Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Bezglutenowy chleb z ziemniakami to ostatnio hit w moim domu. Jest szybki i prosty w przygotowaniu i do tego przepyszny. Warto go wypróbować, bo całkiem możliwe, że to jeden z tych przepisów, który zostanie z wami na dłużej.

Po całym roku pieczenia na zakwasach postanowiłam zmienić nieco smaki i pokombinować z chlebami na drożdżach. Moje jelita odpoczęły od drożdżowych wypieków, więc stwierdziłam, że to dobry moment na test moich jelit  i eksperymenty z nowymi przepisami. Ten bezglutenowy chleb z ziemniakami przygotowałam z użyciem drożdży suszonych, które, jak zauważyłam, są delikatniejsze dla moich jelit i nie powodują takiej rewolucji, jak te świeże. Jeśli macie podobne problemy, to warto spróbować.

Pamiętałam, że na początku swojej bezglutenowej przygody upiekłam chleb z ziemniakami, który bardzo nam smakował. Postanowiłam więc wziąć go na warsztat i odtworzyć dawny przepis.

Do przygotowania tego bezglutenowego chleba z ziemniakami użyłam podstawowych mąk, czyli gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej, które pojawiają się już w takiej kombinacji na blogu w prostym, drożdżowym, bezglutenowych chlebie, którego przepis opublikowałam w pierwszym poście. Jednak tutaj, zamiast dużej ilości skrobi ziemniaczanej, mamy całe ziemniaki co, jak się okazuje, ma kolosalne znaczenie dla tego wypieku. Chlebek z dodatkiem ziemniaków jest delikatny w smaku, miękki, wilgotny i ładnie wyrośnięty. O wiele dłużej też zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko. Jeśli dobrze się go przechowuje, to nie trzeba go nawet podgrzewać w kolejnych dniach, żeby zjeść smaczną kanapkę. Jednym słowem, ziemniaki robią niezłą robotę w tym chlebie.

Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb ten też dość szybko rośnie, więc należy mieć na niego oko. Gdy raz pozostawiłam go bez opieki na dłużej, jak inne bochenki, ciasto urosło za bardzo i wylało mi się dosłownie z foremki. Poza tym, powinno obejść się bez przygód, więc obieraczki w dłoń i skrobać ziemniaki na chleb! Dajcie znać jak wam poszło 🙂

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZIEMNIAKAMI

Kasia Bezglutenowy chleb z ziemniakami to ostatnio hit w moim domu. Jest szybki i prosty w przygotowaniu i do tego przepyszny. Warto go wypróbować, bo całkiem możliwe, że to jeden z… WYPIEKI Bezglutenowy chleb z ziemniakami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

3-4 niewielkie ziemniaki (200-250 g – waga przed ugotowaniem)
1 ½ szkl. mąki gryczanej
1 ½ szkl. mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 ½ łyżeczki soli
ok. 2 szkl. wody
słonecznik i czarnuszka do posypania (opcjonalnie lub inne ulubione ziarna)
olej do posmarowania foremki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz użyć także ziemniaków, które zostały ci z obiadu.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wystudzone ziemniaki przełóż do dużej miski i trzepaczką rozrób z częścią wody na gładką, rzadszą masę.
  4. Do ziemniaków wsyp mąki, sól i drożdże. Dolewając wody mieszaj całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto ma być bardzo gęste, można je mieszać łyżką, ale nie da się go zagniatać. Nie może być za rzadkie, bo zrobi się zakalec lub chleb opadnie po upieczeniu.
  5. Foremkę na chleb (u mnie 30x12 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko olejem, żeby mieć pewność , że chleb po upieczeniu odklei się od papieru.
  6. Do przygotowanej foremki przełóż ciasto na chleb i posyp je wybranymi ziarnami, a następnie wciśnij je lekko dłonią w ciasto. Przed posypaniem chleba ziarnami, możesz też posmarować wierzch olejem, ale nie jest to konieczne. Przykryj foremkę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Pilnuj, czy chleb nie urośnie szybciej.
  7. Gdy chlebek widocznie urośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formę z ciastem. Jeśli chcesz żeby chlebek jeszcze trochę urósł, możesz wstawić go do piekarnika i rozgrzewać z nim w środku. Piecz ok. 50 minut (u mnie z termoobiegiem). Następnie wyjmij chleb z foremki, odlej papier i połóż go spodem do góry na blaszce z piekarnika. Podpiekaj spód jeszcze 10-15 minut.
  8. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz go położyć na desce i obracać co jakiś czas, żeby równomiernie stygł. Krój po całkowitym wystudzeniu.

zobacz również

50 komentarzy

MooN 18 października 2017 - 14:26

Jest Pani geniuszem. Od czterech lat walczę z przepisami na chleb bezglutenowy. Ten jest pierwszy, który wyszedł idealnie, do tego stopnia, że moje dziecko zamieniło zwykły na ten wypiek.

Odpowiedz
Kasia 19 października 2017 - 08:32

Bardzo dziękuję za tak ciepłe i ważne dla mnie słowa. To dla mnie największa radość, jeśli ktoś skorzysta z moich przepisów, a zrobione potrawy mu posmakują. To znak, że moje eksperymenty i czas spędzony w kuchni nie idą na marne 🙂 Pozdrawiam serdecznie i proszę śmiało zwracać się do mnie po imieniu 🙂

Odpowiedz
EWELINA 6 lutego 2020 - 06:18

Super przepis. Mam w domu mąkę gryczaną, ale białą i skrobię a, nie mąkę ziemniaczaną. Czy mogę ich użyć?

Odpowiedz
Ewelina 6 lutego 2020 - 09:22

Zastanawiam się jeszcze czy jak mam ugotowane wcześniej ziemniaki to ile zważyć? 200 g?

Odpowiedz
Kasia 6 lutego 2020 - 13:53

Waga ziemniaków po ugotowaniu chyba się trochę zmienia, ale myślę, że 200-250 g będzie ok. Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Kasia 6 lutego 2020 - 13:52

Tak możesz użyć tych mąk. Ja również używam mąki gryczanej białej, a skrobia i mąką ziemniaczana w Polsce to to samo. 🙂

Odpowiedz
Ewelina 7 lutego 2020 - 18:39

Kasiu, wyszedł idealnie. Super chrupiąca skórka, a wnętrze… jak prawdziwy, pszenny chleb:-) Na pewno wrócę do tego przepisu. Dziękuję

Odpowiedz
Kasia 10 lutego 2020 - 16:38

Super, bardzo się cieszę, ze się udało! 🙂

Ella 11 kwietnia 2018 - 23:47

witam, czy dałoby się jakoś zastąpić mąkę gryczaną? Nie jestem jej fanką i nawet jej zapach źle na mnie działa.

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia 2018 - 11:03

Witaj, mąka gryczana jest dość kluczowa w tym przepisie – nadaje miękkości, glutenowej konsystencji i generalnie skleja wypiek. Jest na prawdę mało wyczuwalna w smaku (jeśli w ogóle), dostaje mnóstwo wiadomości, że ten chlebek smakuje nawet dzieciom, więc myślę, że możesz dać mu szansę 😉 Jeśli jednak boisz się gryki, to spróbuj poeksperymentować z innymi mąkami- nie dadzą one pewnie takiego samego efektu, ale może wyjdzie ci dobry chlebek. Może spróbuj dać mniej gryczanej, a więcej ryżowej lub uzupełnić kukurydzianą? Daj znać koniecznie jak Ci wyjdzie. Sama też zrobię niedługo taki eksperyment. Pozdrawiam,Kasia

Odpowiedz
Stenia 6 stycznia 2020 - 20:52

Czym można zastąpić drożdże?

Odpowiedz
Kasia 7 stycznia 2020 - 18:07

W tym przepisie niestety nie można ich zastąpić. Można ewentualnie poeksperymentować z zakwasem, ale myślę, że wymagałoby to zmian w proporcjach składników i konsysytencji ciasta.

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia 2018 - 12:15

Pomyślałam jeszcze o mące owsianej, ale nie wiem w jakich proporcjach, żeby przypadkiem nie wyszedł zakalec…

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 4 października 2018 - 22:25

Jestem pod wrażeniem pani bloga. Pokazała mi go córka, która ma problem z glutenem i laktozą, teraz będę mogła przygotować coś pysznego zanim przyjedzie (największy problem jest właśnie z pieczywem, ciężko upiec taki chleb, by nie był jak cegła z zikkuratu :-D). Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Kasia 5 października 2018 - 08:25

Dziękuję bardzo za miłe słowa! 🙂 Chlebek z ziemniakami jest pyszny i na pewno nie wyjdzie jak cegła, bardzo polecam 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz
Elka 24 kwietnia 2020 - 13:14

Ile świeżych drożdży użyć zamiast instant?

Odpowiedz
Kasia 24 kwietnia 2020 - 13:59

Myślę, że 10-12 g powinno wystarczyć.

Odpowiedz
GRACE 10 października 2018 - 18:28

Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani blog. Dzisiaj w pieczeniu chleba bezglutenowego miałam swój debiut !! Po długim wertowaniu stron z przepisami wybrałam Pani chlebek… no i się udał. Wyszedł przepyszny i zostało po nim tylko wspomnienie… znikł momentalnie. Miał być tylko dla mnie ale niestety domownikom za bardzo smakował. Chcieli tylko spróbować.. i tak próbowali, że jutro muszę piec od nowa. 🙂 PS. Nikt nie wie, że na szczęście udało mi się schować dwie kromeczki na jutrzejsze śniadanie.

Odpowiedz
Kasia 11 października 2018 - 09:07

Ogromnie dziękuję za komentarz! Takie wiadomości dodają skrzydeł 🙂 Bardzo się cieszę, że chlebek posmakował wszystkim domownikom 🙂 Życzę kolejnych udanych wypieków i bezglutenowych eksperymentów 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
adam 2 listopada 2018 - 18:52

Kasiu….czy taki chleb można wypiekać w glinianej formie?

Odpowiedz
Kasia 3 listopada 2018 - 19:13

Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam w glinianej formie…ale co stoi na przeszkodzie, żeby spróbować? Jeśli masz już doświadczenie z wypiekami w takich formach, to na pewno będziesz wiedział jak to ugryźć 😉 Z tego co wyczytałam, najlepiej będzie wysmarować foremkę tłuszczem i czymś obsypać. No i pamiętaj, żeby dobrać ilość ciasta do wielkości formy. Do dzieł! 🙂

Odpowiedz
nuxy 5 listopada 2018 - 16:04

obraziłam się na suszone drożdże. Spróbuję zrobić ze świeżymi i dam znać co się urodzi 🙂

Odpowiedz
Kasia 5 listopada 2018 - 18:24

W tym przepisie świeże drożdże mogą się sprawdzić – trzeba tylko pilnować ilości, żeby nie dać za dużo, bo chleb na ziemniakach mega mocno rośnie 🙂 Daj nać jak poszło i jakie proporcje zastosowałaś, na pewno taka informacja przyda się innym czytelnikom 🙂

Odpowiedz
Akima 9 lutego 2019 - 15:55

W poszukiwaniu bezglutenowego chlebełka natknęłam się to na to powyższe zdjęcie I od razu wiedziałam, że tu zostanę na dłużej….idę do kuchni PA

Odpowiedz
Kasia 10 lutego 2019 - 12:43

Bardzo się cieszę 🙂 Wpadaj jak najczęściej! Udanych wypieków! 🙂

Odpowiedz
Edyta 15 lutego 2019 - 23:09

Zrobiłam wszystko jak w przepisie, dosłownie. Chleb wyrósł, włożyłam do piekarnika a po 15min zapadł się w środku grrr

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2019 - 08:59

Tak się niestety może zdarzyć z każdym chlebkiem. Możliwe, że chleb za bardzo urósł lub miał za dużo wody. Chleb na ziemniakach dość intensywnie rośnie, ale jest dość delikatny w środku, więc trzeba pilnować, żeby nie wyrastał za bardzo, bo łatwo opadnie. Następnym razem możesz spróbować wstawić chleb do zimnego piekarnika i rozgrzewać go z nim w środku. Powodzenia!

Odpowiedz
Daria 27 lutego 2019 - 20:18

Czy można zamiast drożdży w proszku dodać świeżych? Jeżeli tak, to ile?

Odpowiedz
Kasia 28 lutego 2019 - 09:09

Myślę, że tak. Dałabym około 1/4 kostki, czyli jakieś 25 g.

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 10:50

Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie chlebek urósł idealnie nie za duzo wstawiłam do nagrzanego piekarnika upiekł sie ładnie ale niestety po wystygnieciu i ukrojeniu okazało sie ze jest zakalec nie wiem co mogło byc przyczyna…. od trzech lat szukam idealnego przepisu na bezglutenowy chleb i z wiekszosc przepisow chleby tylko ladnie wygladaja ale smak niestety … teraz natrafiłam na Pani blog i przepisy na chleb wygladaja bardzo zachecajaco do wyprobowania, choc z pierwszym wyszlo jak wyszlo mysle ze beda kolejne proby
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 13 marca 2019 - 13:52

Nie ma co się zrażać niepowodzeniem, mi również na początku wychodziły zakalce…albo kamienie 😉 Trzeba nabrać wprawy i doświadczenia. Co do smaku, to zależy już od naszych upodobań, a trochę od przyzwyczajenia się do nowych smaków 🙂 Proszę następnym razem spróbować dodać może nieco mniej wody albo spróbować z innym gatunkiem ziemniaka. Może te mączyste lepiej się sprawdzą. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 14:26

Dziekuje za podpowiedz wezme te wskazowki pod uwage przy kolejnej probie bo w koncu musi wyjsc, poniewaz smakowo jest dobry i chyba najbardziej podobny do zwyklego glutenowego a wiekszosc bezglutenowych jest dla mnie niezjadliwych poniewaz mam bardzo wyczulony smak i wech a to mega zmora…
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 13 marca 2019 - 15:29

Rozumiem 🙂 Trzymam kciuki w takim razie za kolejne eksperymenty. Z takich bardziej neutralnych w smaku wypieków z mojego bloga, to polecam chleb bez foremki, gryczano-ryżowy z sezamem i słonecznikiem lub bułeczki 🙂 Powodzenia!

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 17:48

Eksperymenty napewno nastapia musze sie tylko zaopatrzyc w niektore maki jak z tapioki bo nigdy jej nie uzywalam i wtedy na spokojnie bede eksperymentowac …natomiast odnosnie chlebka z ziemniakami mimo tego centymetrowego zakalca jest bardzo smaczny i wilgotny wiec i tak zostanie zjedzony…. a do kolejnej proby musze poszukac bardziej sypkich ziemniakow bo moze faktycznie to ich wina….i napewno sie pochwale efektami…
dziekuje za popdpowiedzi i pozdrawiam

Odpowiedz
DOTKA 16 marca 2019 - 18:27

I nastapilo drugie podejscie do chlebka …drugie i bardziej owocne chlebek bez zakalca z ladnymi dziurkami powietrza ale mam wrazenie ze troszke za malo wyrosl bo ciasto bylo dosyc geste i moze dlatego mniej wyrosl….i tu pytanie do Pani jaka powinna bys ta konsystencja ciasta? Ale chyba to bedzie moj ulubiony chlebek bo w smaku jest rewelacyjny a praktyka czyni mistrza wiec zobaczymy nastepny moze bedzie idealny
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 18 marca 2019 - 10:24

Miło mi to słyszeć, zż kolejne podejścia są co raz bardziej udane! Konsystencja ciasta jest dokładnie opisana w przepisie, nie umiem inaczej wytłumaczyć… Może Pani spróbować dodać 0,5 łyżeczki drożdży więcej, żeby lepiej urósł lub 1-2 łyżki wody mogą zrobić już jakąś różnicę. Trzeba robić na wyczucie 😉

Odpowiedz
DOTKA 18 marca 2019 - 12:54

Dziekuje za podpowiedzi bede probowac az bedzie perfekcyjny bo smakiem mnie uwiodl….:)))

Odpowiedz
Kasia 21 marca 2019 - 08:58

Bardzo się cieszę 🙂 Ćwiczenie czyni mistrza, powodzenia!

Odpowiedz
Weronika 11 maja 2019 - 14:52

Czy mąkę ryżowa mozna zastąpić inna ? Mam w tej chwili deficyt a chciałabym upiec chlebek ☺️

Odpowiedz
Kasia 12 maja 2019 - 11:43

Nie robiłam tego chlebka z inną mąką, więc ciężko mi powiedzieć jaką dokłądnie zastąpić i w jakich proporcjach. Spróbowałabym z jaglaną lub owsianą. W zależności od mąki, którą wybierzesz musisz pilnować ilości wody, bo każda z nich chłonie inną ilość. Ewentualnie jak masz w domu dobry młynek do kawy lyb thermomix, to możesz zmielić ryż na mąkę 🙂 Udanych wypieków!

Odpowiedz
Weronika 12 maja 2019 - 12:14

Dziękuje za podpowiedz

Odpowiedz
Weronika 12 maja 2019 - 20:10

Mąka ryżowa została odnaleziona na dnie szafki ! Chleb upieczony! Nie mogłam sie doczekać i próbowałam jeszcze ciepły smak mnie totalnie zaskoczył jest pyszny u mnie wyszedł troszkę bardziej zbity, nie ma tej charakterystycznej “siatki” w środku …nie wiem od czego to zależy ale generalnie upiekł sie i jest super !

Odpowiedz
Kasia 13 maja 2019 - 17:38

Cieszę się bardzo 🙂 Chlebek na ziemniakach wymaga trochę więcej wyczucia, bo dużo zależy od rodzaju ziemniaków, a w związku z tym również od ilości dodanej wody. Jeśli teraz chlebek wyszedł zbyt zbity, to można spróbować następnym razem bardziej mączystych ziemniaków lub dodać ciut mniej płynu. Pozdrawiam i życzę samych udanych chlebków 🙂

Odpowiedz
dorota 13 września 2019 - 14:56

Witam ! Czy szklanka to 250 ml. Już się cieszę na ten chlebek xD

Odpowiedz
Kasia 14 września 2019 - 14:42

Tak jest 🙂 w moich przepisach szklanka to zawsze 250 ml, 1/2 szkl. 125 ml itd., 1 łyżka to 15 ml, a łyżeczka 5 ml. Powodzenia z chlebkiem!

Odpowiedz
Juls 4 maja 2020 - 01:00

Bardzo ciekawy przepis, czy mąkę ryżowa można zastąpić inna ?

Odpowiedz
Juls 4 maja 2020 - 01:02

Już widzę odpowiedz

Odpowiedz
Kasia 4 maja 2020 - 14:06

Najlepiej sprawdziłaby się mąka owsiana, tylko trzeba by zmniejszyć ilość wody, bo ona chłonie mniej płynu. Można też poeksperymentować pół na pół z mąką jaglaną i owsianą.

Odpowiedz
Lui 20 października 2020 - 17:59

Pani Kasiu bardzo dziękuję za przepis ❤
Chlebek jest przepyszny, a już traciłam nadzieję na własny i smaczny chleb bezglutenowy… Napewno zniknie w szybkim tempie.

Odpowiedz
Kasia 20 października 2020 - 19:08

Bardzo mi miło! Cieszę się, że mogłam pomóc. Pozdrowienia!

Odpowiedz

Zostaw komentarz