Fit-trufle czy kulki mocy? Jak zwał tak zwał – lubimy je bardzo! Są zdrowe, pyszne, słodkie i można je ukręcić w 5 minut. Chyba lepszej przekąski na nagły spadek energii albo chętkę na słodkie nie ma. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to zapewniam was, że warto. Dziś jedna z propozycji, czyli trufle kokosowe z nutą kardamonu – w pełni roślinne i bez glutenu.

Osobiście uwielbiam wszelkie kulki mocy i turlam je sobie bardzo często z różnych składników. O miłości do zdrowych trufli pisałam już wam w przy okazji przepisu na kulki mocy z bananem i tahini. Fanów czekoladowych słodkości odsyłam właśnie tam. Znajdziecie tam kilka wskazówek, jak skomponować dobre, zdrowe praliny. W końcu ich największą zaletą jest to, że ich smak oraz skład możemy dostosować do swoich preferencji w nieskończonej ilości kombinacji. Jeśli dobrze je skomponujemy, to doładujemy się nie tylko energią, ale też witaminami i minerałami.

Zdrowe praliny, to dobry pomysł na przekąskę do pracy, szkoły czy w podróży. Lubię doładować się taką kulką przed lub po treningu. To dobra alternatywa dla kupnych słodyczy, którą możemy zaproponować najmłodszym.

Jak przystało na prawdziwego kokosomaniaka, tym razem proponuję wam trufle kokosowe z nutą kardamonu. Mam nadzieję, że wam zasmakują i wciągniecie się w turlanie kulek mocy.

Moje trufle kokosowe są bezglutenowe i wegańskie, więc powinny zaspokoić potrzeby większość alergików.  Jeśli jesteście na diecie “low FODMAP”, to musicie pilnować porcji zjedzonych kulek ze względu na ilość pasty sezamowej, a zamiast miodu użyjcie syropu klonowego.

Pamiętajcie, że poza bazowymi składnikami, nadającymi im aromat kardamonu i smak kokosa, inne możecie łatwo modyfikować według swoich preferencji czy diety. Użyjcie dowolnych orzechów, słodu, a pastę tahini  możecie zastąpić musem kokosowym czy masłem migdałowym. Jeśli tak jak ja lubicie aromat kardamonu, to użyjcie tego w kapsułkach, gdyż ma o wiele intensywniejszy aromat niż ten kupny, już zmielony. Żeby trufle kokosowe miały jeszcze intensywniejszy smak kokosa, możecie dodać do nich nieco pasty kokosowej lub łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego.

Przy lepieniu kulek kreatywność jest mile widziana!

TRUFLE KOKOSOWE Z KARDAMONEM

Kasia Fit-trufle czy kulki mocy? Jak zwał tak zwał – lubimy je bardzo! Są zdrowe, pyszne, słodkie i można je ukręcić w 5 minut. Chyba lepszej przekąski na nagły spadek energii… SŁODKOŚCI Trufle kokosowe z nutą kardamonu European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 12 szt. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1-2 łyżki miodu/ syropu klonowego
2 łyżki pasty tahini
po ¼ szkl. (ok. 60 ml) orzechów brazylijskich, nerkowców i migdałów (można zastąpić swoimi ulubionymi)
1 ½ łyżki mąki kokosowej + do obtoczenia
1/3 szkl. wiórków kokosowych + do obtoczenia
szczypta sproszkowanej wanilii i cynamonu
kilka kapsułek kardamonu

Przygotowanie

  1. W misce połącz tahini z miodem lub innym płynnym słodem. Jeśli miód ma stałą konsystencje podgrzej go ostrożnie w garnuszku i dopiero dodaj do tahini.
  2. Z kapsułek kardamonu wyłuskaj ziarna i rozetrzyj dokładnie w moździerzu. Dodaj do masy wraz ze szczyptą sproszkowanej wanilii i cynamonu.
  3. W kubeczku blendera zmiksuj orzechy, ale nie na mąkę, mają pozostać wyczuwalne kawałki. Jeśli nie masz blendera po prostu drobno je posiekaj.
  4. Orzechy dodaj do masy z tahini, a następnie dorzuć mąkę i wiórki kokosowe.
  5. Z powstałej masy, zwilżonymi dłońmi lep kulki i obtaczaj w wiórkach i mące kokosowej. Jeśli masa zbytnio się klei możesz ją schłodzić przed ulepieniem kulek.
  6. Trufle przechowuj w lodówce.

Wskazówki

  1. Żeby kulki były jeszcze bardziej kokosowe, możesz połowę pasty tahini zastąpić rozpuszczoną pastą kokosową z odrobiną nierafinowanego, pachnącego oleju kokosowego.
  2. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to pilnuj ilości zjedzonych kulek na raz, ze względu na ilość pasty sezamowej i kokosa. Zamiast miodu użyj syropu klonowego.
  3. Polecam użyć kardamonu w całych strąkach i samemu utrzeć ziarenka. Taki kardamon jest o wiele bardziej aromatyczny niż kupny, już zmielony.

 

zobacz również

Zostaw komentarz