konieczne.
  7. Do podania przygotuj chrupiąca posypkę. Na patelni podpraż płatki migdałów i wiórki kokosowe. Gdy się zrumienią, zdejmij patelnię z ognia, a płatki rozgnieć drewnianą łyżką na mniejsze okruchy lub utłucz je w moździerzu. Następnie dodaj cynamon i cukier kokosowy, który nada karmelowego smaku.
  8. Jeśli chcesz przygotuj również polewę z mleczka kokosowego, mieszając razem podane składniki.
  9. Gotowe knedle polej jogurtem lub roślinną śmietanką, posyp migdałowo-kokosową posypką i cząstkami truskawek.
  10. Knedle przechowuj w lodówce. Najlepiej odgrzać je we wrzątku, gotując kluski ok. 3 min od wypłynięcia, a będą tak dobre, jak świeżo zrobione.

Wskazówki

  1. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to cukier kokosowy i erytrytol zastąp zwykłym cukrem lub cukrem trzcinowym. Zamiast jogurtu roślinnego, użyj zwykłego bez laktozy. Niewielka ilość posypki nie powinna Ci zaszkodzić.
  2. Mąkę jaglaną można zastąpić mąką kukurydzianą.
  3. Do przygotowania knedli czy pyz najlepiej użyć mączystych odmian ziemniaków, które wymagają dodania mniejszej ilości mąki. W przypadku ziemniaków innego typu, tych bardziej wilgotnych po ugotowaniu, ilość mąki może się różnić. Dlatego, tak jak podałam w przepisie, najlepiej ugotować na próbę 2-3 knedle i ewentualnie wtedy dodać więcej mąki.
  4. Knedle z tego przepisu możesz również przygotować z innymi owocami np. śliwkami lub farszem wytrawnym.

zobacz również

2 komentarze

Marzynia Mamcia 17 czerwca 2020 - 10:37

Martusia wczoraj pokazała mi te knedelki. Coś wspaniałego! To nie do uwierzenia, ale nigdy nie robiłam knedli z truskawkami! Morelowe to u nas najbardziej popularne, no i jesienią ze śliwkami, ale teraz, gdy mam swoje truskawki, to grzech nie zrobić. A te zdjęcia tak kuszą…

Odpowiedz
Kasia 17 czerwca 2020 - 10:48

Knedle z truskawkami to niebo w gębie! 🙂 A ja przyznam, że nigdy nie robiłam z morelami – też będę musiała nadrobić. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz