Lemoniada rabarbarowa z nutą róży i kardamonu

napisany przez Kasia 4 czerwca 2020
Lemoniada rabarbarowa z nutą róży i kardamonu

Lemoniada rabarbarowa to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru rabarbaru i gdy chcemy już odpocząć od wszystkich słodkości jakie przerobiliśmy z jego udziałem. Jest orzeźwiająca, słodka i kwaskowata, a do tego smakuje rabarbarowo. Wzbogaciłam ją delikatnym aromatem róży i kardamonu. Schłodzona, podana z plasterkami truskawek i cytryny wspaniale smakuje i orzeźwia. Jest idealna na ciepłe, czerwcowe dni.

Bardzo lubię różne lemoniadowe wariacje i tak naprawdę rzadko robię klasyczną, cytrynową lemoniadę. Uwielbiam eksperymentować z różnymi składnikami, które nadadzą jej dodatkowego charakteru, orzeźwienia lub nietypowego aromatu. Na blogu w zakładce NAPOJE znajdziecie różne moje pomysły na chłodzące napoje, idealne na letnie dni. Moim faworytem jest lemoniada ananasowa z rozmarynem,  mrożona, bananowa latte lub herbata na zimno z lawendą. Uwielbiam też tą ze szpinakiem i pietruszką – jest pyszna, a do tego super zdrowa.


Lemoniada rabarbarowa z nutą róży i kardamonu to pyszna alternatywa dla klasycznej lemoniady lub tradycyjnego kompotu z rabarbaru.

Wprawdzie gotujemy tutaj rabarbar i tworzymy z niego esencję wraz z różą, kardamonem i plasterkami imbiru, ale prawdziwego smaku nadajemy już później. Na początku gotujący się rabarbar, który rozpada się na mało atrakcyjną, nitkowatą masę nie zapowiada niczego dobrego i w smaku również nie zachwyca.

Później jednak, gdy doprawimy przecedzony wywar solidną porcją soku z cytryny i miodem, całość zmienia się w pyszny, orzeźwiający napój z delikatnymi rabarbarowymi nutami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, z lodem plasterkami cytryny i truskawek. Dodatkowo można dorzucić do szklanek listki mięty, które dodadzą lemoniadzie jeszcze większej świeżości.

Lemoniada rabarbarowa z plasterkami truskawek,lodem i cytryną

Lemoniada rabarbarowa to jeden z pomysłów na zdrowe, orzeźwiające napoje, po które częściej sięgamy latem. Łatwo można ją zmieniać i modyfikować, odkrywając nowe, ulubione smaki. Wystarczy dorzucić nieco truskawek do wywaru lub zmienić przyprawy.

Truskawki i rabarbar to pyszne połączenie. Dodane do szklanki z lemoniadą nadadzą jej dodatkowego, wspaniałego aromatu. Jeśli chcecie go wzmocnić, możecie dorzucić również dwie garście truskawek do gotującego się rabarbaru. Wówczas lemoniada rabarbarowa zyska zupełnie nowy wymiar i będzie jeszcze pyszniejsza.

Nie bójcie się eksperymentować i bawcie się również przyprawami. Zamiast róży i kardamonu możecie spróbować dodać do wywaru nieco trawy cytrynowej lub kawałek kory cynamonu i dwa goździki. Lato to dobry czas na eksperymentowanie z takimi orzeźwiającymi napojami. Na pewno znajdziecie swoje ulubione pyszne połączenia.

Domowe lemoniady to świetny patent, żeby ograniczyć słodkie, kupne, sztuczne napoje i rozsmakować się w smakach płynących  natury.  

Na zdrowie!

Lemoniada rabarbarowa z nutą róży i kardamonu

LEMONIADA RABARBAROWA Z NUTĄ RÓŻY I KARDAMONU

Kasia Lemoniada rabarbarowa to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru rabarbaru i gdy chcemy już odpocząć od wszystkich słodkości jakie przerobiliśmy z jego udziałem. Jest orzeźwiająca, słodka i kwaskowata, a do tego… RABARBAR lemoniada European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 1 l napoju Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 350-400 g rabarbaru (ok. 3 średnie/duże łodygi)
  • 750-800 ml (ok. 3 szklanki) wody
  • 4-5 całych ziaren (kapsułek) kardamonu
  • 2-3 plastry imbiru
  • 1 łyżka suszonych płatków róży do parzenia (herbatka z płatków róży)
  • ¼ szkl. erytrytolu (cukru – w wersji „low FODMAP”)

  • ok. 3 łyżki miodu (syropu klonowego – w wersji „low FODMAP”)
  • ¼-⅓ szkl. (60-85 ml) soku z cytryny (sok z 1-2 cytryn)
  • 1-1 ½ szkl. (250-375 ml) wody gazowanej/mineralnej

DO PODANIA:

  • kilka truskawek
  • plasterki cytryny
  • lód
  • listki mięty

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Przygotowanie

  1. Łodygi rabarbaru umyj, pozbaw brzydkich końcówek i resztek liści. Pokrój je na większe około 4-5 centymetrowe kawałki. Do niedużego garnka wrzuć rabarbar, wlej ok. 3 szklanki letniej wody (rabarbar musi w niej pływać) i zacznij podgrzewać.
  2. Ziarna kardamonu rozgnieć nożem na desce (w ten sposób uwolnią ze środka aromat) i dodaj do rabarbaru. Dorzuć też plastry imbiru, łyżkę suszonych płatków róży i erytrytol. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 25 min, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Płyn powinien zrobić się dość gęsty, a rabarbar rozdzieli się na włóknistą masę. Teraz napój jeszcze nie będzie zbyt smaczny i wyrazisty. Gdy wywar będzie gotowy, zdejmij go z ognia i odstaw, by nieco ostygł.
  3. Tak przygotowany wywar przecedź przez sitko o drobnych oczkach, najlepiej od razu do dzbanka. Pomagaj sobie łyżką i przecieraj lekko masę przez sitko. To co zostanie ci na sitku wyrzuć.
  4. Do odcedzonego rabarbarowego płynu, dodaj teraz wodę gazowaną lub mineralną, miód oraz sporo soku z cytryny. Spróbuj lemoniady i jeśli trzeba, dodaj jeszcze więcej słodu, cytryny lub wody.
  5. Lemoniadę możesz podawać od razu lub schłodzić wstępnie w lodówce. Do szklanek włóż kostki lodu, kawałki truskawek i plasterki cytryny, a następnie rozlej lemoniadę. Możesz również przygotować tak lemoniadę w dzbanku, napełniając go kostkami lodu, cytryną i truskawkami, które dodadzą jej aromatu.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz, erytrytol możesz zamienić na zwykły cukier, cukier trzcinowy, kokosowy lub inny słodzik. Miód możesz zastąpić syropem klonowym.
  2. Lemoniadę możesz przygotować również bez kardamonu czy płatków róży i spróbować innych przypraw np. trawy cytrynowej lub cynamonu i goździków.
  3. Do gotującego się rabarbaru możesz również dodać 1-2 garście truskawek – wówczas powstanie ciekawa lemoniada o mocniejszym, truskawkowym aromacie.

zobacz również

2 komentarze

Marzynia Mamcia 17 czerwca 2020 - 10:33

Kasieńko, lecę po rabarbar! Tym bardziej, że już kapkę przerośnięty, więc na lemoniadę będzie w sam raz! Truskawki tez już mam swoje, a róża ugina się od nadmiaru kwiatów (mokrych stale, więc na konfiturę się nie nadają 🙁
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że chce ci się jeszcze utrzymywać bloga. Ludzie wolni od mediów społecznościowych jak ja (bo mogę sobie na to pozwolić) dzięki temu mogą zaglądać na tak wspaniałe strony 🙂

Odpowiedz
Kasia 17 czerwca 2020 - 10:51

Bardzo mi miło, dziękuję po raz kolejny za ciepłe słowa! 🙂 Lemoniada rabarbarowa jest idealna na te ciepłe dni. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz