Bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą (bez jajek i nabiału, wegański)

napisany przez Kasia 14 października 2020
Bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą, bez jajek i nabiału

A co powiecie na to, żeby zamiast typowego chlebka bananowego, zrobić sobie czasem tej jesieni przepyszny, bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą? Ja na pewno powtórzę go jeszcze nie raz, bo wyszedł fantastyczny. Mocno aromatyczny, pięknie pomarańczowy i wspaniale miękki. To będzie mój tegoroczny umilacz jesiennych, zimnych, deszczowych wieczorów. Takich, które uratuje tylko ciepła herbata, dobra książka i kawał domowego ciacha.

Oczywiście ani trochę nie chcę Was zniechęcić do przygotowywania chleba bananowego, co to to nie! Chlebek bananowy to zawsze dobry pomysł i znajdziecie na blogu zarówno przepisy na bananowca w wersji wegańskiej jak i z jajkami, a do tego z różnymi dodatkami. Wybieracie wegański z orzechowym karmelem czy ten z marchewką i czekoladą?

A jeśli szukacie więcej dyniowych inspiracji, to koniecznie poszperajcie w zakładce DYNIA. Znajdziecie tam świetne ciasta dyniowe ze śliwkami i kruszonką w wersji drożdżowej i bez drożdży. Poza tym proste muffiny, granolę czy cynamonowe bułeczki. Jest w czym wybierać!


Bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą, wegański

Bezglutenowy chlebek dyniowy to proste i pyszne ciacho, idealne na jesienny czas. Robi się je ekspresowo. Wystarczy przygotować sobie wcześniej zapasy dyniowego puree, by móc cieszyć się pysznymi wypiekami z dynią w roli głównej.  Ten chlebek to przecież tylko jeden z wielu przepisów, do których można upakować zmiksowaną, kremową i słodką dynię hokkaido.

Puree z tej odmiany dyni jest idealne do jesiennych wypieków, ciast, ciasteczek czy karmelowo-orzechowych kremów. Nadaje ono miękkości, wilgotności, aromatu i słodyczy. W przeciwieństwie do zwyczajnej odmiany dyni nie ma w sobie tyle wody i ładnie skleja ciasto – podobnie jak dojrzały, słodki banan. Dlaczego więc nie zrobić by z niej podobnego chlebka?

We WSKAZÓWKACH pod przepisem opisałam Wam dokładnie jak przygotować takie dyniowe puree. Najlepsze wychodzi z dyni pieczonej i najlepiej od razu zrobić jego większe ilości. Gotowe puree wystarczy popakować do woreczków strunowych w odpowiednich porcjach i zamrozić. Gdy najdzie Was ochota na ciasto, wystarczy włożyć woreczek do ciepłej wody i gotowe!

Bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą, wegański

Bezglutenowy chlebek dyniowy jest mięciutki, puszysty, pełen aromatycznych przypraw i smakowitości w postaci ukrytych w nim kawałków gorzkiej czekolady. Do tego jest prosty w przygotowaniu. Trzymajcie się moich wskazówek a wyjdzie i Wam wspaniale.

Po pierwsze, jak zawsze zwracam Wam uwagę na proszek do pieczenia. W wypiekach bez jajek i glutenu ma on kolosalne znaczenie! Ja używam i niezmiennie polecam Celiko lub dr. Oetker (w wersji bezglutenowej), które działają najsilniej i dają wspaniałe rezultaty. Do tego nieco sody i otrzymacie ekstra wyrośnięty wypiek.

Po drugie liczą się detale – konsystencja ciasta, odmierzenie składników, temperatura w piekarniku (każdy piekarnik piecze inaczej!) czy nie mieszanie ciasta zbyt długo. Użyjcie do niego zwykłej trzepaczki balonowej, nie miksujcie takich ciast! Niby nic, a robi różnicę. Czynników, które mogą zaważyć na wyglądzie i konsystencji waszego ciasta jest naprawdę dosyć sporo. Staram się je mieć zawsze na uwadze i wyeliminować błędy, ale też nie zawsze wszystko przewidzę, więc czuwajcie. 😉

Trzecia ważna kwestia to dodatki. W przypadku takiego chlebka dyniowego czy bananowego w wegańskiej wersji – nie szalejcie z nimi.

Ciężkie składniki typu posiekane orzechy, rodzynki itp. dodane do delikatnego ciasta bez jajek mogą spowodować, że wyjdzie Wam zakalec. Sama zjadłam podczas testów nie jeden taki smakołyk. Czekolada w podanej przeze mnie ilości przeszła testy pozytywnie i nie spodobała zakalca, a garść orzechów na wierzchu nie obciążyła zbytnio ciasta. Jeśli chcecie, możecie ewentualnie pominąć te dodatki i zrobić chlebek bez nich. Jednak wiadomo, wszystko co z czekoladą smakuje lepiej!

Mam nadzieję, że po tych wskazówkach bezglutenowy chlebek dyniowy wyjdzie Wam rewelacyjnie i zagości u Was nie raz.

Niech ciepły, dyniowo-cynamonowy aromat rozniesie się w Waszych domach i rozgrzeje serducha. Smacznego!

Bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą, bez jajek i nabiału

BEZGLUTENOWY CHLEBEK DYNIOWY Z CZEKOLADĄ (wegański)

Kasia A co powiecie na to, żeby zamiast typowego chlebka bananowego, zrobić sobie czasem tej jesieni przepyszny, bezglutenowy chlebek dyniowy z czekoladą? Ja na pewno powtórzę go jeszcze nie raz, bo… DYNIA chlebek dyniowy European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na keksówkę 12x26 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ¾ szkl. (185 ml, ok. 210 g) puree z dyni hokkaido (patrz WSKAZÓWKI)
  • ½ szkl. + 1 łyżka (140 ml) napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • ½ szkl. + 1 łyżka (140 ml) soku jabłkowego / pomarańczowego
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego
  • 3 łyżki (45 ml) syropu klonowego

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (55 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. + 1 łyżka (48 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (najlepiej złociste, odtłuszczone, gotowe mielone) lub łusek babki jajowatej
  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (85 g) erytrytolu lub cukru
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • ⅔ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 35-50 g gorzkiej czekolady + ew. na wierzch ciasta
  • garść orzechów pekan lub włoskich – opcjonalnie, na wierzch ciasta

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do ciasta potrzebujesz puree z pieczonej dyni hokkaido. Jeśli nie masz gotowego tego składnika, zerknij na wskazówki pod przepisem, jak go przygotować i czym ewentualnie zastąpić.
  2. Rozgrzej piekarnik odpowiednio wcześnie do 190 stopni, by był od razu gotowy, gdy przygotujesz ciasto. Prostokątną foremkę (26x12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W jednej misce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie mokre składniki: puree z dyni hokkaido, mleko roślinne, sok, ocet, olej i syrop klonowy.
  4. W drugiej, większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, budyń, siemię lub babkę, cukier lub erytrytol, proszek, sodę i przyprawy.
  5. Posiekaj też gorzką czekoladę i dodaj do mąk. Jeśli chcesz posypać wierzch ciasta czekoladą i orzechami, to również przygotuj sobie teraz te dodatki.
  6. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, możesz przystąpić do połączenia składników na ciasto. Do suchych składników wlej te mokre, a następnie szybko i dokładnie wymieszaj masę trzepaczką balonową. Najlepiej nie używać do takich ciast miksera. Po chwili masa powinna się napowietrzyć i lekko buzować od działania proszku, sody i octu. Nie może być gęsta, powinna być dość rzadka. Wtedy chlebek wyjdzie puszysty, a nie zbity. Jeśli twoja dynia była bardzo sucha, a masa wyszła ci za gęsta, to dodaj 2-3 łyżki mleka roślinnego lub więcej. Po wymieszaniu mas najlepiej unikać już dodawania płynu i mieszania ciasta za długo, więc miej to na uwadze przygotowując chlebek innym razem.
  7. Ciasto przelej szybko do foremki. Posyp posiekaną czekoladą i orzechami i wstaw jak najszybciej do piekarnika. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem ok. 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze jakieś 20-25 min , aż chlebek będzie pięknie wyrośnięty i zarumieniony.
  8. Na koniec wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tak chlebek na jakieś 10 min i dopiero wyjmij go z pieca. Pozwól mu ostygnąć w foremce. Pod koniec stygnięcia możesz go wyjąć, odkleić delikatnie papier z boków ciasta i pozwolić mu jeszcze odparować ciepło i wilgoć. Wystudzony chlebek możesz kroić.
  9. Gotowe ciasto długo pozostaje mięciutkie i nie wysycha za szybko. Przechowuj je pod przykryciem i najlepiej w chłodniejszym miejscu, bo w cieple ciasto na bazie dyni i mąk bezglutenowych może szybciej fermentować. Jeśli chcesz, część chlebka możesz pokroić na kawałki i zamrozić.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Najlepiej upiec od razu całość, a nadwyżkę puree zamrozić na później. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec (u mnie 180 stopni + termoobieg). Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką.
  2. Poza sezonem na dynię, do ciasta możesz użyć puree z pieczonego batata.
  3. Zamiast mąki owsianej, możesz użyć nieco mniej mąki jaglanej - 1/3 szkl., 50 g (najlepiej takiej mocno zmielonej, delikatnej). Ciasto z mąką jaglaną może być nieco gęstsze, więc w razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki mleka więcej.
  4. Używam bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko lub dr. Oetker. Te proszki najlepiej się sprawdzają, szczególnie w wypiekach bez udziału jajek. Działają bardzo silnie, ładnie unoszą ciasto i nadają mu puszystej konsystencji. Jeśli używasz ekologicznego proszku  do pieczenia na kamieniu winnym, to lepiej zwiększ ilość sody w cieście (np. na początku do 1/2 łyżeczki), aby zmniejszyć ryzyko zakalca. Ciasto na takim proszku może mieć nieco inną strukturę po upieczeniu.
  5. Zamiast soku, możesz dodać do ciasta więcej wybranego napoju roślinnego.
  6. Zamiast budyniu możesz dać skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  7. W przypadku tego bezglutenowego chlebka dyniowego w wegańskiej wersji lepiej nie szaleć z dodatkami. Ciężkie składniki, typu posiekane orzechy, rodzynki itp., dodane do delikatnego ciasta bez jajek mogą spowodować, że wyjdzie Wam zakalec. Czekolada w podanej przeze mnie ilości i garść orzechów na wierzchu przeszła testy pozytywnie i nie spowodowały zakalca. Jeśli chcecie, możecie ewentualnie pominąć te dodatki i zrobić chlebek bez nich.

 

zobacz również

Zostaw komentarz