Cóż za niedopatrzenie. Na blogu jeszcze nie pojawiło się ciasto z truskawkami! Zapraszam zatem na pierwsze na blogu i w tym sezonie pyszne, domowe, bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Te ciacho nie zawiera pszenicy ani nabiału, a smakuje jak najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Chodźcie, chodźcie!
Po przejściu na dietę bezglutenową unikałam m.in. pieczenia kruchych ciast…
Były albo twarde, albo zbyt kruche i się rozpadały. Po tych kilku latach zaczynam się rozkręcać i co raz więcej próbować. I choć ciągle zdarzają mi się wpadki, to idzie mi coraz lepiej, a niektóre ciasta wychodzą za pierwszym razem.
Tak było właśnie, gdy zrobiłam to bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Gdy je spróbowałam, wiedziałam, że musi znaleźć się na blogu. Gdy obfotografowałam kilka kawałków, rodzinka zjadła resztę w jeden dzień. Rada ode mnie : jeśli lubicie tego typu kruche ciasta, to upieczcie od razu dużą blaszkę, z podwójnej porcji składników.
Kruchy spód, słodkie truskawki, delikatny budyń i kruszonka, to jedno z moich ulubionych połączeń z dzieciństwa. Okazało się, że wersja bez pszenicy i nabiału może być równie pyszna jak tradycyjna.
Jeśli nie jadacie glutenu i nabiału, a tęsknicie za smakami dzieciństwa, to koniecznie spróbujcie zrobić to bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Spód i kruszonka są odpowiednio kruche, truskawki, jak to w sezonie, słodkie i aromatyczne, a budyń kremowy jak na prawdziwym mleku. Szczerze mówiąc, zanim powędrował na ciasto, to wyjadłam kilka solidnych łyżek prosto z garnka. Kocham budyń.
To kruche bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami jest odpowiednie dla tych, co unikają glutenu i nabiału. Można je również zrobić w wersji całkowicie wegańskiej i bez cukru. Wszystkie WSKAZÓWKI, jak zwykle umieściłam wam pod przepisem, więc koniecznie tam zajrzyjcie.
A teraz czekam na wasze relacje z domowych wypieków!
8 komentarzy
Witam, jaka wielkośc blaszki jest uzyta w przepisie? 🙂 Mam ochotę przygotowac ciasto 🙂 Pozrawiam
Witaj! Użyłam niewielkiej kwadratowej blaszki 20×20 cm. Jakby coś, ilość porcji czy wielkość blachy podaję zawsze w przepisie, tuż nad składnikami 🙂 Udanego wypieku!
A czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć innej np. kokosowej
Kokosowa może zmienić konsystencję ciasta, ale można spróbować. W razie czego trzeba będzie dodać więcej tłuszczu/ jogurtu. Lepiej też sprawdziłaby się inna mąka orzechowa lub z ziaren – może masz taką w zapasie lub możesz zmiksować jakieś orzechy na mąkę?
zamiast owsianej jakas inna mąka moze byc?
Witaj! Szczerze mówiąc nie próbowałam z inną mąką. Jeśli masz w domy młynek do kawy lub thermomix, możesz spróbować zmielić płatki owsiane na mąkę. Jeśli w ogóle nie możesz jeść owsa, to spróbowałabym z mąka gryczaną lub jaglaną. Powodzenia! 🙂
Hej! Kasiu, zrobiłam ciasto w formie tarty, co prawda zmieniłam smaki budyniu oraz zamiast truskawek dałam śliwki, ale wyszło cudowne i zostało wchłonięte przez domowników 😀
Pozdrawiam 😉
Agnieszko, super pomysł! Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło <3