Bezglutenowe krakersy dyniowe (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 28 października 2020
Bezglutenowe krakersy dyniowe bez jaj i nabiału

Co jeszcze można przygotować z dyni? Już podpowiadam – najlepsze, super chrupiące i aromatyczne, bezglutenowe krakersy bez jajek i nabiału. Jeśli macie pod ręką gotowe, dyniowe puree, to ich przygotowanie pójdzie Wam szybko i gładko. Wystarczy zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować, pokroić na kawałki i upiec – chrupiąca, jesienna przekąska gotowa. Zaręczam Wam, że jest o wiele lepsza niż sklepowe „chrupacze”. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach, imprezach i do chrupania przy lubionych serialu. Przy okazji zalecam ostrożność – wciągają! 😉

Nie ukrywam, że jedyne co ostatnio mi w głowie to kombinowanie z dynią w roli głównej. Zapraszam Was do zakładki DYNIA na blogu, gdzie zajdziecie mnóstwo inspiracji i przepisów. Niektórymi z nich możecie cieszyć się cały rok. Tam gdzie użyta jest dynia hokkaido, zwykle równie dobrze sprawdza się batat. Sprawdźcie sami! Jak wynik a z waszych wiadomości największa furorę robi ostatnio mój chlebek dyniowy z czekoladą. To jest mój najlepszy tegoroczny, dyniowy wypiek, więc gorąco Wam go polecam.


Bezglutenowe krakersy dyniowe (wegańskie

Bezglutenowe krakersy dyniowe to prosta przekąska, do której możecie zużyć nadmiar dyni. W tym przepisie sprawdzi się ta tradycyjna odmiana. Dynię hokkadio czy piżmową zostawcie na inną okazję, bo te odmiany nie zapewnią tu odpowiedniej chrupkości, a przecież o to w krakersach nam chodzi!

Świetnym wyborem będzie też dynia muscat (prowansalska, muszkatołowa). To odmiana  o ciemnozielonej skórce i mocno pomarańczowym, wodnistym miąższu – takim, który sprawdzi się w tym przepisie. Ta odmiana jest słodsza i o wiele bardziej aromatyczna od dyni zwyczajnej. Obok dyni hokkaido to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jest przepyszna i osobiście bardziej mi smakuje niż ta zwyczajna. Dynia ta najczęściej ma bardzo duże rozmiary, więc możecie spotkać ją na bazarkach czy w warzywniakach pokrojoną i sprzedawaną w mniejszych kawałkach. Całe egzemplarze widziałam w większych supermarketach np. w Kauflandzie. Przy kolejnych zakupach zwróćcie uwagę na tę ciemnozieloną dynię. Skrywa naprawdę fantastyczny miąższ.

Moje bezglutenowe krakersy dyniowe nie zawierają oprócz pszenicy również jajek i nabiału, więc przepis powinien przypaść do gustu większości osób na specjalnych dietach czy ograniczających produkty zwierzęce w diecie.

Mimo braku tych tradycyjnych składników niczego im nie brakuje. Są przepyszne, chrupiące, ładnie trzymają kształt i nikt się nie zorientuje, że to jakiś nietypowy przepis. Wręcz przeciwnie, myślę, że wciągną każdego!

Ciasto na krakersy wychodzi dość plastyczne, a dzięki temu, że wałkujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru, a krakersy wycinamy nożem, nic nie trzeba formować. Ciasto się nie rozpada, po upieczeniu krakersy trzymają ładnie kształt i przyjemnie chrupią. Nie są twarde, są idealne!

Dodatkowo we WSKAZÓWKACH pod przepisem podałam wam drugą kombinację mąk i zastępniki dla mąki kukurydzianej i ryżowej. W przypadku zmian ważne jest monitorowanie konsystencji ciasta. W moim przypadku musiałam dodać kilka łyżek mąk więcej przy użyciu tego samego puree. Miejcie to na uwadze przygotowując nawet przepis bez swoich zamienników mąk. Każdy z nas może mieć dynię o innej zawartości wody i konsystencji.

Bezglutenowe krakersy dyniowe bez jajek i nabiału

Swoje bezglutenowe krakersy doprawiłam ziołami, suszoną cebulką i czosnkiem oraz nieaktywnymi płatkami drożdżowymi – to moja ulubiona kombinacja. Bardzo polecam Wam ją wypróbować bez modyfikacji, a potem szukać swoich smaków.

Możliwości jest bez liku. Możecie dodać do nich czarnuszkę, kminek, imbir, ostrą paprykę lub suszone pomidory w płatkach. Jeśli nie możecie spożywać nieaktywnych płatków drożdżowych, to śmiało możecie je pominąć. Jeśli nie musicie z nich rezygnować, to polecam w nie zainwestować, bo dają super kopa i głębokiego serowego smaku każdej potrawie.

Dodatek mielonych ziaren, sezamu i siemienia sprawia, że krakersy jeszcze lepiej smakują i mocniej chrupią. Na wierzchu udekorowałam je, jak przystało na dyniowe krakersy, pestkami dyni. Musicie je dokładnie powciskać w ciasto, bo po upieczeniu łatwo mogą odpadać. Najlepiej skorzystać z mojej „marynaty” do pestek, by je lepiej przykleić do krakersów i nadać im przy okazji dodatkowego smaku.

Mam nadzieję, że skusicie się na ten nowy, dyniowy przepis i sposób na zdrowszą, domową, chrupiącą przekąskę. Możecie ją przygotować na zaś w większej ilości, schować do słoika lub puszki i czekać na odpowiedni moment do chrupania…o ile wytrzymacie. 😉

Bezglutenowe krakersy dyniowe bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWE KRAKERSY DYNIOWE (bez jajek i nabiału)

Kasia Co jeszcze można przygotować z dyni? Już podpowiadam – najlepsze, super chrupiące i aromatyczne, bezglutenowe krakersy bez jajek i nabiału. Jeśli macie pod ręką gotowe, dyniowe puree, to ich przygotowanie… DYNIA krakersy European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 1 blachę piekarnika ok. 30x40cm (ok. 35 szt.) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (65-70 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (50 g) mąki kukurydzianej (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼ szkl. (30 g) skrobi kukurydzianej + do podsypania i zagniatania
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki ziaren siemienia lnianego (u mnie złote)
  • 1 ½ łyżki sezamu
  • 3 łyżki mąki z orzeszków ziemnych, migdałowej lub zmielonych na mąkę ziaren słonecznika
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół np. prowansalskich, włoskich
  • 2 łyżeczki suszonej cebulki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 ½ łyżeczki syropu klonowego
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju (rzepakowego, z pestek winogron, ryżowego lub rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła ghee – odmierzamy olej w stanie płynnym)
  • 100 ml puree z dyni zwyczajnej, pomarańczowej lub muscat (prowansalskiej, muszkatołowej)

  • 4-5 łyżek pestek dyni – na wierzch
  • 1 łyżka syropu klonowego + 2 łyżeczki sosu tamari/bezglutenowego sosu sojowego) - opcjonalnie do obtoczenia pestek, żeby lepiej się przykleiły do ciasta
  • odrobina soli w płatkach do posypania – opcjonalnie

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do tego przepisu potrzebujesz puree z pieczonej lub gotowanej dyni zwyczajnej lub innej wodnistej odmiany dyni np. prowansalskiej (muszkatołowej). Zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem, żeby dowiedzieć się jak je przygotować.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Jeśli nie masz gotowej mąki z orzeszków ziemnych, pestek słonecznika lub migdałów, to zmiksuj wybrane z nich na mąkę np. w młynku do kawy. W przypadku migdałów najlepiej zmiksować takie w płatkach.
  4. W misce wymieszaj wszystkie mąki razem z mąką z wybranych ziaren, proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
  5. Następnie dodaj do nich syrop klopnowy, olej oraz puree z dyni. Wymieszaj wstępnie masę łyżką, a następnie zagnieć dłońmi w gładką, jednolita kulę ciasta.
  6. W zależności od użytych mąk i konsystencji puree ciasto może być mniej lub bardziej wilgotne. Jeśli tylko delikatnie klei się do rąk, to podsyp je nieco skrobią. Jeśli jest bardzo mokre, dodaj nieco więcej każdej z mąk. Ciasto nie może być też za suche, zbyt zwarte czy twarde. Ma być miękkie, lekko wilgotne i tłuste. Jeśli jest za suche dodaj więcej oleju i dyni.
  7. Gotowe ciasto odłóż na chwilę i przygotuj kawałek papieru wielkości blachy od piekarnika i drugi arkusz do przykrycia ciasta w czasie wałkowania.
  8. Przygotuj też pestki dyni do posypania krakersów. Jeśli chcesz by lepiej trzymały się ciasta, przygotuj mieszankę syropu klonowego z sosem sojowym i obtocz w niej pestki.
  9. Teraz rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-5 mm i mniej więcej prostokątny kształt. Postaraj się, żeby ciasto miało jednolitą grubość na całej powierzchni i żeby np. brzegi nie były zbyt cienkie, bo będą szybciej się spiekać.
  10. Teraz pokrój ciasto na kwadraty lub inne kształty, które chcesz nadać krakersom. Możesz posłużyć się np. radełkiem do ciasteczek czy ravioli, skrobką do ciasta lub zwykłym nożem. Na poszczególne krakersy nałóż po kilka pestek dyni. Jeśli obtoczyłeś je w syropie klonowym, to dobrze odsącz je z nadmiaru płynu. Wszystkie pestki dobrze powciskaj palcem w ciasto. Szczególnie te nie pokryte słodko-słonym sosem mogą po upieczeniu łatwo odpadać. Na koniec możesz jeszcze oprószyć krakersy szczyptą ziół lub rozgniecionej w palcach soli w płatkach.
  11. Gotowe krakersy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz (u mnie z termoobiegiem) ok. 20-25 min. W zależności od piekarnika, grubości ciasta czy użytych mąk, czas pieczenia może się nieco różnić. Niektóre krakersy mogą piec się kilka minut dłużej, niektórej krócej. Sprawdzaj czy się nie przypalają, a jeśli przypiekają się z jakiejś strony to obróć blachę w piekarniku (jeśli masz taką możliwość).
  12. Upieczone krakersy wyjmij z piekarnika i pozostaw chwilę na blaszce aż nieco ostygną, a następnie podziel je delikatnie na poszczególne części i przełóż na talerz, by całkowicie wystygły. Gdy będą już zimne, schowaj je do puszki lub zamykanego słoika, aby pozostałe chrupkie przez wiele dni.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz gotowego puree, to zacznij od jego przygotowania. W tym celu obierz kawałek dyni, pokrój na kawałki i ugotuj na parze. Jeśli chcesz dynię upiec (ja preferuję ten sposób), to na blaszce piekarnika ułóż kawałki dyni (nie musza być obrane) i upiecz je do miękkości. Upieczoną dynię oddziel od skóry, a ugotowaną dobrze odsącz i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Gotowy dyniowy mus możesz przełożyć do wyparzonych słoiczków lub zamrozić w mniejszych porcjach, aby mieć go pod ręką do wypieków i innych dań.
  2. W tym przepisie sprawdzi się odmiana dyni o wodnistym miąższu – dynia zwyczajna, olbrzymia (pomarańczowa) lub dynia muszkatołowa (prowansalska), która ma ciemno zieloną skórkę i mocno pomarańczowy miąższ. Odmiany dyni o bardziej skrobiowym miąższu typu hokkaido czy piżmowa tutaj się nie sprawdzą, a krakersy nie wyjdą chrupiące.
  3. Jeśli nie możesz spożywać mąki kukurydzianej, to zamień ją na owsianą (bezglutenową) lub gryczaną. Zamiast mąki ryżowej, możesz spróbować użyć jaglanej. Jeśli w przypadku zamiany mąk ciasto wyjdzie za luźne, to dodaj nieco więcej każdej z mąk, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Jeśli będzie za suche, to dodaj nieco więcej oleju i puree z dyni.
  4. Pamiętaj, że mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana to dwie różne mąki. Skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką z tapioki, skrobią ryżową lub mąką ziemniaczaną.
  5. Zamiast kombinacji mąki ryżowej z kukurydzianą, spróbuj mąki jaglanej z owsianą (bezglutenową). W tym przypadku, z tym samym puree z dyni, ciasto wyszło mi dużo luźniejsze i musiałam dodać więcej każdej z mąk: dałam po 2 łyżki więcej mąki jaglanej (1/3 szkl. + 3 łyżki, 75-80 g) i owsianej (1/3 szkl. + 2 łyżki, 70-80 g) i 1 1/2 łyżki skrobi więcej (1/4 szkl. + 1 ½ łyżki, ok. 45 g). Pamiętajcie by proporcje te dostosować do swojego ciasta, gdyż dużo zależy od tego jakiej dyni użyjecie i ile wody będzie miało puree.
  6. Jeśli nie możesz spożywać drożdży, to pomiń płatki drożdżowe. One nadają przyjemnego serowego smaku krakersom, ale nie są niezbędne w tym przepisie. W razie potrzeby dodaj więcej ziół, suszonej cebulki czy czosnku.
  7. Krakersy można doprawić na wiele sposobów. Możecie dodać do nich czarnuszkę, kminek, imbir, ostrą paprykę lub suszone pomidory w płatkach.

 

zobacz również

Zostaw komentarz