Bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane z tymiankiem (wegańskie)

napisany przez Kasia 25 października 2018
Bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane bez jajek

Kiedy dopada cię dyniowy urodzaj, a znajomi jeszcze oddają ci swoje dynie, „bo ty tyle gotujesz i na pewno wykorzystasz”, musisz znaleźć sposób, żeby sobie z tym fantem poradzić. Kiedy przerobiłam już ciasta, bułeczki, pizzę, zupę i zamroziłam tony puree, a w lodówce nadal leżała upieczona dynia, przyszła kolej na proste i szybkie bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane z tymiankiem.

Takie kluseczki mają same plusy – wykorzystują nadmiary zalegającej dyni, a do tego są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia, jeśli mamy już upieczoną lub ugotowaną dynię. Wychodzi ich cała micha, więc spokojnie nakarmisz nimi całą rodzinkę lub będziesz mieć obiad na kilka dni.

Moje bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane oprócz pszenicy nie zawierają także jajek ani nabiału, więc są idealne dla wegan lub osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Jeśli jesteście fanami wszelki kluchów, to koniecznie spróbujcie tradycyjne kopytka zrobić w nowej wersji. Dynia nie tylko dodaje subtelnego smaku, koloru, ale także witamin i minerałów, więc warto przemycać ją w różnych daniach.

Bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane możesz podawać na tysiąc sposobów, tak jak lubisz, a nigdy ci się nie znudzą. Z masełkiem aromatyzowanym szałwią, dobrym sosem, dipem serowym, warzywami lub polane roślinnym jogurtem smakują wybornie.

Odsmażone na drugi dzień na patelni są jeszcze lepsze niż świeże. W każdej wersji posmakują dzieciakom, nawet tym, które za dynią nie przepadają, bo jej aromat w kluskach jest bardzo subtelny. Do moich kluseczków dodałam tymianku, który wspaniale pasuje do dyni. Jeśli chcesz, możesz zastąpić go innym, świeżym ziołem np. rozmarynem lub zrobić wersję bez ziół, którą będziesz mógł podać również na słodko.

Jeśli jesteś takim wielbicielem kluchów jak ja, to dyniowa wersja na pewno ci posmakuje.

Bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane bez jajek

BEZGLUTENOWE KLUSKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE Z TYMIANKIEM (WEGAŃSKIE)

Kasia Kiedy dopada cię dyniowy urodzaj, a znajomi jeszcze oddają ci swoje dynie, „bo ty tyle gotujesz i na pewno wykorzystasz”, musisz znaleźć sposób, żeby sobie z tym fantem poradzić. Kiedy… DYNIA Bezglutenowe kluski dyniowo-ziemniaczane z tymiankiem (wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 100 szt. (4-6 porcji) Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 kg ziemniaków (mączystych, na kluski) – waga po obraniu
2 szkl. (500 ml) puree z pieczonej dyni (zwykłej, pomarańczowej lub muszkatołowej)
1-1¼ szkl. (180-220 g) mąki ziemniaczanej
½ szkl. (90 g) mąki ryżowej
½ szkl. (80 g) mąki kukurydzianej
2/3 łyżeczki soli
2-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie

  1. Jeśli nie masz gotowego puree z dyni, to zacznij od jego przygotowania. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki i pokrój na duże kawałki. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim dynię skórą do dołu. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem do miękkości około 25-40 min, w zależności od rodzaju dyni.
  2. Upieczoną dynię pozostaw do wystudzenia, następnie oddziel łyżką miąższ od skóry i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odmierz 2 szkl. puree do klusków, a resztę zostaw do innych dań lub zamroź.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj jak zwykle w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, ugnieć tłuczkiem lub przekręć przez maszynkę do mielenia, aby uzyskać gładkie puree bez grudek. Nie miksuj ziemniaków blenderem, bo możesz uzyskać ziemniaczany budyń.
  4. Do dużej miski przełóż ugniecione ziemniaki i puree z dyni i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy dodaj sól i stopniowo wsypuj wszystkie mąki. Na początku dodaj mniejszą, podaną ilość mąki ziemniaczanej. Może się okazać, że ta ilość będzie wystarczająca, a kluski dzięki temu smaczniejsze i mniej twarde po wystudzeniu. Na koniec dodaj posiekany tymianek i wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Z masy dyniowo-ziemniaczanej roluj małe kluseczki. Jeśli chcesz możesz zrobić tradycyjne kopytka lub kluski z dziurką.
  8. Wrzucaj kluski partiami na gotującą się wodę i gotuj od wypłynięcia ok. 2 min. Po pierwszej partii ugotowanych klusków sprawdź, czy nie trzeba dodać pozostałej mąki ziemniaczanej. Jeśli kluski ładnie się ugotowały i nie rozpadły, to znaczy, że będą dobre. Mogą być nieco delikatne, ale dzięki temu nie będą mocno twardnieć.
  9. Ugotowane kluski wykładaj na talerz , polej lekko olejem i zamieszaj, żeby się ze sobą nie sklejały.
  10. Gotowe kluseczki jedz od razu jeszcze ciepłe, najlepiej polane ulubionym sosem.
  11. Wystudzone kluski przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce. Odsmażaj je na patelni, na małym ogniu pod przykryciem lub wrzuć na chwilę na gotującą wodę, a będą równie smaczne jak te świeże.

