BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości
  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
  • O mnie
  • KONTAKT
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości

  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
BEZ CUKRUBEZ GLUTENUBEZ JAJEKBEZ MLEKABEZ ORZECHÓWCHLEBY I BUŁKIGRYKALOW FODMAPPRZEPISYRYŻŚNIADANIAWEGAŃSKAWYPIEKIZIEMNIAK

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

napisany przez Kasia 7 sierpnia 2017
Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Bezglutenowy chleb z ziemniakami to ostatnio hit w moim domu. Jest szybki i prosty w przygotowaniu i do tego przepyszny. Warto go wypróbować, bo całkiem możliwe, że to jeden z tych przepisów, który zostanie z wami na dłużej.

Po całym roku pieczenia na zakwasach postanowiłam zmienić nieco smaki i pokombinować z chlebami na drożdżach. Moje jelita odpoczęły od drożdżowych wypieków, więc stwierdziłam, że to dobry moment na test moich jelit  i eksperymenty z nowymi przepisami. Ten bezglutenowy chleb z ziemniakami przygotowałam z użyciem drożdży suszonych, które, jak zauważyłam, są delikatniejsze dla moich jelit i nie powodują takiej rewolucji, jak te świeże. Jeśli macie podobne problemy, to warto spróbować.

Pamiętałam, że na początku swojej bezglutenowej przygody upiekłam chleb z ziemniakami, który bardzo nam smakował. Postanowiłam więc wziąć go na warsztat i odtworzyć dawny przepis.

Do przygotowania tego bezglutenowego chleba z ziemniakami użyłam podstawowych mąk, czyli gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej, które pojawiają się już w takiej kombinacji na blogu w prostym, drożdżowym, bezglutenowych chlebie, którego przepis opublikowałam w pierwszym poście. Jednak tutaj, zamiast dużej ilości skrobi ziemniaczanej, mamy całe ziemniaki co, jak się okazuje, ma kolosalne znaczenie dla tego wypieku. Chlebek z dodatkiem ziemniaków jest delikatny w smaku, miękki, wilgotny i ładnie wyrośnięty. O wiele dłużej też zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko. Jeśli dobrze się go przechowuje, to nie trzeba go nawet podgrzewać w kolejnych dniach, żeby zjeść smaczną kanapkę. Jednym słowem, ziemniaki robią niezłą robotę w tym chlebie.

Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb ten też dość szybko rośnie, więc należy mieć na niego oko. Gdy raz pozostawiłam go bez opieki na dłużej, jak inne bochenki, ciasto urosło za bardzo i wylało mi się dosłownie z foremki. Poza tym, powinno obejść się bez przygód, więc obieraczki w dłoń i skrobać ziemniaki na chleb! Dajcie znać jak wam poszło 🙂

Bezglutenowy chleb z ziemniakami, posypany słonecznikiem i czarnuszką

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZIEMNIAKAMI

Kasia Bezglutenowy chleb z ziemniakami to ostatnio hit w moim domu. Jest szybki i prosty w przygotowaniu i do tego przepyszny. Warto go wypróbować, bo całkiem możliwe, że to jeden z… WYPIEKI Bezglutenowy chleb z ziemniakami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 bochenek Czas przygotowania: 2 godz. (wyrastanie) Czas pieczenia / gotowania: 1 godz. 1 godz.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

3-4 niewielkie ziemniaki (200-250 g – waga przed ugotowaniem)
1 ½ szkl. mąki gryczanej
1 ½ szkl. mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 ½ łyżeczki soli
ok. 2 szkl. wody
słonecznik i czarnuszka do posypania (opcjonalnie lub inne ulubione ziarna)
olej do posmarowania foremki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz użyć także ziemniaków, które zostały ci z obiadu.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wystudzone ziemniaki przełóż do dużej miski i trzepaczką rozrób z częścią wody na gładką, rzadszą masę.
  4. Do ziemniaków wsyp mąki, sól i drożdże. Dolewając wody mieszaj całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto ma być bardzo gęste, można je mieszać łyżką, ale nie da się go zagniatać. Nie może być za rzadkie, bo zrobi się zakalec lub chleb opadnie po upieczeniu.
  5. Foremkę na chleb (u mnie 30x12 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko olejem, żeby mieć pewność , że chleb po upieczeniu odklei się od papieru.
  6. Do przygotowanej foremki przełóż ciasto na chleb i posyp je wybranymi ziarnami, a następnie wciśnij je lekko dłonią w ciasto. Przed posypaniem chleba ziarnami, możesz też posmarować wierzch olejem, ale nie jest to konieczne. Przykryj foremkę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Pilnuj, czy chleb nie urośnie szybciej.
  7. Gdy chlebek widocznie urośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formę z ciastem. Jeśli chcesz żeby chlebek jeszcze trochę urósł, możesz wstawić go do piekarnika i rozgrzewać z nim w środku. Piecz ok. 50 minut (u mnie z termoobiegiem). Następnie wyjmij chleb z foremki, odlej papier i połóż go spodem do góry na blaszce z piekarnika. Podpiekaj spód jeszcze 10-15 minut.
  8. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz go położyć na desce i obracać co jakiś czas, żeby równomiernie stygł. Krój po całkowitym wystudzeniu.
chlebchleb na drożdżachdo pracydo szkołylow FODMAPmąka gryczanamąka ryżowaśniadanie na słonowegańskiewegańskie wypiekiziemniaki
35 komentarzy
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
starszy post
Sałatka z melonem i fetą
nowszy post
Najprostsze wegańskie lody

zobacz również

Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

9 grudnia 2019

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jajek i mleka

3 grudnia 2019

Bezglutenowe pierogi ruskie bez nabiału (wegańskie)

26 listopada 2019

Pieczone jabłka ulubione

13 listopada 2019

Bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonowym twistem (wegańskie)

6 listopada 2019

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z ananasem i lekkim kremem...

24 października 2019

Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo-owsianym pieczony w garnku

22 października 2019

Czekoladowa granola bezglutenowa

16 października 2019

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem

14 października 2019

35 komentarzy

MooN 18 października 2017 - 14:26

Jest Pani geniuszem. Od czterech lat walczę z przepisami na chleb bezglutenowy. Ten jest pierwszy, który wyszedł idealnie, do tego stopnia, że moje dziecko zamieniło zwykły na ten wypiek.

Odpowiedz
Kasia 19 października 2017 - 08:32

Bardzo dziękuję za tak ciepłe i ważne dla mnie słowa. To dla mnie największa radość, jeśli ktoś skorzysta z moich przepisów, a zrobione potrawy mu posmakują. To znak, że moje eksperymenty i czas spędzony w kuchni nie idą na marne 🙂 Pozdrawiam serdecznie i proszę śmiało zwracać się do mnie po imieniu 🙂

Odpowiedz
Ella 11 kwietnia 2018 - 23:47

witam, czy dałoby się jakoś zastąpić mąkę gryczaną? Nie jestem jej fanką i nawet jej zapach źle na mnie działa.

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia 2018 - 11:03

Witaj, mąka gryczana jest dość kluczowa w tym przepisie – nadaje miękkości, glutenowej konsystencji i generalnie skleja wypiek. Jest na prawdę mało wyczuwalna w smaku (jeśli w ogóle), dostaje mnóstwo wiadomości, że ten chlebek smakuje nawet dzieciom, więc myślę, że możesz dać mu szansę 😉 Jeśli jednak boisz się gryki, to spróbuj poeksperymentować z innymi mąkami- nie dadzą one pewnie takiego samego efektu, ale może wyjdzie ci dobry chlebek. Może spróbuj dać mniej gryczanej, a więcej ryżowej lub uzupełnić kukurydzianą? Daj znać koniecznie jak Ci wyjdzie. Sama też zrobię niedługo taki eksperyment. Pozdrawiam,Kasia

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia 2018 - 12:15

Pomyślałam jeszcze o mące owsianej, ale nie wiem w jakich proporcjach, żeby przypadkiem nie wyszedł zakalec…

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 4 października 2018 - 22:25

Jestem pod wrażeniem pani bloga. Pokazała mi go córka, która ma problem z glutenem i laktozą, teraz będę mogła przygotować coś pysznego zanim przyjedzie (największy problem jest właśnie z pieczywem, ciężko upiec taki chleb, by nie był jak cegła z zikkuratu :-D). Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Kasia 5 października 2018 - 08:25

Dziękuję bardzo za miłe słowa! 🙂 Chlebek z ziemniakami jest pyszny i na pewno nie wyjdzie jak cegła, bardzo polecam 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz
GRACE 10 października 2018 - 18:28

Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani blog. Dzisiaj w pieczeniu chleba bezglutenowego miałam swój debiut !! Po długim wertowaniu stron z przepisami wybrałam Pani chlebek… no i się udał. Wyszedł przepyszny i zostało po nim tylko wspomnienie… znikł momentalnie. Miał być tylko dla mnie ale niestety domownikom za bardzo smakował. Chcieli tylko spróbować.. i tak próbowali, że jutro muszę piec od nowa. 🙂 PS. Nikt nie wie, że na szczęście udało mi się schować dwie kromeczki na jutrzejsze śniadanie.

Odpowiedz
Kasia 11 października 2018 - 09:07

Ogromnie dziękuję za komentarz! Takie wiadomości dodają skrzydeł 🙂 Bardzo się cieszę, że chlebek posmakował wszystkim domownikom 🙂 Życzę kolejnych udanych wypieków i bezglutenowych eksperymentów 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
adam 2 listopada 2018 - 18:52

Kasiu….czy taki chleb można wypiekać w glinianej formie?

Odpowiedz
Kasia 3 listopada 2018 - 19:13

Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam w glinianej formie…ale co stoi na przeszkodzie, żeby spróbować? Jeśli masz już doświadczenie z wypiekami w takich formach, to na pewno będziesz wiedział jak to ugryźć 😉 Z tego co wyczytałam, najlepiej będzie wysmarować foremkę tłuszczem i czymś obsypać. No i pamiętaj, żeby dobrać ilość ciasta do wielkości formy. Do dzieł! 🙂

Odpowiedz
nuxy 5 listopada 2018 - 16:04

obraziłam się na suszone drożdże. Spróbuję zrobić ze świeżymi i dam znać co się urodzi 🙂

Odpowiedz
Kasia 5 listopada 2018 - 18:24

W tym przepisie świeże drożdże mogą się sprawdzić – trzeba tylko pilnować ilości, żeby nie dać za dużo, bo chleb na ziemniakach mega mocno rośnie 🙂 Daj nać jak poszło i jakie proporcje zastosowałaś, na pewno taka informacja przyda się innym czytelnikom 🙂

Odpowiedz
Akima 9 lutego 2019 - 15:55

W poszukiwaniu bezglutenowego chlebełka natknęłam się to na to powyższe zdjęcie I od razu wiedziałam, że tu zostanę na dłużej….idę do kuchni PA

Odpowiedz
Kasia 10 lutego 2019 - 12:43

Bardzo się cieszę 🙂 Wpadaj jak najczęściej! Udanych wypieków! 🙂

Odpowiedz
Edyta 15 lutego 2019 - 23:09

Zrobiłam wszystko jak w przepisie, dosłownie. Chleb wyrósł, włożyłam do piekarnika a po 15min zapadł się w środku grrr

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2019 - 08:59

Tak się niestety może zdarzyć z każdym chlebkiem. Możliwe, że chleb za bardzo urósł lub miał za dużo wody. Chleb na ziemniakach dość intensywnie rośnie, ale jest dość delikatny w środku, więc trzeba pilnować, żeby nie wyrastał za bardzo, bo łatwo opadnie. Następnym razem możesz spróbować wstawić chleb do zimnego piekarnika i rozgrzewać go z nim w środku. Powodzenia!

Odpowiedz
Daria 27 lutego 2019 - 20:18

Czy można zamiast drożdży w proszku dodać świeżych? Jeżeli tak, to ile?

Odpowiedz
Kasia 28 lutego 2019 - 09:09

Myślę, że tak. Dałabym około 1/4 kostki, czyli jakieś 25 g.

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 10:50

Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie chlebek urósł idealnie nie za duzo wstawiłam do nagrzanego piekarnika upiekł sie ładnie ale niestety po wystygnieciu i ukrojeniu okazało sie ze jest zakalec nie wiem co mogło byc przyczyna…. od trzech lat szukam idealnego przepisu na bezglutenowy chleb i z wiekszosc przepisow chleby tylko ladnie wygladaja ale smak niestety … teraz natrafiłam na Pani blog i przepisy na chleb wygladaja bardzo zachecajaco do wyprobowania, choc z pierwszym wyszlo jak wyszlo mysle ze beda kolejne proby
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 13 marca 2019 - 13:52

Nie ma co się zrażać niepowodzeniem, mi również na początku wychodziły zakalce…albo kamienie 😉 Trzeba nabrać wprawy i doświadczenia. Co do smaku, to zależy już od naszych upodobań, a trochę od przyzwyczajenia się do nowych smaków 🙂 Proszę następnym razem spróbować dodać może nieco mniej wody albo spróbować z innym gatunkiem ziemniaka. Może te mączyste lepiej się sprawdzą. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 14:26

Dziekuje za podpowiedz wezme te wskazowki pod uwage przy kolejnej probie bo w koncu musi wyjsc, poniewaz smakowo jest dobry i chyba najbardziej podobny do zwyklego glutenowego a wiekszosc bezglutenowych jest dla mnie niezjadliwych poniewaz mam bardzo wyczulony smak i wech a to mega zmora…
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 13 marca 2019 - 15:29

Rozumiem 🙂 Trzymam kciuki w takim razie za kolejne eksperymenty. Z takich bardziej neutralnych w smaku wypieków z mojego bloga, to polecam chleb bez foremki, gryczano-ryżowy z sezamem i słonecznikiem lub bułeczki 🙂 Powodzenia!

Odpowiedz
DOTKA 13 marca 2019 - 17:48

Eksperymenty napewno nastapia musze sie tylko zaopatrzyc w niektore maki jak z tapioki bo nigdy jej nie uzywalam i wtedy na spokojnie bede eksperymentowac …natomiast odnosnie chlebka z ziemniakami mimo tego centymetrowego zakalca jest bardzo smaczny i wilgotny wiec i tak zostanie zjedzony…. a do kolejnej proby musze poszukac bardziej sypkich ziemniakow bo moze faktycznie to ich wina….i napewno sie pochwale efektami…
dziekuje za popdpowiedzi i pozdrawiam

Odpowiedz
DOTKA 16 marca 2019 - 18:27

I nastapilo drugie podejscie do chlebka …drugie i bardziej owocne chlebek bez zakalca z ladnymi dziurkami powietrza ale mam wrazenie ze troszke za malo wyrosl bo ciasto bylo dosyc geste i moze dlatego mniej wyrosl….i tu pytanie do Pani jaka powinna bys ta konsystencja ciasta? Ale chyba to bedzie moj ulubiony chlebek bo w smaku jest rewelacyjny a praktyka czyni mistrza wiec zobaczymy nastepny moze bedzie idealny
pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 18 marca 2019 - 10:24

Miło mi to słyszeć, zż kolejne podejścia są co raz bardziej udane! Konsystencja ciasta jest dokładnie opisana w przepisie, nie umiem inaczej wytłumaczyć… Może Pani spróbować dodać 0,5 łyżeczki drożdży więcej, żeby lepiej urósł lub 1-2 łyżki wody mogą zrobić już jakąś różnicę. Trzeba robić na wyczucie 😉

Odpowiedz
DOTKA 18 marca 2019 - 12:54

Dziekuje za podpowiedzi bede probowac az bedzie perfekcyjny bo smakiem mnie uwiodl….:)))

Odpowiedz
Kasia 21 marca 2019 - 08:58

Bardzo się cieszę 🙂 Ćwiczenie czyni mistrza, powodzenia!

Odpowiedz
Weronika 11 maja 2019 - 14:52

Czy mąkę ryżowa mozna zastąpić inna ? Mam w tej chwili deficyt a chciałabym upiec chlebek ☺️

Odpowiedz
Kasia 12 maja 2019 - 11:43

Nie robiłam tego chlebka z inną mąką, więc ciężko mi powiedzieć jaką dokłądnie zastąpić i w jakich proporcjach. Spróbowałabym z jaglaną lub owsianą. W zależności od mąki, którą wybierzesz musisz pilnować ilości wody, bo każda z nich chłonie inną ilość. Ewentualnie jak masz w domu dobry młynek do kawy lyb thermomix, to możesz zmielić ryż na mąkę 🙂 Udanych wypieków!

Odpowiedz
Weronika 12 maja 2019 - 12:14

Dziękuje za podpowiedz

Odpowiedz
Weronika 12 maja 2019 - 20:10

Mąka ryżowa została odnaleziona na dnie szafki ! Chleb upieczony! Nie mogłam sie doczekać i próbowałam jeszcze ciepły smak mnie totalnie zaskoczył jest pyszny u mnie wyszedł troszkę bardziej zbity, nie ma tej charakterystycznej “siatki” w środku …nie wiem od czego to zależy ale generalnie upiekł sie i jest super !

Odpowiedz
Kasia 13 maja 2019 - 17:38

Cieszę się bardzo 🙂 Chlebek na ziemniakach wymaga trochę więcej wyczucia, bo dużo zależy od rodzaju ziemniaków, a w związku z tym również od ilości dodanej wody. Jeśli teraz chlebek wyszedł zbyt zbity, to można spróbować następnym razem bardziej mączystych ziemniaków lub dodać ciut mniej płynu. Pozdrawiam i życzę samych udanych chlebków 🙂

Odpowiedz
dorota 13 września 2019 - 14:56

Witam ! Czy szklanka to 250 ml. Już się cieszę na ten chlebek xD

Odpowiedz
Kasia 14 września 2019 - 14:42

Tak jest 🙂 w moich przepisach szklanka to zawsze 250 ml, 1/2 szkl. 125 ml itd., 1 łyżka to 15 ml, a łyżeczka 5 ml. Powodzenia z chlebkiem!

Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj

O mnie

O mnie

Witaj na bezbez.pl

  Nazywam się Kasia i na bezbez.pl publikuję swoje pomysły na zdrowe, odżywcze i smakowite dania dla osób na specjalnej diecie. Bez glutenu, bez nabiału, a często także bez jajek i cukru. Ograniczam również cukry z grupy FODMAP. Chcę pokazać, że nietolerancje pokarmowe czy specjalna dieta nie musi nas ograniczać i przysłaniać nam reszty świata. Nawet, gdy drażnią nas jelita życie może być piękne i PYSZNE. Bo siłę nosimy w SOBIE! 
Dowiedz się więcej!

Facebook Instagram

NA CO MASZ OCHOTĘ?

Kategorie

Promotion Image

BOŻE NARODZENIE

Promotion Image

CHLEBY I BUŁKI

Promotion Image

DYNIA

OSTATNIE POSTY

  • Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

    9 grudnia 2019
  • Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jajek i mleka

    3 grudnia 2019
  • Bezglutenowe pierogi ruskie bez nabiału (wegańskie)

    26 listopada 2019
  • Bezglutenowe naleśniki pomarańczowe z makiem

    21 listopada 2019

Tagi

banan bez jajek bez nabiału bezglutenowe mąki Boże Narodzenie chleb chleb na drożdżach ciasto cynamon czekolada deser do pracy do szkoły drożdże dynia fit fit słodycze jabłko kanapki kasza jaglana lato low FODMAP lunchbox mąka ryżowa orzechy włoskie orzeźwienie pestki słonecznika sezonowo śniadanie śniadanie na słodko święta wegańskie wegańskie wypieki Wielkanoc zdrowe słodkości

Kalendarz

Grudzień 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ZASTRZEŻENIA

 Nie jestem profesjonalnym kucharzem, dietetykiem, ani lekarzem. Wszelkie teksty na blogu mają charakter informacyjny i bazują na moich własnych doświadczeniach. 
   Korzystając z porad tu zamieszczonych robicie to na własną odpowiedzialność. Przed podjęciem jakichkolwiek decyzji odnośnie swojego stanu zdrowia i zmiany diety powinniście skontaktować się ze specjalistą. Szczególnie, że medycyna i dietetyka dynamicznie się rozwijają i niektóre informacje mogą być nieaktualne. 
   Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i nie mogą być użyte bez mojej zgody. 

Instagram


Instagram post 2197179571425854151_3243922696
Dziś przypomnę wam przepisy na świąteczne ciacha, które zagościły na blogu w poprzednich latach. Pamiętacie je jeszcze? 🌲🌟
•
POMARAŃCZOWY JAGIELNIK z rodzynkami w rumie i na czekoladowym, kruchym spodzie czy świąteczny TOFURNIK Z MASĄ MAKOWĄ i polewą czekoladową? ❤ Przesuńcie palcem zdjęcie i zobaczcie jak się prezentują!🌟🌲 Na widok, którego pociekła wam ślinka? 😋
•
Te ciacha nie zawierają glutenu, jajek i nabiału, a smakują wspaniale, a do tego cudnie się prezentują na świątecznym stole. 👌❤
•
Znajdziecie ją na blogu w zakładce SPECJALNE OKAZJE ➡️ BOŻE NARODZENIE 🌟🌲 #tofurnik #jagielnik #sernikjaglany #sernikbezsera #kaszjaglana #ciasto #zdroweciasto #zdrowydeser #makowiec #weganskisernik #bezhlutenu #beznabiału #bezjajek #bezmleka #bezlaktozy #sernik #swiateczne #zdroweprzepisy #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #alergiapokarmowa #zdroweodzywianie #tofucheesecake #milletcake #christmasfood #idaswieta #wigilia #weganskieprzepisy #bezbez

Instagram post 2195744732936041307_3243922696
Okres przedświąteczny to czas intensywnego „pierniczkowania”. 🙂❤ To właśnie teraz tony korzennych ciasteczek wędrują z nami na koleżeńskie spotkania, firmowe wigilie lub zapakowane na drobne upominki.🌲🌟
•
Na te okazje jak i na świąteczny stół sprawdzi się idealnie mój nowy przepis na pyszne, MIĘKKIE PIERNICZKI NADZIEWANE BEZ GLUTENU, JAJEK I MLEKA 🌲🌟
•
Te pierniczki są gotowe od razu do jedzenia, nie wymagają leżakowania i czekania aż zmiękną. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie i polewa dodatkowo przedłużają ich świeżość 👌 Mi najbardziej smakuje wersja z polewą czekoladową. 😋
•
Ważne jest, żeby do nadzienia wybrać bardzo dobre, gęste powidła lub konfiturę, które nie spływają z łyżki, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. A jeśli  lubicie pierniki bez dodatków, to również możecie zrobić je w takiej wersji 👌❤
•
Jako że ciasto na te pierniki jest nieco luźniejsze i delikatniejsze niż na te kruche, to wymaga robienia ich małymi partiami i specjalną techniką - na stories zapiszę relację z ich przygotowywania, żeby wam rozjaśnić nieco przepis. Gwarantuje, że to prościzna.✌🙂
•
Pięknie udekorowane i nadziane pysznymi powidłami pierniki na pewno skradną wasze serca i serca tych, których będziecie nimi częstować.❤🌲🌟 #pierniki #pierniczki #pierniczkiświąteczne #piernik #bezglutenowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #bezmleka #bezlaktozy #wegańskie #swiatecznewypieki
#ciasteczka #ciastka #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowo #idaswieta #wigilia #christmasfood #gingerbreadcookies #foodphotos  #fotografiakulinarna #blogkulinarny #zdroweslodycze #bezbez #bezbezpl

Instagram post 2192833429510561519_3243922696
Tegoroczny przepis na bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży ucieszył bardzo wielu z Was ❤ Natomiast miłośnikom drożdżowych wypieków przypominam, że na blogu znajdziecie już zeszłoroczny  przepis na DROŻDŻOWĄ STRUCLĘ MAKOWĄ bez glutenu, jajek i nabiału 🌟🌲
•
Ta wersja wychodzi równie spektakularnie. Ciasto jest miękkie i ładnie wyrośnięte. Ale za sukces makowca odpowiada też  aromatyczna i pełna bakalii masa makowa. Na blogu znajdziecie przepis na tą domową, która smakuje najlepiej 👌🌟❤
•
Przesuńcie palcem zdjęcie i zobaczcie jak się prezentują 🌟 Jeśli choć trochę pociekła wam ślinka, to koniecznie  spróbujcie! Weekend to dobry czas na testowanie świątecznych wypieków 🌲
•
#makowiec #ciasto #świąteczne #ciastodrożdżowe #ciastobezglutenowe #bezglutenu #dietabezglutenowa #bezglutenowo #beznabiału #bezjajek #weganskieprzepisy #masamakowa #bakalie #idąświęta #wigilia #bozenarodzenie #zdroweprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowojem #wiemcojem #celiakia #hashimoto #nietolerancjepokarmowe #bezlaktozy #ciasto #swietabozegonarodzenia #bezmleka #zdroweciasto #alergiapokarmowa #bezbez #bezbezpl

Instagram post 2191385825791596811_3243922696
W tym roku jestem prawdziwym Świętym Mikołajem i spełniam wasze marzenia. 😊🎁🎄
---
Rok temu dostałam dziesiątki wiadomości z pytaniami o BEZGLUTENOWY MAKOWIEC ZAWIJANY BEZ DROŻDŻY, ale i bez innych składników – jajek i nabiału. Dzięki własnemu uporowi (i rodzince, która zjadała wszystkie próbne makowce 😉) udało mi się stworzyć przepis, który nie ustępuje niczym drożdżowej strucli makowej. ❤️👏
---
Nadziałam go najlepszą, aromatyczną i pełną bakalii, domową masą makową, na którą przepis też znajdziecie na blogu! ⭐️😋
---
Ten makowiec jest pyszny, mięciutki, puszysty i wygląda jak ten tradycyjny. Z radością i dumą przekazuję wam ten przepis.
---
I pamiętajcie, w gronie najbliższych smakuje najlepiej!🎄 --------- P.S. W poście i przepisie jak zwykle się rozpisałam, żeby jak najbardziej ułatwić wam zrobienie takiego nietypowego makowca. Zanim przystąpicie do pracy, przeczytajcie go uważnie. A jeśli będziecie mieli jakieś pytania - śmiało piszcie. Na instastories opublikuję niedługo filmik, gdzie będziecie mogli podejrzeć, jak powinno wygądać ciasto na ten makowiec.

