Płatki ryżowe z musem owocowym i chrupiącą posypką

napisany przez Kasia 22 listopada 2017
Bezglutenowe płatki ryżowe na mleku roślinnym z musem jabłkowym

Dzisiaj znowu przepis dla fanów słodkich i ciepłych śniadań. O tej porze roku jakoś zdecydowanie bardziej ciągnie mnie właśnie do tych porannych posiłków, które rozgrzewają brzuch, ciało i serce. O wiele przyjemniej tak zaczynać dzień, gdy za oknem mroźno. Jeśli jesteś „owsiankożercą”, to ten pomysł na rozpoczęcie dnia na pewno przypadnie ci do gustu. Jedynie płatki owsiane zamienimy na ryżowe. To będzie miła odmiana.

Płatki ryżowe to mój ulubiony zastępnik tych klasycznych – owsianych. Niestety od jakiegoś czasu źle trawię płatki owsiane i bardzo brakuje mi ich smaku.  Testowałam różne bezglutenowe opcje jak płatki gryczane, jaglane, teff czy z amarantusa i bardzo mi posmakowały. Na blogu znajdziecie przepisy na śniadania również z ich użyciem. Warto je włączyć do bezglutenowej diety, bo to wartościowe źródła węglowodanów, pełne witamin i minerałów.

Jednak to właśnie płatki z brązowego ryżu przypadły mi najbardziej do gustu. Mają neutralny smak i chociaż trochę przypominają po ugotowaniu klasyczną owsiankę.

W sklepach mamy teraz duży wybór płatków ryżowych i w głównej mierze są to płatki z ryżu białego. Są pyszne i gotują się bardzo szybko. Pewnie bardzo przypadną do gustu dzieciakom i sprawdzą się też w roli deseru. Jednak, jeśli macie możliwość poszukajcie płatków z brązowego ryżu (np. Bio Planet), które są bardziej wartościowe i sycą na dłużej. Te będą idealne na śniadanie.

Moje ulubione wersje płatków mają zawsze trzy obowiązkowe składniki: coś płynnego, coś chrupiącego i coś słodkiego.

Dlatego często dodaje do nich gotowane owoce, jogurty roślinne lub musy owocowe dla dzieci. Jeśli tak jak ja posiłkujecie się gotowymi musami owocowymi, to zwracajcie uwagę na skład. Kupujcie takie bez żadnych dodatków, wypełniaczy czy substancji słodzących. Dobre, gotowe i niedrogie musy w niewielkich pojemniczkach w sam raz na raz, znajdziecie np. w Rossmanie. Osoby na diecie „low FODMAP” z kolei lepiej żeby przygotowały sobie taki mus samemu z dozwolonych ugotowanych i zmiksowanych owoców.

Na gorące płatki polane słodkim musem nakładam chrupiącą posypkę z prażonych orzechów, płatków migdałowych i kokosa oraz posypuję suszonymi owocami lub siekaną, gorzką czekolada. Lubię też poszaleć z liofilizowanymi owocami, które mają niemal tyle samo wartości odżywczych co ich świeże odpowiedniki, a poza tym, cieszą oko pięknymi kolorami. Do tego ulubione przyprawy i śniadaniowy „comfort food” gotowy.

Rano lubię sobie dogodzić, nie spieszyć się, cieszyć się jedzeniem. W końcu, jaki poranek, taki cały dzień. Trzeba zacząć go dobrze.

Bezglutenowe płatki ryżowe na mleku roślinnym z musem jabłkowym

PŁATKI RYŻOWE Z MUSEUM OWOCOWYM I CHRUPIĄCA POSYPKĄ

Kasia Dzisiaj znowu przepis dla fanów słodkich i ciepłych śniadań. O tej porze roku jakoś zdecydowanie bardziej ciągnie mnie właśnie do tych porannych posiłków, które rozgrzewają brzuch, ciało i serce. O… ŚNIADANIA Płatki ryżowe z musem owocowym i chrupiącą posypką European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 os. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 szkl. ulubionego mleka roślinnego (u mnie ryżowe waniliowe)
6-8 łyżek płatków ryżowych
szczypta wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej (gdy mleko jest z wanilią to pomijam)
1 łyżeczka syropu klonowego/cukru kokosowego (opcjonalnie, jeśli mleko jest mało słodkie)
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego (opcjonalnie)
-----------------
ok 100 g ulubionego musu owocowego (Ja używam tych dla dzieci w małych pojemniczkach na jedną porcję np. jabłko-banan.)
1,5 łyżki płatków migdałowych
1,5 łyżki wiórków kokosowych
8 orzechów laskowych
garść morwy suszonej
opcjonalnie: liofilizowane maliny do dekoracji
szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzej mleko ze szczyptą soli. Dodaj wanilię, olej i odrobinę słodu, jeśli użyłeś mleka o neutralnym smaku.
  2. Do gotującego się mleka dodaj płatki ryżowe i zamieszaj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż płatki wchłoną cały płyn. Między czasie sprawdź, czy płatki się nie przypalają i jeśli są twarde, to podlej je jeszcze odrobiną mleka.
  3. Gdy płatki się gotują, rozgrzej małą patelnię. Orzechy laskowe przekrój na połówki i wraz z płatkami migdałowymi wsyp na patelnię.
  4. Gdy orzechy i płatki lekko się podprażą, dodaj wiórki kokosowe. Podprażaj całość aż lekko zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć. Potrząsaj między czasie zawartością patelni żeby nie przypalić składników.
  5. Gdy płatki się ugotują przełóż je do miseczki i polej wybranym musem, następnie posyp podprażonymi orzechami i wiórkami. Posyp suszoną morwą, liofilizowaną maliną i cynamonem.

Wskazówki

  1. W zależności od tego, jakich użyjesz płatków ryżowych, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Np. te z ryżu brązowego potrzebują więcej płynu i gotują się nieco dłużej.
  2. Ilość mleka w stosunku do płatków dostosuj do swoich preferencji. Ja lubię gęste płatki, które wchłoną cały płyn. Jeśli lubisz bardziej płynną konsystencję, to dodaj więcej mleka lub mniej płatków.
  3. Ja zwykle korzystam z gotowych musów owocowych dla dzieci, które w swoim składzie nie mają nic oprócz owoców. Jeśli chcesz możesz taki mus zrobić w domu. Wystarczy ugotować swoje ulubione owoce, a następnie zmiksować blenderem na gładki mus i przełożyć do wyparzonego słoiczka. Taki mus możesz trzymać w lodówce dość długo i korzystać w miarę potrzeby. Ja lubię połączenie jabłka i bananów, a w sezonie możesz też wykorzystać brzoskwinie, śliwki inne letnie owoce.
  4. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to użyj musu z dozwolonych na danym etapie diety owoców. Taki mus możesz zrobić samodzielnie w domu. Ja już wiem, że gotowane owoce są dla mnie lżej strawne i taka ilość dowolnych owocowych musów mi nie szkodzi. Podobnie rzecz ma się z suszoną morwą.
  5. Wierzch płatków możesz udekorować według swoich preferencji, użyć ulubionych orzechów i suszonych owoców. W przepisie podaję swoją absolutnie ulubioną kombinację, którą powtarzam non stop.
  6. Liofilizowane, czyli poddane specjalnemu suszeniu owoce mają niemal tyle samo wartości odżywczych co ich świeże odpowiedniki. Można je kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w Rossmanie.

 

zobacz również

2 komentarze

Joanna 17 grudnia 2017 - 09:59

Właśnie zabieram się za promowanie. A gdzie kupiłaś liofilizowana maliny???

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2017 - 15:06

Liofilizowane maliny widuję w sklepach ze zdrową żywnością i w Rossmanach. Ostatnio w Rossmanie nie było malin, ale za to były truskawki i mieszanka rożnych liofilizowanych owoców:)

Odpowiedz

Zostaw komentarz