Lato, to najlepszy czas na ciasta bez pieczenia. Zimne, orzeźwiające, lekkie i pełne świeżych owoców idealnie sprawdzają się, gdy dopada nas chęć na słodkie w upalne dni albo na letnie spotkania na świeżym powietrzu. Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu czeka, żebyście ją wypróbowali właśnie teraz!
Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dobry blender do miksowania, lodówka i chwila przy garnku. Jest lekka, słodka i kwaskowato orzeźwiająca. Ta słodkość nie zawiera białego cukru, a na pewno posmakuje każdemu: alergikowi, który nie je pszenicy, nabiału czy jajek i każdemu, kto to wszystko może jeść.
Spód mojej tarty zrobiłam z namoczonych, suszonych fig, dla odmiany od wszędobylskich daktyli. Figi mają swój wspaniały aromat, słodycz i kwasowość.
Świetnie nadają się na zdrowe słodkości tak samo jak daktyle. Idealnie komponują się z kokosem, migdałami, wanilią i nutą cynamonu. Jeśli tartę będą jedli dorośli, to pokuście się o dodanie do spodu łyżki brandy. Będzie wspaniały!
Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu wypełniona jest delikatnym lekko kokosowym, waniliowym i kwaskowym kremem, przypominającym serniki na zimno z prawdziwego nabiału.
Dzięki niewielkiej tylko ilości agaru i tapioki krem jest delikatny i rozpływa się w ustach, a nie przypomina galaretki. Spód i krem tworzą smakowitą całość, a słodko-kwaśne maliny idealnie ją dopełniają.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować tę tratę również z innymi sezonowymi owocami. To nie może się nie udać!
5 komentarzy
Dzień dobry,
Chciałam zapytać czego mozna użyć zamiast jogurtu sojowego i skrobi z taioki?
Dziekuje
Skrobię z tapioki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem, np. waniliowym. Jogurt sojowy możesz zastąpić kokosowym lub innym roślinnym jogurtem.:)
Dzień dobry,
Czym można zastąpić pastę kokosową? Czy można pominąć? Z góry dziękuje 🙂
Możesz spróbować pominąć. Ona podkręca smak i sprawia, że krem jest nieco treściwszy, ale bez niej też powinno się udać.
Wyszło super! Polecam 🙂