Bezglutenowa tarta z truskawkami i tofurnikowym nadzieniem (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 13 lipca 2020
Bezglutenowa tarta z truskawkami i tofurnikowym nadzieniem, wegańska

Rzutem na taśmę, póki truskawki jeszcze nas kuszą na straganach, przedstawiam Wam przepis na pyszną, lekką, letnią tartę. Bezglutenowa tarta z truskawkami to połączenie pysznego kruchego ciasta i delikatnego „sernikowego” nadzienia na bazie tofu. To idealne ciacho na ciepłe dni, które świetnie smakuje też z innymi, sezonowymi owocami. Nie zawiera glutenu, jaj i nabiału krowiego, więc możecie zaserwować je wegańskim przyjaciołom lub tym, którzy borykają się z różnymi alergiami. Chyba wiele nie zaryzykuję, jeśli napiszę, że posmakuje też przeciwnikom tofu – myślę, że nikt nie wyczuje w nim mdłego smaku serka sojowego.

Jeśli nadal nie macie dosyć truskawkowych słodkości i szukacie inspiracji do wykorzystania tych owoców, to zajrzyjcie do zakładki TRUSKAWKI na blogu. Znajdziecie tam lody, drożdżowe ciacho z kruszonką, letnie knedle, ucierano ciasto na musie z mango i wiele innych pyszności.


Bezglutenowa tarta z truskawkami i tofurnikowym nadzieniem to pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto – idealne na letnie dni. Jeśli jeszcze nie wykorzystywaliście tofu do „sernika” na zimno,  to jest to dobry przepis, by spróbować z czym to się je. A je się pysznie!

Tofu naturalne zwykle kojarzy się z mdłą masą bez smaku i wyrazu. Tak w rzeczywistości jest, jeśli tofu jest niedoprawione czy niezamarynowane. Tymczasem ta jego duża wada w postaci braku konkretnego smaku, to tak naprawdę wielka zaleta. Neutralne w smaku tofu możemy dzięki temu zmienić w rozpustny deser czy pełen smaku obiad.

W przypadku uzyskania „sernikowego” smaku tofu, nie wolno żałować mu cytryny, słodu i wanilii. Jeśli dobrze zbalansuje się te smaki, wyjdzie wspaniały deser, choć trochę rekompensujący nam brak nabiału w diecie.

Tofurnikowe nadzienie mojej tarty wyszło gładkie, kremowe i lekkie. Aby było tak idealne, ważne jest  dodanie odpowiedniej ilości agaru.

Nie można go dać za mało, bo wtedy masa może się nie ściąć zbyt dobrze, ale nie można go też dać za dużo. Wówczas masa wyjdzie twardsza, przypominająca kruchą galaretkę. Niewielki dodatek skrobi do masy z agarem poprawia jej strukturę i nadaje kremowej delikatności.

Niestety każdy agar działa trochę inaczej, ma inną moc, więc warto dozować go stopniowo. W pracy z agarem super jest to, że masę z jego dodatkiem można zagotować ponownie bez uszczerbku dla jej smaku. Jeśli więc wasz agar okaże się słabszy, można łatwo uratować masę, dodając do niej więcej agaru i gotując ją ponownie.

Moja bezglutenowa tarta z truskawkami to nie tylko pyszne nadzienie, ale też smakowite, kruche ciasto bez dodatku jaj i nabiału.

Dodatek mąki owsianej sprawia, że jest pyszne, delikatne i idealnie komponuje się z waniliowym kremem z tofu. Jeśli jednak nie możecie spożywać owsa, nawet w postaci bezglutenowej, to wykorzystajcie mąkę jaglaną. Ciasto w takiej wersji próbowałam już przy okazji innych tart (np. tarty ze szparagami) i wychodziło równie smaczne.

Bezglutenowa tarta z truskawkami i nadzieniem z tofu

Tofurnikowe,  waniliowe nadzienie mojej tarty idealnie komponuje się z truskawkami, ale też z malinami, jagodami czy borówkami. Korzystajcie z sezonowych  owoców i spróbujcie tarty w swoje ulubionej wersji.

Ciacho obłędnie smakuje też z malinami i jagodami. Myślę, że brzoskwinie czy porzeczki też będą tu dobrym pomysłem. Wszelkie letnie owoce warte są wypróbowania – w końcu to ciasto idealne na ten czas i teraz smakuje najlepiej!

Mam nadzieję, że bezglutenowa tarta z truskawkami posmakuje Wam tak jak moim najbliższym, a przeciwników tofu, choć trochę do niego przekona. 

Smacznego!

Bezglutenowa tarta z truskawkami i tofurnikowym nadzieniem, wegańska

BEZGLUTENOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI I TOFURNIKOWYM NADZIENIEM (wegańska)

Kasia Rzutem na taśmę, póki truskawki jeszcze nas kuszą na straganach, przedstawiam Wam przepis na pyszną, lekką, letnią tartę. Bezglutenowa tarta z truskawkami to połączenie pysznego kruchego ciasta i delikatnego „sernikowego”… TRUSKAWKI tarta European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na foremkę o śr. 22 cm, wys. 3 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA KRUCHY SPÓD:

  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. + 1 łyżka (55 g) mąki owsianej
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki (6 g) mielonego siemienia lnianego (najlepiej złociste, odtłuszczone, gotowe zmielone) + 3 łyżki bardzo ciepłej wody
  • 4 łyżki (ok. 80 g) olej kokosowego lub masła klarowanego (u mnie pół na pół)
  • 1 łyżka mleka roślinnego lub wody – opcjonalnie

  • sucha fasola – do obciążenia ciasta

NADZIENIE TOFURNIKOWE:

  • 1 ½ kostki tofu naturalnego (ok. 270 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • stała część – śmietanka- z jednej puszki mleka kokosowego (400 ml), schłodzonego min. 24h w lodówce
  • 150-160 g jogurt kokosowego (1 kubeczek)
  • ¼-1/3 szkl. (45-70 g) erytrytolu lub cukru (50-80 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ ¼ łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z laski wanilii
  • 1 ¾-2 płaskie łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub dowolnej skrobi
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody

  • 700-800 g truskawek

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zacznij od upieczenia spodu. Siemię zalej 3 łyżkami bardzo ciepłej wody i odstaw do napęcznienia. Do miski przesyp wszystkie mąki razem z budyniem, solą i zmielonym na puder, wybranym słodem.
  2. Gdy siemię nieco ostygnie, pochłonie płyn i zamieni się w gęsty żel, dodaj je do mąk razem z olejem lub masłem i zagnieć ciasto w jednolitą masę. Powinna być lepka i nieco wilgotna. Nie powinna być za sucha i się kruszyć. Jeśli tak jest, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego lub nieco więcej tłuszczu.
  3. Gotową masą wylep foremkę na tartę o średnicy 22 cm – u mnie taka z wyjmowanym dnem. Jeśli nie masz takiej foremki, skorzystaj z tortownicy – dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem. Wylep foremkę ciastem do wysokości ok. 2-3 cm.
  4. Ciasto w foremce nakłuj widelcem, a następnie włóż je z foremką do lodówki do schłodzenia na czas rozgrzania piekarnika.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Gdy ciasto się schłodzi i zrobi nieco twarde, wyjmij je z lodówki i wyłóż papierem do pieczenia, a na papier wysyp suchą fasolę, która obciąży ciasto – zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu i pękaniu spodu.
  7. Piecz ciasto 15 min w 180 stopniach (u mnie termoobieg). Następnie wyjmij je, zdejmij papier z fasolą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 5 min, by je nieco dopiec.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto może gdzieniegdzie popękać, ale nadzienie ładnie scali całość. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia. Jeśli chcesz je zużyć na drugi dzień, to pozostaw je w foremce i przykryj folią aluminiową lub włóż do torebki.
  9. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie. Tofu rozkrusz palcami na okruchy i przełóż je do naczynia do blendowania. Dodaj sok z cytryny i syrop klonowy, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Spróbuj i sprawdź, czy tofu nie potrzebuje więcej cytryny lub słodu.
  10. Puszkę mleka koksowego wyjmij z lodówki, odwróć do góry dnem i otwórz. Odlej oddzieloną od śmietanki wodę. Nie martw się, jeśli śmietanka nie jest mocno ścięta. Nie będziemy jej ubijać, więc nie ma to w tym przypadku znaczenia.
  11. Przełóż śmietankę kokosową do rondelka. Dodaj do niej jogurt kokosowy, erytrytol i wanilię. Wymieszaj dokładnie całość i zacznij podgrzewać.
  12. Agar i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2-3 łyżkami wody lub mleka roślinnego.
  13. Gdy masa w rondelku będzie gorąca, dodaj do niej mieszankę agaru i skrobi. Dokładnie wymieszaj całość trzepaczką i doprowadź do wrzenia. Masa musi się gotować (na niezbyt dużym ogniu) ok. 2-3 min – wtedy agar uaktywni swoje właściwości żelujące.
  14. Gotową, gorącą,  kokosową masę zdejmij z ognia i przelej do zmiksowanego tofu. Szybko zblenduj całość na jednolitą, gładką masę. Spróbuj, czy jest wystarczająco doprawiona. Jeśli potrzeba, dodaj więcej słodu i ponownie zmiksuj całość.
  15. Teraz pozostaw masę do ostudzenia i zgęstnienia. Od czasu do czasu mieszaj ją trzepaczką, żeby równomiernie się ścinała i gęstniała. Jeśli chcesz możesz wstawić naczynie do zimnej wody, żeby nieco przyspieszyć ten proces.
  16. W międzyczasie umyj truskawki i pokrój je na takie kawałki, jakie chcesz użyć do dekoracji. Możesz użyć również innych owoców – malin, jagód czy borówek.
  17. Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, solidnie wymieszaj ją trzepaczką lub ponownie zmiksuj, by zrobiła się jednolita i bez grudek. Wylej ją na podpieczony wcześniej spód. I rozprowadź równomiernie. Od razu udekoruj wierzch pokrojonymi truskawkami lub innymi owocami.
  18. Wstaw tartę do schłodzenia do lodówki. W zależności od siły agaru i temperatury w lodówce masa może z różną szybkością tężeć. Moja była gotowa po około godzinie.
  19. Ciasto przechowuj w lodówce.

Wskazówki

  1. Zamiast budyniu, do ciasta możesz użyć skrobi kukurydzianej, z tapioki czy ziemniaczanej, ale dodaj wówczas wanilii np. w postaci ekstraktu.
  2. Jeśli nie możesz spożywać mąki owsianej, użyj zamiast niej mąki jaglanej.
  3. Jeśli nie możesz jeść tofu, wykorzystaj przepis na nadzienie do tary z malinami lub masy na torcik bez pieczenia z truskawkami.
  4. Pamiętaj by użyć dobrej jakości mleka kokosowego, najlepiej takiego o zawartości kokosa min. 80 % , bez konserwantów i emulgatorów. Ja używam mleka Real Thai.
  5. Agar to roślinny zamiennik żelatyny. Kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Nie stosuj go zamiennie z żelatyną jeden do jednego – proporcje i sposób wykonania będzie inny. Agar działa o wiele silniej i należy go zagotować, w przeciwieństwie do żelatyny. Myślę, że można spróbować wykonać to ciasto z tradycyjną galaretką (1 lub 1,5 op.) – wówczas rozpuściłabym ją w ½ szkl. gorącej wody. Jeśli galaretka jest słodzona, pomijamy erytrytol lub dajemy go mniej. Śmietanki kokosowej i jogurtu wówczas nie gotujemy, a miksujemy od razu z tofu, a następnie z tężejącą galaretką. Na pewno przetestuję ten wariant i dam znać.
  6. Zamiast truskawek polecam spróbować tartę z malinami, jagodami, borówkami lub brzoskwiniami.
  7. Jeśli nie chcesz zostawiać połowy kostki tofu (ja zużywam ją np. do obiadu lub sałatki), to spróbuj ją również dodać do nadzienia do tarty. Wówczas dodaj odrobinę więcej słodu i soku z cytryny i 2 pełne łyżeczki agaru (ewentualnie 2 i 1/5 łyżeczki).

zobacz również

Zostaw komentarz