Wegańskie lody chałwowo-czekoladowe

napisany przez Kasia 27 czerwca 2017
Wegańskie lody chałwowe z banana i tahini

Lato oficjalnie rozpoczęte, więc czas na nieodzowny element wakacyjnej beztroski, czyli lody. Nie byle jakie, bo bez mleka i cukru, a słodkie, zdrowe i obłędnie pyszne wegańskie lody chałwowo-czekoladowe.

Podstawą moich wegańskich lodów chałwowo-czekoladowych są oczywiście zamrożone banany, czyli podstawa w wegańskiej i bezglutenowej kuchni. Banany to pierwsza kuchenna pomoc w dietach eliminacyjnych. Pomagają w bezglutenowych wypiekach, zastępują jajka, nadają słodkości i wilgotności wypiekom. Zastępują cukier w zdrowych słodkościach, ciastkach, kremach i truflach.  Zamieniają zwykle koktajle w obłędnie pyszne i kremowe napoje. Ładują nas energią i witaminami. Są po prostu najlepsze i w swojej kuchni zawsze mam kilka sztuk, które w zależności od stopnia dojrzałości służą mi do różnych celów.

Lody natomiast to zupełnie inna sprawa. Dopiero tutaj banany odkrywają szczyty swoich kulinarnych możliwości.

W zależności od dodatków: owoców, mleka i przypraw, tworzą kremowe, słodkie lody, jakie tylko sobie wymarzymy. Świeże, dojrzałe banany można miksować z ulubionymi składnikami i zamrażać w postaci lodów na patyku jak moje wegańskie lody chałwowo-czekoladowe. Banany można również pokroić w plasterki i tak zamrozić. Dzięki temu, że nie zamarzają na kamień, możemy je zblendować z innymi owocami tworząc lody lub szejki na zawołanie. A najlepsze lodowe oblicze bananów, to te w postaci puszystych, świetnie napowietrzonych lodów gałkowych, które uzyskamy przez zmiksowanie wcześniej zamrożonych plasterków bananów z dodatkami i ponowne zamrożenie masy. Takie miksowanie zamrożonych wcześniej bananów nadaje im prawdziwie lodowej konsystencji i to bez użycia śmietanki, mleka czy jajek. Nie muszę chyba wspominać, że takich lodów zazwyczaj nie trzeba dosładzać. Są po prostu idealne!

Ach, te podstępne banany – czyli słówko dla tych z drażliwymi jelitami

Jeszcze do niedawna banany uznawane były za całkowicie bezpieczne na diecie „low FODMAP”, więc wszyscy żyliśmy szczęśliwi i nieświadomi miksując swoje ulubione koktajle i piekąc bananowe ciacha. Jednak ostatnio, Monash University wziął jeszcze raz pod lupę te owoce i wyniki okazały się zaskakujące. Zielone banany pozostały w zasadzie bezpieczne (do 100 g) chyba, że mamy problem ze skrobią oporną (przybijam piątkę). Sprawa jest bardziej skomplikowana w przypadku dojrzałych owoców, w których odkryto wysoką ilość fruktanów. A żeby było zabawniej, ilość i rodzaj cukrów w bananach zależy od ich uprawy i sposobie przechowywania. Jeśli dojrzewają w chłodniach, to ilość fruktanów będzie wyższa. To może tłumaczyć, dlaczego tak różnie u mnie bywa z dojrzałymi bananami. Obecnie bezpieczna porcja to ok. 1/3-½ średniej sztuki. Pocieszenie jest takie, że jeśli dotychczas dobrze tolerowałeś banany nie musisz się tym przejmować. Jeśli coś ci doskwierało, warto wziąć temat pod lupę.

Wegańskie lody chałwowo-czekoladowe

Ta wersja bananowych lodów zawiera pastę sezamową tahini, która nadaje im chałwowy smak. Uwielbiam ją i mimo, że ma dużą zawartość FODMAPs, przemycam ją tu i tam dla smaku i dla zdrowia (żelazo, wapń, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze). Zainwestujcie w nią, a nie pożałujecie. Będziecie ją dodawać do wszystkiego, nie tylko do hummusu. Do tego czekoladowa warstwa z dodatkiem kakao, wanilia, szczypta cynamonu i lodowy raj jest na wyciągnięcie ręki.  Skosztujcie koniecznie!

Wegańskie lody chałwowe z banana i tahini

LODY CHAŁWOWO-CZEKOLADOWE (wegańskie)

Kasia Lato oficjalnie rozpoczęte, więc czas na nieodzowny element wakacyjnej beztroski, czyli lody. Nie byle jakie, bo bez mleka i cukru, a słodkie, zdrowe i obłędnie pyszne wegańskie lody chałwowo-czekoladowe. Podstawą… BEZ CUKRU Wegańskie lody chałwowo-czekoladowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 6 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 duże, dojrzałe banany
3 łyżki mleka kokosowego (najlepiej tej gęstej części)
2 łyżki pasty tahini
szczypta cynamonu
szczypta sproszkowanej wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka syropu klonowego/ miodu-opcjonalnie
------------------------
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie

  1. W naczyniu blendera umieść pokrojone banany, tahini, mleko kokosowe, przyprawy i ew. syrop klonowy, jeśli twoje banany nie są zbyt dojrzałe lub wolisz słodsze lody.
  2. Zmiksuj całość na gładką masę. Połowę przelej do foremek na lody.
  3. Do drugiej połowy dodaj kakao, szczyptę soli i ew. syrop klonowy. Zmiksuj i wlej do foremek. Lody wstaw do zamrażarki. Po kilku godzinach będą gotowe. Ja przygotowuję je wieczorem, by nie wyczekiwać niecierpliwie przy zamrażarce.
  4. Żeby lody łatwo wyszły z foremek, włóż je na kilka sekund po bieżącą, ciepłą wodę.

Wskazówki

  1. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” zerknij na tekst o bananach powyżej przepisu i sprawdź, jaką porcje banana tolerujesz.
  2. Pastę tahini możesz zastąpić dowolnym masłem orzechowym, olejem kokosowym lub większą ilością mleczka. Lody będą smaczne, jedynie nie chałwowe.
  3. Jeśli nie masz akurat mleka kokosowego, dodaj inne mleko roślinne albo daj więcej banana.
  4. Zamiast cynamonu i wanilii możesz też spróbować wersje z kardamonem. Jest równie pyszna.

zobacz również

Zostaw komentarz