fbpx

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe (bez jaj i nabiału)

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
wegańskie i bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe

Dzisiaj przychodzę z przepisem na osłodę tego deszczowego maja. Ten przepis czekał w długiej kolejce na publikację i właśnie teraz pomyślałam, że to dobry moment by go wam przekazać. Kocyk, ciepła herbata i dobre ciasteczko, to coś co teraz bardzo poprawia mi humor. Przed wami proste i pyszne, bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe bez jaj i nabiału. Bardzo aromatyczne, słodkie i sycące. Nadadzą się nie tylko na deser, ale i na przekąskę i gdy dopadnie nagły głód.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe to coś dla fanów migdałowego smaku i aromatu. Migdał po prostu króluje w tym wypieku.

Znajdziemy tu masło migdałowe, mielone i posiekane migdały oraz ekstrakt migdałowy. Wszystkie te dodatki to inne odsłony jednego składnika. Różne tekstury, aromat i smak łączą w się w pysznym ciasteczku.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe nie zawierają pszenicy, jaj i nabiału. A jeśli miód zamienicie na inny słód, będą również odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej.

Ciasteczka są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Słodka żurawina, chrupiące migdały i kawałki lekko rozpuszczonej czekolady to bardzo smakowite połączenie. Robi się je szybko i prosto, na pewno wyjdą każdemu.

Bezglutenowe ciasteczka potrójnie migdałowe są pyszne, słodkie, idealne do kawy, ale też sycące, więc możecie je spakować na wynos do pracy, szkoły czy na wycieczkę na nagły spadek mocy.

Są tu jacyś fani migdałowych smaków?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

Kasia 2 października 2019 - 18:52

Czy zamiast płatków owsianych można wykorzystać jaglane lub gryczane? Mąkę owsiana tez można zastąpić np ryżowa?

Odpowiedz
Kasia 2 października 2019 - 20:05

W przypadku tego przepisu myślę, że można zamienić płatki i mąkę. Jeśli chodzi o mąkę, to zamieniłabym na inną niż ryżowa, bo ona już jest w przepisie i chyba lepiej wyjdzie jak się pomiesza różne. Spróbuj może jaglanej, gryczanej, kukurydzianej, sorgo, ewentualnie możesz dodać nieco skrobi.Tą zamienioną mąkę dodawaj stopniowo, bo może być jej potrzebna mniejsza ilość.

Odpowiedz
Maggy 24 kwietnia 2020 - 04:47

Przepyszne ciasteczka. Użyłam 2 łyżek cukru kokosowego i zamiast mąki owsianej użyłam miksu bezglutenowych mąka. Cała reszta tak jak w przepisie. Ciasteczka są miękkie, nie za słodkie, mają fajna strukturę, łatwe do wykonania, i wszystkie składniki są u mnie zawsze w domu.

Odpowiedz
Kasia 24 kwietnia 2020 - 10:11

Super, że ciasteczka posmakowały i wyszły po tej drobnej modyfikacji. 🙂 Dziękuję za wiadomość!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone