Nic nie przynosi takiej ulgi, takiego orzeźwienia i radości, jak wielkie pudełko lodów w gorący dzień. Najlepiej tych domowych, zdrowych i pysznych jednocześnie. Jeżeli też tak uważacie, to wegańskie lody bakaliowe są dla was idealnym deserem w gorące dni.
W tym roku zatęskniłam za lodami bakaliowymi, które po prostu uwielbiałam w dzieciństwie. Aromatyczne, śmietankowe, waniliowe, z kawałkami chrupiących orzechów i słodkich rodzynek… Obecnie, gdy nie jem nabiału, takie rarytasy nie są dla mnie. Czasy również się zmieniły, oprócz śmietanki, cukru, jaj i bakalii mamy w sklepowych lodach sto jeszcze innych składników, których wolałabym oszczędzić swoim jelitom. Z kolei te wegańskie opcje często nie są lepsze. Pełne cukru, dodatków i najczęściej z mlekiem sojowym, które ma wysoką zawartość FODMAPs. Trzeba więc zakasać rękawy i wegańskie lody bakaliowe zrobić sobie samemu.
Moje wegańskie lody bakaliowe nie zawierają oczywiście nabiału, jaj ani białego cukru. Są pyszne i proste w wykonaniu.
A jeżeli mamy zamrożone banany, to zajmie nam to tyle, co skoczenie po pudełko lodów do sklepu. W końcu lody na bazie mrożonych bananów, to najprostsze lody do zrobienia w domu. Wystarczy dobry blender i zapas tych mrożonych owoców w zamrażarce. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, których nie chcecie już zjeść, to właśnie to jest moment na gromadzenie mrożonych zapasów (patrz: WSKAZÓWKI). Przypomnę wam jeszcze, żeby zawsze mieć gdzieś w czeluściach lodówki puszkę mleka kokosowego, które w ten sposób jest zawsze gotowe do użycia, czy to do lodów czy to do bitej śmietany (patrz: WSKAZÓWKI).
Żeby się nie powtarzać i nie zanudzać was opowieściami o wspaniałych właściwościach mrożonych bananów, to odsyłam was do przepisu na wegańskie lody chałwowo-czekoladowe. Tam o nich przeczytacie i znajdziecie informacje odnośnie bananów na diecie „low FODMAP”.
Wegańskie lody bakaliowe najlepiej smakują mi posypane domową granolą, orzechami i czekoladą oraz polane syropem klonowym lub melasą z karobu. Możecie pokusić się również o dodatek sezonowym owoców np. malin.
W związku z falą upałów przechodzę, więc na najsmaczniejszą dietę – dietę lodową. Dołączycie? 😉

SKŁADNIKI
6 pokrojonych w plastry, mrożonych bananów (patrz: WSKAZÓWKI)
1 schłodzona min. 24 h puszka mleka kokosowego (stała część mleczka, patrz: WSKAZÓWKI)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenek z laski wanilii (ew. cynamon, kardamon)
1/3 szkl. posiekanych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich (lub pół na pół)
2 garście rodzynek (ew. żurawiny lub kilka posiekanych, suszonych moreli)
2 łyżki chipsów lub wiórków kokosowych
½ tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Mrożone banany wrzuć do pojemnika malaksera z ostrzem w kształcie litery „S”. Jeżeli zbiły ci się w większa masę, możesz odczekać chwilę i porozdzielać je dłońmi na mniejsze kawałki, zanim przystąpisz do miksowania. Jeżeli nie masz malaksera, to zerknij do WSKAZÓWEK pod przepisem.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Wyjmij puszkę mleczka kokosowego z lodówki, odwróć do góry dnem i otwórz. Odlej wodę kokosową, a gęstą śmietankę kokosową przełóż do pojemnika z bananami. Zacznij miksować masę, najlepiej pulsacyjnie, stopniowo rozdrabniając banany.
- Przerwij miksowanie i dodaj syrop klonowy, wanilię lub inne, wybrane przyprawy. Ponownie zmiksuj. Masa powinna być już w miarę gładka.
- Do lodowej masy dodaj posiekane orzechy, rodzynki i chipsy kokosowe. Ponownie krótko zmiksuj.
- Do masy wlej rozpuszczoną czekoladę i znowu pulsacyjnie zmiksuj. Ciepła czekolada, mieszając się z zimną bananową masą, zacznie zastygać w postaci małych kawałków lub wiórków.
- Gotowe lody możesz zajadać od razu lub przełożyć do pojemnika i wstawić je do zamrażarki na 3-6 h. Wtedy są najlepsze.
- Jeśli lody będą stać w zamrażarce dłużej, to najlepiej będzie zamieszać je kilka razy łyżką co ½-1 godz. Takie kilkukrotne zamieszanie masy lepiej ją napowietrzy i łatwiej będzie ją gałkować.
- Jeżeli lody stoją już długo w zamrażarce, to wyjmij je 15-20 minut przed podaniem i nakładaj je przy pomocy łyżki do lodów maczanej w ciepłej wodzie.
- Posyp je ulubionymi dodatkami np. malinami, domową granolą lub polej syropem klonowym.
WSKAZÓWKI
- Żeby przygotować banany do lodów wystarczy wziąć dojrzale owoce, pokroić je w plastry i w woreczku strunowym lub pudełku wrzucić do zamrażalnika na ok. 4-6 godz. Po ok. ½-1 godz. potrzasnąć woreczkiem lub pudełkiem, żeby rozdzielić sklejone plastry bananów. Najlepiej trzymać zapas mrożonych bananów przez całe lato.
- Pamiętaj, żeby użyć dobrej jakości mleka kokosowego o zawartości kokosa ok. 85%. Takie mleczko poza ekstraktem z kokosa, może mieć tylko wodę. Wszystkie dodatki, emulgatory itp. sprawią, że mimo schłodzenia nie oddzieli się od wody śmietanka kokosowa.
- Jeżeli nie masz w domu malaksera, do zrobienia lodów możesz użyć blendera kielichowego. W taki wypadku musisz dać bananom kilka minut na lekkie rozmrożenie, żeby łatwiej ci było miksować.
- Możesz także posłużyć się dobrym, ręcznym blenderem. Odczekaj kilka minut przed miksowaniem, aż banany lekko zmiękną. Najpierw zmiksuj je ze śmietaną kokosową, syropem i przyprawami, a następnie gotową masę przełóż do pudełka i dopiero dodaj drobno posiekane orzechy, rodzynki, wiórki. Zamiast rozpuszczać czekoladę, to również bardzo drobno ją posiekaj i dodaj do masy. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
- Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to użyj mniej dojrzałych bananów lub trzymaj się bezpiecznej porcji lodów, ok. 2 gałek.
2 komentarze
Czy można zamiast tych orzechów w przepisie dodać nerkowce?
Możesz dodać takie orzechy jakie lubisz 🙂 Najlepiej pasują orzeszki ziemne, włoskie, pekan lub laskowe, bo są najbardziej wyraziste. Nerkowce mogą nie być wyczuwalne w masie lodowej, chyba, że je trochę podprażysz, żeby były wyrazistsze i fajnie chrupały.