Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe (bez jaj i nabiału)

napisany przez Kasia 15 maja 2019
wegańskie i bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe

Dzisiaj przychodzę z przepisem na osłodę tego deszczowego maja. Ten przepis czekał w długiej kolejce na publikację i właśnie teraz pomyślałam, że to dobry moment by go wam przekazać. Kocyk, ciepła herbata i dobre ciasteczko, to coś co teraz bardzo poprawia mi humor. Przed wami proste i pyszne, bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe bez jaj i nabiału. Bardzo aromatyczne, słodkie i sycące. Nadadzą się nie tylko na deser, ale i na przekąskę i gdy dopadnie nagły głód.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe to coś dla fanów migdałowego smaku i aromatu. Migdał po prostu króluje w tym wypieku.

Znajdziemy tu masło migdałowe, mielone i posiekane migdały oraz ekstrakt migdałowy. Wszystkie te dodatki to inne odsłony jednego składnika. Różne tekstury, aromat i smak łączą w się w pysznym ciasteczku.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe nie zawierają pszenicy, jaj i nabiału. A jeśli miód zamienicie na inny słód, będą również odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej.

Ciasteczka są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Słodka żurawina, chrupiące migdały i kawałki lekko rozpuszczonej czekolady to bardzo smakowite połączenie. Robi się je szybko i prosto, na pewno wyjdą każdemu.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe są pyszne, słodkie, idealne do kawy, ale też sycące, więc możecie je spakować na wynos do pracy, szkoły czy na wycieczkę na nagły spadek mocy.

Są tu jacyś fani migdałowych smaków?

wegańskie i bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA POTRÓJNIE MIGDAŁOWE (BEZ JAJ I NABIAŁU)

Kasia Dzisiaj przychodzę z przepisem na osłodę tego deszczowego maja. Ten przepis czekał w długiej kolejce na publikację i właśnie teraz pomyślałam, że to dobry moment by go wam przekazać. Kocyk,… WYPIEKI SŁODKIE Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe (bez jaj i nabiału) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 10 szt. Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 łyżki masła migdałowego
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej)
3 łyżki miodu lub innego płynnego słodu w wersji wegańskiej
1/3 szkl. dowolnego napoju roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i migdałowego
1/3 szkl. mąki ryżowej
1/3 szkl. mąki migdałowej lub mielonych migdałów
1/3 szkl. mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki płatków owsianych bez glutenu
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru kokosowego lub innego (opcjonalnie, jeśli lubisz słodsze ciasteczka)
2 garście migdałów
2 łyżki groszków czekoladowych lub 30 g posiekanej, gorzkiej czekolady
1-2 garście suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W niedużym rondelku wymieszaj płynne składniki: masło migdałowe, olej, miód i napój roślinny. Lekko je podgrzej, tylko do połączenia składników.
  3. W misce wymieszaj wszystkie mąki, siemię ,proszek, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Jeśli lubisz słodsze ciastka dodaj również cukier kokosowy lub inny słodzik np. erytrytol.
  4. Do mąk dodaj posiekane migdały, czekoladę i żurawinę.
  5. Do mokrych składników dodaj ocet i ekstrakty, a następnie jeszcze ciepłą masę wlej do mieszanki z mąkami. Wymieszaj dokładnie całość do powstania gęstego ciasta. Czekolada pod wpływem ciepła może lekko się rozpuścić – w ten sposób nadaje fajnego smaku masie ciasteczkowej. Jeśli masa jest zbyt zwarta i sucha dodaj 2-3 łyżki mleka roślinnego.
  6. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, układaj na blaszce i spłaszczaj, formując okrągłe ciasteczka. Piecz jest w 180 stopniach około 13-15 min (u mnie z termoobiegiem) pilnując, żeby się nie przypaliły.
  7. Gotowe ciasteczka długo zachowują świeżość. Pierwszego dnia są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Przechowuj je w słoiku lub puszce.

Wskazówki

  1. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić mieloną wanilia lub ziarenkami z połowy laski wanilii. Ekstrakt migdałowy możesz zastąpić kilkoma kroplami zwykłego olejku do ciast, jeśli takich używasz lub możesz go pominąć. Polecam naturalny ekstrakt migdałowych np. dr. Oetker dostępny w zwykłych sklepach spożywczych czy supermarketach.

zobacz również

4 komentarze

Kasia 2 października 2019 - 18:52

Czy zamiast płatków owsianych można wykorzystać jaglane lub gryczane? Mąkę owsiana tez można zastąpić np ryżowa?

Odpowiedz
Kasia 2 października 2019 - 20:05

W przypadku tego przepisu myślę, że można zamienić płatki i mąkę. Jeśli chodzi o mąkę, to zamieniłabym na inną niż ryżowa, bo ona już jest w przepisie i chyba lepiej wyjdzie jak się pomiesza różne. Spróbuj może jaglanej, gryczanej, kukurydzianej, sorgo, ewentualnie możesz dodać nieco skrobi.Tą zamienioną mąkę dodawaj stopniowo, bo może być jej potrzebna mniejsza ilość.

Odpowiedz
Maggy 24 kwietnia 2020 - 04:47

Przepyszne ciasteczka. Użyłam 2 łyżek cukru kokosowego i zamiast mąki owsianej użyłam miksu bezglutenowych mąka. Cała reszta tak jak w przepisie. Ciasteczka są miękkie, nie za słodkie, mają fajna strukturę, łatwe do wykonania, i wszystkie składniki są u mnie zawsze w domu.

Odpowiedz
Kasia 24 kwietnia 2020 - 10:11

Super, że ciasteczka posmakowały i wyszły po tej drobnej modyfikacji. 🙂 Dziękuję za wiadomość!

Odpowiedz

Zostaw komentarz