Dżem z rabarbaru i leśnych jagód

Na straganach pojawiły się już pierwsze łodygi rabarbaru. To znak, że wiosna zawitała na dobre do kuchni, a lato zbliża się wielkimi krokami.

Piękne czerwone łodygi uśmiechały się do mnie, gdy robiłam zakupy na pobliskim bazarku, więc postanowiłam je kupić i wykorzystać. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszedł dżem rabarbarowy. Jako, że lato już niedługo trzeba oczyścić zamrażarkę z ostatnich zimowych zapasów. Postanowiłam zużyć ostatnie porcje leśnych jagód i tak powstał pomysł na ten wspaniały, gęsty dżem. Jest jednocześnie słodki i kwaskowaty, ma piękny filetowy kolor. Wspaniale smakuje jako dodatek do deserów, owsianek, jaglanek czy omletów. A domowe bezglutenowe naleśniki z jego udziałem to już niezły wypas.

Kilka uwag o rabarbarze dla „wrażliwców”

Rabarbar jest warzywem „low FODMAP”, ale zawiera dużo błonnika, dlatego mimo wszystko u wrażliwców może wywołać sensację w jelitach przy spożyciu dużej ilości. Jeśli musicie pilnujcie porcji, ja muszę 😉  Rabarbar słynie też z tego, że zawiera dużo szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia. Na kwas szczawiowy muszą uważać osoby z kamicą nerkową, dną moczanową czy poważnymi chorobami układu pokarmowego. Dlatego, jak zwykle, wszystko z umiarem. Poza tym sezon na rabarbar jest tak krótki, że nie mamy raczej czego się bać, jeśli nie cierpimy na poważne schorzenia. Rabarbar zawiera tez liczne antyoksydanty i działa antyrakowo, wiec oprócz tego, że świetnie sprawdza się w kuchni ma też swoje jasne, prozdrowotne strony.

Pamiętajcie, że w Polsce sezon na rabarbar trwa dosyć krótko, od kwietnia do czerwca, więc warto go wykorzystać na maksa.

W sezonie koniecznie trzeba upiec coś „rabarbarowego”, tym bardziej , że rabarbar pasuje niemal do każdego rodzaju słodkich wypieków. Świetnie komponuje się też innymi owocami, szczególnie tymi słodkimi. Duet rabarbaru z truskawką to już klasyk, a jest jeszcze tyle możliwości. Na blogu oprócz musu rabarbarowego z jagodami znajdziecie też inne pomysły na desery z jego udziałem, więc do dzieła!

Dżem z rabarbaru i leśnych jagód

DŻEM RABARBAROWY Z JAGODAMI

Wielkość porcji: ok. 0,6 l słoik Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

3 grube, duże łodygi rabarbaru (im ciemniejsze, tym lepsze)
½ szkl. leśnych jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru kokosowego i ½ łyżeczki czystej stewii w proszku ( lub ok. ½ szkl. ksylitolu, cukru brązowego lub innego słodu)
1/3-1/2 szkl. wody
wanilia -opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyj i pokrój w talarki.
  2. Do rondelka wrzuć pokrojony rabarbar, jagody, wanilię i wlej wodę. Gotuj do miękkości, zredukowania wody i odpowiadającej ci konsystencji. Między czasie dodaj wybrany słód do smaki.
  3. Na koniec możesz dżem zblendować na mus. Ja wolę wyczuwalne kawałki.
  4. Gotowy dżem przełóż do wyparzonego słoika i trzymaj lodówce około tygodnia (lub dłużej). Możesz go także zapasteryzować. Wykorzystuj do naleśników, placków, gofrów, jaglanek i jak tylko masz ochotę.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies