Orzeźwiająca salatka z ananasem, ziarnami słonecznika i pestkami dyni

Sałatka z ananasem i ziarnami to zdecydowanie mój faworyt wśród pomysłów na szybkie pudełko z obiadem do pracy.

Szczególnie często zajadam się nią w okresie wiosennym i letnim. Ta sałatka jest orzeźwiająca, sycąca i całkowicie „low FODMAP”! Często zabieram ją razem z jakimś dodatkiem „białkowym”, np. grillowanym kurczakiem lub pieczoną piersią z indyka, ale doskonale sprawdzi się także jako samodzielny posiłek. Zawsze dodaję do niej sporo nasion słonecznika, pestek dyni lub łuskanych nasion konopi, które sprawiają, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca i odżywcza. Warto tutaj dodać, że ananas ułatwia trawienie białek, gdyż zawiera bromelainę – enzym, który jak wyczytałam działa także przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.

Jako że mam dość niski poziom żelaza, staram się włączać do diety jak najwięcej pokarmów bogatych w ten pierwiastek. Nawet sałatka może być dobrą okazją, żeby naładować się trochę żelazem 😉 Dlatego dodaję do niej pęk natki pietruszki, bogatej zarówno w żelazo jak i witaminę C. To najlepsze kombo żeby wspomóc przyswajanie tego pierwiastka. To działanie podbijam jeszcze dodatkiem dużej ilości soku z cytryny, który dodatkowo świetnie kontrastuje ze świeżym, słodkim ananasem.

Jeśli zatem szukacie pomysłu na lekki obiad w cieplejsze dni, to śmiało wypróbujcie tę sałatkę.

Na pewno będziecie do niej wracać. Jest szybka, prosta i pyszna.  A jeśli sałatka dla was to za mało, połóżcie ją obok ulubionego mięsiwa, panierowanego tofu, ugotowanej komosy ryżowej lub innej ulubionej kaszy.

Orzeźwiająca salatka z ananasem, ziarnami słonecznika i pestkami dyni

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ANANASEM I ZIARNAMI

Wielkość porcji: na 2 osoby Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

główka małej lub średniej sałaty rzymskiej
2 duże garście rukoli
3 grube plastry świeżego, dojrzałego ananasa
sok z ¼-1/2 cytryny
pół pęczka natki pietruszki (2-3 łyżki posiekanej)
świeża mięta i melisa - opcjonalnie
3 łyżki ulubionych ziaren np. nasion słonecznika, pestek dyni lub łuskanych nasion konopi
1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z pierwszego tłoczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Sałatę umyj, porwij lub posiekaj na kawałki. Wrzuć do miski i dodaj umytą i osuszoną rukolę.
  2. Ananasa obierz i pokrój na około 2 cm plastry. Odłóż ilość, którą chcesz dodać do sałatki, a resztę schowaj na później (możesz zużyć go to „owsianek”, omletów lub curry). Zwykle do mojej sałatki dodaję ok. 3 duże plastry. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do miski z sałatą.
  3. Posiekaj natkę pietruszki i ewentualnie świeże zioła. Dodaj je do miski.
  4. Wybierz ulubione ziarna i posyp nimi sałatkę. Na koniec wyciśnij sok z cytryny i dodaj łyżkę oleju lnianego. Całość wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny. Zjadaj od razu lub spakuj do pudełka i zabierz ze sobą w drogę.

WSKAZÓWKI

  1. Mimo, że sałatka dozwolona jest na diecie „low FODMAP” to osoby z wrażliwymi jelitami powinny obserwować swoją reakcję na ananasa, gdyż zawiera on dużo błonnika. U mnie to on powoduje rewolucje, gdy przesadzę z ilością zjedzonego, świeżego ananasa.
  2. Jeśli nie masz sałaty rzymskiej lub rukoli sięgnij po gotowy miks sałat albo spróbuj połączyć sałatę lodową ze świeżym szpinakiem.
  3. Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki może posmakuje ci wersja ze świeżą kolendrą.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies