Chleb bezglutenowy z amarantusem, na zakwasie

Jeśli nastawiliście już swój pierwszy zakwas na chleb, to spieszę wam z przepisem na chleb bezglutenowy z amaratusem, w którym będziecie mogli go wypróbować.

Chleb bezglutenowy z amarantusem i ziarnami wyrósł na moim ulubionym zakwasie kukurydziano-ryżowym, o zdecydowanie delikatniejszym niż gryczany kwaśnym smaku i zapachu. Do chleba użyłam głównie mąki gryczanej i ryżowej, czyli takich bazowych mąk, które każdy „bezglutek” za pewne znajdzie w swojej kuchennej szafce. Dodałam do niego jeszcze amarantusa w postaci mąki i poppingu, czyli preparowanych, dmuchanych nasion. Amarantus ma specyficzny, orzechowy smak i aromat. Dzięki niemu chleb nabiera ciemniejszego koloru, ale też wilgotniejszej, bardziej miękkiej i sprężystej konsystencji.  Trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością tej mąki, bo wtedy chleb będzie zbyt kleisty i zrobi się nam zakalec.

Warto zbogacać swoje wypieki o amarantus, bo to bardzo wartościowe, naturalnie bezglutenowe pseudozboże.

Bogate w witaminy, minerały (szczególnie wapń, magnez i żelazo) oraz pełnowartościowe białko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście amarantusa, to możecie zacząć właśnie od tego chleba, zanim na dobre rozszalejecie się w wypiekach z jego udziałem. Ja dodaję mąkę amarantusową do ciast, ciasteczek i placków. Robię też z niej zdrowszą wersję budyniu. Płatki z amarantusa często jem na drugie śniadanie, a popping dodaję do domowych batonów lub kulek mocy.

„Drażliwcy” muszą pamiętać, że amarantus ma wysoką zawartość FODMAPS.

Znalazłam różne informacje odnośnie jego bezpiecznej porcji do spożycia na diecie „low FODMAP”, więc jego tolerancję musicie ocenić sami. Dobra wiadomość jest taka, że w przypadku chleba na zakwasie nie musicie się tym przejmować! Bakterie z zakwasu (żywiące się cukrami) na pewno znacznie zmniejszyły ich zawartość w gotowym, upieczonym chlebie.

To co, pierwsze koty za płoty? Za jednym razem wyczaruj swój pierwszy, bezglutenowy chleb na zakwasie i poeksperymentuj z amaratusem. Trzymam kciuki!

Chleb bezglutenowy z amarantusem, na zakwasie

CHLEB BEZGLUTENOWY Z AMARANTUSEM, NA ZAKWASIE

Kasia Jeśli nastawiliście już swój pierwszy zakwas na chleb, to spieszę wam z przepisem na chleb bezglutenowy z amaratusem, w którym będziecie mogli go wypróbować. Chleb bezglutenowy z amarantusem i ziarnami… WYPIEKI Chleb bezglutenowy z amarantusem, na zakwasie European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 duży bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 szkl. zakwasu kukurydziano-ryżowego
1 szkl. mąki ryżowej
2 szkl. mąki gryczanej
4 łyżki mąki z amarantusa
1/2 szkl. amarantusa ekspandowanego
1 ½ łyżeczki soli
1/3-1/2 szkl. oleju (u mnie ryżowy)
1/3 szkl. siemienia lnianego
½ szkl. ziaren słonecznika
ok. 2 szkl. wody
siemię lniane, otręby gryczane lub ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie

  1. Potrzebną ilość zakwasu odmierz i przelej do miski. Wymieszaj ze szklanką mąki ryżowej. Dodaj letniej wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
  2. Na drugi dzień rano dodaj mąkę gryczaną, pozostałe suche składniki oraz olej. Mieszając wlewaj partiami wodę do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Gdy ciasto jest za gęste dolej więcej wody.
  3. Foremkę na chleb o wymiarach 12x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ew. posmaruj olejem by chleb łatwiej się później odkleił.
  4. Przelej masę na chleb. Wierzch posyp ziarnami i otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłe miejsce. Zwykle trwa to ok. 6 – 8 godz. W zależności od temperatury i siły/ humorów zakwasu chleb może rosnąc nawet 12 h. Możesz postawić go na grzejniku lub włożyć do piekarnika z włączoną lampką.
  5. Gdy chleb urośnie wstaw go do piekarnika i stopniowo rozgrzewaj  do 180 stopni (zaczynamy od 50 stopni i po nagrzaniu podnosimy np. o kolejne 50).
  6. Piecz z termoobiegiem około godz. (+/- 10 min.). Na 10-15 min przed końcem pieczenia wyjmij chleb z foremki, odklej papier, obróć i wyłóż spodem do góry na blachę piekarnika. Gdy spód będzie podpieczony i chrupiący wyciągnij chleb. Pokrój po przestudzeniu.

zobacz również

15 komentarzy

Bea 9 stycznia 2019 - 03:52

Witaj Kasiu. Mam pytanie co do temperatury pieczenia. Używasz zawsze termoobiegu. Jakie temperatury bys proponowala, uzywając tylko góra/dół sposobu?

Odpowiedz
Kasia 9 stycznia 2019 - 13:05

Masz rację, używam zawsze termoobiegu, bo niestety taki mam piekarnik, że bez tego kiepsko piecze 😉 Temperatura 180 stopni jest dość uniwersalna do większości wypieków, typu chleby czy ciasta. Jeśli masz dobry piekarnik spróbowałabym piec w tej samej temperaturze-powinno być ok. Ewentualnie 5-10 stopni wyższej, obserwując czy wypiek za szybko się nie przypieka, a później zmniejszyć.

Odpowiedz
Bea 10 stycznia 2019 - 06:08

Dziękuję bardzo . Też tak myślałam żeby wypróbować. Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 10 stycznia 2019 - 13:57

Trzymam kciuki za wypieki, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marzena 21 kwietnia 2019 - 21:50

Witaj.
Mam pytanie, z racji iż zrobilam juz zakwas z Twohego przepisu z mąki gryczanej/ryzowej/amarantusowej, mogę go użyć w tym przepisie?Nie jem kukurydzy wiec taki zakwas odpada…Pozdrawiam świątecznie 🙂

Odpowiedz
Kasia 22 kwietnia 2019 - 16:37

Myślę, że jedynym wyjściem jest sprówbowanie 🙂 Te zakwasy różnią się między sobą smakiem i konsystencją, więc na pewno wpłynie, to na końcowy wypiek, ale chleb może się udać. Musisz pilnować konsystencji, bo zakwas gryczano-ryżowy jest nieco luźniejszy niż ten z dodatkie kukurydzy, więc ilość płynu może się różnić. Ogólnie chleby na zakwasie są dośc humorzaste i mniej przewidywalne niż te na drożdżach 😉 Trzymam kciuki, daj znać jak poszło! 🙂

Odpowiedz
Elka 25 kwietnia 2020 - 22:52

Czym można zastąpić mąkę z amarantusa

Odpowiedz
Kasia 27 kwietnia 2020 - 12:58

Mąka amarantusowa nadaje tu specyficznej konsystencji i wilgotności – możesz poeksperymentować z mąką z komosy ryżowej, sorgo lub teff lub dać dodatkową porcję amarantusa ekspandowanego. Polecam ci też te nowsze przepisy na zakwasie, bo moim zdaniem są lepsze niż te najstarsze na blogu – dużo się od tej pory nauczyłam 🙂

Odpowiedz
Marzena 22 kwietnia 2019 - 20:56

Dziękuję, jak zrobię dam znać, pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Marzena 25 kwietnia 2019 - 13:16

Chleb upieczony, niestety wyszedł trochę gliniasty, minimalnie zakalcowaty….uzylam zakwasu ryż/gryka/amarantus i oleju koko bo nie używam olejów roślinnych.Dalam mniej ziaren,a za to dodałam babke plesznik. Niestety nie jest tak piękny jak Twoje chleby.
Myślę, że mialam slaby zakwas bo miał mało bąbelków mimo zakwaszenia na początku.
No trudno, chleb i tak zjem bo mi bardzo smakuje. Ale mam małe pole manewru bo nie jem glutenu, drożdży i kukurydzy wiec niewiele mi pozostaje…Będę jeszcze próbować bo nowy zakwas nastawiony 🙂 i jeszcze poszperam wśród Twoich przepisów chlebowych…

Odpowiedz
Kasia 25 kwietnia 2019 - 14:30

Niestety z chlebami na zakwasie tak to jest, że lepiej trzymać się bardzo ściśle przepisu. A i tak mi często się zdarzało, że chleb wychodził zupełnie inaczej. Wydaje mi się, że chlebek wyszedł gliniasty przez dodatek babki i zbyt dużą ilość mąki gryczanej i amarantusowej (bo i zakwas i ciasto) – może następnym razem spróbujesz zakwasu na samej mące ryżowej? Oczywiście im zakwas ma więcej bąbelków tym lepiej, a im starszy tym silniejszy. Możesz zostawić trochę zakwasu, którego nie zużyjesz do ciasta i spróbować hodować go dalej. Myślę o kolejnych próbach z chlebami na zakwasie, więc mam nadzieję, ze uda mi się dostarczyć ci nowych inspiracji. Przyznam, że ostatnio porzuciłam temat, bo kiepsko się po tych chlebkach czułam. Muszę znowu spróbować 🙂 A jeśli nie możesz drożdży, to może spróbujesz bułeczek bez drożdży lub płaskiego chlebka na bananie?

Odpowiedz
Marzena 25 kwietnia 2019 - 15:33

Dziękuję ,spróbuję zatem zrobić zakwas tylko na mące ryżowej, probować będę na pewno więc w razie czego jeszcze dam znac 😉
Do bułek już się przymierzam, do chlebka bananowego również, zresztą mam już w planach kilkanaście przepisów z Twojego bloga :-):-):-)
Dziękuję, jest to po prostu full mega przepisow do zrobienia, pozdrawiam gorąco.

Odpowiedz
Kasia 29 kwietnia 2019 - 14:18

Trzymam kciuki za kolejne próby!:)

Odpowiedz
Marzena 7 maja 2019 - 18:03

Zakwas zrobiony, zgodnie z sugestią tylko na mące ryżowej.Dodawałam na przemian mąkę białą/pełnoziarnistą. Tym razem dodawałam też do zakwasu po trochu wody gazowanej.
Pracował o wiele lepiej.
Potem reszta zgodnie z tym przepisem. Chlebek wyszedł mega, pyszny (choć piekłam dłuzej niż w przepisie bo wciąż wydawał się zbyt miękki w środku).
I z taką chrupiącą a -(co dziwne) -kruchą skórką 🙂
Pozdrawiam,i może wnioski z moich prób komuś się przydadzą :-):-):-)

Odpowiedz
Kasia 7 maja 2019 - 20:48

Aaaaa bardzo się cieszę! Bezglutenowe chleby na zakwasie, to nie jest łatwa sprawa 😉 Brawo! Ja nastawiłam nowy zakwas, więc będe testować nowe bochenki. Dla pobudzenia dodałam do niego trochę wody spod ogórków kiszonych- zobaczymy co z tego wyjdzie 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz