Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem (bez nabiału)

autor Kasia | BezBez
8 komentarzy
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem bez nabiału

Cóż za niedopatrzenie. Na blogu jeszcze nie pojawiło się ciasto z truskawkami! Zapraszam zatem na pierwsze na blogu i w tym sezonie pyszne, domowe, bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Te ciacho nie zawiera pszenicy ani nabiału, a smakuje jak najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Chodźcie, chodźcie!

Po przejściu na dietę bezglutenową unikałam m.in. pieczenia kruchych ciast…

Były albo twarde, albo zbyt kruche i się rozpadały. Po tych kilku latach zaczynam się rozkręcać i co raz więcej próbować. I choć ciągle zdarzają mi się wpadki, to idzie mi coraz lepiej, a niektóre ciasta wychodzą za pierwszym razem.

Tak było właśnie, gdy zrobiłam to bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Gdy je spróbowałam, wiedziałam, że musi znaleźć się na blogu. Gdy obfotografowałam kilka kawałków, rodzinka zjadła resztę w jeden dzień. Rada ode mnie : jeśli lubicie tego typu kruche ciasta, to upieczcie od razu dużą blaszkę, z podwójnej porcji składników.

Kruchy spód, słodkie truskawki, delikatny budyń i kruszonka, to jedno z moich ulubionych połączeń z dzieciństwa. Okazało się, że wersja bez pszenicy i nabiału może być równie pyszna jak tradycyjna.

Jeśli nie jadacie glutenu i nabiału, a tęsknicie za smakami dzieciństwa, to koniecznie spróbujcie zrobić to bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i budyniem.  Spód i kruszonka są odpowiednio kruche, truskawki, jak to w sezonie, słodkie i aromatyczne, a budyń kremowy jak na prawdziwym mleku. Szczerze mówiąc, zanim powędrował na ciasto, to wyjadłam kilka solidnych łyżek prosto z garnka. Kocham budyń.

To kruche bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami jest odpowiednie dla tych, co unikają glutenu i nabiału.  Można je również zrobić w wersji całkowicie wegańskiej i bez cukru. Wszystkie WSKAZÓWKI, jak zwykle umieściłam wam pod przepisem, więc koniecznie tam zajrzyjcie.

A teraz czekam na wasze relacje z domowych wypieków!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

8 komentarzy

Aldona 12 czerwca 2018 - 15:49

Witam, jaka wielkośc blaszki jest uzyta w przepisie? 🙂 Mam ochotę przygotowac ciasto 🙂 Pozrawiam

Odpowiedz
Kasia 12 czerwca 2018 - 17:20

Witaj! Użyłam niewielkiej kwadratowej blaszki 20×20 cm. Jakby coś, ilość porcji czy wielkość blachy podaję zawsze w przepisie, tuż nad składnikami 🙂 Udanego wypieku!

Odpowiedz
Sylwia 18 czerwca 2023 - 10:47

A czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć innej np. kokosowej

Odpowiedz
Kasia | BezBez 21 czerwca 2023 - 13:41

Kokosowa może zmienić konsystencję ciasta, ale można spróbować. W razie czego trzeba będzie dodać więcej tłuszczu/ jogurtu. Lepiej też sprawdziłaby się inna mąka orzechowa lub z ziaren – może masz taką w zapasie lub możesz zmiksować jakieś orzechy na mąkę?

Odpowiedz
Magda 14 czerwca 2018 - 17:20

zamiast owsianej jakas inna mąka moze byc?

Odpowiedz
Kasia 15 czerwca 2018 - 08:28

Witaj! Szczerze mówiąc nie próbowałam z inną mąką. Jeśli masz w domy młynek do kawy lub thermomix, możesz spróbować zmielić płatki owsiane na mąkę. Jeśli w ogóle nie możesz jeść owsa, to spróbowałabym z mąka gryczaną lub jaglaną. Powodzenia! 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 26 sierpnia 2019 - 09:02

Hej! Kasiu, zrobiłam ciasto w formie tarty, co prawda zmieniłam smaki budyniu oraz zamiast truskawek dałam śliwki, ale wyszło cudowne i zostało wchłonięte przez domowników 😀
Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Kasia 27 sierpnia 2019 - 13:08

Agnieszko, super pomysł! Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.