Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami na musie z mango (wegańskie)

autor Kasia
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami wegańskie

Sezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc może skusicie się na moje kolejne, pyszne ciacho w wersji bez glutenu, nabiału i jajek? Smakuje niemal jak klasyczny ucieraniec, a nie zawiera typowych dla niego składników. Mango nadaje mu pięknego koloru, słodkiego smaku i tej wspaniałej konsystencji. Z kolei rabarbar z truskawkami to duet idealny, a schowany pod kokosową kruszonką, to już istne niebo!

Jak wielokrotnie już wam pisałam – najlepsze rzeczy powstają przypadkiem, dlatego warto jest eksperymentować. Gdy po zrobieniu kilku rolek sushi został mi spory kawałek rozkrojonego mango, postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś wypieku…i domyślacie się co było dalej 😉

Niestety mango, choć obłędnie pyszne, na surowo robi mi małe spustoszenie w jelitach. A z owocami na diecie „low FODMAP” jest często tak, że to, co szkodzi na surowo, po upieczeniu czy ugotowaniu już nie koniecznie. Postanowiłam to sprawdzić 🙂

Tym sposobem, zmiksowane na mus mango, trafiło wzorem innych owocowych papek, do jednego z moich ciast. A, że rabarbar i truskawki również były pod ręką, to powstało to pyszne bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami posypane kokosową kruszonką.

Połączenia rabarbaru i truskawek nie trzeba nikomu reklamować. To klasyka, a klasyki są najlepsze! A w połączeniu ze szczyptą cynamonu i wanilii to już zupełny odlot. Jak się okazuje słodkie mango również pasuje do kwaśnego rabarbaru, więc równie dobrze mogłoby pójść na wierzch ciasta. Jednak tu spełniało zupełnie inna rolę.

Zmiksowane mango, jak inne owocowe musy dodawane do wypieków, nadaje smaku, słodyczy, koloru i spaja ciasto.

Dzięki niemu moje bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami przypomina klasyczny ucieraniec. Mimo, że nie ma jajek, to nie rozpada się, jest dość puszyste i wilgotne. To również dzięki odpowiedniej kombinacji bezglutenowych mąk i siemienia lnianego.

Zamiast masła dodałam olej z pestek winogron, który można ewentualnie zmienić na inny tłuszcz według swoich preferencji. W wersji niewegańskiej możecie spróbować użyć rozpuszczonego masła klarowanego – ghee.

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami na musie z mango wieńczy kokosowa kruszonka.

Dzięki wiórkom i nierafinowanemu, olejowi kokosowemu piękne pachnie i smakuje wyśmienicie. Taki kokosowy akcent idealnie pasuje do mango, truskawek i rabarbaru.

To ciacho wygląda niepozornie, ale skrywa niejeden sekret udanego wypieku w wersji „bezbez”. I choć nie zawiera tego i owego, to wcale nie jest skomplikowane. Gdy zgromadzicie wszystkie produkty, wystarczy wymieszać suche i mokre składniki i siup do piekarnika.

Przekonajcie się sami!

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami wegańskie

BEZGLUTENOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI NA MUSIE Z MANGO (wegańskie)

Wielkość porcji: na foremke 20x20 cm lub tortownicę ok. 20 cm śr. Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

----- MOKRE SKŁADNIKI:
200 ml (ok. ¾) szkl. musu z mango – 1 dojrzałe mango
125 ml (1/2 szkl.) oleju np. z pestek winogron
4 łyżki syropu klonowego
1/3 szkl. dowolnego napoju roślinnego (np. ryżowego)
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub spora szczypta sproszkowanej laski wanilii
----- SUCHE SKŁADNIKI:
¾ szkl. (ok. 115 g) mąki ryżowej
½ szkl. (ok. 90 g) mąki jaglanej
60 g (1 ½ opakowania) budyniu waniliowego bez cukru lub 1/3 szkl. skrobi kukurydzianej
2 płaskie łyżki mąki gryczanej
3 płaskie łyżeczki mielonego siemienia lnianego
¼ szkl. erytrytolu (lub innego sypkiego słodu)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
szczypta soli
----- NA WIERZCH:
2 laski (ok. 200 g) rabarbaru
150 g (2-3 garście) truskawek
szczypta cynamonu i wanilii (lub ziarenka z połowy laski wanilii)
1 łyżeczka cukru kokosowego - opcjonalnie
----- NA KRUSZONKĘ:
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania musu z mango. Miąższ z 1 dojrzałego i słodkiego owocu zmiksuj blenderem na gładki mus. Odmierz 200 ml i przełóż do miski.
  2. Do musu z mango dodaj pozostałe mokre składniki: olej, mleko roślinne, ocet, syrop klonowy i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, budyń, siemię, erytrytol, proszek, sól i sodę.
  4. W niewielkiej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę. Dodaj olej i połącz całość w sypkie okruchy. Jeśli jest ciepło i olej się rozpuści, włóż kruszonkę do lodówki.
  5. Między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj foremkę, w której będziesz piec ciasto. Ja użyłam silikonowej. Jeśli używasz zwykłej, to wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli zdecydujesz się na tortownicę, to spód wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi nasmaruj olejem i wysyp mąką np. ryżową.
  6. Rabarbar umyj i pokrój na 0,5-1 cm paski. Truskawki pozbaw szypułek i przekrój je na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszaj oba składniki, dodaj wanilię, cynamon i łyżeczkę cukru kokosowego.
  7. Gdy piekarnik się nagrzeje, dopiero przystąp do połączenia wszystkich elementów na ciasto. Mokre składniki wlej do suchych i szybko wymieszaj trzepaczką balonową na jednolitą masę. Powinna być dość płynna i lekko buzować pod wpływem połączenia octu i sody. Przelej ją niezwłocznie do foremki. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru i truskawek, a całość posyp kruszonką.
  8. Gotowe ciasto wstaw od razu do piekarnika i piecz ok. 35-40 min ( u mnie z termoobiegiem).
  9. Upieczone ciasto pozostaw w foremce do ostygnięcia i dopiero krój na kawałki. Przechowuj pod przykryciem, żeby nie wysychało.

WSKAZÓWKI

  1. Długo nie mogłam się zdecydować, która wersje ciasta wam podać. Po kilku próbach dwie wersje wyszły na prowadzenie i miały swoich zagorzałych zwolenników. Jeśli chcecie więc przetestować drugą, to wystarczy nieco zmodyfikować proporcje: zamiast 1/3 szkl. mleka – daj ½ szkl., zamiast 125 ml oleju - daj 150, a zamiast 1 ½ opakowania budyniu daj 2 całe czyli ½ szkl. skrobi. Z tej wersji ciasto wychodzi nieco wyższe, ale delikatniejsze, kruche i pozostaje wilgotne przez kilka dni.
  2. Zamiast skrobi kukurydzianej czy budyniu możesz dodać mąki ziemniaczanej lub z tapioki. Na mące ziemniaczanej jednak ciasto może wyjść cięższe i bardziej suche.
  3. Ilość dodanego sypkiego słodu zależy od dojrzałości i słodkości mango. Możesz go dodać nieco więcej lub mniej. Dla mnie ta wersja była wyraźnie słodka.
  4. W wersji niewegańskiej zamiast oleju możesz użyć rozpuszczonego masła klarowanego.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

8 komentarzy

Betty 27 maja 2019 - 11:58

A gdyby dodać jajka, to ile i zamiast którego składnika? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz
Kasia 28 maja 2019 - 10:13

Trudno mi jest powiedzieć, bo przepis z jajkami będzie zupełnie inny, wymaga zmiany proporcji wszystkich składników, a głównie mąk i słodu. Może trzeba by wyeliminować siemię…Tak na prawdę musiałabym stworzyć nowy przepis. Jeśli bardzo chcesz poeksperymentować, to dodaj jedno 1-2 jajka i po trochu zwiększ ilość mąk i słodu. Trzymam kciuki!

Odpowiedz
DOMINIKA 2 czerwca 2019 - 11:10

Bardzo dobre ciasto, odpowiednio wilgotne, zrobilam z maslem i samym rabarbarem, zamiast budyniu dalam make z tapioki, po prostu to mialam w domku, pychotka, dzieki 🙂

Odpowiedz
Kasia 5 czerwca 2019 - 11:00

Proszę bardzo 🙂 Cieszę się, że ciacho wyszło i posmakowało! 🙂

Odpowiedz
Ula 5 czerwca 2019 - 19:39

Czym można zastąpić mus z mango?

Odpowiedz
Kasia 6 czerwca 2019 - 10:16

Jedna z czytelniczek zrobiła to ciasto na musie z nektarynek i wyszło bardzo dobrze. Myślę, że sprawdzi się tu też zmiksowany, bardzo dojrzały ananas. Można poeksperymentować z różnymi, słodkimi, owocami. Wystarczy je zmiksować na mus i odmierzyć odpowiednią ilość. Powodzenia!

Odpowiedz
Olgita 12 lipca 2019 - 19:28

Ze względu na nietolerancję kokosa nie mogę użyc go w kruszonce.Czym go mogę zastąpic?

Odpowiedz
Kasia 13 lipca 2019 - 19:01

Zamiast kokosa polecam użyć mielone migdały lub mąke migdałową (można np. zmielić migdały w płatkach) – kruszonka z ich dodatkiem wychodzi bardzo smaczna i krucha. Ewentualnie możesz dodać jakiejś mąki np. owsianej. Trzymam kciuki za udane ciacho! 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies