Wegańskie lody bakaliowe bez cukru

Nic nie przynosi takiej ulgi, takiego orzeźwienia i radości, jak wielkie pudełko lodów w gorący dzień. Najlepiej tych domowych, zdrowych i pysznych jednocześnie. Jeżeli też tak uważacie, to wegańskie lody bakaliowe są dla was idealnym deserem w gorące dni.

W tym roku zatęskniłam za lodami bakaliowymi, które po prostu uwielbiałam w dzieciństwie. Aromatyczne, śmietankowe, waniliowe, z kawałkami chrupiących orzechów i słodkich rodzynek… Obecnie, gdy nie jem nabiału, takie rarytasy nie są dla mnie. Czasy również się zmieniły, oprócz śmietanki, cukru, jaj i bakalii mamy w sklepowych lodach sto jeszcze innych składników, których wolałabym oszczędzić swoim jelitom. Z kolei te wegańskie opcje często nie są lepsze. Pełne cukru, dodatków i najczęściej z mlekiem sojowym, które ma wysoką zawartość FODMAPs. Trzeba więc zakasać rękawy i wegańskie lody bakaliowe zrobić sobie samemu.

Moje wegańskie lody bakaliowe nie zawierają oczywiście nabiału, jaj ani białego cukru. Są pyszne i proste w wykonaniu.

A jeżeli mamy zamrożone banany, to zajmie nam to tyle, co skoczenie po pudełko lodów do sklepu. W końcu lody na bazie mrożonych bananów, to najprostsze lody do zrobienia w domu. Wystarczy dobry blender i zapas tych mrożonych owoców w zamrażarce. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, których nie chcecie już zjeść, to właśnie to jest moment na gromadzenie mrożonych zapasów (patrz: WSKAZÓWKI). Przypomnę wam jeszcze, żeby zawsze mieć gdzieś w czeluściach lodówki puszkę mleka kokosowego, które w ten sposób jest zawsze gotowe do użycia, czy to do lodów czy to do bitej śmietany (patrz: WSKAZÓWKI).

Żeby się nie powtarzać i nie zanudzać was opowieściami o wspaniałych właściwościach mrożonych bananów, to odsyłam was do przepisu na wegańskie lody chałwowo-czekoladowe. Tam o nich przeczytacie i znajdziecie informacje odnośnie bananów na diecie „low FODMAP”.

Wegańskie lody bakaliowe najlepiej smakują mi posypane domową granolą, orzechami i czekoladą oraz polane syropem klonowym lub melasą z karobu. Możecie pokusić się również o dodatek sezonowym owoców np. malin.

W związku z falą upałów przechodzę, więc na najsmaczniejszą dietę – dietę lodową. Dołączycie? 😉

Wegańskie lody bakaliowe bez cukru

WEGAŃSKIE LODY BAKALIOWE

Kasia Nic nie przynosi takiej ulgi, takiego orzeźwienia i radości, jak wielkie pudełko lodów w gorący dzień. Najlepiej tych domowych, zdrowych i pysznych jednocześnie. Jeżeli też tak uważacie, to wegańskie lody… SŁODKOŚCI Wegańskie lody bakaliowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 1,5 l Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

6 pokrojonych w plastry, mrożonych bananów (patrz: WSKAZÓWKI)
1 schłodzona min. 24 h puszka mleka kokosowego (stała część mleczka, patrz: WSKAZÓWKI)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenek z laski wanilii (ew. cynamon, kardamon)
1/3 szkl. posiekanych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich (lub pół na pół)
2 garście rodzynek (ew. żurawiny lub kilka posiekanych, suszonych moreli)
2 łyżki chipsów lub wiórków kokosowych
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Mrożone banany wrzuć do pojemnika malaksera z ostrzem w kształcie litery „S”. Jeżeli zbiły ci się w większa masę, możesz odczekać chwilę i porozdzielać je dłońmi na mniejsze kawałki, zanim przystąpisz do miksowania. Jeżeli nie masz malaksera, to zerknij do WSKAZÓWEK pod przepisem.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  3. Wyjmij puszkę mleczka kokosowego z lodówki, odwróć do góry dnem i otwórz. Odlej wodę kokosową, a gęstą śmietankę kokosową przełóż do pojemnika z bananami. Zacznij miksować masę, najlepiej pulsacyjnie, stopniowo rozdrabniając banany.
  4. Przerwij miksowanie i dodaj syrop klonowy, wanilię lub inne, wybrane przyprawy. Ponownie zmiksuj. Masa powinna być już w miarę gładka.
  5. Do lodowej masy dodaj posiekane orzechy, rodzynki i chipsy kokosowe. Ponownie krótko zmiksuj.
  6. Do masy wlej rozpuszczoną czekoladę i znowu pulsacyjnie zmiksuj. Ciepła czekolada, mieszając się z zimną bananową masą, zacznie zastygać w postaci małych kawałków lub wiórków.
  7. Gotowe lody możesz zajadać od razu lub przełożyć do pojemnika i wstawić je do zamrażarki na 3-6 h. Wtedy są najlepsze.
  8. Jeśli lody będą stać w zamrażarce dłużej, to najlepiej będzie zamieszać je kilka razy łyżką co ½-1 godz. Takie kilkukrotne zamieszanie masy lepiej ją napowietrzy i łatwiej będzie ją gałkować.
  9. Jeżeli lody stoją już długo w zamrażarce, to wyjmij je 15-20 minut przed podaniem i nakładaj je przy pomocy łyżki do lodów maczanej w ciepłej wodzie.
  10. Posyp je ulubionymi dodatkami np. malinami, domową granolą lub polej syropem klonowym.

Wskazówki

  1. Żeby przygotować banany do lodów wystarczy wziąć dojrzale owoce, pokroić je w plastry i w woreczku strunowym lub pudełku wrzucić do zamrażalnika na ok. 4-6 godz. Po ok. ½-1 godz. potrzasnąć woreczkiem lub pudełkiem, żeby rozdzielić sklejone plastry bananów. Najlepiej trzymać zapas mrożonych bananów przez całe lato.
  2. Pamiętaj, żeby użyć dobrej jakości mleka kokosowego o zawartości kokosa ok. 85%. Takie mleczko poza ekstraktem z kokosa, może mieć tylko wodę. Wszystkie dodatki, emulgatory itp. sprawią, że mimo schłodzenia nie oddzieli się od wody śmietanka kokosowa.
  3. Jeżeli nie masz w domu malaksera, do zrobienia lodów możesz użyć blendera kielichowego. W taki wypadku musisz dać bananom kilka minut na lekkie rozmrożenie, żeby łatwiej ci było miksować.
  4. Możesz także posłużyć się dobrym, ręcznym blenderem. Odczekaj kilka minut przed miksowaniem, aż banany lekko zmiękną. Najpierw zmiksuj je ze śmietaną kokosową, syropem i przyprawami, a następnie gotową masę przełóż do pudełka i dopiero dodaj drobno posiekane orzechy, rodzynki, wiórki. Zamiast rozpuszczać czekoladę, to również bardzo drobno ją posiekaj i dodaj do masy. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
  5. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to użyj mniej dojrzałych bananów lub trzymaj się bezpiecznej porcji lodów, ok. 2 gałek.

zobacz również

2 komentarze

Magda 17 lutego 2019 - 22:09

Czy można zamiast tych orzechów w przepisie dodać nerkowce?

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2019 - 08:53

Możesz dodać takie orzechy jakie lubisz 🙂 Najlepiej pasują orzeszki ziemne, włoskie, pekan lub laskowe, bo są najbardziej wyraziste. Nerkowce mogą nie być wyczuwalne w masie lodowej, chyba, że je trochę podprażysz, żeby były wyrazistsze i fajnie chrupały.

Odpowiedz

Zostaw komentarz