Bezglutenowy makowiec wegański (zawijany)

napisany przez Kasia 10 grudnia 2018
Bezglutenowy makowiec wegański zawijany

Bezglutenowy makowiec wegański w klasycznej, zawijanej wersji, to było moje największe kuchenne wyzwanie na te święta. Wcześniej ze strachu nawet nie podejmowałam próby stworzenia takiego wypieku, ale w tym roku postanowiłam, że trzeba pójść do przodu i zmierzyć się z tym tematem. Zrobiłam zapas domowej masy makowej i wzięłam się do pracy. Po kilku spektakularnych porażkach i serwowaniu zapasów makowca na każdy posiłek – udało się!

Moje przeżycia z makowcem w wersji „bezbez” mogliście podpatrywać na Instagramie. Dziękuję wam za każdy doping i miłe słowa, bo dzięki nim brnęłam w to dalej. Po tym jak zawijając roladę wypadła mi cała masa makowa ze środka, miałam chwilę zwątpienia 😉

Bezglutenowy makowiec wegański był dla mnie trudnym wyzwaniem.

Gdyby makowiec był z mąki pszennej i jedynie wegański lub bezglutenowy, ale z jajkami, sprawa byłaby dużo prostsza. Jednak dwa razy „bez” robi dużą różnicę. Chciałam, żeby mój makowiec dał się ładnie zawinąć, a ciasto po upieczeniu nie przypominało kamienia. Zwykle im luźniejsze ciasto, tym bardziej puszysty i lekki jest bezglutenowy wypiek. W wypadku ciasta, które ma być zwarte i dać się zawinąć, sprawa się skomplikowała.

Ostatecznie z pomocą przyszedł mi poczciwy ziemniak…

Pomyślałam, że skoro zrobiłam już udany chleb z ziemniakami i pierniczki na ziemniakach, które są miękkie, nie twardnieją i nie wysychają, to może i w makowcu ten patent się sprawdzi. Zwiększyłam jeszcze ilość babki i siemienia w cieście i udało się! Ciasto dało się zawinąć, farsz nie wyleciał, a makowiec nie przypominał cegły. Jest na prawdę smaczny, aromatyczny i miękki. Nie powiem, że idealny, bo jeszcze „co nieco” bym w nim poprawiła. Ale, że „zrobione jest lepsze od idealnego”, to postanowiłam już go nie udoskonalać. Może w przyszłości uda mi się zrobić ciasto lekkie jak chmurka. Na tę chwilę, to jest mój nr 1.

Żeby bezglutenowy makowiec wegański był udany, potrzeba nie tylko dobrego ciasta, ale też najlepszej, domowej masy makowej.

Proponuję poświęcić chwilę i zrobić farsz do makowca samemu, bo to on decyduje ostatecznie o sukcesie tego ciasta. Domowa masa makowa jest aromatyczna, pełna bakalii i nie zawiera zbędnych dodatków. Warta jest każdej chwili spędzonej w kuchni.

Masę makową wzbogaciłam jeszcze o kilka składników. Jako, że nie dodałam do niej ubitych białek, jak to robi się tradycyjne, to pokombinowałam z innymi, roślinnymi dodatkami. Skrobia, mąka ryżowa, masło orzechowe i jabłko, sprawią, że całość lepiej będzie się trzymać, a masa będzie wilgotna i pyszna.

Mam nadzieję, że ten wyjątkowy bezglutenowy makowiec wegański uratuje wasze Święta i umili wam świąteczny czas z bliskimi. Może posmakuje każdemu przy stole, nie tylko osobom na specjalnej diecie?

Trzyma kciuki za wasze makowce i czekam na wasze wiadomości!

Bezglutenowy makowiec wegański zawijany

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC WEGAŃSKI (ZAWIJANY)

Kasia Bezglutenowy makowiec wegański w klasycznej, zawijanej wersji, to było moje największe kuchenne wyzwanie na te święta. Wcześniej ze strachu nawet nie podejmowałam próby stworzenia takiego wypieku, ale w tym roku… BOŻE NARODZENIE Bezglutenowy makowiec wegański (zawijany) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 1 makowiec, keksówkę 30x12 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

------ Na ciasto:
1 średni/duży ziemniak – 100 g po obraniu
1/3 szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do zagniatania i podsypania ciasta
1/3 szkl. (45 g) mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
2/3 szkl. (70 g) mąki owsianej
2/3 szkl. (125 g) szkl. mąki ryżowej
¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
¼ szkl. (45 g) cukru kokosowego lub trzcinowego
2 ½ łyżki łusek babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego (złocistego)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
1 szkl. + 2-3 łyżki mleka/napoju roślinnego (polecam ryżowe waniliowe)
3 łyżki (50-60 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
ziarenka z połowy laski wanilii, spora szczypta wanilii w proszku lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
------ Nadzienie:
2 ½ szkl. (ok. 500 g) domowej masy makowej
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej
1 ½ łyżki masła orzechowego lub migdałowego – jeśli wcześniej nie dodałeś do masy
1 bardzo małe jabłko (100 g po obraniu i starciu)
------ Dekoracja:
Lukier: 7-8 łyżek cukru pudru lub pudry z erytrytolu+2 łyżki mleka roślinnego+ kilka kropel soku z cytryny
Skórka pomarańczowa, mak, siekane migdały

Przygotowanie

  1. Przygotowanie makowca zacznij od zrobienia masy makowej. Gdy jest gotowa, możesz zabrać się za ciasto.
  2. Ziemniaka obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie ugnieć tłuczkiem na gładkie puree i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  3. Do miski przesiej wszystkie mąki, a następnie dodaj pozostałe sypkie składniki: cukier, babkę lub siemię, proszek do pieczenia, suszone drożdże, sól i dokładnie wymieszaj.
  4. W garnuszku podgrzej mleko z masłem lub olejem oraz wanilią.
  5. Do mieszanki mąk dodaj utłuczonego ziemniaka i powoli wlewaj ciepłe mleko z masłem. Mieszaj ciasto łyżką lub robotem z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być gęste i elastyczne, nieco luźniejsze niż tradycyjne. Jeśli wyjdzie zbyt luźne dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że ciasto nieco zgęstnieje jeszcze podczas wyrastania.
  6. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  7. Między czasie przygotuj składniki na nadzienie. Jeśli przygotowałeś wcześniej masę makową i leżała ona w lodówce, to podgrzej ją lekko w garnku, żeby tłuszcz w niej zawarty się rozpuścił, a masa stała się bardziej wilgotna. Wymieszaj ją z pozostałymi składnikami nadzienia: jabłkiem startym na dużych oczkach, budyniem, mąką i masłem orzechowym.
  8. Gdy ciasto wyraźnie urośnie i podwoi swoją objętość, przygotuj stolnicę (najlepiej silikonową), wałek i mąkę ziemniaczaną do podsypywania ciasta. Ciasto wymieszaj, żeby pozbyć się nagromadzonego powietrza, podsyp je mąka ziemniaczana i lekko zagnieć.
  9. Wyłóż na stolnicę. Jeśli nie masz silikonowej, to spróbuj rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia, który będzie pomocny przy zawijaniu rolady.
  10. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości ok. 26-27 cm i grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto się klei podsyp je mąką.
  11. Na rozwałkowane ciasto nałóż masę makową, równomiernie rozprowadź, zostawiając ok. 3 cm brzegi. Zawijań ciasto w ciasny rulon pomagając sobie silikonową matą lub papierem, żeby nie przerwać ciasta.
  12. Gotowy makowiec przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli wałkowałeś go na papierze, to przełóż go do formy razem z nim, tak będzie łatwiej.
  13. Makowiec pozostaw jeszcze na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmaruj go olejem lub mlekiem roślinnym. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  14. Makowiec piecz ok. 45 min. w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Jeśli zbytnio się rumieni, to zmniejsz temperaturę do 170 stopni.
  15. Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia. Potem wyjmij, odlej papier i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  16. Gotowy makowiec udekoruj lukrem, skórką pomarańczową, makiem i siekanymi migdałami lub według własnego uznania.
  17. Makowiec przechowuj pod przykryciem lub w chlebaku, żeby nie wysychał. Najlepszy jest świeży i przez pierwsze 2-3 dni. Potem lekko wysycha i czerstwieje jak każdy wypiek, ale nadal jest pyszny.

Wskazówki

  1. Jeśli używasz gotowej, kupnej masy makowej, to dodaj do niej od siebie więcej bakalii: rodzynek, skórki pomarańczowej i posiekanych migdałów lub orzechów. Jeśli masa ma w swoim składzie skrobię, to pomiń dodatek budyniu. Jeśli masa jest wilgotna i mokra, to nie dodawaj masła orzechowego.
  2. Do ciasta polecam używać gotowe mielone i odtłuszczone siemię lniane – najlepiej złociste, które nie zmienia koloru potrawy.

zobacz również

2 komentarze

Dominika 24 marca 2019 - 20:23

Hej, czy można pominąć drożdże i użyć białego maku ?

Odpowiedz
Kasia 25 marca 2019 - 20:10

Witaj, do masy makowej jak najbardziej możesz użyć białego maku. Natomiast ten makowiec jest drożdżowy, więc bez drożdży nie wyrośnie. Nie można ich pominąć.

Odpowiedz

Zostaw komentarz