Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży (wegańskie)

napisany przez Kasia 23 listopada 2021
Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży

Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży to jesienny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – „BEZ WSZYSTKIEGO”. W tym przepisie nie znajdziesz glutenu, nabiału, jajek i drożdży, ale spełnisz swojej marzenie o miękkiej, puszystej i mocno cynamonowej zawijanej bułeczce. A do tego, jeśli masz gotowe puree z dyni hokkaido, przygotujesz ją sobie ekspresowo. Tego rodzaju przepisy wymagają ode mnie nieskończonej ilości prób i kuchennej gimnastyki, ale dzięki Waszym wiadomościom wiem, że warto. Po niezwykle ciepłym przyjęciu pizzy dyniowej, mam nadzieję, że i te cynamonowe rollsy znajdą Wasze uznanie.

Bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży to tylko jeden z wielu dyniowych przepisów na blogu. Jeśli szukasz więcej inspiracji na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, to zajrzyj do zakładki DYNIA na blogu. Czekają tam na Ciebie pyszne wypieki – muffinki, cynamonowe bułeczki w klasycznej, drożdżowej wersji, chlebek dyniowy i słone krakersy. A poza tym wspaniale chrupiąca granola, konfitura z pomarańczą, która odmienia desery i słodkie śniadania lub ziołowe kluseczki, które możesz podać do lubionego sosu lub zajadać podsmażone prosto z patelni.

A jeśli szukasz innych przepisów na klasyczne wypieki w „bezdrożdżowej” wersji, to zerknij do zakładki BEZ DROŻDŻY. Będę tam zamieszczać receptury na takie nietypowe, bezglutenowe wypieki, z których wyeliminowałam drożdże. Mam nadzieję, że będzie ich przybywać. Duża ich część znajdzie się również w drugiej części mojego e-booka – wszystkie przepisyjabłko mam już gotowe!

DYNIOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE to kolejny pomysł na wykorzystanie puree z dyni i przemycenie sezonowego warzywa. Jeśli lubisz takie kombinacje i słodkie, warzywne wypieki, to ten przepis jest dla Ciebie. Ta wersja świetnie się sprawdzi również wtedy, gdy nie masz czasu na wyrastanie drożdżowego ciasta na klasyczne cynamonki – robi się ją ekspresowo!

Ciasto swój smak, kolor i konsystencję zawdzięcza puree z DYNI HOKKAIDO, które jest gęste i kremowe. Poza sezonem z powodzeniem zastąpisz je puree z batata. Dynia zwyczajna nie da tutaj tak wspaniałego rezultatu. Lepiej od razu sięgnij po tę małą, niepozorną dyńkę – jest jej pełno na straganach i w supermarketach. Upiecz ją, ewentualnie ugotuj i zmiksuj na gładki mus. Mając zapasy dyniowego puree możesz działać ekspresowo z każdym dyniowym przepisem. Mus z dyni razem z odpowiednią kompozycją mąk oraz magicznymi łuskami babki jajowatej sprawi, że ciasto będzie miało odpowiednią strukturę i konsystencję. Dynia Hokkaido nadaje również smaku i słodyczy, więc jeśli chcesz, możesz pominąć dodatek słodu do ciasta i przygotować bardziej odchudzone cynamonki.

Najważniejszym jednak składnikiem w cieście bez drożdży jest PROSZEK DO PIECZENIA. To on ma sprawić, że bułeczki pięknie urosną i będą puszyste. Bez silnego, dobrze działającego proszku te dyniowe bułeczki cynamonowe się nie udadzą. Jeśli chcesz uniknąć zakalcowatego i mokrego ciasta, postaw na ten tradycyjny, a nie ekologiczny. Więcej informacji znajdziesz we WSKAZÓWKACH do przepisu.

Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży są szybkie i proste w przygotowaniu, ale WYMAGAJĄ NIECO WPRAWY i wyczucia.

Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję – ma być lekkie, klejące i bardzo puszyste, a nie zbite i gęste, jak plastelina. Nie da się formować i rozciągać jak jego tradycyjny, glutenowy odpowiednik. Dużo tutaj zależy od ilości dodanego napoju roślinnego, więc obserwuj wyrabianą masę i dolewaj płynu stopniowo. W zależności od gęstości i wilgotności puree z dyni oraz chłonności mąk, jego ilość może się nieco wahać. Kluczowe jest tu wyczucie ciasta i obserwacja.

Zauważ też jak zachowuje się ciasto, gdy odpocznie kilka minut i jak wyglądają bułeczki po upieczeniu – czy są puszyste i wyrośnięte, a może zbyt wilgotne lub popękane i za suche? Wówczas przy kolejnym podejściu do pieczenia, dokonaj odpowiednich modyfikacji i sprawdź, jak wyjdzie kolejna partia cynamonek.

Niezwykle ważny jest też sposób obchodzenia się z tego rodzaju bezglutenowym ciastem, które dodatkowo nie zawiera drożdży. Po wyrobieniu i odstawieniu na kilka minut, staraj się działać z nim ostrożnie i nie naruszyć gwałtownie jego napowietrzonej struktury. Wałkuj je bardzo delikatnie (nie dociskając mocno wałka) i postępuj według moich wskazówek, a będziesz cieszyć się pulchnym i miękkim wypiekiem.

Ciasto na te dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży, to świetna baza do innych, słodkich, ekspresowych wypieków. Możesz przyrządzić je na wiele sposobów ze swoim ULUBIONYM NADZIENIEM.

Klasyczną, cynamonową wersję możesz zamienić na nieco mniej znaną – kardamonową. Smakuje ona najlepiej ze świeżo utartym w moździerzu kardamonem. Ten mielony jest dużo mniej aromatyczny. Zamiast cynamonu świetnie sprawdzi się też przyprawa do piernika i lub inna korzenna mieszanka, która umili Ci jesienno-zimowy czas.

W bardziej wypasionej wersji możesz sięgnąć po ulubiony krem, np. czekoladowy – pilnuj jednak, żeby nie był zbyt rzadki i nie nakładaj go za dużo, bo może wypłynąć lub zbytnio obciążyć ciasto. A jeśli chcesz jeszcze bardziej PODKREŚLIĆ DYNIOWY CHARAKTER bułeczek, to posmaruj je przed zawinięciem dyniowym, cynamonowym karmelem z przepisu na muffinki dyniowe – będzie pysznie!

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu szczególnie, jeśli musisz wyeliminować drożdże z diety. Pamiętaj, że ciasto „bez wszystkiego” znacznie różni się od tradycyjnego i wymaga nieco wyczucia, ale gdy zastosujesz się do wskazówek, sięgniesz pod odpowiednie składniki i nabierzesz wprawy, będziesz przygotowywać je z zamkniętymi oczami.

Niech Twój dom wypełni się aromatem cynamonu i błogą przyjemnością w towarzystwie tej wyjątkowej bułeczki. Trzymam kciuki!

Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży

DYNIOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE BEZ GLUTENU I DROŻDŻY (wegańskie)

Kasia Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu i drożdży to jesienny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – „BEZ WSZYSTKIEGO”. W tym przepisie nie znajdziesz glutenu, nabiału, jajek i drożdży, ale spełnisz swojej… BEZ DROŻDŻY bułeczki cynamonowe, dyniowe rollsy, bez glutenu, bez drożdży, bez jajek, bez nabiału, dyniowe, cynamonki, rollsy cynamonowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 7 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2 łyżki (12 g) łusek babki jajowatej + ⅓ szkl. + 1 łyżka (100 ml) bardzo ciepłej/ gorącej wody

  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (65 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (50 g) mąki jaglanej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki (16 g) mąki/ skrobi ziemniaczanej + do podsypania ciasta
  • 1½ łyżki cukru lub erytrytolu
  • szczypta soli
  • 1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼-⅓ łyżeczki sody

  • ½ szkl. (ok. 135 g) puree z dyni Hokkaido (patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego lub płynnego masła klarowanego
  • 1½ łyżki octu jabłkowego
  • ¼­­ szkl. + 1½ łyżki (70-80 ml) napoju roślinnego, np. migdałowego, ryżowego

NA NADZIENIE:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego/ kokosowego (lub pół na pół cukier z erytrytolem)
  • ⅔ łyżeczki cynamonu
  • ok. 1 łyżka miękkiego masła klarowanego lub oleju kokosowego/ masła roślinnego w wersji wegańskiej
  • 1 średnie/ małe jabłko
  • garść orzechów włoskich/ pekan – do dekoracji (opcjonalnie)

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. –  85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka  –  15 ml, 1 łyżeczka  –  5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do ciasta na bułeczki cynamonowe potrzebne jest puree z dyni hokkaido. Jeśli nie masz gotowego puree, zerknij na wskazówki pod przepisem, by dowiedzieć się jak je przygotować.
  2. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 195°C. Ma być gorący, gdy cynamonki będą gotowe do pieczenia.
  3. Łuski babki jajowatej zalej podaną ilością bardzo ciepłej lub gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do zgęstnienia i lekkiego ostudzenia.
  4. Teraz przygotuj składniki na nadzienie. Ciasto robie się bardzo szybko i nie wymaga ono wyrastania, więc wszystkie składniki na bułeczki muszą być pod ręką. Wymieszaj ze sobą cukier z cynamonem. Masło klarowne lub olej kokosowy możesz lekko podgrzać, jeśli jest twarde i nie nada się do posmarowania ciasta. Ewentualnie możesz użyć płynnego tłuszczu. Jabłko obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na bardzo drobną kostkę.
  5. Gdy przygotujesz dodatki, a piekarnik się nagrzeje, przejdź do przygotowania ciasta. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, proszek budyniowy, cukier, sól, proszek i sodę.
  6. Do suchych składników dodaj puree dyniowe, napęczniałą babkę, olej, ocet i ok. połowę podanej ilości napoju roślinnego. Zacznij łączyć dłonią wszystkie składniki w jednolitą masę. Stopniowo dolewaj „mleko” i zagniataj całość - będzie kleić się do rąk. Proszek, soda i ocet zaczną już działać, więc ciasto powinno zrobić się dość lekkie i puszyste z widoczną, porowatą strukturą. Przez to będzie sprawiać wrażenie dość luźnego – takie ma być, nie może być zwarte jak plastelina. Nie dodawaj do niego mniej niż ¼ szkl. (60 ml) napoju. Najczęściej ciasto potrzebuje jeszcze 1-2 łyżki (15-30 ml) płynu - w zależności od gęstości puree z dyni i chłonności mąk. Z czasem nauczysz się odpowiednio oceniać jego potrzebną ilość. Jeśli dodasz nieco za mało „mleka”, bułeczki mogą wyjść nieco bardziej suche, mniej puszyste lub lekko popękane. (Zob. FILMIK)
  7. Gotowe ciasto pozostaw na 3-5 min, by odpoczęło, nieco zgęstniało i zrobiło się bardziej zwarte. W tym czasie przygotuj blachę piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Cynamonki możesz również upiec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem lub solidnie nasmarowanym tłuszczem.
  8. Przygotuj matę/ stolnicę silikonową (najlepsza opcja) lub arkusz papieru do pieczenia, na którym będziesz wałkować ciasto i formować bułeczki. Stolnice/ papier wysyp solidnie dowolną skrobią, np. ziemniaczaną, żeby wilgotnie ciasto zbytnio się nie przykleiło.
  9. Ciasto również obsyp mąką ziemniaczaną, odklej od ścianek miski i uformuj delikatnie w jednolitą masę, starając się go już nie ugniatać i nie niszczyć jego napowietrzonej struktury. Przełóż je na środek stolnicy/ papieru.
  10. Posyp ciasto skrobią od góry i bardzo delikatnie (bez dużego nacisku), rozwałkuj je na nieduży prostokąt o wymiarach ok. 21 x 31 cm i grubości ok. 1 cm. Podczas zawijania bułeczek ciasto jeszcze mocno się rozpłaszczy, więc najlepiej, żeby prostokąt nie był większy, a ciasto zbyt cienkie – wówczas bułeczki nie wyjdą zbyt puszyste. (Zob. FILMIK)
  11. Przygotowany placek posmaruj wybranym tłuszczem i posyp dokładnie mieszanką cukru z cynamonem. Następnie nałóż pokrojone w kostkę jabłko. (Zob. FILMIK)
  12. Teraz nożem lub radełkiem podziel ciasto na 7 pasków o grubości ok. 2½-3 cm – tnij od strony krótszego boku. Zwiń każdy pasek, tworząc cynamonową bułeczką. Nie przejmuj się jeśli nie wygląda okazale – po wyrośnięciu w piekarniku nabierze ładnego kształtu. (Zob. FILMIK)
  13. Wskazówka: Możesz również zwinąć prostokąt ciasta od strony krótszego boku w rulon (pomagając sobie papierem lub stolnicą silikonową), a następnie pokroić go na plastry, ale wówczas cynamonki wychodzą mniej okazałe i kształtne.
  14. Gotowe bułeczki układaj na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym (w niedużych odstępach). Ich wierzch możesz udekorować posiekanymi orzechami.
  15. Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika i piecz w 195°C z termoobiegiem przez 17-20 min (ta opcja sprawdza się u mnie najlepiej) lub z grzaniem góra-dół przez 20-25 min. Cynamonki powinny wyraźnie urosnąć i się zrumienić.
  16. Gotowe bułeczki wyjmij piekarnika i pozostaw do ostudzenia, by odparowały nadmiar ciepła i wilgoci. Po wystudzeniu możesz polać je dodatkowo lukrem lub dowolną polewą, ale dla mnie są wystarczająco słodkie bez tego dodatku.
  17. Cynamonki przechowuj w chłodniejszym miejscu pod przykryciem, aby nie wysychały za szybko. Na następny dzień nie czerstwieją za mocno, ale najlepiej smakują lekko podgrzane (np. w mikrofalówce) – wówczas stają się miękkie i mocno aromatyczne, jak świeżo upieczone.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z pieczonej dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Najlepiej upiec od razu całą dynię, a nadwyżkę puree podzielić na porcje i zamrozić na później. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec (180 stopni + termoobieg, ok. 25 min). Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na idealnie gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką. Jeśli chcesz, dynię możesz również spróbować ugotować, np. na parze, zamiast piec ją w piekarniku. Taka dynia ma nieco miej słodki smak i nieco bardziej wilgotny miąższ.
  2. Puree z dyni hokkaido możesz zastąpić puree z pieczonego batata.
  3. Proszek do pieczenia w tym przepisie jest kluczowy, by ciasto odpowiednio wyrosło bez udziału drożdży lub zakwasu. Postaw na ten tradycyjny (np. Celiko, dr. Oetker), zamiast  ekologicznego. Te na kamieniu winnym (winianie potasu) będą tu za słabe i ciasto najprawdopodobniej wyjdzie mokre i zakalcowate. Jeśli masz tylko taki proszek, możesz spróbować zwiększyć ilość sody w przepisie, ale jej smak może być mocniej wyczuwalny w gotowym wypieku.
  4. Mąkę jaglaną najlepiej zamienić na ⅓ szkl. (55 g) mąki ryżowej. Ciasto w tej wersji może potrzebować 1-2 łyżki wody więcej.
  5. Mąkę gryczaną najlepiej zamienić na mąkę teff w tej samej ilości
  6. Budyń możesz zamienić na skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki w tej samej ilości, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  7. Ocet jabłkowy możesz spróbować zamienić na ocet z białego wina lub sok z cytryny.
  8. Tego ciasta na cynamonki nie można przygotować zawczasu – proszek i soda przestaną działać i ciasto nie urośnie. Za każdym razem przygotuj je bezpośrednio przed pieczeniem, pamiętając, by nie zwlekać za długo z formowaniem i mieć wcześniej rozgrzany piekarnik.
  9. Bułeczki możesz przygotować z innym nadzieniem. Spróbuj zamienić cynamon na świeżo mielony kardamon lub przyprawę do piernika. Możesz tez przygotować domowy krem czekoladowy lub dyniowy, cynamonowy karmel z przepisu na muffinki dyniowe i posmarować nim ciasto przed zwinięciem bułeczek – pycha! Pilnuj, żeby krem nie był zbyt rzadki i nie nakładaj go za dużo, bo może wypłynąć lub zbytnio obciążyć ciasto.
  10. Cukier/ słód dodawany do ciasta możesz ewentualnie pominąć – dynia nadaje mu dość sporo smaku i słodyczy.
  11. Jeśli pominiesz jabłko lub rozwałkujesz ciasto na większy prostokąt niż jest to zalecane w przepisie, to możesz potrzebować nieco więcej cynamonowego nadzienia - dosyp wówczas łyżkę wybranego słodu i ewentualnie szczyptę cynamonu.

zobacz również

2 komentarze

Agnieszka 30 listopada 2021 - 13:56

Ten przepis był prawdziwym wyzwaniem – i dawno do żadnego nie podeszłam tak skrupulatnie! Ciasto ma być rozwałkowane na prostokąt 21x30cm? Nie ma sprawy, siedziałam z linijką przy stolnicy 😀 Jedyne co mnie zaskoczyło to łuski babki; po raz pierwszy pracowałam z tym produktem i byłam w szoku, jak gęstego, galaretkowego gluta tworzy! Miałam bardzo poważny problem, aby potem wyrobić ją jakoś w cieście, jednocześnie nie niszcząc jego puchatej struktury. Może za długo czekałam od zalania do dodania do ciasta? Może zalałam zbyt ciepłą wodą? To wymaga dalszych prób 😉 Ale oprócz tego, zawijasy wyszły cudownie i PYSZNIE. Dodam też, że na następny dzień też są super, bo piekłam je wczoraj a dziś zaniosłam do biura i nie mogę nic im zarzucić. Po pieczeniu dałam im wystygnąć, a potem szczelnie zamknęłam i dzisiaj są prawdziwym hitem do biurowej kawuni <3

Odpowiedz
Kasia 2 grudnia 2021 - 15:17

Cieszę się Aga, że ślimaczki się udały! Jeśli chodzi o babkę, to zrobiłaś wszystko jak należy, ona właśnie ma być tak mega gęsta, nie jak luźny kleik z siemienia. Trzeba po prostu dłonią i palcami ją wgnieść w ciasto i resztę składników – nic tu się nie uszkodzi, bo ona właśnie nada tej struktury i ją utrzyma, jak ciacho będzie dobrze wyrobione – dopiero po tym „brutalnym” zagniataniu działamy już delikatniej. 🙂 Także wszystko gra! Uściski!

Odpowiedz

Zostaw komentarz