fbpx

Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe na patyku

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe na patyku

Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe to chyba najprostszy przepis na lody, jaki możecie znaleźć na moim blogu. Te lody robię właściwie co roku, szczególnie wtedy, gdy mam nadmiar truskawek, które trzeba szybko wykorzystać, żeby się nie zmarnowały. Bardzo lubię ten sposób na kuchenne niemarnowanie. Zawsze robiłam je na oko i w końcu postanowiłam spisać proporcje, którymi możecie się zainspirować. 10 minut i gotowe. Jedyny minus, jak zawsze w przypadku lodów, to czekanie na zamrożenie. 😉

Jeśli lubisz takie proste, domowe lody na patyku, to polecam Ci również inne przepisy na LODY, które znajdziesz na moim blogu np. orzechowe z czekoladą, chałwowo-bananowe lub moje ulubione, kokosowo-czekoladowe à la Bounty.


Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe to proste, pyszne i zdrowe domowe lody. Wystarczy kupić odpowiednie foremki, zmiksować składniki i czekać aż płynna masa zmieni się w zamrażalniku w orzeźwiające pyszności.

To świetny patent na wykorzystanie truskawek, które swoim wyglądem nie zachęcają już do jedzenia, ale będą świetnie smakować zmiksowane np. w koktajlu lub lodach. Najlepiej wybrać oczywiście te słodkie i mocno czerwone, aby jak najmniej musieć dosładzać nasze lody.

Gdy skończy się sezon na truskawki, można skorzystać z bogactwa letnich owoców i przygotować lody brzoskwiniowo-jogurtowe, wiśniowe lub z jagodami. Do słodkiej, waniliowej warstwy jogurtu będzie pasować większość owoców.

Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe bez jaj i nabiału

Warstwę jogurtową w moich lodach przygotowywałam na bazie jogurtu kokosowego i sojowego. Dzięki temu lody są odpowiednie dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać nabiału z mleka krowiego.

Spośród jogurtów roślinnych najbardziej smakuje mi wersja z jogurtem sojowym. Jest nieco kwaśniejsza, wyraźniejsza w smaku i bardziej przypomina tę na klasycznym jogurcie naturalnym.

Z kolei ta na jogurcie kokosowym, doprawiona wanilią i słodem przypomina mi nieco serek homogenizowany i jest przepyszna. Przy okazji przypomnę Wam, że jogurt kokosowy kupicie teraz z łatwością w większości supermarketów, ale możecie przygotować go też sami w domu. Przepis na jogurt kokosowy jest od dawna na blogu.

Obie wersje świetnie smakują z truskawkami.  Jakikolwiek jogurt wybierzecie, nie żałujcie mu wanilii w postaci mielonej, ekstraktu czy świeżo wyłuskanych ziarenek. Ten dodatek robi robotę, w obu warstwach!

Wegańskie lody truskawkowo-jogurtowe to świetna baza do dalszych modyfikacji i zabaw z tym prostym przepisem. We WSKAZÓWKACH zostawiłam wam kilka pomysłów na małe modyfikacje tego przepisu.

Miksujcie, mroźcie i zajadajcie!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone