Ciasto makowe z jabłkami (bez mąki)

napisany przez Kasia 3 maja 2017
Ciasto makowe z jabłkami bez mąki

Ciasto makowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa.

Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. A to ciasto oprócz tego, że smakowało, miało nam uzupełniać magnez w diecie. Rzeczywiście mak jest bogaty w minerały, m.in. magnez, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Może być cennym składnikiem uzupełniającym wapń na diecie wegańskiej czy innej wykluczającej nabiał. Ma też sporo błonnika.

Dzisiaj jednak wiem, że ciasto z białym cukrem nie jest najlepszym pomysłem na uzupełnianie niedoborów, ale jeśli deser przy okazji ma takie właściwości, to czemu nie? 🙂

Dlatego teraz, gdy przypomniałam sobie o zapomnianym cieście makowym z dzieciństwa, postanowiłam je odtworzyć w nieco zdrowszej wersji, czyli bez dodatku białego cukru. Słodycz pochodzi tu głównie z jabłek, a podbija ją nieco dodatek cukru kokosowego i stewii. Oczywiście można sięgnąć po inne naturalne płynne słody, ksylitol czy erytrytol, jeśli dobrze je tolerujecie. Możecie tez pominąć dodatek cukru jeśli użyjecie dość słodkich jabłek lub chcecie odzwyczaić się od zbyt słodkich smaków. Ja wybrałam zestaw optymalny dla moich jelit.

Jak wspomniałam, mak ma sporo błonnika, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit przyspieszając pasaż jelitowy. Jednym słowem w dużej ilości może wykazywać działanie przeczyszczające. Jeśli tak jak ja macie wrażliwe jelita, nie przesadzajcie z ilością kawałków ciasta makowego w ciągu jednego dnia. Swoją drogą pamiętam, że gdy jadłam takie ciasto jako dziecko nie robiło one na moich jelitach specjalnego wrażenia. Na tym przykładzie widzę, jak to wszystko może się zmienić…

Ciasto makowe z jabłkami bez mąki

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI (BEZ MĄKI)

Kasia Ciasto makowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zawsze robiła je moja mama, która starała się przygotowywać dla nas nieco zdrowsze desery. A to ciasto oprócz tego, że smakowało, miało… WYPIEKI Ciasto makowe z jabłkami (bez mąki) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: blaszka o wym. 26x36 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

250 g maku
½ kg jabłek
3 jajka
4 łyżki masła klarowanego (50g)
3 łyżki cukru kokosowego i ½ łyżeczki czystej stewii (2/3 szkl. cukru/ksylitolu)
5 łyżeczek kleiku ryżowego
2 łyżeczki łusek babki płesznik (jajowatej)
olejek lub esencja migdałowa
garść rodzynek
2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Mak opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnuszka. Zalej wrzątkiem (kilka cm powyżej poziomu maku) i gotuj ok 30 min.
  2. Ugotowany mak dobrze odsącz (np. na sicie wyłożonym gazą) i przekręć przez maszynkę albo zblenduj (z braku maszynki tak zrobiłam, ale efekt jest nieco inny).
  3. Jabłka obierz lub nie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Masło rozpuść w rondelku.
  5. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem (ksylitol/stewia) na gładka puszystą masę. Następnie dodaj mak, kleik ryżowy, babkę płesznik, masło i olejek. Wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy makowej dodaj jabłka, rodzynki i orzechy, a na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę przelej do prostokątnej formy o wymiarach 26x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny (u mnie z termoobiegiem, ale góra-dół też powinno być ok).
  9. Gotowe ciasto jest wilgotne, dlatego najlepiej kroić je po wystudzeniu, wtedy na pewno nie będzie się rozpadać. Trzymaj w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Wskazówki

  1. Jabłka zdecydowanie nie są "low FODMAP", ale dla mnie sytuacja zmienia się po ich obróbce - pieczeniu lub gotowaniu, dlatego to ciasto uznaje za bezpieczne dla siebie. Muszę jednak pilnować małej porcji ze względu na dużą ilość błonnika pochodzącego z maku i jabłek. Ciasto zawiera także rodzynki, ale ta ilość akurat mi nie szkodzi.
  2. Łuski babki płesznik możesz dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Szukaj jej także pod nazwą "błonnik witalny". Możesz ją zastąpić mielonym siemieniem lnianym, ale warto poszukać babki, gdyż świetnie nadaje się do glutenowych wypieków. Nadaje im nieco "glutenowej" konsystencji, a w tym wypadku przede wszystkim skleja ciasto. Ponadto, babka płesznik w odróżnieniu o d siemienia lnianego nie fermentuje w jelitach, więc może być lepszym wyborem przy problemach z jelitami.
  3. Jeśli chcesz zrobić to ciasto w wersji świątecznej, to dodaj do masy nieco więcej bakalii i kandyzowaną, skórkę pomarańczową. wierzch możesz udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.

zobacz również

6 komentarzy

sylviako 18 lutego 2018 - 19:45

Witam, czy kleik ryżowy dodać sypki czy rozpuszczony z mlekiem? Kiedy dodać rodzynki i orzechy? Przez brak info w przepisie w ogóle ich nie dodałam hehe. Mimo wszystko makowiec pyyyycha!

Odpowiedz
Kasia 19 lutego 2018 - 09:11

Witam 🙂 Klei ryżowy dodajemy sypki. Rzeczywiście przeoczyłam rodzynki i orzechy – dziękuję za informację! Bakalie możemy dodać z makiem lub jabłkami – już uzupełniłam w przepisie. Cieszę się, że makowiec mimo wszystko posmakował! 🙂

Odpowiedz
sylviako 18 lutego 2018 - 19:47

Jeżeli kupię mak mielony to czy też muszę go gotować? Ile wówczas go dodać jeżeli jest mielony?

Odpowiedz
Kasia 19 lutego 2018 - 09:15

Nie próbowałam robić tego ciasta z kupnym już zmielonym makiem, ale według mojej mamy, która robi to ciasto odkąd pamiętam, ciasto może wyjść za suche.Jeśli już musisz użyć zmielonego, to lepiej go podgotować. Maku mielonego dodajemy tyle samo co zwykłego – patrzymy na wagę. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 4 listopada 2018 - 22:08

Zapewne twoja Mama robiła tzw. makowiec japoński, bardzo popularny także w naszej rodzinie. Z ciast “bożonarodzeniowych” małżonek lubi go najbardziej i zawsze się go domaga. Teraz będzie można zawrzeć kompromis między kochanym, acz łakomym ojczymkiem a jego ukochaną córunią 😀

Odpowiedz
Kasia 5 listopada 2018 - 13:47

Dokładnie tak, przepis mojej mamy bardzo przypomina makowiec japoński, o czym również dowiedziałam się niedawno 🙂 U nas zawsze było to poczciwe ciasto makowe i nigdy nie jedliśmy go na święta 🙂 Może czas to zmienić 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz