Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek

napisany przez Kasia 5 czerwca 2019
Wegańskie lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek

W końcu nadeszła upragniona letnia pogoda i upalne dni, w czasie których zupełnie nie chce się nic gotować i jeść. W takie dni dobrze jest mieć pod ręką zapas domowych, pysznych lodów. Przybywam zatem z nowym orzeźwiającym przepisem na wspaniałe lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek, idealne na nagły głód i chętkę na coś słodkiego. Sezon na rabarbar i truskawki trwa, więc wykorzystajcie go w pełni!

Na blogu znajdziecie już sporo przepisów na domowe lody w zdrowszej wersji – bez nabiału, jaj i białego cukru. Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek to jedna takich propozycji.

Możecie zrobić lody w foremkach, na patyku np. chałwowo-czekoladowe lub z masłem orzechowym i czekoladą. A jeśli macie dobry mikser lub blender ukręćcie sobie lody na bazie mrożonych bananów np. bakaliowe lub z daktylowo-orzechowym karmelem. Wszystkie są pyszne i sama robię je w okresie letnim regularnie.

Mrożone, dojrzałe banany i puszki mleka kokosowego w lodówce, to moje letnie „must have”. Skorzystajcie z poniższych patentów, a letnie gotowanie w wersji „bezbez” będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Latem w zamrażalniku zawsze mam pod ręka zamrożone w plasterkach banany. Dojrzałe banany obieram, kroję na kawałki, wrzucam do woreczka strunowego i zamrażam. Gdy zostanie mi jakiś przejrzały banan, którego nikt już nie zje – również go kroję i dorzucam do woreczka. Takie zapasy zużywam do mrożonej kawy, koktajli lub miksuje je z dodatkami na ekspresowe lody, które można zajadać prosto z miksera, bez konieczności ponownego mrożenia masy. Podobnie możecie zamrozić kawałki mango albo ananasa. To dobry patent, żeby uchronić jedzenie przed zmarnowaniem.

Drugą rzeczą, którą zawsze mam na dnie lodówki są dwie puszki mleka kokosowego. Dzięki temu, że są cały czas schłodzone, mogę w każdej chwili wyjąć z nich śmietankę kokosową i ubić ją do gofrów, na krem do ciasta, zajadać z truskawkami lub dodać do lodów.

Dzięki takim zapasom nie muszę wcześniej myśleć o schłodzeniu lub zamrożeniu jakichś składników, a wszystko mam zawsze pod ręką i mogę działać od razu, kiedy najdzie mnie na coś ochota.

 

Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek zrobiłam właśnie na bazie zapasów mrożonych bananów i śmietanki kokosowej.

Z nich zrobiłam część waniliową, którą dodatkowo wzbogaciłam o masło z nerkowców. Nadaje ono lodom lepszej konsystencji, kremowości i sprawia, że nie zamarzają na kamień. Choć i tak pamiętajcie, że lody robione bez maszynki wymagają wyjęcia ich chwilę wcześniej z zamrażarki, żeby lekko zmiękły.

Do części owocowej zużyłam rabarbar, który wykorzystałam w tym sezonie chyba na wszystkie sposoby i dojrzałe, słodkie truskawki, które jem teraz również w każdej postaci. Szczypta cynamonu, wanilii i cukier kokosowy dodały cudownego smaku surowym owocom. Zrobiłam z nich gęstą masę, przypominającą kisiel, która po schłodzeniu i wymieszaniu z warstwą waniliową utworzyła smakowity, owocowy wzorek.

Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek robi się szybko i prosto, gdy mamy naszykowane już półprodukty, czyli mrożone banany i schłodzone mleczko kokosowe.

Do tego wystarczy malakser z ostrzem w kształcie litery ‘S’ lub dobry blender kielichowy i cała akcja przebiega błyskawicznie. Na koniec trzeba tylko trochę cierpliwości, żeby poczekać aż lody choć trochę  się zamrożą 😉

Przeczytajcie dokładnie przepis i sprawdźcie koniecznie WSKAZÓWKI pod nim. Tam znajdziecie dodatkowe informacje, które pomogą wam zrobić dobre lody  i odpowiedzą na najczęstsze pytania np. co zrobić, gdy nie macie w domu dobrego miksera.

Przekonacie się, że pyszne i zdrowe domowe lody to nic trudnego!

Wegańskie lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek

LODY RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE BEZ MLEKA I JAJEK

Kasia W końcu nadeszła upragniona letnia pogoda i upalne dni, w czasie których zupełnie nie chce się nic gotować i jeść. W takie dni dobrze jest mieć pod ręką zapas domowych,… RABARBAR Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na około 1,5-2 l lodów Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

----- CZĘŚĆ OWOCOWA:
2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego
3 średnie laski rabarbaru (ok. 250 g)
200-250 g truskawek
4 łyżki cukru kokosowego lub erytrytolu (u mnie pół na pół)
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
----- CZĘŚĆ WANILIOWA:
ok. 500 g mrożonych bananów w plasterkach (5-6 dużych, dojrzałych bananów)
śmietanka kokosowa - stała część mleka kokosowego z 1 puszki (400ml), o zawartości kokosa min. 80%, schłodzonego w lodówce minimum 48 h
4 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu
2 łyżki masła z nerkowców
1/5 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
1 ½ łyżki wódki lub esencji waniliowej na alkoholu - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Zanim przystąpisz do przygotowania lodów pamiętaj o schłodzeniu w lodowce 1 puszki mleka kokosowego (min. 48h) i zamrożeniu dojrzałych bananów, pokrojonych na plasterki. W okresie letnim warto mieć zawsze takie zapasy w lodówce.
  2. Najpierw przygotuj część owocową, która również wymaga wstępnego schłodzenia w lodówce. Rabarbar pokrój na grube plastry, a truskawki na połówki lub ćwiartki. W niedużym garnku rozgrzej olej lub masło, dodaj rabarbar, cukier lub erytrytol i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj truskawki, wanilię i cynamon. Wymieszaj dokładnie całość i gotuj na małym/średnim ogniu około 10-15 min, aż rabarbar zmięknie, a owoce lekko się rozpadną.
  3. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj na koniec do gotujących się owoców. Powstanie gęsta masa, przypominająca kisiel. Przełóż ją do miseczki i odstaw do wystudzenia, a następnie włóż ją do lodówki na kilka godzin, a minimum godzinę (u mnie stała całą noc).
  4. Do malaksera z ostrzem w kształcie litery ‘S’ wrzuć zamrożone banany. Zmiksuj je pulsacyjnie na większe kawałki lub grudki, a następnie dodaj do nich syrop klonowy, masło z nerkowców, wanilię i ewentualnie ekstrakt lub wódkę oraz śmietankę kokosową (patrz WSKAZÓWKI). Zmiksuj całość na jednolitą, gęstą, lodową masę.
  5. Do pudełka przełóż połowę bananowej masy. Na nią wyłóż masę owocową tworząc zygzaki lub równolegle pasma. Następnie znowu wylej warstwę waniliową i na koniec owocową. Teraz nożem zamieszaj całość tworząc nieregularne wzory.
  6. Pudełko przykryj i wstaw do zamrażarki. Po 8 godz. lody powinny być gotowe. W pierwszej dobie od zamrożenia lody mają najlepszą konsystencję i stosunkowo łatwo dają się nakładać. Najlepiej nie trzymać ich w szufladzie z najniższą temperaturą. Dla pewności wyjmuj je z zamrażarki 15-20 min przez jedzeniem.

Wskazówki

  1. Żeby otrzymać śmietankę z mleka kokosowego w puszce, należy użyć dobrej jakości mleka o zawartości kokosa minimium 75-80%, bez dodatku emulgatorów. Dzięki temu, po schłodzeniu puszki w lodówce, gęsta, tłusta, kokosowa część mleka oddzieli się od wody. Woda zwykle pozostaje na dnie, więc po schłodzeniu, puszkę najlepiej odwrócić do góry dnem i dopiero ją otworzyć – wtedy z łatwością odlejesz z niej wodę. Wodę kokosową możesz zużyć np. do koktajli.
  2. Jeśli nie masz malaksera z ostrzem w kształcie litery ‘S’, to możesz spróbować zmiksować bananową masę w blenderze kielichowym lub zwykłym blenderem „żyrafowym”. Wówczas odczekaj kilka minut po wyjęciu bananów z zamrażalnika, a będą łatwiej się miksować. Jeśli twój blender jest za słaby, to spróbuj zrobić te lody ze świeżych, a nie mrożonych bananów. W tym wypadku najlepiej będzie zrobić je w wersji na patyku, gdyż taka masa mocniej zamarza i ciężko się gałkuje. Inną ewentualnością będzie wstępne schłodzenie bananowej masy w zamrażarce i mieszanie jej co godzinę (lub posłużenie się w tym celu maszynką do lodów) i dopiero później połączenie jej z owocową warstwą.
  3. Jeśli nie możesz spożywasz nerkowców, to możesz je pominąć. Lody mogą być jednak twardsze i mniej kremowe po zamrożeniu.
  4. Wódka lub esencja waniliowa na alkoholu poprawia konsystencję domowych lodów, które mają tendencję do zamarzania na kamień. Jej niewielki dodatek, nieco zmniejsza ten efekt i pomaga „gałkować” lody.
  5. Te lody możesz również przygotować w foremkach do lodów na patyku. Wówczas najlepiej nakładać do foremek na zmianę po łyżce każdej masy, owocowej i waniliowej. Taką wersję lodów można również spróbować przygotować ze świeżych bananów, bez ich wcześniejszego mrożenia, gdyż takie lody nie wymagają nakładania łyżką.

 

zobacz również

2 komentarze

Ola 12 czerwca 2019 - 10:32

Hej Kasiu,
A czy maslo migdalowe albo pasta kokosowa moze zastapic maslo z nerkowcow? Dziekuje Ola

Odpowiedz
Kasia 13 czerwca 2019 - 10:10

Witaj Olu! Masło z nerkowców możesz zastąpić masłem z innych orzechów lub pastą tahini, ale musisz się liczyć z tym, że wpłynie to na smak. Akurat w tym przepisie, jeśli robisz lody z zamrożonych bananów i schłodzonej śmietanki kokosowej, to nie polecam ci pasty kokosowej, bo zamarznie od razu po dodaniu do bananów i zrobią się grudki. Możesz ją dodać, jeśli robisz lody na bazie świeżych zmiksowanych bananów. Masło z nerkowców ma słodki i neutralny smak, więc dlatego wybieram je najczęściej do lodów o waniliowym smaku. Nadaje też super konsystencji. Jeśli nie masz masz nerkowców, możesz ewentualnie zmiksować je blenderem z ostrzem w kształcie litery “S” na masło. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz