Bezglutenowe muffinki piernikowe z kremem (wegańskie)

napisany przez Kasia 7 grudnia 2020
Bezglutenowe muffinki piernikowe z kremem (wegańskie

Bezglutenowe muffinki piernikowe z obłędnym kremem to tegoroczna poważna konkurencja dla piernika pomidorowego. Mięciutkie, puszyste, korzenne ciasto i jedwabisty krem z nutą piernikową, to połączenie doskonałe, które zachwyci was nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.  Wbrew pozorom te babeczki robi się niezwykle prosto, a krem tężeje w lodówce ekspresowo, więc możecie upiec je nawet w opcji „last minute”.  Te bezglutenowe mufiinki piernikowe będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, ale też mogą stanowić mały słodki podarunek. Są boskie. Nie przesadzam!

Jeśli wolicie postawić jednak na „prawie” klasyczny piernik, to koniecznie zajrzyjcie po przepis na bezglutenowy piernik pomidorowy bez jajek i mleka. To jeden z Waszych ulubionych, świątecznych przepisów. A więcej inspiracji znajdziecie w zakładce BOŻE NARODZENIE. Pierniczki, kruche ciasteczka z polewą à la biała czekolada, paszteciki, pierogi…jest w czym wybierać!


Bezglutenowe muffinki piernikowe z kremem, bez jajek i mleka

Babeczki zwykle nie były moim pierwszym wyborem spośród takiej obfitości świątecznych ciast i innych słodkości. Jednak te bezglutenowe muffinki piernikowe są po prostu wyjątkowe. To idealne połączenie piernikowego, puszystego ciasta i mojego najnowszego odkrycia – kremu na bazie batata i gorzkiej czekolady.

Nosiłam się już długo z zamiarem przetestowania tego pomysłu na krem. Miał pójść do czekoladowego tortu z malinami, ale stwierdziłam, że batat w cieście i kremie, to może już nieco za dużo. Czekał więc na ten moment i wyszło perfekcyjnie. Czekolada idealnie ścięła masę, a batat nadał jej kremowej konsystencji i słodyczy. Żeby było jeszcze bardziej świątecznie, doprawiłam krem, podobnie jak ciasto, przyprawą korzenną i cynamonem, by był nieco piernikowy.

Całość idealnie się komponuje, a do tego wygląda bardzo odświętnie. Dodatkowo krem przedłuża świeżość babeczek, nadaje im nieco wilgoci. Dzięki temu całość nie wyszła za sucha i dłużej zachowuje świeżość.

Bezglutenowe muffinki piernikowe bez jajek i mleka,z kremem na bazie batata

Bezglutenowe muffinki piernikowe są naprawdę proste do zrobienia. Ciasto to klasyk typu „połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj”. Z kolei kremu na bazie batata po prostu nie da się zepsuć.

Ciasto na bezglutenowe babeczki wyszło miękkie dzięki kilku dodatkom i odpowiedniej kompozycji mąk. Mus jabłkowy, nieco jogurtu kokosowego i powidła sprawiły, że całość wyszła bardzo puszysta. Możecie też poeksperymentować i spróbować użyć innego puree owocowego np. najbardziej klasycznego – bananowego. Niezwykle ważny jest też wybór odpowiedniego proszku dopieczenia (patrz WSKAZÓWKI).

Pamiętajcie też, że bezglutenowe muffinki lepiej piec w silikonowych foremkach na babeczki. Niestety papierki słabo odchodzą od ciasta bez mąki pszennej. Krótko po upieczeniu potrafią odejść z dużą ilością ciasta, a z kolei na drugi dzień mogą się przyklejać i wchodzić w ciasto. Alternatywą mogą tu być ręcznie robione papilotki z kawałka papieru do pieczenia. Wystarczy wyłożyć nimi zagłębienia metalowej foremki na muffinki.

Krem na bazie batata i czekolady robi się prosto i ekspresowo – nie licząc pieczenia słodkich ziemniaków. Krem tężeje dość szybko i jest mało wrażliwy na ewentualnie błędy czy typ użytych składników.

Nie musicie się tu martwić tak jak w przypadku kokosowej, bitej śmietany czy macie odpowiednie mleczko, czy dobrze się schłodziło, czy na pewno się ubije. Krem ten jest też odporniejszy na wyższe temperatury w porównaniu z masą na bazie mleczka kokosowego. Łatwo się nim dekoruje, a dekoracja przetrwa w idealnym stanie na stole. Ten krem i wariacje na jego temat na pewno pojawią się jeszcze w moich przepisach na torty w wersji „bezbez”. Mam już masę pomysłów!

Mam nadzieję, że te bezglutenowe muffinki piernikowe posmakują Wam tak jak mi i moim najbliższym. Co tu dużo mówić – pochłonęliśmy je ze smakiem i bez wyrzutów sumienia, że to jeszcze nie Święta. 😉

Bezglutenowe muffinki piernikowe z kremem (wegańskie

BEZGLUTENOWE MUFFINKI PIERNIKOWE Z KREMEM (wegańskie)

Kasia Bezglutenowe muffinki piernikowe z obłędnym kremem to tegoroczna poważna konkurencja dla piernika pomidorowego. Mięciutkie, puszyste, korzenne ciasto i jedwabisty krem z nutą piernikową, to połączenie doskonałe, które zachwyci was nie… BOŻE NARODZENIE muffinki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 12 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 100 ml musu jabłkowego
  • 1 ½ łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego
  • ½ szkl. + 1 łyżka (140 ml) mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • 1/3 szkl. (85 ml) soku pomarańczowego (może być świeżo wyciśnięty z pomarańczy + skórka otarta z pomarańczy – opcjonalnie)
  • ¼ szkl. (85 ml) oleju
  • 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub klonowego)

  • 2/3 szkl.  (110 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. + 1 łyżka (55 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ - ⅓ szkl. cukru kokosowego (35-50 g) , trzcinowego (55-80 g)  lub erytrytolu (45-70 g) - ja dałam tę mniejszą ilość
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (bez mąki pszennej i cukru)
  • ½-⅔ łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia np. Celiko, patrz WSKAZÓWKI)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 ¼ łyżeczki łusek babki jajowatej lub mielonego siemienia – najlepiej odtłuszczonego, złotego (np. Lenvitol, Sante)

NA KREM:

  • 350 ml, ok. 340 g puree z pieczonego batata (potrzebujesz upiec ok. 2-3 średnie bataty, może to zrobić podczas pieczenia babeczek)
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego/klonowego
  • 1- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 110 g gorzkiej czekolady

  • Do dekoracji: posypki, posiekane orzechy, migdały

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania CIASTA NA BABECZKI. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a jeśli nie masz termoobiegu to do 190. Przygotuj też silikonowe foremki na muffinki. Takie tutaj sprawdzą się najlepiej, gdyż bezglutenowe babeczki gorzej odchodzą od papierków przeznaczonych do pieczenia muffinek. Alternatywą mogą tu być ręcznie robione papilotki z kawałka papieru do pieczenia, który można włożyć w zagłębienia metalowej foremki na muffinki.
  2. W jednej misce dokładnie wymieszaj wszystkie mokre składniki: mus jabłkowy, powidła śliwkowe, jogurt kokosowy, mleko, sok, olej, ocet i wybrany, płynny słód.
  3. W drugie misce wymieszaj wszystkie mąki z budyniem, sypkim słodem, kakao, proszkiem, sodą, łuskami babki lub mielonym siemieniem lnianym i przyprawami.
  4. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, możesz połączyć obie masy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie masę trzepaczką. Nie polecam w takim przypadku miksera, a jedynie szybkie i dokładne wymieszanie ciasta. Masa powinna być płynna, nie gęsta i buzować od działania proszku, sody i octu. Od razu przelej masę do foremek na muffinki, napełniając je niemal do pełna. Te babeczki nie rosną bardzo spektakularnie, ale w środku są bardzo puszyste i lekkie - będą idealną bazą do pokrycia piernikowym kremem.
  5. Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika i piecz w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 20-25 min. Jeśli nie masz termoobiegu, piecz je w 190 stopniach przez ok. 10 min a następnie w 180 kolejne 10-12 min. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika. Daj im chwilę, by ostygły w foremce, a następnie wyjmij je z foremki i pozwól, żeby oddały ciepło na talerzu. Gdy całkowicie wystygną, będą gotowe do dekorowania. Możesz je też schować pod szczelnym przykryciem lub w pudełku i udekorować je następnego dnia.
  6. W czasie pieczenia babeczek upiecz też bataty na krem. Bataty umyj dokładnie, przekrój na pół i połóż miąższem do dołu, a skórką do góry, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w płytkim naczyniu. Piecz około 25 min – do momentu, aż batat będzie tak miękki, że z łatwością wbijesz w niego widelec. Upieczonego batata wyjmij z piekarnika i gdy lekko ostygnie, oddziel za pomocą łyżki ciepły miąższ od skórki. Zblenduj go na gładkie puree.
  7. PIERNIKOWY KREM możesz przygotować od razu na bazie ciepłego puree lub później – wówczas przechowuj puree w lodówce, a następnie podgrzej je w rondelku, by było bardzo ciepłe. Pamiętaj, by odmierzyć jego odpowiednią ilość, bo w zależności od wielkości batatów mogło go wyjść mniej lub więcej. Jeśli wyszło ci mniej batata, to zmniejsz proporcjonalnie ilość przypraw, słodu i czekolady.
  8. Do ciepłego puree dodaj wybrany słód, przyprawy, a następnie dodawaj stopniowo połamaną czekoladę. Czekolada będzie się rozpuszczać w gorącym batacie i stopniowo zmieniać masę w ciemny krem. Jeśli batat zbyt ostygł, to podgrzej masę na bardzo małym ogniu i zdejmij ją jak tylko się ociepli. Gdy dodasz całą czekoladę, spróbuj masy, czy jest wystarczająco doprawiona i słodka. Teraz pozostaw ją do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, by lekko stężała. Po 15-20 min sprawdź jej konsystencję. Krem ten możesz też przechować dłużej w lodówce i dekorować babeczki na następny dzień. Jeśli wówczas zastygnie za mocno, to daj mu się nieco ocieplić. Ewentualnie podgrzej lekko masę.
  9. Gotowy, gęsty, schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką do dekoracji lub do grubszego woreczka (np. na mrożonki) z uciętą końcówką. Dekoruj muffinki kremem. Możesz dodatkowo posypać krem świątecznymi posypkami lub posiekanymi drobniutko orzechami lub migdałami.
  10. Pozostały krem możesz zużyć do placuszków czy naleśników lub zjeść jako mus czekoladowy.
  11. Udekorowane babeczki można zajadać od razu. Krem dość dobrze znosi temperaturę pokojową i mogą one dość długo stać udekorowane poza chłodnym miejscem. Jeśli chcesz przechować je dłużej, to trzymaj je w lodówce lub jesienią i zimą, przy dodatnich temperaturach na balkonie. Jeśli babeczki będą zbyt schłodzone, można je podgrzać 20-30 sek. w mikrofalówce – by ciasto się ociepliło, a krem nie roztopił, ale nie jest to konieczne.

Wskazówki

  1. Do ciasta możesz użyć domowego lub kupnego musu jabłkowego. Najlepiej sprawdzi się ten gładki bez kawałków owoców. Takie gotowe musy można kupić w słoiczkach w wielu supermarketach. Sprawdzą się też dziecięce musy owocowe w tubkach lub słoiczkach. Zamiast musu jabłkowego możesz spróbować użyć też zmiksowanego, przejrzałego banana ( 1 b. duży, 2 mniejsze) – wówczas odmierz odpowiednią ilość bananowego puree (100 ml).
  2. Jogurt kokosowy możesz zastąpić zwykłym np. greckim.
  3. Sok pomarańczowy możesz zastąpić jabłkowym lub mlekiem roślinnym.
  4. Zamiast mąki owsianej możesz użyć jaglanej, ale babeczki mogą szybciej czerstwieć, a ciasto może potrzebować więcej płynu. Najlepiej dodać pół na pół mąki jaglanej i z ciecierzycy lub jaglanej i kukurydzianej.
  5. Do babeczek i innych wypieków bez glutenu i jajek najlepiej sprawdzi się proszek typu Celiko, dr. Oetker czy Balviten. Jeśli używasz tego eko, na kamieniu winnym, to dodaj do ciasta więcej sody, by uniknąć zakalca. Taki proszek działa nieco słabiej i konsystencja babeczek może się różnić.
  6. Zamiast budyniu możesz użyć mąki z tapioki, skrobi kukurydzianej lub ryżowej, ale wówczas dodaj do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  7. Zamiast batata na krem sprawdzi się ewentualnie puree z pieczonej dyni hokkaido. Dynia może trafić mniej lub bardziej słodka, więc ewentualnie dodaj do masy więcej słodu.
  8. Muffinki można też spróbować nadziać powidłami śliwkowymi - potrzeba ok. 100-140 g powideł. Wówczas napełnij foremki ciastem do połowy, następnie nałóż 1-1 1/2 łyżeczki powideł na każdą muffinkę i przykryj je drugą porcją ciasta.

zobacz również

9 komentarzy

Michalina 12 grudnia 2020 - 18:36

Wyszły pyszne! I robiło się je bardzo szybko. Dziękuję za jak zwykle niezawodny przepis ❤️

Odpowiedz
Kasia 15 grudnia 2020 - 14:35

Bardzo się cieszę, że wyszły i posmakowały! 🙂

Odpowiedz
Nasti 24 grudnia 2020 - 14:43

Są super pulchne i pyszne! A krem poważnie obłedny i do tego nie ma ryzyka roztopienia jak przy kremach z mleczka kokosowego ♡ miałam tylko 40g czekolady, ale dodatek kakao i łyżeczki oleju kokosowego działa co najmniej równie dobrze 🙂

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:16

Bardzo się cieszę, że babeczki i krem posmakowały! Super, że się udało mimo braku większej ilości czekolady – dziękuję za wskazówkę! 🙂

Odpowiedz
Teresa 24 grudnia 2020 - 21:44

Wyszły bardzo smaczne, krem mniej spektakularny niż sobie wyobraziłam. Brzuch bardzo szczęśliwy z tego przepisu 🙂 😉

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:16

Bardzo mi miło! Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Ewa 27 grudnia 2020 - 18:24

Czy zamiast musi jabłkowego mogę użyć puree z dyni?

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:36

Można spróbować, ale zależy z jakiej dyni. W przypadku hokkaido, pewnie będzie potrzeba więcej płynu. Tu postawiłabym raczej na banana. W przypadku tych zamian babeczki zapewne wyjdą nieco inaczej, bo jabłka mają więcej pektyn. Można ewentualnie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe https://bezbez.pl/przepisy/chleby-i-wypieki/slodkie/bezglutenowe-muffinki-czekoladowe-weganskie/

Odpowiedz
Ewa 7 stycznia 2021 - 17:06

Dziękuję za podpowiedź

Odpowiedz

Zostaw komentarz