Chleb z kaszy gryczanej z ziarnami i amarantusem

napisany przez Kasia 13 września 2017
Chleb z kaszy gryczanej z ziarnami i amarantusem

Chleb z kaszy gryczanej zdobył niedawno szturmem wszystkie fit, zdrowe i bezglutenowe kuchnie. Nic w tym dziwnego, bo Weronika, autorka bloga natchniona.pl, stworzyła bezglutenowy chleb doskonały – smaczny, zdrowy i tani.

Chleb ten robi się tylko z białej, niepalonej kaszy gryczanej, która moczymy odpowiednio długo w wodzie, miksujemy, a następnie czekamy aż chlebek urośnie. Wszystko dzieje się samo z udziałem bakterii kwasu mlekowego, dzięki którym w procesie fermentacji powstaje zdrowy bezglutenowy chleb bez drożdży ani chemicznych dodatków. Chleb z kaszy gryczanej jest też stosunkowo tani, porównując go z innymi bezglutenowymi wypiekami. Na 1 bochenek zużywamy ok  ½  kg kaszy.

Ja wypróbowałam już tysiąc wariantów chleba z kaszy gryczanej. Podstawowa wersja daje się łatwo modyfikować.

Kasze możemy miksować na mniej lub bardziej gładką masę, otrzymując chlebki o różnych strukturach. Do zmiksowanej kaszy możemy dorzucić ulubione ziarna, przyprawy, albo trochę ulubionej mąki dla smaku. Możemy też poeksperymentować z fermentowaniem innych kasz. Ja często do gryczanej dodaję jaglaną lub komosę ryżową. Cokolwiek wykombinuję chlebek mi zawsze wychodzi. Oczywiście wszystko, co rośnie na naturalnym zakwasie ma swoje humory. Chlebek rósł mi raz bardziej raz mniej, raz szybciej, a raz wolniej, ale zawsze się udawał.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście podstawowej wersji chleba z kaszy gryczanej, to wpadnijcie do „Natchnionej”. U mnie natomiast znajdziecie nieco podkręconą wersję tego wypieku.

Dorzuciłam do niego sporo ziaren i pestek oraz dodałam mąkę amarantusową, dla zdrowia i dla smaku. Masę zblendowałam niezbyt gładko, żeby chleb miał ciekawą, ziarnistą strukturę. Upieczony bochenek ładnie się kroi, a razem z moim warzywnym keczupem bez pomidorów tworzy wyśmienite kanapki. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje ten bezglutenowy fenomen.

A uprzedzając pytania – tak czuć grykę –więc jest to raczej chleb dla wielbicieli kaszy gryczanej 😉

Chleb z kaszy gryczanej z ziarnami i amarantusem

CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ Z ZIARNAMI I AMARANTUSEM

Kasia Chleb z kaszy gryczanej zdobył niedawno szturmem wszystkie fit, zdrowe i bezglutenowe kuchnie. Nic w tym dziwnego, bo Weronika, autorka bloga natchniona.pl, stworzyła bezglutenowy chleb doskonały – smaczny, zdrowy i… WYPIEKI Chleb z kaszy gryczanej z ziarnami i amarantusem European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 ½ szkl. kaszy gryczanej białej - niepalonej (ok 500 g)
5-6 łyżek mąki z amarantusa
4 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
1 ½ łyżeczki soli
po 3 łyżki: siemienia lnianego, pestek słonecznika, sezamu, pestek dyni
2 łyżki oleju ( ja daje ryżowy lub kokosowy)
woda do zalania kaszy + 3-4 łyżki
garść ziaren do posypania ( u mnie sezam i siemię lniane)

Przygotowanie

  1. Kasze przepłucz na sicie, przesyp do miski i zalej letnią, czystą wodą tak, żeby przykryła kaszę. Odstaw na noc i cały następny dzień (razem ok 24 h). Między czasie przemieszaj kasze i ewentualnie dolej wchłoniętą wodę. Kasza zrobi się lekko śluzowata i gęsta – tak ma być.
  2. Wieczorem zblenduj kaszę z dodatkiem soli (nie musi to być zupełna gładź, wręcz przeciwnie). Dodaj do niej mąkę z amarantusa, tapiokę, ziarna i olej. Dokładnie wymieszaj. W zależności od ilości wody użytej do namoczenia kaszy i ilości jej wchłonięcia przez ziarna może zajść potrzeba dodania wody. Dodawaj łyżkami do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Ciasto przelej do keksówki ( u mnie 12x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej lekko olejem. Posyp wybranymi ziarnami, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc w ciepłe miejsce.
  4. Rano chleb powinien mieć wyraźny brzuszek (jeśli nie daj mu jeszcze czas np. w piekarniku z włączoną lampką). Wówczas rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb ok 1 godz. Na 10 min przed końcem pieczenia wyjmij chleb z formy, odklej papier i połóż na blasze piekarnika spodem do góry. Włóż do z powrotem do piekarnika.
  5. Gdy spód się podpiecze, wyjmij chleb i studź na kratce lub na desce obracając go co jakiś czas na kolejny bok. Krój po całkowitym wystudzeniu.

Wskazówki

  1. Jeśli nie macie w domu mąki z amarantusa ani tapioki, to możecie je pominąć i zrobić ten chlebek w podstawowej wersji, czyli z samej kaszy.
  2. Jeśli piekliście już chleb z kaszy gryczanej, to koniecznie poeksperymentujcie i zastąpcie część gryki inną kaszą np. jaglaną. Sugeruję jednak, żeby kaszy gryczanej zawsze było więcej, gdyż to ona spaja dobrze chleb.
  3. Ziarna możecie zamieniać dowolnie na inne lub dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. Ja uwielbiam sypnąć do chleba czarnuszkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim.

zobacz również

4 komentarze

Daria 21 października 2019 - 05:07

Zaciekawił mnie dodatek mąki z amarantusa i oleju. Koniecznie muszę wypróbować w jaki sposób wpłynie to na smak i konsystencje chlebka 🙂

Odpowiedz
Kasia 21 października 2019 - 17:30

Kiedyś, gdy często robiłam ten chlebek z kaszy gryczanej, to zawsze eksperymentowałam z kolejnymi wersjami. Dodawałam różne mąki i ziarna. To super patent na urozmaicenie, jeśli robi się go często. Daj znać jak Ci smakuje taka wersja 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 17 czerwca 2020 - 08:19

Ten chlebek jest boski! Nawet po rozmrożeniu.

Odpowiedz
Kasia 17 czerwca 2020 - 10:47

Super! Nie próbowałam go mrozić, więc dziękuję za informację. Pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz