Keczup bez pomidorów – nie tylko dla alergików

napisany przez Kasia 11 września 2017
Keczup bez pomidorów i low FODMAP

Keczup bez pomidorów to niezłe dziwactwo, ale uwierzcie mi żyją między nami osoby, dla których ten przepis może być prawdziwym wybawieniem albo przynajmniej smaczną alternatywą dla słynnego pomidorowego sosu. Dedykuję go wszystkim alergikom i osobom na specjalnych dietach, które marzą o zatopieniu zębów w słodkich pomidorach lub polaniu wszystkiego co się da keczupowym kleksem.

Przepis na keczup bez pomidorów powstał z potrzeby wykluczenia na jakiś czas pomidorów z mojej diety. Swego czasu robiłam badania na nietolerancje pokarmowe, spodziewając się w wynikach wszystkiego ze słynnym glutenem i nabiałem na czele, tym czasem w teście, oprócz wspomnianych najczęstszych alergenów, wyskoczył mi również pomidor.

Najpierw się załamałam. Odstawienie na kilka miesięcy ulubionych warzyw, które w dodatku sprawiały mi najmniej jelitowych problemów wydawało mi się tragicznym przeżyciem. Razem z innymi produktami wskazanymi do odstawienia i przejściem na dietę „low FODMAP” moja dieta była na prawdę uboga i chciało mi się płakać. W końcu wzięłam się w garść i opracowałam plan przetrwania bez-pomidorowego okresu.

Postanowiłam wymyślić coś, co będzie zstępowało mi jednocześnie keczup i sos pomidorowy do makaronów, pizzy i innych ulubionych dań.

Tak powstał przepis na keczup bez pomidorów idealny dla alergików i dla osób na diecie „low FODMAP”. Jako że jego bazą są papryki i bakłażan przypomina on ajvar, ale ma kilka dodatkowych składników, które odróżniają go od słynnej węgierskiej pasty.

Warzywny keczup bez pomidorów to propozycja nie tylko dla alergików.

Obecnie jem już pomidory, ale chętnie wracam do tego przepisu. Robię z niego rzadszy sos, którym urozmaicam różne dania (kasze, makarony) lub gęstą pastę, którą smaruję chleb lub zjadam, jako dip do krakersów i warzyw.

Na koniec warto wspomnieć, że w gruncie rzeczy keczup bez pomidorów to wcale nie taka rewolucja. W końcu oryginalny sos, od którego pochodzi dzisiejszy keczup, był sosem rybnym i nie zawierał ani grama pomidora. 🙂

A tak się składa, że właśnie teraz mamy najlepsze papryki i bakłażany, więc spróbujcie koniecznie.

Keczup bez pomidorów i low FODMAP

WARZYWNY KECZUP BEZ POMIDORÓW

Kasia Keczup bez pomidorów to niezłe dziwactwo, ale uwierzcie mi żyją między nami osoby, dla których ten przepis może być prawdziwym wybawieniem albo przynajmniej smaczną alternatywą dla słynnego pomidorowego sosu. Dedykuję… DIPY, PASTY, SOSY Keczup bez pomidorów – nie tylko dla alergików European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 300 ml słoik Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 mały bakłażan
2 papryki czerwone
--------------
1 mała marchewka
½ pietruszki
-1 łyżka oleju
szczypta soli i pierzu
po 1/3 łyżeczki: mielonego kuminu, mielonej kolendry, mielonego ziela angielskiego
---------------
ok. 3 łyżek wody (lub więcej)
2 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki syropu klonowego (miodu lub innego słodu)
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku (pomiń na diecie „low FODMAP”, patrz: WSKAZÓWKI)
½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
szczypta ostrej papryki lub chilli
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn
szczypta mielonego kuminu, mielonej kolendry, mielonego ziela angielskiego
sól lub bezglutenowy sos sojowy/tamari, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bakłażana i papryki umyj i przekrój na pół. Papryki oczyść z gniazd nasiennych.
  2. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Połóż a nim bakłażana i papryki (skóra do góry). Warzywa możesz skropić olejem i posypać solą, ale nie jest to konieczne.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na grubsze plastry i wrzuć do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Polej łyżką oleju i posyp przyprawami: mielonym kuminem, kolendra i zielem angielskim.
  4. Tak przygotowane warzywa wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) i piecz ok. 30 min. Sprawdzaj między czasie. Papryki muszą zrobić się lekko czarne i przypalone, a w marchewkę swobodnie wbijesz widelec.
  5. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Papryki przełóż do pudełka lub włóż do miski i przykryj szczelniej folią spożywczą. Odstaw na min. 15 min. Ułatwi Ci to znacznie obieranie papryk ze skórki.
  6. Miąższ bakłażana oddziel łyżką od skórki i wrzuć do wysokiego pojemnika blendera lub miski. Dodaj upieczone warzywa i obrane ze skórki papryki. Dodaj wszystkie przyprawy, zioła, oliwę, ocet i syrop klonowy i zblenduj całość. Spróbuj i dodaj soli i pierzu do smaku oraz wody do odpowiadającej ci konsystencji. W zależności ile wody dodasz otrzymasz gęsta pastę lub rzadszy sos.
  7. Gotowy keczup przełóż do wyparzonego słoika. Trzymaj w lodówce i używaj tak jak keczup, sos, pastę lub dip.
  1. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” i nie możesz spożywać nawet małej ilości czosnku, to pomiń go, a podaną w przepisie zwykłą oliwę zastąp oliwą czosnkową. Wtedy sos będzie dla ciebie bezpieczny.
  2. Jeśli jadasz pomidory, możesz dla odmiany dorzucić do sosu łyżkę koncentratu pomidorowego.
  3. Możesz dostosować konsystencje sosu do swoich potrzeb blendując go na mniej lub bardziej gładką masę i dodając więcej lub mniej wody. Pamiętaj by przy okazji próbować, czy sos jest odpowiednio doprawiony. W razie czego zwiększ ilość podanych przypraw.
  4. Do sosu warto dodać płatki drożdżowe lub sos sojowy, bo nadają mu głębokiego smaku. Jeśli możesz nie pomijaj ich w przepisie

Wskazówki

  1. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” i nie możesz spożywać nawet małej ilości czosnku, to pomiń go, a podaną w przepisie zwykłą oliwę zastąp oliwą czosnkową. Wtedy sos będzie dla ciebie bezpieczny.
  2. Jeśli jadasz pomidory, możesz dla odmiany dorzucić do sosu łyżkę koncentratu pomidorowego.
  3. Możesz dostosować konsystencje sosu do swoich potrzeb blendując go na mniej lub bardziej gładką masę i dodając więcej lub mniej wody. Pamiętaj by przy okazji próbować, czy sos jest odpowiednio doprawiony. W razie czego zwiększ ilość podanych przypraw.
  4. Do sosu warto dodać płatki drożdżowe lub sos sojowy, bo nadają mu głębokiego smaku. Jeśli możesz, nie pomijaj ich w przepisie

zobacz również

Zostaw komentarz