Bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe (wegańskie, bez cukru)

napisany przez Kasia 28 czerwca 2018
Bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe wegańskie

Dziś intrygujący przepis, o który prosiliście już dawno, czyli moje słynne, bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe. Pyszne, mięciutki i puszyste. Te racuchy są nie tylko bezglutenowe, ale też wegańskie. Nie zawierają jaj ani nabiału, więc są świetne dla alergików. To też wspaniali przemytnicy warzyw, na które grymaszą dzieciaki. Możecie zajadać je na śniadanie lub spakować do pudełka na później. Są przepyszne!

Jak pewnie już zauważyliście uwielbiam wszelkie placuszki, placki i racuchy. Robię je w tylu wersjach, że ciężko zliczyć, a efekty moich kombinacji możecie podziwiać najczęściej co piątek na Instagramie. Największą furorę wśród was zrobiły właśnie te bezglutenowe racuchy z cukinią i marchewką. Robiłam je już w kilku wersjach, z różnymi dodatkami, z jajkami i bez i w końcu dopracowałam przepis tak, by niemal każdy alergik mógł z niego skorzystać.

Bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe, czyli słodkie przemycanie warzyw

Na pewno każdy was zna placki z cukinią czy marchewką w wytrawnej wersji, najczęściej z dodatkiem ziemniaków. Też je uwielbiam. A co jeśli by spróbować przemycić trochę nietypowych warzyw do racuchów? Już dawno dodawałam je do słodkich omletów czy gofrów, więc to nie mogło się nie udać.

Pewnego dnia został mi kawałek cukinii w lodówce, więc żeby się nie zmarnował odruchowo dodałam go do placków bananowych. Efekt przeszedł moje oczekiwania, bo oto wyszły mi jedne z najlepszych bezglutenowych racuchów, jakie robiłam do tej pory. Od tego czasu kombinowałam jeszcze z innymi dodatkami, zmieniałam mąki i tym sposobem wyszły pyszne, słodkie, puszyste placki, których nikt by nie posądził o obecność warzyw ani brak cukru, jajek czy nabiału.

Takie zdrowe, bezglutenowe racuchy są idealne na spokojne śniadanie albo do zabrania ze sobą na wynos do pracy lub szkoły. Sprawdzą się również w podróży, bo można je wyjadać bez podgrzewania prosto z pudełka i są równie smaczne.

W rozpustnej wersji polejcie je masłem z orzechów laskowych lub posypcie cukrem kokosowym wymieszanym z cynamonem. Pycha!

Długo czekaliście na ten przepis, ale uwierzcie mi, że było warto! Kto próbuje?

Bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe wegańskie

BEZGLUTENOWE RACUCHY Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ (WEGAŃSKIE)

Kasia Dziś intrygujący przepis, o który prosiliście już dawno, czyli moje słynne, bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe. Pyszne, mięciutki i puszyste. Te racuchy są nie tylko bezglutenowe, ale też wegańskie. Nie zawierają jaj… ŚNIADANIA Bezglutenowe racuchy cukiniowo-marchewkowe (wegańskie, bez cukru) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 10-12 szt. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 bardzo małe bardzo dojrzałe banany (220 g) lub 1 bardzo duży
100-110 g cukinii (ok. 7 cm kawałek)
1 średnia marchewka (ok. 80 g)
¼ średniego jabłka - opcjonalnie
½ szkl. jogurtu roślinnego
1/3 szkl. dowolnego napoju roślinnego
1 ½ łyżki octu jabłkowego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru kokosowego – jeśli nie chcesz dodawać jabłka
szczypta soli
2/3 szkl. mąki ryżowej
¼ szkl. mąki gryczanej
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
Do podania: masło z orzechów laskowych, cukier kokosowy wymieszany z cynamonem (1 łyżka cukru+1/2 łyżeczki cynamonu)

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieć widelcem na gładką papkę.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na małych. Jeśli chcesz zetrzyj również na dużych oczkach ćwiartkę jabłka – placki w tej wersji są bardziej wilgotne i słodsze.
  3. Banany przełóż do miski i dodaj wszystkie płynne składniki: jogurt, mleko, ocet oraz ekstrakt i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Do mokrych składników dodaj wszystkie mąki, budyń, cukier kokosowy, sól i cynamon. Wymieszaj dokładnie całość.
  5. Do masy na racuchy dodaj starte warzywa i ewentualnie jabłko i połącz w jedną masę. Warzyw jest dość dużo w stosunku do ciasta i tak ma być.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło i połowę przelej do masy na racuchy. Wymieszaj i na sam koniec dodaj proszek wraz sodą. Masa powinna zrobić się napowietrzona i luźniejsza.
  7. Na rozgrzaną patelnię wykładaj po 1 ½-2 łyżki ciasta na każdego racucha. Smaż na średnim/małym ogniu pod przykryciem. Gdy racuchy prawie całkiem się zetną, przewracaj je na druga stronę i smaż jeszcze chwilkę.
  8. Gotowe placki podawaj polane masłem z orzechów laskowych lub posypane cukrem kokosowym wymieszanym z cynamonem.

Wskazówki

  1. Zamiast jogurtu roślinnego możesz użyć zwykłego, jeśli jadasz nabiał.
  2. Jeśli nie masz wegańskiego jogurtu, to zamiast jogurtu i mleka do placków dodaj ¾ szkl. mleka sojowego lub kokosowego wymieszanego z 2 łyżkami octu jabłkowego, odstawionego do ścięcia na 10-15 min.
  3. Budyń śmietankowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną lub z tapioki, ale wówczas dodaj nieco wanilii do placków.
  4. Jeśli wolicie placki z jajkami, to możecie zrobić i taką wersję- będą bardziej zwarte i puszyste. Dodając jedno jajko musicie zmniejszyć znacznie ilość mleka i ewentualnie dodać 1-2 łyżki mąki więcej.
  5. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” to użyj jogurtu bez laktozy, pomiń jabłko i pamiętaj o ograniczonej porcji placków na jeden posiłek, ze względu na dojrzałe banany.

zobacz również

Zostaw komentarz