Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami (wersja z jajkiem i bez)

napisany przez Kasia 30 września 2019
Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami, bez jajek

Ostatnio na blogu same ciacha i słodkości, ale nie mogłam nie wrzucić wam tego przepisu. Tym bardziej, że prosiliście! Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami skradła wasze serce, gdy pokazałam wam ją na Instagramie i narobiła wam takiego smaka, że nie miałam wyboru 😉  Jak zwykle na spontanie powstają najlepsze smakołyki.

To miało być ciacho na niedzielę, w stylu „less waste”, żeby zużyć zalegające w lodówce marne śliwki i figi. Skleciłam więc na szybko półkruche ciasto, szybki krem budyniowy i wyszło coś tak pysznego. A skoro na bazarkach nadal królują śliwki,  możecie się jeszcze załapać i zrobić sobie takie proste ciasto.

Jeśli szukacie pomysłów na wykorzystanie zapasu śliwek, to koniecznie zerknijcie jeszcze na dyniowe ciasto drożdżowe i knedle dyniowe ze śliwkami.

Moja bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami nie zawiera glutenu i nabiału, a dodatkowo możecie przygotować ją w dwóch wersjch – z jajkiem i bez.

Udało mi się przetestować dwie wersje, żeby nie było wątpliwości i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W wersji w pełni wegańskiej jajko zamieniamy na „jajko” z siemienia lnianego i pomijamy sypkie siemię dodane do mąk. Ciasto wychodzi niemal identyczne jak te z jajkiem, pomijając kolor, bo jest nieco ciemniejsze od siemienia.

Budyń przygotowałam bez jajek, więc nadzienie pozostaje w obu wersjach bez zmian. Jeśli chcecie możecie tę tarte przygotować również z samym budyniem waniliowym lub czekoladowym.

Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami, to moje ulubione połączenie delikatnego, kruchego ciasta i kremu waniliowo-czekoladowego. Nie mogłam zdecydować się na jeden smak 😉 Do tego pieczone, rozpływające się w ustach śliwki i kruszonka. Coś pysznego!

Jeśli lubicie takie połączenia smaków i kruche ciasta to, taka wersja jesiennego placka ze śliwkami na pewno wam posmakuje. Możecie go przygotować  w formie do tarty albo użyć kwadratowej foremki. Na wierzchu zamiast kratki z ciasta, możecie zrobić kruszonkę lub zetrzeć je na tarce – będzie szybciej, a równie pysznie!

Zamiast śliwek możecie poeksperymentować z innymi owocami. Ciasto super wychodzi zarówno z owocami na wierzchu jak i na spodzie, gdy są ukryte pod budyniem i kruszonką.

Zróbcie tak, jak lubicie najbardziej. Smacznego!

Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami, bez jajek

BEZGLUTENOWA TARTA Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI (wersja z jajkiem i bez)

Kasia Ostatnio na blogu same ciacha i słodkości, ale nie mogłam nie wrzucić wam tego przepisu. Tym bardziej, że prosiliście! Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami skradła wasze serce, gdy pokazałam… WYPIEKI SŁODKIE bezglutenowa tarta European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę o śr. 22-23 cm lub kwadratową ok. 20x20 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ szkl. mąki jaglanej
  • ½ szkl. mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. mąki gryczanej
  • 1/3 szkl. skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki dowolnych zmielonych orzechów, migdałów, pestek słonecznika lub wiórków kokosowych (ja dodałam mąkę z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii lub łyżeczka ekstraktu
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (pomiń w wersji bez jajka)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko (wersja bez jajka: 1 łyżka mielonego siemienia lnianego+1/3 szkl. (85ml) bardzo cieplej lub gorącej wody)
  • 1 łyżka jogurtu sojowego lub kokosowego
  • 3 łyżki (ok. 60-80 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej (u mnie pół na pół)
  • 1-2 łyżki wody lub napoju roślinnego

NADZIENIE:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 2 szkl. napoju roślinnego (np. owsiany, migdałowy, ryżowy z wanilią)
  • ¼-1/3 szkl. wody lub więcej napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 4-5 łyżek erytrytolu lub innego sypkiego słodu
  • 6 kostek (35 g) gorzkiej czekolady
  • 5-6 dużych śliwek
  • 1-2 figi – opcjonalnie (lub więcej śliwek)
  • szczypta wanilii i cynamonu

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl. – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej wszystkie mąki. Dodaj mielone orzechy, cukier puder lub inny zmielony słód, sól, wanilię, proszek i zmielone siemię (w wersji z jajkiem). Wymieszaj całość dokładnie.
  2. Jeśli przygotowujesz wersję bez jajka to łyżkę mielonego siemienia zalej bardzo ciepłą lub gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do napęcznienia i lekkiego przestudzenia.
  3. Do mąk dodaj jajko lub namoczone siemię, jogurt, wybrany tłuszcz oraz łyżkę wody lub mleka roślinnego. Zagnieć całość w gładką kulę jednolitego ciasta. Jeśli jest za suche, dodaj jeszcze łyżkę wody lub nieco tłuszczu.
  4. Foremkę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem, może być nasmarowana tłuszczem) lub tortownicę (dno wyłożone papierem, a boki nasmarowane tłuszczem) wylep przygotowanym ciastem (wys. 3-4 cm), pozostawiając około 1/3 masy na wierzch. Dno nakłuj widelcem.
  5. Pozostałą część ciasta uformuj w kulkę i razem z foremką wstaw do lodówki do schłodzenia.
  6. W tym czasie przygotuj krem budyniowy. W ¼ -1/3 szkl. wody lub mleka roślinnego rozpuść 2 opakowania budyniu.
  7. W garnuszku podgrzej 2 szklanki napoju roślinnego. Dodaj erytrytol lub inny słód oraz łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego.
  8. Gdy płyn w garnku prawie się zagotuje, wlej rozmieszany budyń i od razu wymieszaj całość trzepaczką, bo szybko gęstnieje. Mieszaj całość intensywnie, żeby nie zrobiły się grudki i zdejmij budyń z ognia.
  9. Budyń podziel na dwie, mniej więcej równe, części. Do jednej dodaj kostki gorzkiej czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą w ciepłej masie i dokładnie połączą z budyniem.
  10. Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, możesz do ciasta dodać również pokrojone figi, zamiast kilku śliwek. Pokrojone owoce posyp odrobiną cynamonu i wanilii oraz ewentualnie szczyptą cukru kokosowego.
  11. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy się nagrzeje wstaw przygotowany wcześniej spód ciasta i piecz 10-15 min (u mnie z termoobiegiem).
  12. Na podpieczony spód wyłóż obie masy budyniowe – waniliową i czekoladową. Na wierzchu poukładaj kawałki śliwek, a schłodzoną końcówkę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub uformuj ją w wałeczki, spłaszcz i poukładaj w formie kratki na śliwkach.
  13. Możesz również odwrócić kolejność i śliwki dać na spód ciasta, a budyń powyżej i zakończyć kruszonką z ciasta.
  14. Piecz całość ok. 30  min, aż się zrumieni, a śliwki zmiękną.
  15. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw foremce do wystudzenia, aż budyń dobrze się zetnie. Dopiero wtedy przystąp do krojenia.
  16. Ciasto możesz przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 2 dni, a najlepiej w lodówce do ok. 5 dni. Po schłodzeniu w lodówce masa budyniowa zamienia się w gładki krem, a ciasto nie twardnieje na kamień.

Wskazówki

  1. To ciasto wychodzi również bez wcześniejszego podpiekania spodu. Wówczas może się piec ok. 10 min dłużej.
  2. Mąkę jaglaną możesz spróbować zamienić na kukurydzianą lub owsianą.
  3. Skrobię kukurydzianą zastąp ewentualnie mąką z tapioki lub ziemniaczaną.
  4. Jogurt roślinny możesz zastąpić zwykłym, krowim lub kwaśną śmietaną.
  5. Jeśli nie możesz jeść żadnych mielonych orzechów lub ziaren, spróbuj je pominąć. Ciasto powinno się udać.
  6. Jeśli nie możesz spożywać kakao, ciasto możesz przygotować również bez czekolady, jedynie z budyniem waniliowym.

zobacz również

4 komentarze

Bluealmond 5 września 2020 - 09:00

Dziękuję,= Bogu, że trafiłam na Twojego bloga! 🙂 Jest wspaniały pod każdym względem – pod względem opisu przepisów, zdjęć, wskazówek pod nim, które niesamowicie pomagają mi przerobić tak przepis, bym mogła to jeść. Dzięki Twoim przepisom, jem z apetytem w ciąży (podczas której dowiedziałam się o licznych nietolerancjach). To jedyne dla mnie tak wspaniałe miejsce w sieci. Dziękuję!!!! 🙂

Odpowiedz
Kasia 6 września 2020 - 12:28

Miód na moje serducho! <3 Dziękuję za tak ciepłe słowa odnośnie bloga i przepisów. Takie wiadomości to dla mnie ogromna nagroda za trud włożony w tą pracę, dziękuję! Cieszę się, że mogę pomóc. 🙂 Ściskam i życzę zdrówka dla Ciebie i maleństwa. <3

Odpowiedz
Ela 15 kwietnia 2021 - 11:30

Czy można zamiast śliwek dać mrożone maliny?

Odpowiedz
Kasia 15 kwietnia 2021 - 11:42

Myślę, że tak – będą super pasować do czekoladowego budyniu. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz