Sałatka z ananasem i ziarnami to zdecydowanie mój faworyt wśród pomysłów na szybkie pudełko z obiadem do pracy.
Szczególnie często zajadam się nią w okresie wiosennym i letnim. Ta sałatka jest orzeźwiająca, sycąca i całkowicie „low FODMAP”! Często zabieram ją razem z jakimś dodatkiem „białkowym”, np. grillowanym kurczakiem lub pieczoną piersią z indyka, ale doskonale sprawdzi się także jako samodzielny posiłek. Zawsze dodaję do niej sporo nasion słonecznika, pestek dyni lub łuskanych nasion konopi, które sprawiają, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca i odżywcza. Warto tutaj dodać, że ananas ułatwia trawienie białek, gdyż zawiera bromelainę – enzym, który jak wyczytałam działa także przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.
Jako że mam dość niski poziom żelaza, staram się włączać do diety jak najwięcej pokarmów bogatych w ten pierwiastek. Nawet sałatka może być dobrą okazją, żeby naładować się trochę żelazem 😉 Dlatego dodaję do niej pęk natki pietruszki, bogatej zarówno w żelazo jak i witaminę C. To najlepsze kombo żeby wspomóc przyswajanie tego pierwiastka. To działanie podbijam jeszcze dodatkiem dużej ilości soku z cytryny, który dodatkowo świetnie kontrastuje ze świeżym, słodkim ananasem.
Jeśli zatem szukacie pomysłu na lekki obiad w cieplejsze dni, to śmiało wypróbujcie tę sałatkę.
Na pewno będziecie do niej wracać. Jest szybka, prosta i pyszna. A jeśli sałatka dla was to za mało, połóżcie ją obok ulubionego mięsiwa, panierowanego tofu, ugotowanej komosy ryżowej lub innej ulubionej kaszy.

Składniki
główka małej lub średniej sałaty rzymskiej
2 duże garście rukoli
3 grube plastry świeżego, dojrzałego ananasa
sok z ¼-1/2 cytryny
pół pęczka natki pietruszki (2-3 łyżki posiekanej)
świeża mięta i melisa - opcjonalnie
3 łyżki ulubionych ziaren np. nasion słonecznika, pestek dyni lub łuskanych nasion konopi
1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
- Sałatę umyj, porwij lub posiekaj na kawałki. Wrzuć do miski i dodaj umytą i osuszoną rukolę.
- Ananasa obierz i pokrój na około 2 cm plastry. Odłóż ilość, którą chcesz dodać do sałatki, a resztę schowaj na później (możesz zużyć go to „owsianek”, omletów lub curry). Zwykle do mojej sałatki dodaję ok. 3 duże plastry. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do miski z sałatą.
- Posiekaj natkę pietruszki i ewentualnie świeże zioła. Dodaj je do miski.
- Wybierz ulubione ziarna i posyp nimi sałatkę. Na koniec wyciśnij sok z cytryny i dodaj łyżkę oleju lnianego. Całość wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny. Zjadaj od razu lub spakuj do pudełka i zabierz ze sobą w drogę.
Wskazówki
- Mimo, że sałatka dozwolona jest na diecie „low FODMAP” to osoby z wrażliwymi jelitami powinny obserwować swoją reakcję na ananasa, gdyż zawiera on dużo błonnika. U mnie to on powoduje rewolucje, gdy przesadzę z ilością zjedzonego, świeżego ananasa.
- Jeśli nie masz sałaty rzymskiej lub rukoli sięgnij po gotowy miks sałat albo spróbuj połączyć sałatę lodową ze świeżym szpinakiem.
- Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki może posmakuje ci wersja ze świeżą kolendrą.