Mrożona bananowa latte

Tak mało mamy upalnych dni tego lata, że dobrze wykorzystać każdy gorący dzień, by zrobić sobie coś pysznie orzeźwiającego. Tym razem, zamiast lodów, będzie u mnie mrożona bananowa latte, czyli coś dla wielbicieli kawy, koktajli i smoothie w jednym.

Jak wiecie, banany to mój absolutny kuchenny „must have”. To nieodłączny element wielu przepisów bez glutenu i nabiału. A lato to taka pora roku, w której banany rządzą podwójnie, bo mrożone nabierają zupełnie nowych supermocy. Zamieniają się w kremowe lody i orzeźwiające smoothie. Więcej o właściwościach bananów i o tym jak ich używać możecie przeczytać we wpisie o wegańskich lodach chałwowo-czekoladowych. Znajdziecie też tam cenne wskazówki odnośnie bananów na diecie „low FODMAP” i dowiecie się, dlaczego może kręcić was w jelitach po zjedzeniu większej porcji tych dojrzałych owoców. Koniecznie tam zajrzyjcie.

A gdy zapoznacie się już z tym, jak warto postępować z bananami, to zapraszam was na nietypową mrożoną kawę. Bananowa latte to mój wakacyjny hit.

Mrożona bananowa latte odsłoni przed wami nowy wymiar bananowej i kawowej przyjemności. Jest słodka, ale bez cukru, kremowa, gęsta i orzeźwiająco pyszna! Idealnie chłodzi w gorące dni i pozwala cieszyć się smakiem kawy, gdy nie mamy ochoty na gorące napoje. Moja mrożona bananowa latte to też propozycja dla wegan i osób wykluczających nabiał, bo nie zawiera ubitego mleka ani śmietanki. Można też ją łatwo przerobić na czekoladowy szejk, gdy kawę zastąpimy kakao (zerknijcie do WSKAZÓWEK pod przepisem). Cokolwiek zrobicie, jedno jest pewne. Będzie pysznie!

Jedyne o czym musicie pamiętać, to trzymanie zapasu pokrojonych bananów w zamrażarce, żeby móc cieszyć się mrożona kawą, szejkami lub lodami, kiedy tylko najdzie was ochota. Uwierzcie mi, one uzależniają!

Mrożona bananowa latte

MROŻONA BANANOWA LATTE

Kasia Tak mało mamy upalnych dni tego lata, że dobrze wykorzystać każdy gorący dzień, by zrobić sobie coś pysznie orzeźwiającego. Tym razem, zamiast lodów, będzie u mnie mrożona bananowa latte, czyli… NAPOJE Mrożona bananowa latte European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 mrożone banany w plasterkach
2 szkl. ulubionego mleka roślinnego ( u mnie ryżowe waniliowe, migdałowe, ryżowo-kokosowe lub konopne)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub małe, wystudzone espresso
1 ½ łyżki tahini- pasty sezamowej lub dowolnego masła orzechowego (patrz: WSKAZÓWKI)
szczypta wanilii, cynamonu cejlońskiego lub kardamonu
1 łyżka syropu klonowego – opcjonalnie
kostki lodu – do podania

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej, najlepiej na noc, zamróź banany. Dojrzałe banany pokrój w plasterki, wrzuć do torebki strunowej i włóż do zamrażalnika, najlepiej rozłożone na płasko. Po jakimś czasie możesz je wyjąć i potrząsnąć, żeby kawałki się nie skleiły-będzie łatwiej je zmiksować. Najlepiej zapas bananów trzymać cały czas w zamrażarce.
  2. Do naczynia blendera kielichowego wrzuć mrożone banany i wlej roślinne mleko. Zmiksuj chwilę, aż banany się rozdrobnią.
  3. Dodaj pozostałe składniki: kawę, pastę tahini i przyprawy. Zmiksuj na gładki koktajl. Spróbuj. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodki lub użyłeś mniej dojrzałych bananów, to dodaj jeszcze łyżkę syropu klonowego. Jeśli wolisz mniej gęsty napój, to dodaj więcej mleka. Możesz też dodać więcej kawy, jeśli lubisz mocniejsze smaki.
  4. Do szklanek wrzuć kostki lodu, wlej bananową kawę i włóż słomkę. Posyp kawą, cynamonem lub kakao. Teraz możesz zacząć się delektować.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz lub nie lubisz pasty sezamowej, możesz dodać łyżkę innego masła np. migdałowego lub z dowolnych orzechów. Kremowej konsystencji nada też śmietanka kokosowa, czyli stała część mleczka kokosowego wytrącona po jego schłodzeniu. Wszystkie te modyfikacje wpłyną na smak kawy, ale warto poeksperymentować, bo na pewno wyjdzie pysznie. Wiem, coś o tym.
  2. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” to zmniejsz ilość tahini do 1 łyżki i zwróć uwagę na banany. Najlepiej żeby były mniej dojrzałe. Jeśli dobrze je tolerujesz, to użyj tych słodkich.
  3. Jeśli zamiast kawy macie ochotę na czekoladę, to zamieńcie latte w czekoladowy szejk. Wystarczy zastąpić kawę rozpuszczalną kakao. Możecie też połączyć obie przyjemności i do bananów dodać zarówno kawę jak i odrobinę kakao.

zobacz również

Zostaw komentarz