fbpx

Wegańskie lody z daktylowo-orzechowym karmelem

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Wegańskie lody z daktylowo-orzechowym karmelem

Już za kilka dni wyruszam w świat na swoje upragnione wakacje, a was zostawiam z iście letnim przepisem. Zrobiłam pyszne wegańskie lody z daktylowym karmelem i chrupiącymi, karmelizowanymi orzeszkami. Lody wydają się czasochłonne, ale to naprawdę prosta sprawa, jeśli kilka składników przygotujecie sobie wcześniej. Dla takiej rozpusty chyba warto?

Moje wegańskie lody z daktylowym karmelem powstały oczywiście na bazie mrożonych bananów, które dzięki swojej kremowej konsystencji i słodkiemu smakowi idealnie nadają się na lody. W połączeniu ze śmietanką kokosową, masłem z nerkowców i dzięki kilku dodatkom smakowym tworzą idealny zamiennik mlecznej, lodowej masy. Nitki daktylowo-orzechowego, nieco słonego karmelu świetnie kontrastują z bananową masą i sprawiają, że lody są obłędnie pyszne. Takie wegańskie lody są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Nadają się dla alergików i osób na specjalnych dietach.

Wegańskie lody z daktylowym karmelem wymagają trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko.

Trzeba zamrozić wcześniej banany, schłodzić mleko kokosowe czy namoczyć daktyle. Jednak później wszystko idzie jak z płatka, a nam pozostaje czekać na pysze lody. Jeśli poszukujecie jeszcze innych wegańskich lodowych inspiracji, to na blogu znajdziecie lody bakaliowe, najprostsze z masłem orzechowym i czekoladą oraz czekoladowo-chałwowe.

Wegańskie lody z daktylowym karmelem – kilka wskazówek

Każde lody, nie tylko wegańskie, robione bez maszynki do lodów po kilkunastu godzinach w zamrażarce stwardnieją  i będą ciężkie do gałkowania. Jeśli chcielibyście uzyskać lody o naprawdę kremowej konsystencji, to możecie wspomóc się maszynką do lodów. Może niektórzy upolowali ją na niedawnej promce w Lidlu?

Jeśli nie, to możecie wspomóc się zwykłą trzepaczką i mieszać masę lodową (bez karmelu) co jakiś czas w trakcie zamarzania. Możecie również zamrozić ją bez żadnych ceregieli licząc się z tym, że najlepsze lody uzyskacie po 6-12 godzinach od zamrożenia. Później bardziej stwardnieją i będziecie musieli pamiętać, żeby wyjąc je wcześniej z zamrażarki przed podaniem.

Do masy bananowej zawsze warto dodać coś tłustego, w tym wypadku jest to masło z nerkowców. Jeśli nie macie gotowego masła, to możecie spróbować samodzielnie zmiksować orzechy na pastę dobrym blenderem. Do tych lodów zamiast masła z nerkowców sprawdzi się również pasta tahini. Tłusta gładka masa sprawia, że lody są bardziej miękkie i kremowe. Zbyt mocnemu zamarzaniu zapobiega też dodatek alkoholu. Jeśli więc macie w domu esencję waniliową na bazie wódki, to również się tu świetnie sprawdzi.

Wszystkie sposoby postępowania znajdziecie w przepisie i we WSKAZÓWKACH pod nim. Wybierzcie najlepszą dla siebie metodę i działajcie.

Domowe wegańskie lody mają swoje zalety i wady. Wymagają trochę zachodu i pracy, ale jeśli w sklepach i okolicznych lodziarniach nie możecie dla siebie nic znaleźć, to warto próbować.

Na koniec polecam jeszcze dorobić do lodów słodkie, orzechowe chrupki i rozpusta gotowa. Prawda, że pychaaa?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

aniaja2 19 lipca 2018 - 14:29

Kasiu kilka dni temu znalazłam Twojego bloga i przeczytalam wszystko. Ja też jestem na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej. Znaleźć w Internecie jakiś ciekawy pomysł czasem graniczy z cudem. Do teraz teraz mam od Ciebie tyyyyyle inspiracji ☺ dziękuję. Pisz jak najwięcej.

Odpowiedz
Kasia 23 lipca 2018 - 14:43

Jakie to miłe! Dziękuję Ci bardzo za poświęcenie czasu mojemu blogowi i za te cieple słowa. Super, że moja praca może komuś pomóc, to największa motywacja. Mam nadzieję, że z przyjemnością będziesz korzystać z moich przepisów i zajrzysz tu jeszcze nie raz 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz
Persea 23 sierpnia 2018 - 10:46

Ja też dziękuję! Wczoraj upiekłam płaski chleb bezglutenowy i w końcu “wyszedł” i był w końcu smaczny.

Odpowiedz
Kasia 23 sierpnia 2018 - 13:08

To wspaniała wiadomość! 🙂 Dziękuję ci bardzo i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.