Przepis na drożdżowy chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym

Czas z tym ruszyć i aż ciężko uwierzyć, że pomysł, który zawitał w mojej głowie kilka lat temu, teraz wszedł w życie.

Właśnie czytasz pierwszego posta na stronie, która podobnie jak ja, przechodziła na etapie tworzenia (a nie było to krótki okres) poważne zmiany. Wiele razy odwlekałam moment by pojawić się w sieci ze swoimi przepisami i przemyśleniami. Nie była pewna, czy warto, czy komuś to potrzebne, kiedy jest ten właściwy moment skoro wszystko ciągle się zmienia. W końcu nadszedł moment, żeby przestać analizować, tylko po prostu działać. Chociaż tu chciałabym się już rozpisać na ten temat, to będzie lepiej jeśli znajdziesz chwilę i zapoznasz się z artykułami w zakładce O MNIE. Tam zebrałam wszystkie informacje żebyś dowiedział się czytelniku o co chodzi w tym całym „BezBez”.

Mam nadzieję, że znajdziesz na tej stronie coś dla siebie – coś pysznego, inspirującego albo pomocnego, jeśli tak jak ja borykasz się z życiem na specjalnych warunkach, które dyktują ci Twoje jelita. Niech ten blog będzie inspiracją do pozytywnych zmian. Ja nie pokazuje jednej właściwej drogi, ale każdy może wyciągnąć stąd coś dobrego dla siebie. I najważniejsze, pamiętaj, jeśli masz jakieś pytania, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami albo po prostu się przywitać, daj znać w komentarzu lub przejdź do zakładki KONTAKT – będzie mi bardzo miło 😊

 

Wraz z entuzjazmem, który ogarnął mnie razem ze startem tego bloga, chciałabym się podzielić z Tobą moim pierwszym przepisem na bezglutenowy chleb.

Na pierwszy ogień postanowiłam wrzucić własnie chlebek, bo to artykuł pierwszej potrzeby dla osób, które nagle przechodzą na dietę bezglutenową. Starałam się użyć łatwo dostępnych mąk i nie dodawać żadnych gotowych miksów, których staram się unikać. Na co dzień piekę chleby na zakwasie, bo takie bardziej służą moim jelitom. Poniższy chlebek jest na drożdżach, więc będzie szybszy i prostszy  w wykonaniu. W sam raz do pierwszych bezglutenowych eksperymentów. Jednak, jeśli masz wrażliwe jelita, a po drożdżowych wypiekach twój brzuch rośnie jak balon, wstrzymaj się z jedzeniem takiego świeżego chleba. W kolejnych dniach będzie zdecydowanie lżej strawny.

Przepis na drożdżowy chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym

Bezglutenowy chleb na drożdżach z siemieniem lnianym

Kasia Czas z tym ruszyć i aż ciężko uwierzyć, że pomysł, który zawitał w mojej głowie kilka lat temu, teraz wszedł w życie. Właśnie czytasz pierwszego posta na stronie, która podobnie… WYPIEKI Bezglutenowy chleb na przywitanie European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 ½ szkl. mąki ryżowej
1 ½ szkl. skrobi ( ja dałam pół na pół ziemniaczaną i z tapioki)
½ szkl.+ 4 łyżki mąki gryczanej
½ łyżeczki gumy guar (opcjonalnie)
1 łyżka łusek babki płesznik
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru/ płynnego słodu
4 łyżki siemienia lnianego (ziarno)
2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki oleju (ja daje ryżowy lub rozpuszczony olej kokosowy)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok. 2 szkl. wody
- siemię lniane, sezam, czarnuszka - do posypania

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na chleb. Następnie wlej ocet, olej i ewentualnie płynny słód. Zamieszaj.
  2. Do mieszanki mąk stopniowo wlewaj wodę do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Mieszaj kilka minut, aż mąki dobrze wchłoną wodę a konsystencja robi się bardziej lepka, ciągnąca.
  3. Foremkę na chleb ( u mnie 12x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj lekko olejem. Wlej ciasto i posyp ulubionymi ziarnami  - ja dałam sezam, siemię lniane i czarnuszkę.
  4. Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( u mnie na lekko ciepłym grzejniku). Trwa to ok. 3 godz., ale chleb może wyrosnąć znacznie szybciej.
  5. Wyrośnięty chleb wstaw do zimnego piekarnika i stopniowo go rozgrzewaj do 180 stopni (zacznij od 50 stopni).
  6. Chleb piecz ok. 1 godz. Na ostatnie 10-15 min wyjmij chleb z keksówki, odklej papier i połóż na blasze piekarnika odwrócony spodem do góry. Podpiecz lekko spód i wyjmij chleb.
  7. Po upieczeniu studź chleb na kratce lub desce, obracając co jakiś czas by równomiernie stygł. Krój po całkowitym wystygnięciu.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz mieć pod ręką porcje bezglutenowego chleba, wystarczy po całkowitym wystudzeniu bochenka pokroić kilka kromek i zamrozić w szczelnym woreczku. Wystarczy później wyjąć wieczorem zamrożoną porcję i rano cieszyć się świeżym chlebem. Ewentualnie, rozmrażanie możesz przyspieszyć na grzejniku, w piekarniku lub tosterze.
  2. Łuski babki płesznik możesz dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Szukaj jej także pod nazwą "błonnik witalny". Możesz ją zastąpić mielonym siemieniem lnianym, ale warto poszukać babki, gdyż świetnie nadaje się do glutenowych wypieków. Nadaje im nieco "glutenowej" konsystencji, a ponadto nie fermentuje w jelitach, więc może być lepszym wyborem przy problemach z jelitami.

zobacz również

2 komentarze

Weronika 22 marca 2019 - 12:15

chciałabym zrobić ten chlebek ale niestety nie mam gumy guar czy można ja czymś zastąpić ewentualnie pominąć ?

Odpowiedz
Kasia 22 marca 2019 - 14:14

Niestety nie robiłam go bez gumy, więc nie jestem pewna proporcji. Dodałabym jeszcze jedną łyżkę łusek babki ewentualanie i zmniejszyła odrobinkę ilość wody. Zachęcam do wyprówbowania innych chlebków, poza tym jednym przpisem nie używałam już gumy guar 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz