Najprostsze wegańskie lody

napisany przez Kasia 9 sierpnia 2017
Najprostsze wegańskie lody z bananów i masła orzechowego

Dzisiaj będzie szybko i na temat. Oto moje ulubione, najprostsze wegańskie lody, do zrobienia w 5 minut. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż się zamrożą. To ta najtrudniejsza część przepisu.

Moje ulubione, wegańskie lody to mieszanka słodkich bananów i uzależniającego masła orzechowego. Są pyszne, kremowe z chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady. Można je podkręcić aromatycznymi przyprawami. Najczęściej dodaję do nich wanilię, czasem cynamon, a niekiedy kardamon lub mieszam wszystkiego po trochu. Jeśli nie możecie jeść zwykłego masła orzechowego, to możecie zastąpić je każdym innym ulubionym masłem np. migdałowym lub słonecznikowym. Robię je co roku podczas upałów i nigdy  mi się nie znudzą. To też ulubione lody mojego męża, a ja liczę się z jego opinią 😉

Robi się je naprawdę ekspresowo, wystarczy połączyć 3 składniki i siup do zamrażalnika.

Mam też patent dla tych, którzy nie chcą czekać na zamarzanie lodów, a posłuchali moich rad z wcześniejszych postów i zamrozili zapas bananowych plastrów. Jeśli posiadacie mrożone banany  w zamrażalniku, to zblendujcie je z podanymi w przepisie składnikami, przełóżcie do miseczek i gotowe. Lody idealne na nagłe zachciewajki. Słodkie, tłuste, kremowe i zdrowe, bez nabiału i białego cukru, czyli takie jak lubię.

Kto jeszcze nie próbował?

Najprostsze wegańskie lody z bananów i masła orzechowego

WEGAŃSKIE LODY Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Kasia Dzisiaj będzie szybko i na temat. Oto moje ulubione, najprostsze wegańskie lody, do zrobienia w 5 minut. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż się zamrożą. To ta… BEZ CUKRU Najprostsze wegańskie lody European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 6 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

3 dojrzałe banany
3 łyżki masła orzechowego ( lub innego, ulubionego np. migdałowego, słonecznikowego)
1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli
opcjonalnie: szczypta sproszkowanej wanilii, kilka krople esencji waniliowej lub szczypta cynamonu lub kardamonu

Przygotowanie

  1. Do kubeczka blendera wrzuć kawałki bananów, masło orzechowe i ewentualnie przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  2. Czekoladę posiekaj drobno. Ilość dostosuj do swoich upodobań. Ja lubię jak jest jej dużo i chrupie w gotowych lodach.
  3. Posiekaną czekoladę dodaj do bananów i wymieszaj.
  4. Gotową masę przełóż do foremek na lody na patyku i wstaw do zamrażarki na 4-6 godz. lub całą noc.
  5. Gotowe lody wyjmij z zamrażalnika i włóż na chwilę z foremką pod strumień gorącej wody, wtedy łatwo wyjmiesz je z foremki. Smacznego!

zobacz również

2 komentarze

edytaw22 15 czerwca 2019 - 19:55

Te lody są cudownie proste, szybkie i mega smaczne! Ja zamiast masła orzechowego dałam tahinę, bo dzieci mam uczulone na orzechy i słonecznik. Rewelacja!

Odpowiedz
Kasia 16 czerwca 2019 - 11:38

Super, cieszę się bardzo, że posmakowały! Jeśli lubicie tahinę, to sprobujcie też drugiego przepisu na lody chałwowo-czekoladowe 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz