Wszystko co najlepsze powstaje przypadkiem i dzięki nieprzychylnym (z pozoru) zrządzeniom losu. Tak też było i z tym przepisem na idealne tortille bezglutenowe. Zabierałam się do nich długo, miałam je na liście „do zrobienia”, ale ciągle miałam obawy zabrać się za ciasto na elastyczne kukurydziane placki, w które z łatwością i bez strachu można zawinąć solidny farsz. Ciągle obwiałam się, że wyjdzie mi suchy, kruszący się wiór, aż pewnego dnia zrobiłam super pierogi…
Tego dnia właśnie przygotowywałam kolejną recepturę na świąteczne bezglutenowe pierogi. Zabrakło mi farszu (jak zwykle), a w głowie błysnęła mi myśl, żeby rozwałkowany płat reszty ciasta rzucić na gorącą patelnię i sprawdzić czy przypadkiem nie powstanie z tego fajny podpłomyk. Jak możecie się domyślać, udało się! Otrzymałam wspaniały, pachnący, elastyczny placek. Taki, który można dowolnie zawijać, który się nie łamie i po kilku godzinach nie jest wysuszoną tekturą!
Wystarczyła mała modyfikacja i tak powstał przepis na idealne tortille bezglutenowe, w które możecie zawijać najbardziej wypasiony farsz.
Są bardzo smaczne nawet bez nadzienia, idealne do odrywania i maczania w dipach i sosach . Możecie zrobić z nich też wspaniałe quesadille z prostym wegańskim sosem serowym. Gwarantuję wam, że wasze bezglutenowe dzieciaki oszaleją, ale glutenowi znajomi nie poznają się, że jedzą tortille bezglutenowe.
Przepis jest prosty, wymaga może jedynie wprawy, jeśli ktoś nie robił jeszcze ciasta zaparzanego.
Ja po kilku latach z bezglutenowymi pierogami mam już jakieś wyczucie w tym cieście, więc jednym słowem warto ćwiczyć! A jak macie mikser z hakiem do mieszania ciasta, to już w ogóle prościzna. Ciasto jest elastyczne i mięciutkie jak plastelina, nie rwie się, więc jego wałkowanie to nie koszmar.
Składniki na tortille bezglutenowe są proste i dostępne w większych marketach.
Jeśli nie macie mąki z tapioki, to możecie posilić się skrobią kukurydzianą (nie mąką kukurydzianą) lub ziemniaczaną. Polecam wam jednak zainwestować w tapiokę, bo dzięki niej chleby, bułki, pierogi czy właśnie tortille bezglutenowe są super elastyczne. Musicie wiedzieć, że każda skrobiowa mąką żeluje inaczej, więc warto trzymać się przepisu, jeśli chcecie uzyskać sprawdzony efekt.
Pierwszy raz od kilku lat zjadłam bezglutenową tortillę i jestem zachwycona. Nigdy nie kupowałam sklepowych, bo odstraszał mnie skład i cena (15 zł za 2 szt.- sic!). Te domowe są tańsze, zdrowsze i smaczniejsze. Mogłabym jeszcze zachwalać moje tortille bezglutenowe, ale po prostu musicie ich spróbować!
Czekam z niecierpliwością na wasze wrażenia!
26 komentarzy
Super! Wszyscy będziemy się delektować tymi tortillami, bo sądzę, że reszcie Hurmy i Czeredy także będą smakować (mimo, że mogą faszerować się glutenem po dziurki w nosie :-D)
Na pewno będą smakować! 🙂 Proponuję tylko dla takiej gromady zrobić od razu z podwójnej porcji 😉
Witam. A czy, zamiast maska kalrowanego mogę dać masło zwykle no oselke? Na czy m polega różnica w tych maslach?
Masło klarowane (ghee) pozbawione jest wody, białka krowiego (kazeiny) i cukru (laktozy), to czysty tłuszcz. Dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia (nie dymi tak szybko, jak te zwykłe) i jest bezpieczne dla osób, które mają nietolerancje na te składniki. Możesz oczywiście zastąpić je w tym przepisie tym tradycyjnym, będzie ok.
Czy zawiniete wieczorem i wsadzone do lodowki na noc beda dobre nastepnego dnia bez odgrzewania? Np do wziecia do pracy/szkoly czy na na wycieczke.
Nie próbowałam ich trzymać zawiniętych z farszem. Zawsze odgrzewałam na drugi dzień, bo robią się bardziej suche i po prostu mało elastyczne. Może zawinięte na od razu z farszem nie stracą tak wilgoci, ale nie jestem pewna, czy np. nie popękają, czy będą ok w smaku. Muszę przetestować. 😉
Gdzie jest dostępna stacjonarne mąka z tapioki?
W większych supermarketach (tam gdzie mąki lub na dziale ze zdrową żywnością, orientalną lub bezglutenową), w Kuchniach Świata, w sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością. Ostatnio zakupiłam ją np. w Piotrze i Pawle.
Czym można zastąpić mąkę kukurydziana nie mogę jej jeść bo mam nietolerancję na kukurydze
Próbowałabym mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub dodała więcej gryczanej. Niestety nie robiłam jeszcze z innych mąk, więc nie jestem pewna efektu. Przy zmianie mąki musisz tylko stopniowo dozować wodę – ciasto może pochłonąć jej mniej lub więcej w zależności od użytej mąki. Smak,struktura placka może również się nieco różnić. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów 🙂
Kasiu, można zamienić siemię na łuski babki jajowatej?
Myślę, że tak, ale dałabym ich odrobinkę mniej, żeby ilość płynu się zgadzała – myślę, że ok. 2 2/3 łyżki – musisz poeksperymentować. 🙂
Czy beda fajne do zawiniecia burito?
Myślę, że tak, jak najbardziej! 🙂
Zrobiłam wszystko jak w przepisie- tortille w ogóle nie chcą się wałkować tylko się rwą, nie da rady położyć ich na patelnię….
W takim razie ciasto musiało mieć nieodpowiednią konsystencję po zagnieceniu. Czy użyłaś odtłuszczonego siemienia lnianego? Ono chłonie silnie wodę i nadaje odpowiedniej elastyczności ciastu. Domowo mielone siemię wiąże o wiele mniej wody i mogło nie nadać odpowiedniej konsystencji. Zamiast odtłuszczonego siemienia możesz użyć łusek babki jajowatej. Również bezglutenowe mąki mogą różnie chłonąc płyn, dlatego trzeba monitorować konsystencję i w razie czego dodać mniej lub więcej płynu. Robiłam te tortille wielokrotnie i nigdy mi się nie rwały – ręczę za ten przepis. 🙂
Kasiu, czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną w przepisie ?
Spróbowałabym z inną skrobią np. kukurydzianą (biała, nie żółta mąka), w ostateczności skrobią ryżową lub z tapioki. Wszystkie te skrobie chłoną mniej wody i inaczej żelują w porównaniu do ziemniaczanej, więc ciasto na pewno pochłonie mniej płynu, trzeba dawać stopniowo i monitorować konsystencję, bo inaczej ciasto będzie za rzadkie i ciapowate. Myślę, że można by też poeksperymentować z mąką z ciecierzycy – ale tego nie testowałam jeszcze.
Uwierzyłam, że można zrobić pyszne bezglutenowe toritille, dziękuje Ci za ten przepis! Za każdym razem wychodzą mi idealne. Zastąpiłam mąkę gryczaną mieszanką mąki owsianej, ryżowej i z sorgo i wyszły równie smaczne 🙂
Dzięki Tobie w końcu moje bezglutenowe wytwory nabierają smaku i wyrazu. Dziękuję, twórz dalej i inspiruj ❤️
Wspaniale to czytać! Dziękuję za ciepłe słowa i wskazówkę odnośnie mąki, przyda się innym czytelnikom. Uściski! 🙂
Witaj, jakies sugestie czym mogę zastąpić mąkę gryczaną (alergia)? Dziękuję
Spróbowałabym z mąką owsianą, z ciecierzycy lub z mąką teff. W zależności od tego jaki zamiennik wybierzesz ciasto może potrzebować mniej lub więcej wody np. w przypadku mąki owsianej będzie jej mniej, a w przypadku mąki teff więcej. Najlepiej dolewać ją stopniowo, tak jak jest to opisane w przepisie i obserwować konsystencję ciasta.
supcio,
dziś przetestuję, niedawno nabyłem tapiokę
Trzymam kciuki, żeby się pięknie udały!
Gratuluję przepisu!!! Jest absolutnie rewelacyjny. Sama probowalam zrobic tortille z różnych przepisów. Ten jest idealny. Niemniej metoda prób i błędów moge stwierdzić jedno. Inaczej piecze się tortille na kuchence gazowej, inaczej na indukcyjnej. Wiele zależy też od patelni. Na teflonowej pieke je na indukcji na 6 i nie rogrzewam bardziej patelni. Tortille są świetne w smaku, elastyczne, samo ciasto jest elastyczne wiec jeśli komuś nie wychodzi nie zniechęcajcie się i spróbujcie ponownie. Dlugo szukalam dobrego przepisu. Ten jest naprawdę swietny:) pozdrawiam. Patrycja
Dziękuję serdecznie! Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał! 🙂 To prawda dużo zależy od patelni czy kuchenki, ale też od poprawnego przygotowania ciasta, uzyskania odpowiedniej konsystencji. Trzeba to wyczuć, a potem idzie jak z płatka. 🙂