Lemoniada rabarbarowa to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru rabarbaru i gdy chcemy już odpocząć od wszystkich słodkości jakie przerobiliśmy z jego udziałem. Jest orzeźwiająca, słodka i kwaskowata, a do tego smakuje rabarbarowo. Wzbogaciłam ją delikatnym aromatem róży i kardamonu. Schłodzona, podana z plasterkami truskawek i cytryny wspaniale smakuje i orzeźwia. Jest idealna na ciepłe, czerwcowe dni.
Bardzo lubię różne lemoniadowe wariacje i tak naprawdę rzadko robię klasyczną, cytrynową lemoniadę. Uwielbiam eksperymentować z różnymi składnikami, które nadadzą jej dodatkowego charakteru, orzeźwienia lub nietypowego aromatu. Na blogu w zakładce NAPOJE znajdziecie różne moje pomysły na chłodzące napoje, idealne na letnie dni. Moim faworytem jest lemoniada ananasowa z rozmarynem, mrożona, bananowa latte lub herbata na zimno z lawendą. Uwielbiam też tą ze szpinakiem i pietruszką – jest pyszna, a do tego super zdrowa.
Lemoniada rabarbarowa z nutą róży i kardamonu to pyszna alternatywa dla klasycznej lemoniady lub tradycyjnego kompotu z rabarbaru.
Wprawdzie gotujemy tutaj rabarbar i tworzymy z niego esencję wraz z różą, kardamonem i plasterkami imbiru, ale prawdziwego smaku nadajemy już później. Na początku gotujący się rabarbar, który rozpada się na mało atrakcyjną, nitkowatą masę nie zapowiada niczego dobrego i w smaku również nie zachwyca.
Później jednak, gdy doprawimy przecedzony wywar solidną porcją soku z cytryny i miodem, całość zmienia się w pyszny, orzeźwiający napój z delikatnymi rabarbarowymi nutami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, z lodem plasterkami cytryny i truskawek. Dodatkowo można dorzucić do szklanek listki mięty, które dodadzą lemoniadzie jeszcze większej świeżości.
Lemoniada rabarbarowa to jeden z pomysłów na zdrowe, orzeźwiające napoje, po które częściej sięgamy latem. Łatwo można ją zmieniać i modyfikować, odkrywając nowe, ulubione smaki. Wystarczy dorzucić nieco truskawek do wywaru lub zmienić przyprawy.
Truskawki i rabarbar to pyszne połączenie. Dodane do szklanki z lemoniadą nadadzą jej dodatkowego, wspaniałego aromatu. Jeśli chcecie go wzmocnić, możecie dorzucić również dwie garście truskawek do gotującego się rabarbaru. Wówczas lemoniada rabarbarowa zyska zupełnie nowy wymiar i będzie jeszcze pyszniejsza.
Nie bójcie się eksperymentować i bawcie się również przyprawami. Zamiast róży i kardamonu możecie spróbować dodać do wywaru nieco trawy cytrynowej lub kawałek kory cynamonu i dwa goździki. Lato to dobry czas na eksperymentowanie z takimi orzeźwiającymi napojami. Na pewno znajdziecie swoje ulubione pyszne połączenia.
Domowe lemoniady to świetny patent, żeby ograniczyć słodkie, kupne, sztuczne napoje i rozsmakować się w smakach płynących natury.
Na zdrowie!

Składniki
- 350-400 g rabarbaru (ok. 3 średnie/duże łodygi)
- 750-800 ml (ok. 3 szklanki) wody
- 4-5 całych ziaren (kapsułek) kardamonu
- 2-3 plastry imbiru
- 1 łyżka suszonych płatków róży do parzenia (herbatka z płatków róży)
- ¼ szkl. erytrytolu (cukru – w wersji „low FODMAP”)
- ok. 3 łyżki miodu (syropu klonowego – w wersji „low FODMAP”)
- ¼-⅓ szkl. (60-85 ml) soku z cytryny (sok z 1-2 cytryn)
- 1-1 ½ szkl. (250-375 ml) wody gazowanej/mineralnej
DO PODANIA:
- kilka truskawek
- plasterki cytryny
- lód
- listki mięty
1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml
Przygotowanie
- Łodygi rabarbaru umyj, pozbaw brzydkich końcówek i resztek liści. Pokrój je na większe około 4-5 centymetrowe kawałki. Do niedużego garnka wrzuć rabarbar, wlej ok. 3 szklanki letniej wody (rabarbar musi w niej pływać) i zacznij podgrzewać.
- Ziarna kardamonu rozgnieć nożem na desce (w ten sposób uwolnią ze środka aromat) i dodaj do rabarbaru. Dorzuć też plastry imbiru, łyżkę suszonych płatków róży i erytrytol. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 25 min, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Płyn powinien zrobić się dość gęsty, a rabarbar rozdzieli się na włóknistą masę. Teraz napój jeszcze nie będzie zbyt smaczny i wyrazisty. Gdy wywar będzie gotowy, zdejmij go z ognia i odstaw, by nieco ostygł.
- Tak przygotowany wywar przecedź przez sitko o drobnych oczkach, najlepiej od razu do dzbanka. Pomagaj sobie łyżką i przecieraj lekko masę przez sitko. To co zostanie ci na sitku wyrzuć.
- Do odcedzonego rabarbarowego płynu, dodaj teraz wodę gazowaną lub mineralną, miód oraz sporo soku z cytryny. Spróbuj lemoniady i jeśli trzeba, dodaj jeszcze więcej słodu, cytryny lub wody.
- Lemoniadę możesz podawać od razu lub schłodzić wstępnie w lodówce. Do szklanek włóż kostki lodu, kawałki truskawek i plasterki cytryny, a następnie rozlej lemoniadę. Możesz również przygotować tak lemoniadę w dzbanku, napełniając go kostkami lodu, cytryną i truskawkami, które dodadzą jej aromatu.
Wskazówki
- Jeśli chcesz, erytrytol możesz zamienić na zwykły cukier, cukier trzcinowy, kokosowy lub inny słodzik. Miód możesz zastąpić syropem klonowym.
- Lemoniadę możesz przygotować również bez kardamonu czy płatków róży i spróbować innych przypraw np. trawy cytrynowej lub cynamonu i goździków.
- Do gotującego się rabarbaru możesz również dodać 1-2 garście truskawek – wówczas powstanie ciekawa lemoniada o mocniejszym, truskawkowym aromacie.
2 komentarze
Kasieńko, lecę po rabarbar! Tym bardziej, że już kapkę przerośnięty, więc na lemoniadę będzie w sam raz! Truskawki tez już mam swoje, a róża ugina się od nadmiaru kwiatów (mokrych stale, więc na konfiturę się nie nadają 🙁
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że chce ci się jeszcze utrzymywać bloga. Ludzie wolni od mediów społecznościowych jak ja (bo mogę sobie na to pozwolić) dzięki temu mogą zaglądać na tak wspaniałe strony 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję po raz kolejny za ciepłe słowa! 🙂 Lemoniada rabarbarowa jest idealna na te ciepłe dni. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. 🙂