fbpx

Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami (wersja z jajkiem i bez)

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami, bez jajek

Ostatnio na blogu same ciacha i słodkości, ale nie mogłam nie wrzucić wam tego przepisu. Tym bardziej, że prosiliście! Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami skradła wasze serce, gdy pokazałam wam ją na Instagramie i narobiła wam takiego smaka, że nie miałam wyboru 😉  Jak zwykle na spontanie powstają najlepsze smakołyki.

To miało być ciacho na niedzielę, w stylu „less waste”, żeby zużyć zalegające w lodówce marne śliwki i figi. Skleciłam więc na szybko półkruche ciasto, szybki krem budyniowy i wyszło coś tak pysznego. A skoro na bazarkach nadal królują śliwki,  możecie się jeszcze załapać i zrobić sobie takie proste ciasto.

Jeśli szukacie pomysłów na wykorzystanie zapasu śliwek, to koniecznie zerknijcie jeszcze na dyniowe ciasto drożdżowe i knedle dyniowe ze śliwkami.

Moja bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami nie zawiera glutenu i nabiału, a dodatkowo możecie przygotować ją w dwóch wersjch – z jajkiem i bez.

Udało mi się przetestować dwie wersje, żeby nie było wątpliwości i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W wersji w pełni wegańskiej jajko zamieniamy na „jajko” z siemienia lnianego i pomijamy sypkie siemię dodane do mąk. Ciasto wychodzi niemal identyczne jak te z jajkiem, pomijając kolor, bo jest nieco ciemniejsze od siemienia.

Budyń przygotowałam bez jajek, więc nadzienie pozostaje w obu wersjach bez zmian. Jeśli chcecie możecie tę tarte przygotować również z samym budyniem waniliowym lub czekoladowym.

Bezglutenowa tarta z budyniem i śliwkami, to moje ulubione połączenie delikatnego, kruchego ciasta i kremu waniliowo-czekoladowego. Nie mogłam zdecydować się na jeden smak 😉 Do tego pieczone, rozpływające się w ustach śliwki i kruszonka. Coś pysznego!

Jeśli lubicie takie połączenia smaków i kruche ciasta to, taka wersja jesiennego placka ze śliwkami na pewno wam posmakuje. Możecie go przygotować  w formie do tarty albo użyć kwadratowej foremki. Na wierzchu zamiast kratki z ciasta, możecie zrobić kruszonkę lub zetrzeć je na tarce – będzie szybciej, a równie pysznie!

Zamiast śliwek możecie poeksperymentować z innymi owocami. Ciasto super wychodzi zarówno z owocami na wierzchu jak i na spodzie, gdy są ukryte pod budyniem i kruszonką.

Zróbcie tak, jak lubicie najbardziej. Smacznego!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

Bluealmond 5 września 2020 - 09:00

Dziękuję,= Bogu, że trafiłam na Twojego bloga! 🙂 Jest wspaniały pod każdym względem – pod względem opisu przepisów, zdjęć, wskazówek pod nim, które niesamowicie pomagają mi przerobić tak przepis, bym mogła to jeść. Dzięki Twoim przepisom, jem z apetytem w ciąży (podczas której dowiedziałam się o licznych nietolerancjach). To jedyne dla mnie tak wspaniałe miejsce w sieci. Dziękuję!!!! 🙂

Odpowiedz
Kasia 6 września 2020 - 12:28

Miód na moje serducho! <3 Dziękuję za tak ciepłe słowa odnośnie bloga i przepisów. Takie wiadomości to dla mnie ogromna nagroda za trud włożony w tą pracę, dziękuję! Cieszę się, że mogę pomóc. 🙂 Ściskam i życzę zdrówka dla Ciebie i maleństwa. <3

Odpowiedz
Ela 15 kwietnia 2021 - 11:30

Czy można zamiast śliwek dać mrożone maliny?

Odpowiedz
Kasia 15 kwietnia 2021 - 11:42

Myślę, że tak – będą super pasować do czekoladowego budyniu. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.