Wskazówki

  1. Do tych klusków użyłam tradycyjnej dyni pomarańczowej. Nie polecam tutaj dyni hokkaido i piżmowej, które mają inną konsystencję i mniej wody, co zmieni cały przepis i proporcje wszystkich mąk. Świetnie sprawdzi się dynia muszkatołowa (prowansalska), bo ma piękny pomarańczowy kolor i lekko słodki smak.
  2. Kluseczki możesz przygotować bez tymianku lub z innymi świeżymi ziołami np. rozmarynem lub szałwią.
  3. Zamiast mąki kukurydzianej spróbuj dodać jaglanej lub więcej ryżowej i ziemniaczanej.

zobacz również

12 komentarzy

marbielka 26 października 2018 - 09:04

Bardzo polecam ten przepis! Zamiast mąki kukurydzianej użyłam tapioki i wyszły super – moja dynia była bardzo mokra i dodawałam mąki aż ciasto zaczęło odchodzić od miski. Smakują jak tradycyjne kopytka z lekkim słodkawym posmakiem dyni – pychota 🙂

Odpowiedz
Kasia 26 października 2018 - 10:35

Brawo za udany eksperyment! 🙂 Konsystencja ciasta może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków i dyni, więc dobrze jest wprowadzać takie modyfikacje 🙂 Cieszę się, że kopytka posmakowały, dzięki za wiadomość!

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 28 października 2018 - 23:57

Czytanie i oglądanie pani bloga to przyjemność! Cieszę się, że Martusia tu trafiła, a i mnie przywiodła. Zresztą nawet jesteście, dziewczynki, podobne do siebie 🙂 Pozdrowienia – mama Marbielki

Odpowiedz
Kasia 29 października 2018 - 18:06

Przyjemnością jest czytanie takich miłych komentarzy! 🙂 Dziękuję z całego serducha <3 Przesyłam uściski dla Marty!

Odpowiedz
Jola 6 kwietnia 2019 - 20:55

Kluski bombowe!

Odpowiedz
Kasia 7 kwietnia 2019 - 19:13

Super! 😀 Dzięki za komentarz 🙂

Odpowiedz
Asia 4 grudnia 2019 - 22:24

Najlepsze kluski jakie jadłam!

Odpowiedz
Kasia 5 grudnia 2019 - 19:45

Bardzo się cieszę! 🙂 Na zdrowie 😀

Odpowiedz
bogna 22 stycznia 2020 - 15:11

cześć, myślisz że da rade zastąpić tą mieszaninę mąk zwykłą pszenną? Nie zalezy mi na tym żeby były bezglutenowe a wyglądają tak smakowicei 🙂

Odpowiedz
Kasia 23 stycznia 2020 - 11:40

Myślę, że tak 🙂 Po prostu trzeba wzorować się na przepisie na jakieś zwykłe kopytka lub kopytka dyniowe. Kwestia tylko proporcji, żeby nie dać za mało lub za dużo mąki. Powodzenia w eksperymentach! 🙂

Odpowiedz
Joanna 20 września 2021 - 21:44

Można dynię ugotować na parze?

Odpowiedz
Kasia 22 września 2021 - 19:50

Myślę, że tak – jedynie trzeba zwrócić uwagę, czy taka dynia nie będzie miała w sobie nieco więcej wody. W razie potrzeby można dodać więcej mąki do masy – ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo kluchy będą twardsze. 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz