Pizza z batata bez glutenu, mleka i jaj

Pizza z batata skradła moje serce ponad rok temu, gdy Weronika z natchniona.pl wrzuciła swój przepis na to cudo. Ja, jak to ja, musiałam go zmodyfikować po swojemu. Niestety mąka owsiana użyta w oryginalnej recepturze nie lubi się z moimi jelitami, więc zaczęłam kombinować z innymi składnikami. I tak oto powstał mój przepis na słynną już pizzę z batata.

Tak naprawdę, robiłam ją już w nieskończonej ilości kombinacji i wierzcie mi, praktycznie każda była super. Tak na prawdę pizza z batata to najprostsza pizza świata, gdyż wymaga dwóch składników. Zmiksowanego upieczonego lub ugotowanego batata i dowolnej mąki bezglutenowej, a najlepiej gryczanej. Z tych dwóch składników zagniatamy ciasto i gotowe, wystarczy rozwałkować, podpiec i udekorować ulubionymi dodatkami. Poniżej jednak podaje wam mój ulubiony przepis, z którego korzystam najczęściej i który choć ma kilka składników więcej, nie należy wcale do najtrudniejszych, bo nadal chodzi w nim o to samo.  Ma być szybko, zdrowo i pysznie.

Zdrowy fast food? To możliwe!

Tą bezglutenową pizzę możecie przygotować na prawdę szybko, pod warunkiem, że wcześniej upieczecie lub ugotujecie batata. Ja mam taki patent, że gdy tylko mam coś do upieczenia np. chleb, to do piekarnika dorzucam od razu 2 bataty. Po upieczeniu je blenduję, a otrzymane puree trzymam w lodówce lub zamrażam. W ten sposób mogę zrobić sobie pizzę, kiedy najdzie mnie ochota. Nigdy nie rozgrzewajcie piekarnika, żeby upiec 1 batata. To nieekonomiczne i nieekologiczne. Jeśli już musicie to lepiej batata po prostu ugotować. Choć pamiętajcie, że ten upieczony jest słodszy, karmelowy i bardziej kremowy. Pyszny!

Jeśli nie masz pod ręką gotowego sosu pomidorowego lub nie masz czasu go sobie ugotować, to możesz skorzystać z mojego patentu na ekspresowy sos pomidorowy do pizzy (zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem).

Pizza na bezglutenowym spodzie z batata

Pizza z batata oprócz tego, że robi się ją szybko, nie ma nic wspólnego ze śmieciowym jedzeniem.

Bo bataty, czyli słodkie ziemniaki to kopalnia witamin i minerałów. Swój pomarańczowy kolor zawdzięczają karotenoidom, które korzystnie wpływają m.in. na nasz wzrok i mają właściwości przeciwnowotworowe. Bataty mają też dość niski indeks glikemiczny i według niektórych badań poprawiają wrażliwość na insulinę.

Dla osób z jelitem drażliwym ważne natomiast jest to, że bataty to źródło mannitolu, czyli cukru z grupy polioli. Jeśli jesteście wrażliwi na słodziki typu ksylitol, to możliwe, że po batatach może was coś kręcić w jelitach (bezpieczna porcja na diecie “low FODMAP” to poniżej 70 g). Ja niestety mam dość niską tolerancję na poliole, więc pilnuję ilości kawałków batatowej pizzy, którą mogę zjeść. Uwielbiam bataty i tę pizzę, więc czasami po prostu liczę się z konsekwencjami swojego apetytu.

Pizza z batata idealna dla każdego

Ta wersja pizzy z batata nie zawiera drożdży, glutenu, cukru i nabiału. Jest idealna dla wegan, alergików i tych, co muszą bardziej zadbać o swoje jelita. Nie napiszę wam wprawdzie, że to to samo, co puchata, wyrośnięta pszenna pizza. Już dawno przestałam szukać dokładnych odpowiedników pszennych dań, gdyż do niczego zdrowego to nie prowadziło. Dla mnie ta pizza z batata to świetna, zdrowa alternatywa. Traktuje ją jako odmienne, ale równie pyszne danie, co tradycyjny włoski placek. Dajcie jej szansę! Może i wy się w niej rozkochacie?

Pizza z batata bez glutenu, mleka i jaj

BEZGLUTENOWA PIZZA Z BATATA

Kasia Pizza z batata skradła moje serce ponad rok temu, gdy Weronika z natchniona.pl wrzuciła swój przepis na to cudo. Ja, jak to ja, musiałam go zmodyfikować po swojemu. Niestety mąka… DANIA GŁÓWNE Pizza z batata European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: dla 2 os., pizza o śr. 30 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1- 1 1/2 szkl. puree z batata (upieczony i zblendowany 1 duży batat lub 2 mniejsze - ok. 350 g)
½ szkl. mąki gryczanej + ew. 2 łyżki
1/2 szkl. mąki ryżowej + ew. 2 łyżki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego
1 ½ łyżki oleju
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżka wody- opcjonalnie
bazylia, oregano, ulubione zioła
sos pomidorowy i ulubione dodatki np. cukinia, papryka, pieczarki, pomidorki, kapary, rukola, ser kozi lub wędzone tofu, w wersji niewegańskiej postaw na dobrej jakości produkty

Przygotowanie

  1. Żeby zrobić puree z batata, weź 1 lub 2 bataty o wadze ok. 350 g, umyj je i przekrój na pół. Blaszkę piekarnika lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim przekrojone bataty skórą do góry. Włóż je do rozgrzanego do 180 stopniu piekarnika i piecz ok 25 min (może być krócej w zależności od wielkości ziemniaków). Gdy widelec wejdzie gładko w miąższ batatów to znaczy, że są gotowe. Gdy bataty lekko ostygną wyjmij je łyżką ze skóry i zmiksuj lub rozgnieć widelcem na gładka papkę.
  2. Gotowe ostudzone puree przełóż do miski. Wlej olej, ocet i ewentualnie 1 łyżkę wody, gdyby puree było za gęste. Wymieszaj.
  3. Następnie dodaj sól i stopniowo wsypuj mąki i proszek do pieczenia. Najpierw mieszaj ciasto łyżką, a następnie zagniataj delikatnie dłońmi. Nie wciskaj głęboko palców w ciasto, jak przy tradycyjnym zagniataniu. Gdy ciasto lepi ci się do rąk, podsyp je mąką gryczaną lub ryżową. W zależności od wielkości batata i konsystencji puree, możliwe, że będziesz musiał dodać nieco więcej mąki. Ciasto z batata jest dość luźne i delikatne, ale powinno dać się uformować w ładną kulę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posyp lekko mąką gryczaną. Połóż na niej kulę ciasto i najpierw dłońmi zacznij formować okrągły placek, a następnie rozwałkuj go. Ciasto może przyklejać się do wałka, więc ja posypuję je mąką gryczaną lub ziemniaczaną albo wałkuję je przez kawałek folii spożywczej. Jeśli lubisz, to zostaw grubsze brzegi ciasta lub lekko je zawiń.
  5. Przygotowane ciasto nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut (u mnie z termoobiegiem). Po tym czasie wyjmij podpieczony spód i posmaruj go sosem pomidorowym, udekoruj ulubionymi dodatkami, dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zapiekaj jeszcze ok. 15 min, aż brzegi się zrumienią, a dodatki upieką. Gotowe!

Wskazówki

  1. Puree z batata możesz przygotować również gotując bataty jak zwykłe ziemniaki. Pamiętaj, że bataty gotują się szybciej niż zwykle ziemniaki, więc pilnuj, żeby się nie rozgotowały. Puree z ugotowanych słodkich ziemniaków, jest mniej kremowe, a bardziej wodniste, więc możliwe, że będziesz musiał, dodać do pizzy nieco więcej mąki.
  2. W wersji na prawdę ekspresowej zagnieć puree z batata z wybraną mąką bezglutenową, najlepiej gryczaną i dużą szczypta soli. Pizza wyjdzie nieco inna, ale też smaczna.
  3. Jeśli trafił ci się większy batat i wyszło ci więcej puree niż przepisie, to po prostu dodaj więcej mąki gryczanej i ryżowej, bez zmiany ilości pozostałych składników.
  4. Jeśli nie masz pod ręką gotowego sosu pomidorowego, to możesz skorzystać z mojego patentu na ekspresowy sos pomidorowy do pizzy. Wystarczy pół słoiczka koncentratu pomidorowego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dla pogłębienia smaku możesz też dodać łyżkę płatków drożdżowych lub łyżkę sosu sojowego.

zobacz również

8 komentarzy

Papryczka83 7 lutego 2018 - 19:55

Pizza genialna! Dziękuję za ten przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 8 lutego 2018 - 08:18

To ja dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu i komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że pizza posmakowała 🙂

Odpowiedz
Natt 26 maja 2019 - 17:33

Pizza jest naprawdę super! Robię już 2 dzień z rzędu, posmakowala mi i mojej drugiej połowce świetne przepisy, na pewno jeszcze z niejednego skorzystam. Dzięki ☺️

Odpowiedz
Kasia 27 maja 2019 - 11:39

Cieszę się ogromnie! 🙂 U nas też często wpada właśnie ta pizza 😀

Odpowiedz
Natalia 20 maja 2020 - 20:41

Moja pierwsza w życiu pizza. Mąż i syn wniebowzięty, jak z dobrej pizzerii <3 Dziękuję bardzo za ten przepis. Twoje bułki też są najlepsze ever <3

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2020 - 12:30

Ale to miłe, dziękuję! Bardzo mnie cieszą takie kulinarne sukcesy i zadowoleni domownicy! Uściski 🙂

Odpowiedz
Kejt 21 sierpnia 2020 - 09:53

Pani Kasiu, a czy zamiast batata można zrobić puree ze zwykłego ziemniaka??? 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Kasia 21 sierpnia 2020 - 14:40

W tym przepisie niestety taka zamiana się nie sprawdzi, batat ma zupełnie inne właściwości niż ziemniak. Bataty są teraz bardzo łatwo dostępne (Biedronka, Lidl…), więc jeśli możesz je jeść, to polecam spróbować. 🙂 Jeśli chodzi o pizzę z ziemniaka to mam pomysł, ale na drożdżową. Może wrzucę niebawem. Pozdrowienia!

Odpowiedz

Zostaw komentarz