#makowiec #makowieczawijany #makowiecbezglutenowy #bezglutenowy #bezdrożdży #bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #wegańskie #idąświęta #swiateczneprzepisy #wigilia #świąteczne #ciasto #makowiecbezglutenowy #nietolerancjepokarmowe #alergiapokarmowa #masamakowa #zdroweprzepisy #fotografiakulinarna #celiakia #hashimoto #dietabezglutenowa #bezbezpl #bezbez #poppyseedcake #christmascake #christmasfood

Instagram post 2186315503525860601_3243922696
Z myślą o zbliżających się świętach i o tym jak przetrwać zimę, wrzucam wam mój kolejny przepis na bezglutenowe pierogi 🙂✌
•
BEZGLUTENOWE PIEROGI RUSKIE bez nabiału i jajek, w pełni wegańskiej wersji to smaczne, mięciutkie i plastyczne ciasto oraz klasyczny farsz w nowej odsłonie - bez twarogu 👌🥟 Smakują doskonale i przenoszą mnie do czasów dzieciństwa, kiedy zajadałam się najlepszymi pierogami mojej babci 💜
•
Zamiast twarogu użyłam tofu, które dobrze doprawiłam. Dzięki temu nie smakuje jak gąbka, a świetnie imituje kwaśny ser 👌
•
Pierogi to takie danie, które lubi chyba każdy. Otulające, rozgrzewające i wprowadzające w błogi nastrój 😊
•
Okres przed świętami to idealny czas, żeby je wypróbować i poćwiczyć lepienie bezglutenowego ciasta 🙂 Do dzieła!
•
#pierogi #pierogiruskie
#pierogies #tofu #pierogibezglutenowe #bezglutenowepierogi #weganskiepierogi #weganskieprzepisy #bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #bezjajek #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #dietaeliminacyjna #alergiapokarmowa #nietolerancjepokarmowe #pomyslnaobiad #wiemcojem #bezglutenowe #pierog #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowojem #bezbezpl #bezbez #polishdumplings #glutenfreedumplings #ruskiepierogi

Instagram post 2182686378441509370_3243922696
Uwaga, nadrabiam naleśnikowe zaległości na blogu! 🙂 Tym razem wersja bez mleka, ale z dodatkiem jajek, którą robię najczęściej. Pracuję również nad recepturą bez udziału jajek, więc taka również pojawi się na blogu - bądźcie czujni!✌
•
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE Z MAKIEM są mięciutkie, elastyczne i pachną obłędnie wanilią i pomarańczami 🧡👌
•
Te naleśniki w wyjątkowej, niemal świątecznej wersji świetnie smakują z konfiturą dyniowo-pomarańczową,  na którą przepis również znajdziecie na blogu.🧡 Do tego domowa polewa czekoladowa, którą zrobicie w kilka minut i rozpusta gotowa! 😉👌
•
Zapraszam za bloga po przepis na to wyjątkowe śniadanie lub deser. Czy mak i pomarańcze również wam kojarzą się z zimowymi, świątecznymi klimatami? 🌟🍊
•
#nalesniki #naleśniki #pomarańcze #mak #nalesnikibezglutenowe #naleśnikibezglutenowe #bezglutenu #bezmleka #bezlaktozy #bezcukru #beznabiału #beznabialu #lowfodmap #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #alergiapokarmowa #zdroweodżywianie #jemzdrowo #zdroweprzepisy #blogkulinarny #fotografiakulinarna #bezbezpl #bezbez #slodkiesniadanie #pomyslnasniadanie #sniadanie #zdrowydeser #kremczekoladowy #bezglutenowe

Instagram post 2180484479470420146_3243922696
Mam nadzieję, że macie jeszcze ochotę na coś dyniowego, bo na blogu pojawił się kolejny pomysł na wykorzystanie zapasów dyni 🧡
•
KONFITURA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA to kwintesencja jesienno-zimowych klimatów. Pomarańcze, wanilia i lekki aromat cynamonu to jest to, co lubimy w te chłodniejsze dni.🧡🍁 Wspaniale smakuje do naleśników, placuszków, gofrów, omletów czy tostów👌
•
Konfitura z dyni i pomarańczy jest prosta do zrobienia, a jej niecodzienny, wyjątkowy smak robi prawdziwą magię w kuchni.🌟 Ten prosty dodatek odmieni wasze codzienne dania i nada charakteru deserom na wyjątkowe okazje. 🧡
•
Jeśli chcecie zrobić na prawdę pyszną konfiturę, to sięgnięcie po dynię muszkatołową (muscat, prowansalska) i dojrzałe, słodkie pomarańcze 🍊 Będzie będzie bosko! 
#dynia #sezonnadynie #dyniowelove #dzemzdyni #dżemdyniowy #konfiturapomarańczowa #pomarańcze #jesienneklimaty #cynamon #dżem #konfitura #dyniowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #zdrowejelita #dietabezglutenowa #hashimoto #celiakia #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdroweslodycze #zdrowo #bezbezpl #bezbez #nalesniki #placuszki #pumpkinjam #pumpkinrecipes

Instagram post 2176877476202157188_3243922696
Jeśli was również dopadła jesień zadbajcie o siebie jeszcze bardziej i zrobicie coś dobrego co rozgrzeje wasze serca i brzuchy 🧡🍁
•
Na blogu pojawił się przepis na moje ulubione PIECZONE JABŁKA 🧡🍎 Nadziewane powidłami, czekoladą i orzechami. Pachnące cynamonem i goździkami. Kremowe, słodkie i aromatyczne. Po prostu przepyszne!
•
Pieczone jabłka to mój umilacz jesienno zimowych dni. Zdrowy, ale bardzo satysfakcjonujący deser, który można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. 🧡👌
•
Na pewno podzielę się z wami jeszcze niejednym patentem na nadzienie. Tymczasem spróbujcie tej wersji i niech aromat pieczonych jabłek rozniesie się w waszym domu 🍁🍎
•
#jabłka #jablka #pieczonejabłko #pieczonejabłka #jabłkapieczone #jesienneprzyjemności #czekolada #orzechy #zdrowydeser #zdroweslodkosci #zdroweprzepisy #zdrowo #bezglutenu #bezglutenowo #dietabezglutenowa #beznabiału #bezjajek #bezcukru #celiskia #hashimoto #zdroweodzywianie #blogkulinarny #fotografiakulinarna #alergiapokarmowa #bezlaktozy #jesiennydeser #cynamon #zdrowejestpyszne #dietetyczny #bezbezpl

Instagram post 2171791481190522734_3243922696
Witajcie po dłuższej przerwie! Jak mogliście podejrzeć na stories, wpadłam ostatnio w niezły ciąg gotowania 🙂 Teraz nadrabiam zaległości i na blogu znajdziecie nowy przepis 🌟
•
BEZGLUTENOWE MUFFINKI DYNIOWE z warstwami cynamonowego karmelu to kolejny pomysł na wykorzystanie słodkiego puree z dyni hokkaido 🧡
•
Babeczki wyszły pyszne, mięciutkie i puszyste, a nie zawierają jajek i nabiału 👌 Są idealne na deser, przekąskę na wynos i "małe Conieco" do jesiennej kawy 🧡
Kto się skusi?

#muffinki #babeczki #muffinkidyniowe #dyniahokkaido #dynia #dyniowe #dyniowelove #ciastodyniowe #ciastobezglutenowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #bezlaktozy #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #dietabezpszenicy #dietaeliminacyjna #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #zdroweslodkosci #bezcukru #blogkulinarny #fotografiakulinarna #pumpkinmuffins #glutenfreerecipes #karmel #dokawy #zdrowo #bezbezpl


Facebook

Facebook

Popularne

  • 1

    Najlepsze bułki bezglutenowe (wegańskie)

    19 sierpnia 2018
  • 2

    Kruche pierniczki bezglutenowe jak speculoos

    5 grudnia 2017
  • 3

    Wilgotne, bezglutenowe ciasto czekoladowe

    6 września 2017
  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo

@2016 Photos and texts by BEZBEZ.pl. All Right Reserved.


Wróć na górę
Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki. AKCEPTUJ

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

Necessary Always Enabled